boggi Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Listopada 2010 @halusia@, a nie da się go przerobić jakoś ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Listopada 2010 teraz mam mieszane uczucia po tym co miro napisał o jelitach baranich ,ze są delikatne , myślę , że się nie poprzecierały :mellow:Jeżeli je delikatnie rozplątywałeś, nie musisz mieć obaw. Wbrew pozorom, jelita baranie są bardzo wytrzymałe - no chyba ze za "mocno" czyszczone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Listopada 2010 Ja robię tak.. Na 6 kg farszu.. Jelita trzymam zasolone w dużym słoju. Nad zlewem wyciągam 10 odcinków po 2.5 mb (nad zlewem bo sypie się sól ) Wkładam do letniej wody na około 1 - 2 h. Wychodzi 30 batonów po około 70 cm ( trzy z jednego odcinka ) . Proste :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Listopada 2010 Radek_57, no to ja miałem różne długości , kilka było nawet 7 metrowych a tak to przeważnie mam po 3 metry i 5 metrów . Wziąłem i zapakowałem każde osobno w małych woreczkach strunowych , mam podpisane na woreczkach ile jest w środku i mogę sobie dowolnie wyciągać Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Listopada 2010 Wziąłem i zapakowałem każde osobno w małych woreczkach strunowych , mam podpisane na woreczkach ile jest w środku i mogę sobie dowolnie wyciągać Każdy sposób dobry. Ja się trzymam swojego :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Listopada 2010 Oczywiście , ja nic nie mówię , ja mam taki , bo to pierwszy raz , potem będzie pewnie inaczej Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Listopada 2010 to pierwszy raz , potem będzie pewnie inaczej Potem , to będziesz robił kabanosy bezstresowo. Praktyka ,praktyka , praktyka :grin: :grin: Nie patrz na obrazki. Raz ci wyjdzie krótki , raz długi. Ale na pewno w smaku super :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Listopada 2010 Gratuluję wszystkim "fachowcom" z cokolwiek znaczącym emotikonem :wink: polecania rozplątania/dzielenia jelit baranich czy wieprzowych bez moczenia. To po co je w ogóle moczymy ? Napiszcie mi proszę, dlaczego bez moczenia i bez uszczerbku dla zasolonych jelit można robić to na sucho ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Listopada 2010 miro pisze: To po co je w ogóle moczymy ? Napiszcie mi proszę, dlaczego bez moczenia i bez uszczerbku dla zasolonych jelit można robić to na sucho ? Witaj Mirku. troszkę nie dokładnie to sprecyzowałeś: Jelita przed użyciem trzeba namoczyć ponieważ są zakonserwowane za pomocą soli (która jak wiemy ma działanie wypierające wodę z tkanki , za czym idzie obkurczenie cienkiej ścianki jelita , co powoduje utratę elastyczności, oraz skurczenie obwodu(fi jelita) Gdzieś wyżej chyba w tym temacie, ktoś napisał , że zakupił jelita zakonserwowane solanką i na 1000 % nie trzeba będzie ich moczyć przy rozplątywaniu , a przed użyciem wystarczy jedynie przelać wodą. Uważam że jelita wieprzowe jak najbardziej możemy bezproblemowo dzielić na sucho. Z baranimi na pewno jest duuuużo trudniej , ale da się pewnie zrobić (nigdy nie chciało mi sie bawić na sucho , bo wiem że woda ułatwia to zadanie :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Listopada 2010 spec202 Ja doskonale wiem jak wpływa sól na jelita, to po pierwsze.Zanim jednak się wypowiesz jako "fachowiec" odpowiedz na moje pytanie, po co moczymy jelita ?Nie ważne czy są to jelita wieprzowe czy baranie.Moczenie to nie tylko odzyskanie elastyczności ale jeszcze to coś.Co ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Listopada 2010 Prawdopodobnie kol miro chodzi o to : ze kryształki soli przy rozplątywaniu na sucho kaleczą delikatne jelita. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 26 Listopada 2010 Prawdopodobnie kol miro chodzi o to : ze kryształki soli przy rozplątywaniu na sucho kaleczą delikatne jelita.PePe trafiłeś w sedno. Nie kaleczą delikatnie, ale strasznie ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Listopada 2010 Miro-ja uważam że na mokro jest o wiele łatwiej i od razu je użyć . Problem w tym że kupione jelita zasolone na sucho mogą długo leżeć w lodówce , gdy je namoczymy wszystkie wyciśnięciu wody i zasoleniu powtórnym to one mają o wiele krótszy okres przydatności. Wolę jednak rozebrać je na sucho dołożyć im podwójną dawkę suchej sili i na co najmniej dwa lata mam spokój. Nie proferuję