Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@halusia@, a nie da się go przerobić jakoś ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133898
Udostępnij na innych stronach

teraz mam mieszane uczucia po tym co miro napisał o jelitach baranich ,ze są delikatne , myślę , że się nie poprzecierały :mellow:

Jeżeli je delikatnie rozplątywałeś, nie musisz mieć obaw. Wbrew pozorom, jelita baranie są bardzo wytrzymałe - no chyba ze za "mocno" czyszczone ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133899
Udostępnij na innych stronach

Ja robię tak.. Na 6 kg farszu.. Jelita trzymam zasolone w dużym słoju. Nad zlewem wyciągam 10 odcinków po 2.5 mb (nad zlewem bo sypie się sól ) Wkładam do letniej wody na około 1 - 2 h. Wychodzi 30 batonów po około 70 cm ( trzy z jednego odcinka ) . Proste :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133904
Udostępnij na innych stronach

Radek_57, no to ja miałem różne długości , kilka było nawet 7 metrowych a tak to przeważnie mam po 3 metry i 5 metrów . Wziąłem i zapakowałem każde osobno w małych woreczkach strunowych , mam podpisane na woreczkach ile jest w środku i mogę sobie dowolnie wyciągać :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133909
Udostępnij na innych stronach

Wziąłem i zapakowałem każde osobno w małych woreczkach strunowych , mam podpisane na woreczkach ile jest w środku i mogę sobie dowolnie wyciągać :)

Każdy sposób dobry. Ja się trzymam swojego :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133912
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście , ja nic nie mówię , ja mam taki , bo to pierwszy raz , potem będzie pewnie inaczej :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133915
Udostępnij na innych stronach

to pierwszy raz , potem będzie pewnie inaczej :)

Potem , to będziesz robił kabanosy bezstresowo. Praktyka ,praktyka , praktyka :grin: :grin:

Nie patrz na obrazki. Raz ci wyjdzie krótki , raz długi. Ale na pewno w smaku super :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133918
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję wszystkim "fachowcom" z cokolwiek znaczącym emotikonem :wink: polecania rozplątania/dzielenia jelit baranich czy wieprzowych bez moczenia.

 

To po co je w ogóle moczymy ?

Napiszcie mi proszę, dlaczego bez moczenia i bez uszczerbku dla zasolonych jelit można robić to na sucho ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133947
Udostępnij na innych stronach

miro pisze:

 

 

To po co je w ogóle moczymy ?

Napiszcie mi proszę, dlaczego bez moczenia i bez uszczerbku dla zasolonych jelit można robić to na sucho ?

Witaj Mirku.

 

troszkę nie dokładnie to sprecyzowałeś:

 

Jelita przed użyciem trzeba namoczyć ponieważ są zakonserwowane za pomocą soli (która jak wiemy ma działanie wypierające wodę z tkanki , za czym idzie obkurczenie cienkiej ścianki jelita , co powoduje utratę elastyczności, oraz skurczenie obwodu(fi jelita)

 

Gdzieś wyżej chyba w tym temacie, ktoś napisał , że zakupił jelita zakonserwowane solanką i na 1000 % nie trzeba będzie ich moczyć przy rozplątywaniu , a przed użyciem wystarczy jedynie przelać wodą.

 

Uważam że jelita wieprzowe jak najbardziej możemy bezproblemowo dzielić na sucho.

Z baranimi na pewno jest duuuużo trudniej , ale da się pewnie zrobić (nigdy nie chciało mi sie bawić na sucho , bo wiem że woda ułatwia to zadanie :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133957
Udostępnij na innych stronach

spec202

 

Ja doskonale wiem jak wpływa sól na jelita, to po pierwsze.

Zanim jednak się wypowiesz jako "fachowiec" odpowiedz na moje pytanie, po co moczymy jelita ?

Nie ważne czy są to jelita wieprzowe czy baranie.

Moczenie to nie tylko odzyskanie elastyczności ale jeszcze to coś.

Co ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133961
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie kol miro chodzi o to : ze kryształki soli przy rozplątywaniu na sucho kaleczą delikatne jelita.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133966
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie kol miro chodzi o to : ze kryształki soli przy rozplątywaniu na sucho kaleczą delikatne jelita.

PePe trafiłeś w sedno.

