Skocz do zawartości

Ser twarogowy wędzony.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzisiaj zrobiłam twarog, korcinski i ricottę z serwatki oraz pierwszą goudę. W poniedziałek powtórka, bo będę musiała dorzucić do szynek wedzonych za tydzień...takiego mi apetytu narobiliscie ;). To będą moje pierwsze wedzone sery. Dzięki za porady!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-344615
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  ...nie umiem wrzucić fotek :(


Udało się! :)post-64282-0-88689500-1396990920_thumb.jpg

 

Kwadratowy po lewej to gouda (moja pierwsza), reszta to sery korycińskie. Ten żółtawy przy goudzie jest o dzień starszy.

Wszystkie teraz leżakują w lodówce i czekają na niedzielne wędzenie.

Twaróg i riccotę zjedli już domownicy...jutro przy okazji robienia "oscypków" z krowiego (pierwszych) dorobię riccotę.

 

Może zdążę ją sfotografować :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-345146
Udostępnij na innych stronach

dzięki za fotki jestem pod wrażeniem

Czy wszystkie będziesz wędził czy coś źle zrozumiałem

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-345306
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Jak wszyscy, to ja też się pochwalę... ????

Ser typu włoskiego, moczony całą noc w solance 8%. Rano ocieknięty (1godzina) na ręczniku papierowym. Obsypany oregano i papryką + 1 bez posypki. Serki zawijałam w gazę i na hak do wędzarni na ok. 3-4 godziny 55-70 stopni.

Wyszły jak na zdjęciu. SMAK BOSKI...

Serki wędzone przechowuję w lodówce w pojemniku próżniowym. Ser nie wysycha i nie przechodzą zapachy.

post-75471-0-43909200-1446495818_thumb.jpg

Edytowane przez CODA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-453947
Udostępnij na innych stronach

CODA -gratulację za wyrób :clap:  Serki typu włoskiego solimy i  wędzimy w ten sposób  na naszym forum od lat :laugh: Ja jeszcze posypuję np czosnkiem , kminkiem , ziołami prowansalskimi.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-453960
Udostępnij na innych stronach

Smaczne. Najlepsze te z LIDLA. Z Biedronki się kruszą. Jak chce się proces przyspieszyć to solanka 20% przez 6 h w temp. pokojowej.

Bardzo łatwo się je też wędzi w zwykłych , najtańszych pończochach - oczywiście bez lycry itp.

Mi smakują najbardziej z kminem rzymskim ale nie można z tym przesadzić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-454003
Udostępnij na innych stronach

A ja wędzę ułożone na płasko na siatkach z nierdzewki bez żadnych pończoch i siatek. Najbardziej mi smakują te z LIDLA z grubo mielonym zielonym pieprzem lub z granulowanym czosnkiem  :tongue:  :)

Edytowane przez JaGra

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-454006
Udostępnij na innych stronach

hehehe a mi najbardziej smakują GOŁKI własnoręcznie zrobione. Kto raz zrobi to będzie niechętnie do typu włoskiego wracał :)

I gołki wędzę na siatce z nierdzewki. A czemu włoskie w pończochach ? bo nie ma ryzyka że popłyną i są wtedy niżej ( a ja lubię takie dość mocno podwędzone).

Gołki tak wieszane trochę płyną i wolę na siatce.


A tak w ogóle to serek typu włoskiego najprawdopodobniej nie jest serem twarogowym. Szukam i szukam i znalazłem informacje, że jest zbliżony do ricotta - czyli ser serwatkowy zwarowy.

Ale może ktoś ma dokładniejsze dane jak się je wytwarza ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-454007
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

noooo moi drodzy zadymiarze! dziś premiera moich twarożków:) napisze krótko - chyba przestane jeść mięso :) a tak serio to pomysł rewelacyjny, serki są idealnie ścięte w środku a smak to poezja. Ja co prawda trzymałem w solance 10% z dodatkiem czosnku 24h i nie żałuję, są słone i bardzo wyraziste. 2 zrobiłem gole, 1 obsypany ziołami prowansalskimi, 1 curry, 1 mix papryka, 1 czosnek. Jutro wstawie fotki które niestety smaku Wam nie przedstawią. pozdrawiam

Edytowane przez Sloma1988
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-462979
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

I ja również coś z serków uwędziłem. Pilosy z Lidla, moczone całą dobę w różnych solankach. Do jednej wycisnąłem kilka ząbków czosnku, do drugiej dałem soli ziołowej z Ziołowego Zakątka, do trzeciej przyprawa znaleziona w kuchni i czwarta największa część czysta 8% solanka.

Stwierdziłem, że optymalna partia do małego Borniaka to 22 sztuki

post-41749-0-92500500-1450890740_thumb.jpg

Po wędzeniu

post-41749-0-81855600-1450892065_thumb.jpg

i rozpakowaniu

post-41749-0-77966800-1450892175_thumb.jpg

Niestety mniej słone niż robiłem ostatnio, nie wiem co było powodem, sól zwykła, nie ta do przetworów, czy może mniejsze naczynia, a co za tym idzie mniejsza ilość solanki.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-464773
Udostępnij na innych stronach

oczywiście że mogę i chętnie wytłumaczę... :)

a więc tak, od lewej patrząc na 1 wstawione zdjęcia mamy...

