tim Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Listopada 2010 Ciasto 1 kostkę margaryny, 0,5 szkl.cukru, 2 całe jajka i 1 żółtko -wszystko utrzeć dodać 3 szklanki mąki pszennej ,łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystko wyrobić. Następnie formujemy małe kuleczki(ok.6g) wkładamy do foremki i pieczemy "skorupki" Krem I 1 kostka margaryny, 1 szkl.cukru, 0,5 szkl. mleka, 2 łyżki kakao- wszystko zagotować. Gdy wystygnie wsypać 1,5 szkl.mleka w proszku i wymieszać. Można wstawić do lodówki a następnie nadziewać. Krem II Puszkę słodzonego mleka zagęszczonego gotujemy 2 godziny licząc od momentu zawrzenia wody, następnie studzimy nie otwierając puszki. Po wystudzeniu zawartość puszki ucieramy z 0,5 kostki margaryny. Ps Zawsze nadzienie robiliśmy z Kremu I natomiast przepis na Krem II znalazłem w gazecie, po prze-testowaniu jest on dosyć rzadki więc trzeba by do niego dosypać mleka w proszku, aby go zagęścić, można również kupić gotową masę "krówkową" zamiast gotować puszkę z mlekiem. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Listopada 2010 A my w takie skorupki nakładamy krem orzechowy (mielone orzechy) i koniecznie z odrobiną dobrego alkoholu (w kremie) :thumbsup: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2010 Wszystko ładnie , pięknie jak się ma takie foremki do orzechów :sad: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Listopada 2010 Halinko szukaj w małych (prywatnych) sklepach AGD, lub na targowiskach. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Listopada 2010 @halusia@, ta foremka wygląda tak, możesz kupić tutaj http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=patelnia+do+orzeszk%C3%B3w Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Listopada 2010 My mamy foremki pojedyncze (pół orzeszka) 50szt, wszystki mieszczą się na dużej blaszce. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Listopada 2010 Ja nakładam ciasto do otworów w "patelni" i zamykam ją , z jednej strony piekę 2 min a z drugiej 1 min na małym palniku w kuchence gazowej PePe, czy mógłbyś podać przepis na krem orzechowy Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Listopada 2010 Moja teściowa robi takie "orzeszki", mniam, z nadzieniem orzechowym albo kakaowym... najlepsze są po kilku, kilkunastu dniach jak "skruszeją" ale rzadko to się zdarza bo najczęściej dziń dwa i już ich nie ma Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Listopada 2010 Oczywiście że mógłbym, ale ztym musimy poczekać co najmniej do 7 grudnia , wtedy wraca (mam nadzieję) z wojaży moja Żona, a to jej domena. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Listopada 2010 Takie skorupki z ciasta kruchego słonego, nadziałem kiedyś pasztetem, niektórym nawet smakowało :shock: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Listopada 2010 Z tego co widzę to tim przedstawił formę która stawia sie na ogniu. Natomiast Piotruś mówi o pojedynczych malutkich foremeczkach, które układa sie na blasze. Muszę się rozejrzeć za tymi pojedynczymi bo te drugie są za drogie . Co do kremu to ja też poproszę o przepis od Piotrusia. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Listopada 2010 Takie skorupki z ciasta kruchego słonego, nadziałem kiedyś pasztetem, niektórym nawet smakowało W duecie z Koluni-owym piwem były wyśmienite :thumbsup: (mam nadzieję, że nie tylko dlatego, ....... :rolleyes: ....... że rzadko używam jednego i drugiego :shock: ) Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majus Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Listopada 2010 SkładnikiCIASTO:-25 dkg masła-20 dkg cukru pudru-3 żółtka-1 łyżka kakao -40 dkg mąki tortowej KREM:-25 dkg masła-1/2 szklankicukru pudru-20 dkg zmielonych orzechów-spirytus Z podanych składników zagnieść ciasto,wylepić nim dokładnie foremki i upiec.Masło zmiksować z cukrem dodać orzechy i spirytus(ilość w zależności od upodobań smakowych),wymieszać i nadziewać upieczone skorupki.Zlepiać po 2 i ozdobić w/g uznania.Orzeszki są przepyszne i mało kłopotliwe w wykonaniu.Polecam! Przepyszne,smacznego Cytuj majushttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Listopada 2010 skorupki z ciasta kruchego słonego, nadziałem kiedyś pasztetem,duecie z Koluni-owym piwemPePe, to było nieco w gębie :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Listopada 2010 PePe, to było nieco w gębie :tongue: :razz: :tongue: Też mogę to potwierdzić :thumbsup: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Listopada 2010 Ja wiem że dużo tego nie było (ale to chyba zwykła literówka :grin: )Cieszę sie że Wam smakowało , na następny zjazd zrobię nadzionko (pasztet) z mięs pieczonych, będzie wyrażniejszy. