Kamil_1 Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 21 Lipca 2015 Wczorajsze wedzenie..Boczek peklowany na sucho☺ Bardzo ładnie wygląda To tak na śniadanko? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-436116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 22 Lipca 2015 @halusia@, dnia 05 Lip 2015 - 12:44, napisał: Wczorajsze wedzenie..Boczek peklowany na sucho☺ Bardzo ładnie wygląda To tak na śniadanko? Kamil... na kolację nawet starczyło Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-436262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Warmia Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Bardzo apetyczne boczek ja też lubię ☺ A to moje dzieło Pozdrawiam wszystkich☺???? Cytuj Marcin Warmia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-442074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Ja popełniłem w boczek w sobotę coś na wzór sverige2 z tą różnicą że paprykę, pieprz i czosnek dodałem do solanki.I jak pisze sverige2 smak poezja. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez Leosta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-442315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markpm Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Listopada 2015 Czy ma ktoś jakiś przepis na boczek, nie wymagający długiego peklowania? Może być z jakimiś przyprawami/ziołami. Cytuj Portal o Jaskiniach Jury Krakowsko-CzęstochowskiejJaskinie Jury Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markpm Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 11 Listopada 2015 Boczek już się pekluje, dziękuję za pomoc Halusi Wędzenie prawdopodobnie w niedzielę Cytuj Portal o Jaskiniach Jury Krakowsko-CzęstochowskiejJaskinie Jury Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markpm Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 15 Listopada 2015 Kilka fotek z dzisiejszego wędzenia. Wędzenie do 60 stopni, 4 godzinki + osuszanie, materiał 70% czereśnia/30% buk. Na początku trochę problemów z utrzymaniem temperatury, w drugiej części wędzarnia trzymała określoną temperaturę - jak już się wygrzała i w palenisku była określona ilość żaru to była praktycznie bezobsługowa. Wyszedł całkiem spoko, jak dla mnie ciut za mocno aromatyczny. Do kolejnego wędzenia muszę załatwić więcej buka lub olchy Po wędzeniu, przed parzeniem: Po parzeniu: Tak z ciekawości - jaka jest u Was temperatura mięska w środku zaraz po wyjęciu z wędzarni? Cytuj Portal o Jaskiniach Jury Krakowsko-CzęstochowskiejJaskinie Jury Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-456504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AniaP Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 15 Listopada 2015 Dla mnie boczek jest pyszniutki. Mięciutki, soczysty i pięknie pachnie. Podczas parzenia po osiągnięciu 72 stopni temperatura podskoczyła jeszcze do 86, ale na szczęście mięsko się nie zepsuło. Teraz jeszcze troszkę osuszymy i przenosimy do lodówki. Dziękujemy za pomoc Halusi, bo jak dla mnie pierwsze wędzenie było bardzo stresujące . Następnym razem będzie więcej kawałeczków . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-456508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 15 Listopada 2015 Kilka fotek z dzisiejszego wędzenia. Marku... jak dla mnie wędzenie poprawne...... pierwszy kroki już za Wam... Teraz już góreczki... czekam na następne wyroby Dla mnie boczek jest pyszniutki. Mięciutki, soczysty Aniu, i to jest najważniejsze że smakuje Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-456572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markpm Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 29 Listopada 2015 Boczek przed chwilką wyjęty z wędzarni, czeka na ciepłą wodę do parzenia Cytuj Portal o Jaskiniach Jury Krakowsko-CzęstochowskiejJaskinie Jury Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markpm Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 29 Listopada 2015 No i już "po" - boczek dochodzi, zapachy na strychu nieziemskie Zobaczymy jutro jak ze smakiem... Tym razem wędziłem ze znaczą przewagą drewna bukowego do czereśni (ostatnio proporcje był odwrócone). Cytuj Portal o Jaskiniach Jury Krakowsko-CzęstochowskiejJaskinie Jury Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 29 Listopada 2015 Zobaczymy jutro jak ze smakiem... Tym razem wędziłem ze znaczą przewagą drewna bukowego do czereśni (ostatnio proporcje był odwrócone). Marku... Boczek prezentuje się pięknie... co do smaku to sam ocenisz. . Idziesz w dobrym kierunku.. oby tak dalej Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 29 Listopada 2015 Tym razem wędziłem ze znaczą przewagą drewna bukowego do czereśni W garnku widać buk - po wyjęciu jakoś nie... ale i tak eleganckie mięsko..