Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 263
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

@halusia@, dnia 05 Lip 2015 - 12:44, napisał: Wczorajsze wedzenie..Boczek peklowany na sucho☺ Bardzo ładnie wygląda To tak na śniadanko?
 

Kamil... na kolację nawet starczyło  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-436262
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ja popełniłem w boczek w sobotę coś na wzór sverige2 z tą różnicą że paprykę, pieprz i czosnek dodałem do solanki.

I jak pisze sverige2 smak poezja.

 

 

 

 

Edytowane przez Leosta
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-442315
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Czy ma ktoś jakiś przepis na boczek, nie wymagający długiego peklowania? Może być z jakimiś przyprawami/ziołami.

Portal o Jaskiniach Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jaskinie Jury

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455488
Udostępnij na innych stronach

Kilka fotek z dzisiejszego wędzenia. Wędzenie do 60 stopni, 4 godzinki + osuszanie, materiał 70% czereśnia/30% buk. Na początku trochę problemów z utrzymaniem temperatury, w drugiej części wędzarnia trzymała określoną temperaturę - jak już się wygrzała i w palenisku była określona ilość żaru to była praktycznie bezobsługowa. Wyszedł całkiem spoko, jak dla mnie ciut za mocno aromatyczny. Do kolejnego wędzenia muszę załatwić więcej buka lub olchy :)

 

Po wędzeniu, przed parzeniem:

post-70747-0-84621100-1447597187_thumb.jpg

 

Po parzeniu:

post-70747-0-23248400-1447597199_thumb.jpg

 

post-70747-0-02528900-1447597212_thumb.jpg

 

post-70747-0-53480800-1447597222_thumb.jpg

 

post-70747-0-03175400-1447597234_thumb.jpg

 

post-70747-0-80236100-1447597245_thumb.jpg

 

 

Tak z ciekawości - jaka jest u Was temperatura mięska w środku zaraz po wyjęciu z wędzarni?

Portal o Jaskiniach Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jaskinie Jury

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-456504
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie boczek jest pyszniutki. Mięciutki, soczysty i pięknie pachnie. Podczas parzenia po osiągnięciu 72 stopni temperatura podskoczyła jeszcze do 86, ale na szczęście mięsko się nie zepsuło. Teraz jeszcze troszkę osuszymy i przenosimy do lodówki. Dziękujemy za pomoc Halusi, bo jak dla mnie pierwsze wędzenie było bardzo stresujące :). Następnym razem będzie więcej kawałeczków :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-456508
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kilka fotek z dzisiejszego wędzenia.

Marku... jak dla mnie wędzenie poprawne...... pierwszy kroki już za Wam... :)

Teraz już góreczki... czekam na następne wyroby :)

 

 

Dla mnie boczek jest pyszniutki. Mięciutki, soczysty

 

Aniu, i to jest najważniejsze że smakuje :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-456572
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i już "po" - boczek dochodzi, zapachy na strychu nieziemskie :) Zobaczymy jutro jak ze smakiem... Tym razem wędziłem ze znaczą przewagą drewna bukowego do czereśni (ostatnio proporcje był odwrócone).

 

post-70747-0-23564400-1448824483_thumb.jpgpost-70747-0-22171600-1448824497_thumb.jpgpost-70747-0-48666100-1448824522_thumb.jpg

Portal o Jaskiniach Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jaskinie Jury

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459353
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zobaczymy jutro jak ze smakiem... Tym razem wędziłem ze znaczą przewagą drewna bukowego do czereśni (ostatnio proporcje był odwrócone).

Marku... Boczek prezentuje się pięknie... co do smaku to sam ocenisz. . Idziesz w dobrym kierunku.. oby tak dalej :):clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459363
Udostępnij na innych stronach

Tym razem wędziłem ze znaczą przewagą drewna bukowego do czereśni

W garnku widać buk - po wyjęciu jakoś nie... ale i tak eleganckie mięsko..... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459378
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Halusiu :) Przed Świętami zrobimy jeszcze ze dwa kawałki, ale kusi mnie też boczek rolowany na świąteczny stół :)

 

@pis67 - pewnie czereśnia zrobiła swoje, nie mniej jest zdecydowana różnica w zapachu niż przy wędzeniu prawie samą czereśnią.

Portal o Jaskiniach Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jaskinie Jury

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459402
Udostępnij na innych stronach

Jak oglądam te zdjęcia, to mi aż ślinka leci... Czy jeśli planujemy podpiekać boczek, to trzeba go wcześniej peklować w mniej słonej solance? Bo jednak podczas parzenia część soli wypłukuje się, czy jeśli podpieczemy taki sam, to nie będzie on za słony?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459412
Udostępnij na innych stronach

El Gregor gdzie jest ta Twoja receptura na suche peklowanie jakaś inna ?

ja zawsze daję 18 gr na kilo i peklowanie suche 5 dni mam potem pieczenie w wędzarni.

 

Czasem mam problem bo słoność nie zawsze jest jednakowa, tu gdzie cienki było za słone

tu gdzie grubsza warstwa mało słone, już się skłaniam do peklowania mokrego

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459430
Udostępnij na innych stronach

:) skoro dostrzegasz,że gdzie cienkie za słone a gdzie grubsze za mało słone to znaczy,że musisz mniej solić gdzie cienkie  a więcej gdzie grube :)

 

Ja cały czas sole z ręki i sypie tak jak piszę wyżej bez odmierzania mieszanki i mięsa :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459513
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Halusiu :) Przed Świętami zrobimy jeszcze ze dwa kawałki, ale kusi mnie też boczek rolowany na świąteczny stół :)

 

@pis67 - pewnie czereśnia zrobiła swoje, nie mniej jest zdecydowana różnica w zapachu niż przy wędzeniu prawie samą czereśnią.

Witaj markpm . Wczoraj wędziłem taki rolowany boczek . Bez żadnych przypraw tylko peklowany na mokro . Pychota . Mieli rację koledzy z forum post-73368-1448900552,2377_thumb.jpgpost-73368-1448900584,6327_thumb.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459525
Udostępnij na innych stronach

 

 

:) następnym razem trochę bardziej podpiec i spróbuj bez parzenia (inne walory smakowe) :)

Marku spróbuj zrobić tak jak pisze Grzesiu   :) ... zresztą już na ten temat rozmawialiśmy :D

 

 

 

Witaj markpm . Wczoraj wędziłem taki rolowany boczek . Bez żadnych przypraw tylko peklowany na mokro . Pychota . Mieli rację koledzy z forum

To ja witam w moim wątku... co do boczku rolowanego , muszę przyznać , że zrobiłeś dobrą robotę :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459556
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam serdecznie

To i ja się tu podepnę.

Boczek i szynki wędzone w kiblu..

Peklowanie 14 dniowe wg.tabelki Dziadka.

Użyte drewno to -buk,śliwa i czereśnia.

Całe info z forum .

Dzięki wielkie ludzie.

post-70604-0-86893300-1450707749_thumb.jpg

post-70604-0-81586600-1450707779_thumb.jpg

post-70604-0-95574700-1450707796_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-464364
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.