trzymania jelit zamkniętych w słoikach włożonych z mokrą solą bo w praktyce to co gospodynie uzyskali z jelit z uboju gospodarczego to było do wywalenia Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Listopada 2010 Witajcie! A no jeden z tego wniosek- trzeba przerobić tyle mięcha,żeby na 50 metrów jelit wystarczyło !!! :shock: :grin: Pozdrawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Listopada 2010 miro napisał: Nie kaleczą delikatnie, ale strasznie ! tak zgadzam się Miro z tobą , ale jeszcze kilka lat temu to było wyraźnie widać że jelita są konserwowane solą gruboziarnistą , bo dzisiaj ciężko się spotkać z zakupem jelit konserwowanych solą gruboziarnistą(rzadko, ale się zdarza że można w dzisiejszych czasach kupić jelita konserwowane solą gruboziarnistą) To w tym przypadku absolutnie się z tobą zgadzam :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Listopada 2010 Ale opowiadacie :shock: Ja mam od lat jelita w grubej soli i rozplątuję je na sucho ! Nic się z nimi nie dzieje ... No ale jak ktoś 'targa' na siłę , to proponuję herbatkę z melisy :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Listopada 2010 Chyba się tu jakiś " fachowiec " zagalopował zdeka. Ja będę robił po swojemu i nikomu nic do tego. Jak będę robił 25 kg kabanosów to wtedy namoczę całe 90 m jelit. Pozdrawiam. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-133989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Listopada 2010 Chyba się tu jakiś " fachowiec " zagalopował zdeka. Ja będę robił po swojemu i nikomu nic do tego. Jak będę robił 25 kg kabanosów to wtedy namoczę całe 90 m jelit.Jak dobrze myślę piszesz o mnie. Masz rację, zagalopowałem się, ale w dobrej wierze. Nikt Ci nie zabroni robić po swojemu i nic mi do tego. Moje wypowiedzi miały na celu udzielanie kolegom dobrej rady, czy z niej skorzystają nie wiem, mam nadzieję że tak. Problem w tym że kupione jelita zasolone na sucho mogą długo leżeć w lodówce , gdy je namoczymy wszystkie wyciśnięciu wody i zasoleniu powtórnym to one mają o wiele krótszy okres przydatności.Z całym szacunkiem skąd masz takie informacje ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-134075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Listopada 2010 Miro z doświadczenia. Wystarczy tylko porównać jelita kupione które przeszły długi okres ociekania powtórnego przekładania ,solenia i dopiero pakowane są do sprzedaży, sól jest prawie sucha jak i same jelita .Nikt w zakladach nie praktykuje moczenia jelit pózniej powtórnego solenia . Jelita są przed nadzianiem moczone a czy przelewane to zależy od organizacji pracy tam gdzie pracowałem byly moczone przelewane i obsługa nadziewarek na bieżąco pobierała je do nadziewania. gdy nie zostały zużyte w danym dniu na drugi dzień używane były w pierwszej kolejności. W domowych warunkach gdy wiemy ze nie zużyjemy je, lepiej rozdzielić je na sucho . Na mokro również możemy rozdzielać ale wtedy musimy je wyciskać z wody - poddać procesowi ociekania i co najmniej dwukrotnemu procesowi otrzepywania mokrej soli i powtórnemu soleniu. Takie jest moje zdanie. A jak zrobimy to jest nasza sprawa. Tylko bądźmy mili dla siebie przy odmiennych zdaniach . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-134097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Listopada 2010 Tylko bądźmy mili dla siebie przy odmiennych zdaniach .Przybijam tzw. piątkę. Myślę nad tym Co napisałeś i sam nie wiem czemu masz takie wnioski ? Kupuję jelita z dwóch źródeł, a te z kolei mają jelita od bardzo wielu producentów. Jelita w beczkach różnią się stopniem zasolenia, wilgotnością tzn. jedne są suche a drugie prawie pływają w solance. To wszystko zależy od techniki ich solenia. Dalej jednak nie wiem, dlaczego moczenie jelit i ponowne solenie miałoby wpływać na ich "żywotność". Ja rozumiem, że w przypadku np. mięsa rozmrażanie i ponowne mrożenie nie jest wskazane i zmienia mięso samo w sobie, ale przy jelitach nie mamy do czynienia z żadnym procesem, który miałby zmniejszać ich trwałość ? Jak się do tego mają jelita przechowywane w solance, praktycznie non stop mokre ? Mogę sobie wyciągać ile chcę i kiedy chcę, a termin przydatności jest taki sam ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4810-jelita-baranie-jak-rozpl%C4%85ta%C4%87/page/2/#findComment-134107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.