jarekw2 Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Października 2010 Witam.Mam pytanie czy ktoś może mi wyjaśnić tą sprawę. Uwędziłęm kiełbaskę w temp. 40 - 45C.Drewnem takim jak :-brzoza-wiśnia-dębina.I nie wiem dlaczego wyszła o posamku kwaśnym. Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam wszystkich zadymiaczy. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Października 2010 Czy przed wędzeniem dobrze wysuszyłeś kiełbaskę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekw2 Opublikowano 30 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Października 2010 Tak.Wysuszyłem. A jeśli drewno było za mokre na którym wędziłem???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Października 2010 Napisz jak osuszałeś. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Października 2010 Może też tak być że drewno było mokre,czy w czasie wędzenia kiełbasa ci się pociła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekw2 Opublikowano 30 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Października 2010 Jak zrobiłem kiełbase to suszyła się najpier w domu (jakąś 1h) później zaniosłem do wędzarni (była tam całą noc ) i dopier wędziłęm na drugi dzień rano. [ Dodano: Sob 30 Paź, 2010 16:55 ] No troszeczkę się pociła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Października 2010 Kiełbasę suszymy w nagrzanej wędzarni bez dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekw2 Opublikowano 30 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Października 2010 Aha.A można teraz jakoś usunąć ten kwaśny smak z kiełbasy??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Października 2010 Spróbuj ją sparzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekw2 Opublikowano 30 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Października 2010 No też tak właśnie myślałem.A jeszcze jedno pytanko. We wszystkich przepisach na kiełbase w składnikach jest saletra.Zamiast saletry stosuje się podobno peklosól.Czy możecie mi podpowiedzieć ile tej peklosoli no Kg kiełbasy???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Października 2010 Od 1,5 do 2dkg na kilogram można też pół na pół z solą lub na samej soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekw2 Opublikowano 30 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Października 2010 Aha.No dzięki bardzo.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Października 2010 .Drewnem takim jak : -brzoza Brzoza dała kwaśny posmak . To jest moja ocena Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Października 2010 No troszeczkę się pociłaI nie wiem dlaczego wyszła o posamku kwaśnym. Właśnie dlatego ,że się pociła.Już nie usuniesz tego kwaskowego posmaku.Parzenie moim zdaniem nie pomoże Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Października 2010 jarekw2, Przedstaw zdjęcie wędzarni oraz opisz w jaki sposób wędzisz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Października 2010 Uwędziłęm kiełbaskę w temp. 40 - 45C.Niska temperatura wędzenia sugeruje pirolizę drewna. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Października 2010 Jak zrobiłem kiełbase to suszyła się najpier w domu (jakąś 1h) później zaniosłem do wędzarni (była tam całą noc ) i dopier wędziłęm na drugi dzień rano. Sam sobie dał odpowiedź na zadanie pytanie. Do tego niska temperatura o której wspomina Bonair + brzoza i mamy cały splot wydarzeń który dał kwaśny smak. Parzeniem się go nie pozbędziesz, co wypróbowałem na swojej osobie. Masz nauczkę na przyszłość, że pewnych reguł nie można pominąć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Października 2010 Brak mi w tym opisie jarekw2 bardzo ważnego etapu a mianowicie osuszania w wędzarni.Od osadzania przeszedł od razu do wędzenia.Sądzę ,że tu tkwi błąd. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Października 2010 Brak mi w tym opisie jarekw2 bardzo ważnego etapu a mianowicie osuszania w wędzarni.Od osadzania przeszedł od razu do wędzenia.Sądzę ,że tu tkwi błąd.Masz 100 % racji. Tak prawdę mówiąc nie wiem skąd pomysł pozostawienia kiełbasy w wędzarni na całą noc ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Października 2010 Tak prawdę mówiąc nie wiem skąd pomysł pozostawienia kiełbasy w wędzarni na całą noc ? Zimno na dworzu i pewnie miało to być osadzanie ,ale kolega nie doczytał do końca ,albo źle zrozumiał i pomylił osuszania to z osadzania z tym w wędzarni.A jeszcze podejrzewam ,że jak było napisane osuszanie w wędzarni to nie doczytał się co do temperatury osuszania i nie rozpalił wędzarni. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Października 2010 jarekw2, jeśli kiełbasa wyszła Ci kwaśna, wymocz ją przez max. 1 godzinę w wodzie o temp. 40-45*C. To na pewno jej pomoże. Dla doświadczenia, zostaw jeden baton (kawałek) bez moczenia i porównaj jego smak z tymi wymoczonymi. Daj znać jak wyszło :-). Dwa dni temu też ratowałem w ten sposób kiełbaskę. Niezawodny jak zawsze Bagno podpowiedział mi właśnie to rozwiązanie, za co mu w tym poście oficjalnie :-) dziękuję. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Października 2010 Problem w tym że wielu nowicjuszy kojarzy wyrób wędlin z: zapakuj w coś, włóż do wędzarni, wędź i po problemie.Mam klientów których podziwiam za nie wiedzę i lekkość podejścia do tematu.Dopiero jak mówię, tłumaczę o co tak naprawdę tu chodzi otwierają oczy. Ludziska kochane mój apel. Wybierzcie najprostszy dla Was proces produkcji wędlin, kiełbas czy wyrobów parzonych, zróbcie przynajmniej jeden wyrób niech to będzie wędzony boczek kupiony w sklepie, a załapiecie o ci w tym wszystkim chodzi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Października 2010 Wybierzcie najprostszy dla Was proces produkcji wędlin, kiełbas czy wyrobów parzonych, zróbcie przynajmniej jeden wyrób niech to będzie wędzony boczek kupiony w sklepie, a załapiecie o ci w tym wszystkim chodzi Popieram w całej rozciągłości.Jeszcze bym dodał ,że jak coś niejasne to pytać ,pytać i jeszcze raz pytać Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eagle23s Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Listopada 2010 Wydaje mi sie że jest to wina brzozy ja zawsze jak mam brzozę to wedze bez kory i jest ok :lol: Cytuj marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-131720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Listopada 2010 eagle23s, Wędzenie brzozą chociaż jest to drzewo z rodziny "olchowatych" nie jest dobrym sposobem. Brzozę można stosować jako dodatek do ryb kiełbas czy innych wędlin, ale w małej ilości lub z innym drewnem. Brzoza spala się w wysokiej temperaturze, a w niskiej wydziela zbyt dużo ciał smolistych. Po połączeniu z parą wodną i schłodzeniu w kanale dymnym powstają kwaśne związki. Wyroby za zwyczaj są okopcone lub posiadają dużo ciemnych plam. Brzoza do wędzenia powinna być bardzo sucha i bez kory stosowana zawsze z innym gatunkiem drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-131728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.