Skocz do zawartości

Kiełbasa Polska -Wieprzowa


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanie czy ktoś może mi wyjaśnić tą sprawę. Uwędziłęm kiełbaskę w temp. 40 - 45C.Drewnem takim jak :

-brzoza

-wiśnia

-dębina.

I nie wiem dlaczego wyszła o posamku kwaśnym.

 

Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam wszystkich zadymiaczy. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/
Udostępnij na innych stronach

Napisz jak osuszałeś.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129908
Udostępnij na innych stronach

Jak zrobiłem kiełbase to suszyła się najpier w domu (jakąś 1h) później zaniosłem do wędzarni (była tam całą noc ) i dopier wędziłęm na drugi dzień rano.

 

[ Dodano: Sob 30 Paź, 2010 16:55 ]

No troszeczkę się pociła.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129910
Udostępnij na innych stronach

No też tak właśnie myślałem.A jeszcze jedno pytanko.

 

We wszystkich przepisach na kiełbase w składnikach jest saletra.Zamiast saletry stosuje się podobno peklosól.Czy możecie mi podpowiedzieć ile tej peklosoli no Kg kiełbasy????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129916
Udostępnij na innych stronach

.Drewnem takim jak :

-brzoza

 

Brzoza dała kwaśny posmak . To jest moja ocena :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129922
Udostępnij na innych stronach

No troszeczkę się pociła

I nie wiem dlaczego wyszła o posamku kwaśnym.

Właśnie dlatego ,że się pociła.Już nie usuniesz tego kwaskowego posmaku.Parzenie moim zdaniem nie pomoże

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129924
Udostępnij na innych stronach

jarekw2, Przedstaw zdjęcie wędzarni oraz opisz w jaki sposób wędzisz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129926
Udostępnij na innych stronach

Uwędziłęm kiełbaskę w temp. 40 - 45C.

Niska temperatura wędzenia sugeruje pirolizę drewna.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129930
Udostępnij na innych stronach

Jak zrobiłem kiełbase to suszyła się najpier w domu (jakąś 1h) później zaniosłem do wędzarni (była tam całą noc ) i dopier wędziłęm na drugi dzień rano.

Sam sobie dał odpowiedź na zadanie pytanie.

Do tego niska temperatura o której wspomina Bonair + brzoza i mamy cały splot wydarzeń który dał kwaśny smak.

Parzeniem się go nie pozbędziesz, co wypróbowałem na swojej osobie.

Masz nauczkę na przyszłość, że pewnych reguł nie można pominąć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129940
Udostępnij na innych stronach

Brak mi w tym opisie jarekw2 bardzo ważnego etapu a mianowicie osuszania w wędzarni.Od osadzania przeszedł od razu do wędzenia.Sądzę ,że tu tkwi błąd.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129942
Udostępnij na innych stronach

Brak mi w tym opisie jarekw2 bardzo ważnego etapu a mianowicie osuszania w wędzarni.Od osadzania przeszedł od razu do wędzenia.Sądzę ,że tu tkwi błąd.

Masz 100 % racji.

Tak prawdę mówiąc nie wiem skąd pomysł pozostawienia kiełbasy w wędzarni na całą noc ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129946
Udostępnij na innych stronach

Tak prawdę mówiąc nie wiem skąd pomysł pozostawienia kiełbasy w wędzarni na całą noc ?

Zimno na dworzu i pewnie miało to być osadzanie ,ale kolega nie doczytał do końca ,albo źle zrozumiał i pomylił osuszania to z osadzania z tym w wędzarni.A jeszcze podejrzewam ,że jak było napisane osuszanie w wędzarni to nie doczytał się co do temperatury osuszania i nie rozpalił wędzarni.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129951
Udostępnij na innych stronach

jarekw2,

jeśli kiełbasa wyszła Ci kwaśna, wymocz ją przez max. 1 godzinę w wodzie o temp. 40-45*C. To na pewno jej pomoże. Dla doświadczenia, zostaw jeden baton (kawałek) bez moczenia i porównaj jego smak z tymi wymoczonymi. Daj znać jak wyszło :-).

 

Dwa dni temu też ratowałem w ten sposób kiełbaskę. Niezawodny jak zawsze Bagno podpowiedział mi właśnie to rozwiązanie, za co mu w tym poście oficjalnie :-) dziękuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129953
Udostępnij na innych stronach

Problem w tym że wielu nowicjuszy kojarzy wyrób wędlin z: zapakuj w coś, włóż do wędzarni, wędź i po problemie.

Mam klientów których podziwiam za nie wiedzę i lekkość podejścia do tematu.

Dopiero jak mówię, tłumaczę o co tak naprawdę tu chodzi otwierają oczy.

 

Ludziska kochane mój apel.

 

Wybierzcie najprostszy dla Was proces produkcji wędlin, kiełbas czy wyrobów parzonych, zróbcie przynajmniej jeden wyrób niech to będzie wędzony boczek kupiony w sklepie, a załapiecie o ci w tym wszystkim chodzi.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129954
Udostępnij na innych stronach

Wybierzcie najprostszy dla Was proces produkcji wędlin, kiełbas czy wyrobów parzonych, zróbcie przynajmniej jeden wyrób niech to będzie wędzony boczek kupiony w sklepie, a załapiecie o ci w tym wszystkim chodzi

Popieram w całej rozciągłości.Jeszcze bym dodał ,że jak coś niejasne to pytać ,pytać i jeszcze raz pytać

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-129959
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
eagle23s, Wędzenie brzozą chociaż jest to drzewo z rodziny "olchowatych" nie jest dobrym sposobem. Brzozę można stosować jako dodatek do ryb kiełbas czy innych wędlin, ale w małej ilości lub z innym drewnem. Brzoza spala się w wysokiej temperaturze, a w niskiej wydziela zbyt dużo ciał smolistych. Po połączeniu z parą wodną i schłodzeniu w kanale dymnym powstają kwaśne związki. Wyroby za zwyczaj są okopcone lub posiadają dużo ciemnych plam. Brzoza do wędzenia powinna być bardzo sucha i bez kory stosowana zawsze z innym gatunkiem drewna.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4696-kie%C5%82basa-polska-wieprzowa/#findComment-131728
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.