jerzyka51 Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Listopada 2010 Wczoraj urządziliśmy swiniodziko bicie. Pod nóż poszły 4 sztuki, w lodówkach pusto i święta się zbliżają /po 2 sztuki na osobę/.Wybraliśmy do zabicia mieszankę dzika z durokiem/dlatego są ciemne/ .Ważyły tak od 120-150kg.Oczywiście były karmione tylko zbożem i biegały po wybiegu.Pogoda w tym roku fatalna i nasze swinki wybieg przerobiły w bagno.W tradycyjny sposób nie dało się ich ubić i wynieś z ogrodzenia .Polak jednak sobie poradzi w każdych warunkach .Z większości mięsa będzie jutro robiona kiełbasa typu żywiecka podsuszana i wiejska .kaszanka ,salceson,może trochę białej Mięsko się pekluje /temperatura 6 C/.Przeznaczyliśmy na to całe mięsko oprócz dwu szynek , karkówek schabu i żeberek.Dodamy jeszcze trochę innej dziczyzny.Dwie szynki będą wędzone /jedna w całości z kością/ ,dwa schaby na polędwice sopocką w tłuszczyku ,jedna karkówka na baleron i boczki.Pozostałe mięso do jedzenia.Polędwica i boczki już się peklują a szynki i baleron czekaja do jutra /brak mi tylu pojemników/. Jutro postaram się zrobić zdjęcia z wyrobu wędlin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4749-robimy-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dzonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Listopada 2010 No to macie roboty, a roboty :lol: A jeżeli miałbym radzić - to zdjęcia rób ze światłem , a nie pod światło , wtedy lepiej widać :wink: Czuj Dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4749-robimy-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dzonki/#findComment-131496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Listopada 2010 JurekA czy nie zrobisz boczku wędzonego z takiej krzyżówki, będzie zbyt chudy?Szkoda, że nie pokazałeś elementów mięsa po rozbiorze. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4749-robimy-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dzonki/#findComment-131497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzyka51 Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2010 Wiem, że zdjęcia nie są najlepsze, ale dobry aparat w naprawie. W czwartek przerabialiśmy wczesniej zapeklowane mięsko na kiełbasy ,zrobiliśmy również kaszankę i salceson Wyroby wyszły bardzo dobre .Teraz tylko kilka dni wedzenia na zimno i żywiecka bedzie gotowa, Wedzonki się pekluja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4749-robimy-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dzonki/#findComment-131806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Listopada 2010 Konkretna produkcja. :lol: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4749-robimy-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dzonki/#findComment-131809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Listopada 2010 I robi wrażenie :thumbsup: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4749-robimy-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dzonki/#findComment-131810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzyka51 Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Listopada 2010 A tak wyglada kiełbasa typu wiejskiego ,kaszanka i salceson. zrobiona przez naszego masarza.Ja tylko patrzę ,pomagam i mówię czego chcę ,sprawdzam czy wszystko zgadza się z przepisami /nic nie smakuje w czasie produkcji ,bo nie lubie surowego mięsa/.Sam już wędzę i parzę, żebym był pewny czasów i temperatury procesów.Kiełbasa typu żywiecka podsuszana od rana wędzi się w zimnym dymie tak do 40h.W poniedziałek dołożę do niej polędwicę sopocką, taką w cienkiej watstwie słoniny w błonie z sadła./polędwiczka teraz się pekluje/ Szynki ,baleron i boczki czekaja w zalewie na swój czas. Mamy jeszcze na wybiegu 10 szt świniodzików takie powyżej 120kg, dlatego musimy tyle bić na raz ,bo szkoda je karmić ,żeby rosły do 200kg. Trzymam swiniodziki z kolegą ,zawsze jest łatwiej On załatwia zboże a ja karmie , jak wyjadę też nie ma problemu z karmieniem i pilnowaniem. Czy zabije się jedna czy więcej sztuk to praktycznie podobna praca .My mamy już prawie profesionalmy sprzęt; mieszałkę na 40Kg + maszynko nadziewarkę ,wielki palnik na gaz i garki 70 i 100l . Mimo to w trzy osoby było co robić żeby praca szła sprawnie. Przyjadą moje dzieci na swięta ,trochę zjedzą trochę zabiorą w bagażnikach i w styczniu powtórka z biciem bo w zamrazarkach bedzie tylko żarówka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4749-robimy-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dzonki/#findComment-131814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Listopada 2010 A tak wyglada kiełbasa typu wiejskiego ,kaszanka i salceson. :clap: zapewne :thumbsup: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4749-robimy-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dzonki/#findComment-131817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Listopada 2010 bo w zamrazarkach bedzie tylko żarówka. Fajnie stwierdzenie. Ja słyszałem o "marszu pingwinów". :smile: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4749-robimy-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dzonki/#findComment-131829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzyka51 Opublikowano 29 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Listopada 2010 Kiełbas typu żywiecka już gotowa do jedzenia.Była wędzona na ciepło , parzona i ponownie wędzona na zimno, pózniej odłożona do wysuszenia.W smaku jest idealnie jak lubię.Dzisiaj boczki ,małe szynki , jedna cała i baleron w osłonce z błony z sadła poszły do wędzarki.Wczoraj je moczyłem 3 h w zimnej wodzie ,pózniej obciekły i były sznurowane.14h schły i rano do wędzarki.Do wieczora bedzie co robić.Miłego dnia. Właśnie ładnie się dosuszyły ,a teraz wędzenie.Jeszcze jedno pytanie do praktyków,dużą szynkę szykuje na święta dla dzieci jak odwiedzą ojca.Nie chciałbym jej zamrazać i dlatego potrzebuje rady czy dobrze bym zrobił gdybym ją po uwędzeniu sparzył a póżniej jeszcze przez kilka ,kilkanaście godzin powędził zimnym dymem .Czy wtedy w zimnym pomieszczeniu ładnie przechowa się do świąt ,czy mocno nie wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4749-robimy-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dzonki/#findComment-134331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Listopada 2010 Jeszcze jedno pytanie do praktyków,dużą szynkę szykuje na święta dla dzieci jak odwiedzą ojca.Nie chciałbym jej zamrazać i dlatego potrzebuje rady czy dobrze bym zrobił gdybym ją po uwędzeniu sparzył a póżniej jeszcze przez kilka ,kilkanaście godzin powędził zimnym dymem .Czy wtedy w zimnym pomieszczeniu ładnie przechowa się do świąt ,czy mocno nie wyschnie.Obecnie nie ma problemów z temperaturą. Lepiej będzie, wg. mnie jak ją przetrzymasz jeszcze 3 tygodnie w zalewie peklującej. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4749-robimy-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dzonki/#findComment-134336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Listopada 2010 Ja tam aż tak wielki praktyk nie jestem , ale moja rada to uwędzić , zamrozić i parzyć dopiero jak "dziecka" będą jechać , smak i aromat taki sam. Ps. Jak nie wyschły od 2007 r. to będą dobre :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4749-robimy-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dzonki/#findComment-134337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Listopada 2010 Obecnie nie ma problemów z temperaturą. Lepiej będzie, wg. mnie jak ją przetrzymasz jeszcze 3 tygodnie w zalewie peklującej. Pzdr.popieram Wnuczka w zalewie może sobie śmiało leżeć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4749-robimy-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dzonki/#findComment-134338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilkawka Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Coś pięknego . Wyrazy szacunku ./:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4749-robimy-w%C4%99dliny-i-w%C4%99dzonki/#findComment-134722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.