Skocz do zawartości

Ser twarogowy wędzony.


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

To tani eksperyment więc nawet jak się nie sklei to...

Zrobisz sałatkę a z nami podzielisz się wiedzą :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/17/#findComment-685775
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

formowanie rączkami, bez prasowania

Jeżeli będziesz wędził na ciepło to mogą popłynąć. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/17/#findComment-685878
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli będziesz wędził na ciepło to mogą popłynąć. 

 

 

Będę uważał...... liczę się z taką opcją......

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/17/#findComment-685880
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam serdecznie robie ostatnio serki typu oscypkowego wędze w siatce temp. 60-70/75 stopni. Mam pytanie kupiłam ostatnio drewniane formy do oscypków ( redykołki i jedną większą zdjęcie poniżej ) w trakcie wędzenia sery zmieniają kształt i nie ma śladu po ładnym wzorze z foremki. Mam pytanie co mogę robić źle i jak uwędzić żeby ten ładny kształt został? Domyślam się że przyczyną może być zbyt wysoka teperatura. Możecie mi poradzić co robić? Dopiero zaczynam zabawe z serami

 

Sery z siatki wychodzą następująco zdjęcie serów jest z strony z przepisem bo nie mam zdjęcia swoich wyrobów ale wyglądają identycznie tylko może trochę jaśniejsze

post-106111-0-18345000-1608892794_thumb.jpg

post-106111-0-58212400-1608892804_thumb.jpg

post-106111-0-42804900-1608892971_thumb.jpg

Edytowane przez Anna1234_A3
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/17/#findComment-689675
Udostępnij na innych stronach

 

 

Domyślam się że przyczyną może być zbyt wysoka teperatura.
 

I tu jest odpowiedź na twoje pytanie .  Wędzenie 35-40 stopni , sery powinny być dobrze osuszone . 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/17/#findComment-689689
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
20 godzin temu, Azizi napisał(a):

W vacuum w lodówce (bez mrożenia) spokojnie wytrzymuje nawet 6 miesięcy. Ostatnio taki konsumowałem ,robiony 12.2023r.

 

Dzięki bardzo.  A bez vacuum jak długo może poleżeć?

Edytowane przez smoky91
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/17/#findComment-933763
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.