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markpm Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 30 Listopada 2015 Dzięki Halusiu Przed Świętami zrobimy jeszcze ze dwa kawałki, ale kusi mnie też boczek rolowany na świąteczny stół @pis67 - pewnie czereśnia zrobiła swoje, nie mniej jest zdecydowana różnica w zapachu niż przy wędzeniu prawie samą czereśnią. Cytuj Portal o Jaskiniach Jury Krakowsko-CzęstochowskiejJaskinie Jury Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 30 Listopada 2015 następnym razem trochę bardziej podpiec i spróbuj bez parzenia (inne walory smakowe) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 30 Listopada 2015 Ja zawsze robię na dwa sposoby..... i podpiekany i parzony..... jeden do jajecznicy a drugi na "zakąskę" !! Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AniaP Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 30 Listopada 2015 Jak oglądam te zdjęcia, to mi aż ślinka leci... Czy jeśli planujemy podpiekać boczek, to trzeba go wcześniej peklować w mniej słonej solance? Bo jednak podczas parzenia część soli wypłukuje się, czy jeśli podpieczemy taki sam, to nie będzie on za słony? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 30 Listopada 2015 ja zawsze robię taką samą zalewę.... różnica słoności jest ...ale nieznaczna i moim zdaniem nie ma się co bawić w 2 solanki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 30 Listopada 2015 boczek tylko pekluje tylko na sucho Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 30 Listopada 2015 El Gregor gdzie jest ta Twoja receptura na suche peklowanie jakaś inna ?ja zawsze daję 18 gr na kilo i peklowanie suche 5 dni mam potem pieczenie w wędzarni. Czasem mam problem bo słoność nie zawsze jest jednakowa, tu gdzie cienki było za słonetu gdzie grubsza warstwa mało słone, już się skłaniam do peklowania mokrego Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 30 Listopada 2015 skoro dostrzegasz,że gdzie cienkie za słone a gdzie grubsze za mało słone to znaczy,że musisz mniej solić gdzie cienkie a więcej gdzie grube Ja cały czas sole z ręki i sypie tak jak piszę wyżej bez odmierzania mieszanki i mięsa Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 30 Listopada 2015 Dzięki Halusiu Przed Świętami zrobimy jeszcze ze dwa kawałki, ale kusi mnie też boczek rolowany na świąteczny stół @pis67 - pewnie czereśnia zrobiła swoje, nie mniej jest zdecydowana różnica w zapachu niż przy wędzeniu prawie samą czereśnią.Witaj markpm . Wczoraj wędziłem taki rolowany boczek . Bez żadnych przypraw tylko peklowany na mokro . Pychota . Mieli rację koledzy z forum Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 30 Listopada 2015 następnym razem trochę bardziej podpiec i spróbuj bez parzenia (inne walory smakowe) Marku spróbuj zrobić tak jak pisze Grzesiu ... zresztą już na ten temat rozmawialiśmy Witaj markpm . Wczoraj wędziłem taki rolowany boczek . Bez żadnych przypraw tylko peklowany na mokro . Pychota . Mieli rację koledzy z forum To ja witam w moim wątku... co do boczku rolowanego , muszę przyznać , że zrobiłeś dobrą robotę Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 1 Grudnia 2015 To ja witam w moim wątku... co do boczku rolowanego , muszę przyznać , że zrobiłeś dobrą robotę Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-459790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Witam serdecznieTo i ja się tu podepnę.Boczek i szynki wędzone w kiblu..Peklowanie 14 dniowe wg.tabelki Dziadka.Użyte drewno to -buk,śliwa i czereśnia.Całe info z forum .Dzięki wielkie ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-464364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.