Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robert, bardzo piękne wyroby. Ty prawdziwy malarz :clap:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-258828
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 279
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Robert, bardzo piękne wyroby. Ty prawdziwy malarz :clap:

Sasza,

pomyłka

:cool:

 

Ach ta gomółka, pilnuj co na zlot przywieziesz do degustacji. :cool:

Pisusu

jutro jadę po mleko i będę "skakał na głęboką wodę", bo zrobię PARMEZAN.

Tylko jak go uchować przez co najmniej ROK?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-258831
Udostępnij na innych stronach

Biotit, ale mi ochoty narobiles na taka szynke :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-258920
Udostępnij na innych stronach

Szynka konserwowa:

:clap: :clap: :clap: :clap:

 

Podaj przepis na ten rarytasik :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-258930
Udostępnij na innych stronach

i śniadanie z łososiem:

 

ładne, kolorowe .... dla dwojga, czy sam dajesz radę ? ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-258959
Udostępnij na innych stronach

Robert, bardzo piękne wyroby. Ty prawdziwy malarz :clap:

Sasza,

pomyłka

:cool:

 

 

Piotr przepraszam za błąd :blush:

Stary cap wszystko pomylił. :grin:

Ty prawdziwy malarz :clap:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-259010
Udostępnij na innych stronach

Biotit, ale mi ochoty narobiles na taka szynke :thumbsup:

Żaden problem zrobić samemu, warunek: oryginalny przepis i dobry Szynkowar

:cool:

 

Szynka konserwowa:

:clap: :clap: :clap: :clap:

 

Podaj przepis na ten rarytasik :)

Przepis jest gdzieś na Forum, musisz poszukać, albo ktoś Życzliwy pomoże :wink:

 

Mnie też się podoba ta konserwowa,ale bez przepisu ciężko będzie ją zrobić.

Następnym razem, jak będę robił Szynkę Konserwową zamieszczę szczegółowa fotorelację

:cool:

 

i śniadanie z łososiem:

 

ładne, kolorowe .... dla dwojga, czy sam dajesz radę ? ;)

Dla Trojga

:cool:

 

Piotr przepraszam za błąd :blush:

Stary cap wszystko pomylił. :grin:

Ty prawdziwy malarz :clap:

Sasza,

według polskiego powiedzenia: NIC się nie stało.

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-259637
Udostępnij na innych stronach

Niedzielny podwieczorek:

 

wino półwytrawne 2008 i ser:

czarna porzeczka łupażona z kwiatem marokańskiej malwy w towarzystwie termofilny ser gołda 2012

 

 

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-260477
Udostępnij na innych stronach

ser gołda 2012

Co ten ser taki żółty :question: Kurkumy dodałeś?? :shock:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-260486
Udostępnij na innych stronach

Co ten ser taki żółty

Kolor to jego jedyna wada ;)

Miałem okazję spróbować jak smakuje, co prawda bez wina ... i ... czapki z głów panie i panowie :)

Kolega Piotrek niewątpliwie ma talent do takich znakomitych wyrobów. Talent i nieziemską cieprliwość :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-260501
Udostępnij na innych stronach

Kolor to jego jedyna wada ;)

Miałem okazję spróbować jak smakuje, co prawda bez wina ... i ... czapki z głów panie i panowie

Chyba 2 butelki się jeszcze uchowały w piwnicy, więc będziesz miał okazję spróbować, tym razem z kawałkiem sera śmietanowego, który pod koniec tygodnia dociągnie do 2 miesięcy swego żywota

 

Co ten ser taki żółty :question: Kurkumy dodałeś?? :shock:

Kolor nie jest ważny, liczy się smak.....a ten jest ...słowa tego nie opiszą.

Do tego sera dodałem oryginalny szafran, który w połączeniu z kulturami bakteryjnymi (Sigma), a na koniec z wędzeniem zimnym, wytworzył taką barwę, zresztą wg mnie b.przyjemną.