1. serek typu włoskiego capri bez przypraw (fajny, zwykły, słony)

2. serek typu najzwyklejszy twaróg bez przypraw (gorsza konsystencja niż capri)

3. serek z ziołami prowansalskimi (bardzo przyjemny wyrazisty smak)

4. serek z curry (zbyt słodkawy w połączeniu z serkiem który przebywał 24h w solance 10%)

5. mix papryki słodkiej i ostrej 50/50 (proponuję dać 70/30 ostra/zwykła ponieważ mało wyrazisty)

6. którego nie widać z czosnkiem granulowanym (bardzo dobry pod warunkiem krojenia cieniutkich plasterkow).

 

nie ukrywam, że dużą rolę odegrał również czosnek ktory wrzuciłem do solanki:)

Edytowane przez Sloma1988
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-464785
Udostępnij na innych stronach

 

 

te dwa cylindryczne to ricotta w stylu " rzymskim", konsystencja - oscypka.

 

 Prasowałeś ją  ??

 

 

 Pozdrawiam Grzesiu

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-464792
Udostępnij na innych stronach

lysy100, dnia 23 Gru 2015 - 17:53, napisał: te dwa cylindryczne to ricotta w stylu " rzymskim", konsystencja - oscypka. Prasowałeś ją ?? Pozdrawiam Grzesiu

 

Tak, przez noc około 12 godzin pod naciskiem :) 1 litrowy słoik z wodą.

Grzegorz- pozdrawiam całą WB
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-464850
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sery typu włoskiego Capri z Almy i Pilos z Lidla oba produkowane w Sierpcu wędzę w temperaturze 60-65 stopni przez 5 godzin wcześniej moczone w solance 8 procent przez 12 godzin i nastepnie suszone w Borniaku z wiatraczkiem również przez 12 godzin.

Ser typu Bałkańskiego wędzę bez solanki przez 2,5 godz w temperarurze 60-65 stopni.

W tym tygodniu spróbuję uwędzić dodatkowo Bryndzę z Makro bez solanki ,Mozarellę z solanką.

A to ostatnie wędzenie serów.

post-68511-0-03607100-1453665644_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-470866
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witajcie koledzy.

 

Zacznę od tego że amatorem jestem pełną gębą i dopiero co zbudowałem małą wędzarnię.

 

Planuję wędzić sery narazie wersja basic.

 

Mam pytanie dość proste a jednocześnie skompilowane: jak wędzić sery?

 

Czy ogólna zasada jest prawidłowa?

 

0. SER TŁUSTY np pilos itp

1. solanka (wg przepisów wcześniejszych) - ok 10%

2. solankowanie około 12-24h w lodówce

3. osuszenie ogólne, i przyprawienie

4. wędzenie w siatce do serów lub gazie

5. wędzimy ok 3-4h w temp około 50-60C

6. wyjmujemy na świeże powietrze, studzimy, i gotowe

 

Drewno bukowe lub owocowe.

 

 

 

Zapewne popełniłem grube błędy w rozumowaniu - uprzejmie proszę o wyprowadzenie mnie z błędu i wprowadzenie stosownych poprawek w moim planie :)

 

 

Jeśli któryś z kolegów miałby chwilkę czasu - proszę o fajny przepis - dla matoła :)

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-484199
Udostępnij na innych stronach

Ja nie wędkę, ale sery robię już dosyć długo. Wydaje mi się, że Twój tok rozumowania jest poprawny.

Jakie przepisy byś chciał?

Jeśli lubisz sery pleśniowe, to one są dosyć proste.

Edytowane przez Aksamit97
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-484269
Udostępnij na innych stronach

1. solanka (wg przepisów wcześniejszych) - ok 10%

Proponuję solankę raczej słabszą  ok 8,5%  i nie ma konieczności trzymania w lodówce.Ja wkładam serki wieczorem do solanki i rano wyciągam. A serki kup raczej nie takie zwykłe twarogowe tylko typu włoskiego - chyba ,że masz zamiar wędzić własne sery bo tak chyba pomyślał Aksamit97

https://www.google.pl/search?q=serek+typu+w%C5%82oskiego+pilos&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjntpL1-r3LAhXnC5oKHcr5B7oQ_AUIBygB&biw=1252&bih=602#tbm=isch&q=serek+typu+w%C5%82oskiego+sierpc

 

https://www.google.pl/search?q=serek+typu+w%C5%82oskiego+pilos&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjntpL1-r3LAhXnC5oKHcr5B7oQ_AUIBygB&biw=1252&bih=602

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-484275
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję koledzy za rady dla początkującego.

 

Dopytam się jeszcze o wilgoć. 

Podobno sery lubią wyschnąć w wędzarni - czy postawić w komorze jakąś tackę albo kubek z wodą dla zwiększenia wilgoci w komorze?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/14/#findComment-484300
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.