Nie kaleczą delikatnie, ale strasznie !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133970
Udostępnij na innych stronach

Miro-ja uważam że na mokro jest o wiele łatwiej i od razu je użyć . Problem w tym że kupione jelita zasolone na sucho mogą długo leżeć w lodówce , gdy je namoczymy wszystkie wyciśnięciu wody i zasoleniu powtórnym to one mają o wiele krótszy okres przydatności. Wolę jednak rozebrać je na sucho dołożyć im podwójną dawkę suchej sili i na co najmniej dwa lata mam spokój. Nie proferuję trzymania jelit zamkniętych w słoikach włożonych z mokrą solą bo w praktyce to co gospodynie uzyskali z jelit z uboju gospodarczego to było do wywalenia Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133973
Udostępnij na innych stronach

Witajcie! A no jeden z tego wniosek- trzeba przerobić tyle mięcha,żeby na 50 metrów jelit wystarczyło !!! :shock: :grin: Pozdrawiam !
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133974
Udostępnij na innych stronach

miro napisał:

Nie kaleczą delikatnie, ale strasznie !

tak zgadzam się Miro z tobą , ale jeszcze kilka lat temu to było wyraźnie widać że jelita są konserwowane solą gruboziarnistą , bo dzisiaj ciężko się spotkać z zakupem jelit konserwowanych solą gruboziarnistą(rzadko, ale się zdarza że można w dzisiejszych czasach kupić jelita konserwowane solą gruboziarnistą)

To w tym przypadku absolutnie się z tobą zgadzam :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133978
Udostępnij na innych stronach

Ale opowiadacie :shock: Ja mam od lat jelita w grubej soli i rozplątuję je na sucho ! Nic się z nimi nie dzieje ... No ale jak ktoś 'targa' na siłę , to proponuję herbatkę z melisy :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133979
Udostępnij na innych stronach

Chyba się tu jakiś " fachowiec " zagalopował zdeka. Ja będę robił po swojemu i nikomu nic do tego. Jak będę robił 25 kg kabanosów to wtedy namoczę całe 90 m jelit.

 

Pozdrawiam.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133989
Udostępnij na innych stronach

Chyba się tu jakiś " fachowiec " zagalopował zdeka. Ja będę robił po swojemu i nikomu nic do tego. Jak będę robił 25 kg kabanosów to wtedy namoczę całe 90 m jelit.

Jak dobrze myślę piszesz o mnie.

Masz rację, zagalopowałem się, ale w dobrej wierze.

Nikt Ci nie zabroni robić po swojemu i nic mi do tego.

 

Moje wypowiedzi miały na celu udzielanie kolegom dobrej rady, czy z niej skorzystają nie wiem, mam nadzieję że tak.

 

Problem w tym że kupione jelita zasolone na sucho mogą długo leżeć w lodówce , gdy je namoczymy wszystkie wyciśnięciu wody i zasoleniu powtórnym to one mają o wiele krótszy okres przydatności.

Z całym szacunkiem skąd masz takie informacje ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-134075
Udostępnij na innych stronach

Miro z doświadczenia. Wystarczy tylko porównać jelita kupione które przeszły długi okres ociekania powtórnego przekładania ,solenia i dopiero pakowane są do sprzedaży, sól jest prawie sucha jak i same jelita .Nikt w zakladach nie praktykuje moczenia jelit pózniej powtórnego solenia . Jelita są przed nadzianiem moczone a czy przelewane to zależy od organizacji pracy tam gdzie pracowałem byly moczone przelewane i obsługa nadziewarek na bieżąco pobierała je do nadziewania. gdy nie zostały zużyte w danym dniu na drugi dzień używane były w pierwszej kolejności. W domowych warunkach gdy wiemy ze nie zużyjemy je, lepiej rozdzielić je na sucho . Na mokro również możemy rozdzielać ale wtedy musimy je wyciskać z wody - poddać procesowi ociekania i co najmniej dwukrotnemu procesowi otrzepywania mokrej soli i powtórnemu soleniu. Takie jest moje zdanie. A jak zrobimy to jest nasza sprawa. Tylko bądźmy mili dla siebie przy odmiennych zdaniach . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-134097
Udostępnij na innych stronach

Tylko bądźmy mili dla siebie przy odmiennych zdaniach .

Przybijam tzw. piątkę.

Myślę nad tym Co napisałeś i sam nie wiem czemu masz takie wnioski ?

Kupuję jelita z dwóch źródeł, a te z kolei mają jelita od bardzo wielu producentów.

Jelita w beczkach różnią się stopniem zasolenia, wilgotnością tzn. jedne są suche a drugie prawie pływają w solance.

To wszystko zależy od techniki ich solenia.

 

Dalej jednak nie wiem, dlaczego moczenie jelit i ponowne solenie miałoby wpływać na ich "żywotność".

Ja rozumiem, że w przypadku np. mięsa rozmrażanie i ponowne mrożenie nie jest wskazane i zmienia mięso samo w sobie, ale przy jelitach nie mamy do czynienia z żadnym procesem, który miałby zmniejszać ich trwałość ?

 

Jak się do tego mają jelita przechowywane w solance, praktycznie non stop mokre ?

Mogę sobie wyciągać ile chcę i kiedy chcę, a termin przydatności jest taki sam ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-134107
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.