Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mój ser zrobiony wg. przepisów na stronie głównej , tylko trochę inaczej formowany. Otóż nie chciało mi się ręcznie ugniatać serków w związku z tym po odcedzeniu na sitku wkładałam do siatki poprzez moją nadziewarkę /rurkę nierdzewną/ ugniatając lekko tłuczkiem . Następnie włożyłam do solanki na 24 godziny i pozostawiłam do ocieknięcia na noc. , po czym wyrównałam drewnianą szpatułką /zgarnęłam nierówności/ i wędziłam razem z kiełbasą
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/
Udostępnij na innych stronach

Mojej wędzarni proszę nie oceniać, gdyż jest w trakcie "remontu" ale nie wytrzymałam do jego zakończenia i ... no musiałam coś uwędzić.To już uzależnienie, w sklepie nie kupię dopóki mam jeszcze siłę i chęci.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130361
Udostępnij na innych stronach

drewnianą szpatułką /zgarnęłam nierówności/

 

Witam serdecznie

 

 

Już myślałem że nie wybrniesz z serem i nie wyjmiesz z siatek po wędzeniu . Zgarnięcie nierówności szpatułką pomogło . :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130365
Udostępnij na innych stronach

Już myślałem że nie wybrniesz z serem i nie wyjmiesz z siatek po wędzeniu . Zgarnięcie nierówności szpatułką pomogło .

Tak po cichu powiem, że już nie pierwszy raz tak zrobiłam i zawsze jest ok. Po wystudzeniu zdejmuję siatkę i wygląda tak jak na zdjęciu, siatka nie "wcięła się" w ser.Serek ładnie się kroi, nie rozpada się, jest super.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130372
Udostępnij na innych stronach

anerko moje gratulacje , serek aż się patrzy :grin:

 

Jestem pełna podziwu Twoich wyrobów, jesteś kobietką wszechstronnie uzdolnioną.

Ja jakoś nie mam odwagi by zrobić swój serek.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130418
Udostępnij na innych stronach

Ja jakoś nie mam odwagi by zrobić swój serek

No co Ty, Halusia? Ty? Nie mogę uwierzyć :rolleyes: Wierzę jednak, że spróbujesz i to z powodzeniem.Do roboty :!: :!: Pozdrawiam cieplutko.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130420
Udostępnij na innych stronach

Ja ser przed wędzeniem zawijam w folię celulozową i potem do siatki.Siatka po wędzeniu łatwo schodzi i nie uszkadza skórki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130421
Udostępnij na innych stronach

No co Ty, Halusia? Ty? Nie mogę uwierzyć :rolleyes: Wierzę jednak, że spróbujesz i to z powodzeniem

anerko nie zapieram się . Ale chyba muszę dojrzeć do tego tematu :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130423
Udostępnij na innych stronach

I to szybko :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130426
Udostępnij na innych stronach

Ja ser przed wędzeniem zawijam w folię celulozową

 

Muszę i ja pomyśleć , zdarza się że się człowiek zaczyta :sad: z sąsiadem :smile: albo pogada z listonoszem :lol:

 

 

Pozdrawiam

 

P.S . Folia u Miro prawda ?

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130427
Udostępnij na innych stronach

Ja ser przed wędzeniem zawijam w folię celulozową i potem do siatki.Siatka po wędzeniu łatwo schodzi i nie uszkadza skórki.

Wg mnie , nie jest to dobry sposób, ser "oddycha i wdycha" w trakcie wedzenia, więc ta folia jest zbedna :grin:

 

Anerka po kolorze, widzę , że nie jest to oscypek, kolorek w przekroju żółty, więc jak go zrobiłaś od A do Z? :wink:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130428
Udostępnij na innych stronach

Ale ta folia przepuszcza te "oddechy" i to bardzo dobrze :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130429
Udostępnij na innych stronach

Nic się nie poci.Robiłem wiele razy i było ok.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130440
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1314 Właśnie tak robiłam a kolor, no takie mleko /pełne/. Jeśli chodzi o wędzenie, nie potrzebowałam żadnej folii bo w siatce uwędził się znakomicie i nie musiałam tej siatki wyrywać, dała się łatwo zdjąć. Wędziłam razem z kiełbasą ok. 3 godzin w temp 45-55*C /takie były wahania temp./.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130441
Udostępnij na innych stronach

nie potrzebowałam żadnej folii bo w siatce uwędził się znakomicie i nie musiałam tej siatki wyrywać, dała się łatwo zdjąć