Niestety ten ser powoli staje się wspomnieniem.

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-260530
Udostępnij na innych stronach

Co ten ser taki żółty

Jeśli mleko pozyskane jest od krów karmiących się zieloną trawą w okresie letnim, dodatkowo przy dużej zawartości tłuszczu, wówczas barwinki są zbędne. A ser będzie wyglądał jak na zdjęciu Piotrka.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-260617
Udostępnij na innych stronach

Już Ci pisałem ale napiszę jeszcze raz - jak patrzę na te zdjecia to normalnie siłą się musze powstrzymywac zeby nie polizać monitora tak smakowicie to wygląda :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-260666
Udostępnij na innych stronach

Piotr :clap:, jestem pod wrażeniem !!!

Czy opisałeś gdzieś jak robiłeś ten ser ?

Nie opisałem jak się robi Gołdę, ale ponieważ jej smak był Boski, to chyba ten ser powtórzę przy okazji robienia Gruyera w pierwszy weekend lutego, niestety nie mam już szafranu przywiezionego z Hiszpanii. Obydwa te sery są termofilne, więc musisz mieć odpowiednie kultury zakwaszające. Startujemy On line w sobotę 2.2.2013 :cool:

 

Już Ci pisałem ale napiszę jeszcze raz - jak patrzę na te zdjecia to normalnie siłą się musze powstrzymywac zeby nie polizać monitora tak smakowicie to wygląda :grin:

Sławek

w weekend zaczniesz swoją przygodę z serami twardymi, niebawem poznasz ich smak.

 

A tak wyglądały 2 ostatnie plasterki sławetnej Gołdy na śniadanie:

 

 

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-260728
Udostępnij na innych stronach

Wiesz jak człowiekowo podnieść poziom kwasów żołądkowych :grin:

Zamówiłem dzisiaj w Agrovisie wszystko z Twojej listy. W środę pewnie będzie.

Możliwe ale to tak patykiem na wodzie pisane że do weekendu zrobię na próbę ze dwie formy fi 160 mm :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-260740
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

Gąska nabyta od Znajomego Rolnika, waga z podrobami 5,3kg.

 

Peklowana 24h 4% r-r soli niejodowanej:

 

post-44817-0-15729200-1384097490_thumb.jpg

 

post-44817-0-50422800-1384097503_thumb.jpg

 

Następnie osuszona i natarta : czosnkiem, majerankiem, jałowcem, lubczykiem i ostrą papryką :

Do środka po natarciu majerankiem weszły 4 szare renety i kilka ząbków czosnku , całość została zaszyta.

 

post-44817-0-55041000-1384097699_thumb.jpg

 

Przed pieczeniem gąskę polałem stopionym tłuszczem. Do brytany wlałem 0,5 l wywaru z parzenia kurczaków do wędzenia, dodałem kilka pokrojonych warzyw i 2 gruszki. Gąska piekła się na kratce nie dotykając wywaru.

 

Pieczona 4h 30 min,  najpierw 30min 180C, potem 4h 160C, wielokrotnie polewana tłuszczem i kilka razy przewracana.. na koniec odpoczywa w wyłączonym piekarniku 20 min.

 

Na 1 h przed końcem pieczenia dołożyłem ziemniaki.

 

post-44817-0-02381200-1384098075_thumb.jpg

 

Tak się prezentuje:

 

post-44817-0-60117900-1384098136_thumb.jpg

 

post-44817-0-82517500-1384098158_thumb.jpg

 

post-44817-0-03182400-1384098182_thumb.jpg

 

 

 

Żurawina i pieczone ziemniaki dodały smaku gęsinie: :tongue:

 

post-44817-0-82679500-1384098235_thumb.jpg

 

 

Wyszła miękka i krucha, więc kolejne 2 szt zamówione. :cool:

 

 

 

 

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/9/#findComment-312014
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.