Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oj glodan jestem. TAk dawno ich nie robilam, dziekuje za przypomnienie  :D

A swoja droga jak wilenskie to surowym miesem nadziewane, tak robisz?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-313861
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 279
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@ANNAM,mozesz podac swoj przepis ,ja jestem straszna" pyziara" niestety u nas ziemniaki sa kiepskie ,tesciowa zawsze robi obowiazkowo jak jestesmy w PL i sa pyszne ,tutaj niestety juz nie smakuja tak samo.chyba bede musiala przywiec sobie kartofelki specjalnie na taki specjal :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-313866
Udostępnij na innych stronach

Electra, wygrzebie pozniej dokladny przepis mojej mamy. Co do ziemniakow to sie z toba zgodze. W Polsce sa najlepsze. U nas tez takie byle jakie, jednak teraz kupuje od farmerow . Poszukaj u siebie na pewno tez jest   farmer czy moze tak jak u nas, sa markety tylko farmerow.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-313873
Udostępnij na innych stronach

dzieki  :) ja musze jeszcze kiedy wyprobowac  almond potato

 

one zawieraja 3-4 razy wiecej skrobi niz normalne

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-313877
Udostępnij na innych stronach

wileńskie to surowym mięsem nadziewane, tak robisz?

 

 

Mięso daję surowe : II od szynki + podgardle/pachwina: w ilości 75/25. Do tego dodaję podsmażoną cebula z czosnkiem , jajko i masło. Doprawiam solą i pieprzem.

 

Oryginalne Cepeliny to surowe ziemniaki, starte i b.dobrze odciśnięte. Patentem jest dodanie skrobi zalanej gorącą wodą i dobre wymieszane. Nie dodaje się żadnej mąki.

 

Gotuję ok 15-20 min.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-314614
Udostępnij na innych stronach

ziemniaki jak na moje oko sa otoczone w mące

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-314895
Udostępnij na innych stronach

ziemniaki jak na moje oko sa otoczone w mące

 

nie tylko

 

A ziemniaki pieczone czym panierowałeś?

 

mąka, sól i zioła.

 

Ziemniaki najpierw myjemy i moczymy, potem obtaczamy w mieszance:  mąka/sól 3:1, zioła na swój smak.

Skórkę w kilku miejscach nakłuwamy ,następnie ziemniaki wkładamy do keksówki i pieczemy razem z drobiem. Wychodzą w smaku, jak pieczone z ogniska.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-314994
Udostępnij na innych stronach

Biotit tego sposobu nie znalam, dziekuje :)  Szkoda ,ze wczoraj nie bylo bo kaczucha pieklasie samotnie w piekarniku.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-314999
Udostępnij na innych stronach

Dodam, że ziemniaki powinny być średniej wielkości mniej więcej jak dorodna morela albo śliwka President.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-315003
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Ładna ta szyneczka,jakim przepisem się posiłkowałeś przy tym wyrobie ?

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-317563
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynka konserwowa

 

mniam mniam  :)  :)  :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-317575
Udostępnij na innych stronach

slicznie wyglada :clap: o smaku nawet nie wspominam  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-317579
Udostępnij na innych stronach

O kurcze szczenka mi opadła , piękna szynke , :clap: 

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-317581
Udostępnij na innych stronach

 Szyneczka mistrzostwo świata,czy może robiłeś w tej prasce.

 

http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowar-owalny-stalowy-duzy-p-384.html

 

Tak , zgadza się, ale cały czas szukam mandoliny.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-317625
Udostępnij na innych stronach

Smakuje , jak ta , którą jadłem jako dzieciak w latach 60/70, smak jest faktycznie nie do zapomnienia.

Robi się ją w ciągu 2-3 dni i choć w składzie jest odrobina wielofosforanów i szczypta cytrynianu sodu (z niego robiono oranżadę w proszku), to i tak takiego składu nie zamienię na inny, bo wówczas nie będzie to Szynka Konserwowa, tylko .........

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-317630
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smakuje , jak ta , którą jadłem jako dzieciak w latach 60/70, smak jest faktycznie nie do zapomnienia. Robi się ją w ciągu 2-3 dni i choć w składzie jest odrobina wielofosforanów i szczypta cytrynianu sodu (z niego robiono oranżadę w proszku), to i tak takiego składu nie zamienię na inny, bo wówczas nie będzie to Szynka Konserwowa, tylko .........

 Wlasnie patrzac to taki smak poczulam i zapach miala inny w tamtych czasach. Jak mozesz daj przepis ze wszystkimi swoimi uwagami Prosze :)  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-317641
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale cały czas szukam mandoliny.

Ja również, ale na małą, kilową szyneczkę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-317642
Udostępnij na innych stronach

 

ale cały czas szukam mandoliny.

Ja również, ale na małą, kilową szyneczkę.

 

Możecie wkleić zdjęcia tej mandoliny o której piszecie - szukałem w googlach ale nic z co ma związek z wędlinami mi się nie pojawia :(

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/10/#findComment-317644
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.