Może Twój ser jest bardziej twardy od mojego.Ja staram się robić ser niezbyt twardy bo taki nam smakuje i jak wkładałem do siatki to po wędzeniu schodziła razem z serem i dlatego stosuję folię.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130453
Udostępnij na innych stronach

i jak wkładałem do siatki to po wędzeniu schodziła razem z serem i dlatego stosuję folię.

 

arkadiusz Nie zawsze tak musi być . Moim zdaniem za wysoka temperatura wędzenia .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130474
Udostępnij na innych stronach

Może Twój ser jest bardziej twardy od mojego

Nie przypuszczam. Ja właśnie po odcedzeniu na sitku wkładałam kawałki do mojej "nadziewarki",jak już pisałam lekko dopychałam tłuczkiem i do siatki..Resztę opisałam.

 

[ Dodano: Sro 03 Lis, 2010 23:45 ]

Jeśli chodzi o kolor świeżych jeszcze serków /ociekających/ to trochę wpływ miało światło, zdjęcia robione wieczorem.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130491
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz napisał/a:

Może Twój ser jest bardziej twardy od mojego

 

Nie przypuszczam.

Anerko, w jakiej temperaturze zaprawiałaś mleko podpuszczką?

W przepisie, na który się powołałaś jest podana zbyt wysoka temperatura. Przy ponad 40st.C. to skrzep bardzo silnie się obkurcza i może powstać twardy ser. Wszystko jeszcze zależy od jakości podpuszczki i dodanej ilości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130895
Udostępnij na innych stronach

EAnna, Widzisz, jednak nie jest to robione ściśle wg. tego przepisu bo podpuszczką zaprawiam w temp. 37*C. Robię ten ser już jakiś czas, prawie zawsze mam go w domu i pewnie nie zwróciłam na to uwagi. Gdy robiłam po raz pierwszy naczytałam się wszystkich przepisów i porad , z tego wyciągnęłam wnioski i zrobiłam. Teraz to już chyba trochę rutyna :blush: dlatego nie zwróciłam uwagi na temperaturę, za co przepraszam.Zaraz zajrzę i przypomnę sobie ten przepis bo może coś jeszcze pominęłam.Podpuszczki daję 4 krople na 1l mleka.

 

[ Dodano: Sob 06 Lis, 2010 16:59 ]

Może Twój ser jest bardziej twardy od mojego

Arkadiusz, przypomniałam sobie, że raz też miałam taki kłopot, że niełatwo było zdjąć siatkę ale wtedy miałam słabo osuszony ser.Może i w tym przypadku tak było? Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-130896
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

a powiedzcie moi mili, czy wyjdzie mi cokolwiek jeśli do wędzenia użyję zwykłego kupionego sera żółtego?

niedobry78, Kolego,

spróbuj co Ci wyjdzie, to będziesz na 100% wiedział :grin: .

To nie jest złośliwość z mojej strony tylko realistyczne podejscie do rzeczywistości.

"Zwykły, kupiony ser żółty" to z dużym prawdopodobieństwem wyrób seropodobny. W zależności od rodzaju użytych przez producenta tłuszczów roslinnych i chemicznych wspomagaczy wyrób może się różnie zachowywać podczas wędzenia.

Nie znamy również Twoich umiejętności wędzarniczych ani sposobu rozumienia parametrów wędzenia.

Dlatego oczekiwanie jednoznacznych odpowiedzi mija się IMHO z celem.

Osobisty eksperyment - nawet, jeżeli zakończy się niepowodzeniem - da Ci wiele satysfakcji i rozwieje wątpliwości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-165409
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

A co zrobic zeby uzyskac taki ladny kolor jak na zdjeciach.

Pierwszy raz wedzilem ser ala oscypek okolo 4 godzin temperatura 40-50C i jedynie lekko przydymiony wyszedl, po starciu leciutenko zolty ale prawie niezauwazalnie a nie tak pieknie jak na zdjeciach wyzej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/#findComment-191538
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.