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-134258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Grudnia 2010 W związku z tym że Żonka jednak wróciła do mnie, podaję przepis na krem do skorupek "orzecha"Różni się od przepisu kol. majus, ale może będzie Wam smakował. Ugotować 1 budyń śmietankowy z 1 szklanką cukru,używając trochę mniej mleka niż w przepisie (żeby budyń był gęściejszy).Miksować 1 kostkę masła, dodając po łyżce zastygłego i zimnego budyniu, a na koniec wlać kieliszek brendy lub whiski, spirytus też jest dobry :grin: Orzechy włoskie , ilość dowolna, utrzeć i wymieszać z otrzymaną masą.Można dodać do kremu kawę rozpuszczalną i będziemy mieli krem kawowo-orzechowy lub jak dodamy kakao , orzechowo-czekoladowy.My zjadamy te orzeszki raczej w dniu wykonania, lub góra na drugi dzień, lubimy jak skorupka z kruchego ciasta jest chrupiąca :thumbsup: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-136130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Grudnia 2010 W związku z tym że Żonka jednak wróciła do mnie, podaję przepis na krem do skorupek "orzecha" Piotruś bardzo się cieszę z powrotu Twojej Żonki i z przepisu na krem do orzeszków. :grin: Na pewno będę robiła bo pożyczyłam foremkę do wypieku. Pozdrawiam Twoja Żonkę . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-136135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Grudnia 2010 PePe, dzięki za przepis i podziękowania dla "Żonki" :thumbsup: Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-136178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Ja nakładam ciasto do otworów w "patelni" i zamykam ją , z jednej strony piekę 2 min a z drugiej 1 min na małym palniku w kuchence gazowej PePe, czy mógłbyś podać przepis na krem orzechowy Dziś robię te orzechy i nie da się w ciągu tych 3 min upiec te skorupki! Formę mam taką jak na zdjęciu od tego z Allegro do którego podałeś link. Z tej proporcji ciasta to wyjdzie dla kompanii wojska a 6g ciasta do każdej foremki to za dużo! mi i 4g to bokami wychodzi. Łupinki nie za bardzo chcą wyjść z formy, i nie wiem co zrobić. Nie za bardzo chce mi się po każdych 16 połówek myć formę, bo praca staje się bardzo niewdzięczna. To tyle i idę myć formę by następne skorupki upiec. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-136487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Łupinki nie za bardzo chcą wyjść z formy, i nie wiem co zrobićMoja LP pomaga sobie cukrem, trochę cukru roztrzeć z margaryną i zmarować pendzelkiem foremkę. Może pomoże. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-136492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zaraz spróbuję, będzie to 4 wypiek a ciasta jeszcze... Trafia mnie to mycie po każdym wypieku i wyciąganie łupinek. Do wieczora może się uporam. Ale jak ten wypiek ma tak trwać, to jest to pierwszy i ostatni raz. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-136497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Nie rozumiem!?. Dziś pierwszy raz piekę te orzeszki, poczytaj od początku to będziesz wiedział na czym to polega. Jeszcze nie skończyłem, i resztę ciasta (bo smaczne) rozwałkuje, poprzycinam na kwadraciki i upiekę, nie mam siły na zabawę z tą formę na orzeszki, poddałem się. Na pewno lepsze byłyby foremki na te skorupki niż ta patelnia.Ale to jest tylko moje zdanie! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-136524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hana Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Muszę się rozejrzeć za tymi pojedynczymi bo te drugie są za drogie . Co do kremu to ja też poproszę o przepis od Piotrusia. Pod tym linkiem znajdziesz pojedyncze foremki do orzeszków - za 20 szt. cena 9,90 zł http://allegro.pl/listing.php/search?string=foremki+do+orzeszk%C3%B3w&category=0&sg=0 Cytuj Anna M. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-136536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Ja dzisiaj piekłam orzeszki z 1 kg mąki , zaczęłam po pracy tak o 16.30 i o 19 skończyłam. Nie bawiłam się w odważanie 6g kulek, po prostu na oko. Bardzo sprawnie mi to poszło, skorupki pięknie odchodziły od formy. Piekłam w takiej formie co tim [ Dodano: Pią 10 Gru, 2010 19:37 ] Pod tym linkiem znajdziesz pojedyncze foremki do orzeszków - za 20 szt. cena 9,90 złDziękuję Hana bardzo fajne te foremki. Ciekawe jak w tych się wypieka. Coś mi sie wydaje że o takich mówił Piotruś - PePe .Trafia mnie to mycie po każdym wypieku i wyciąganie łupinekZastanawia mnie dlaczego musisz myć foremkę po każdym wypieku. Ja przed pierwszym wypiekiem formę wysmarowałam olejem i więcej nie było trzeba. Ja CI współczuje Papcio bo na prawdę trzeba sie przy tym '' nadreptać ''. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4820-ciastka-orzechy-z-kremem/#findComment-136537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.