@halusia@ Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Grudnia 2010 No tak do mnie nie chce :devil: :wink: chudziaczku do Ciebie jak najbardziej :grin: Tak pięknie opisałaś cały przebieg produkcji chlebka że musi mi się udać. Dzisiaj to nie ale jutro następna próba . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Grudnia 2010 To nie był pierwszy i ostatni raz , ja raczej nigdy się nie poddaje :grin:i bardzo słusznie !! tak trzymaj!! Ja proponuję inna metodę sprawdzoną i im mniej trzymam się przepisu tym lepiej wychodzi :shock: nazwijmy to chlebem " na winie" ( czytaj: co się nawinie to w chlebie) Myślę ,że Olga się nie obrazi jeśli w tym miejscu przedstawię swoją propozycję :blush: Na początek spróbuj z zakwasem, który posiadasz: wsyp ok 0,5 szk mąki żytniej wlej trochę ciepłej wody (ok 40 st) tak aby powstała gęsta śmietana przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce np do piekarnika z włączoną żarówką, jeśli po 4-12 h podrośnie znacznie (ok 2 razy) to zakwas jest ok; Jak już mamy dobry zakwas to w przeddzień pieczenia chleba (najlepiej wieczorem) wsypuję do zakwasu (ok. 1 szk) 1 szk mąki żytniej i uzupełniam letnim płynem do konsystencji bardzo gęstej śmietany (ostatnio używam coraz częściej wody po gotowaniu ziemniaków :blush: (chleb zachowuje wtedy dłużej świeżość); następnego dnia po przyjściu z pracy (ok 15-tej) wsypuję do wyrośniętego zaczynu : ok 1 szk mąki żytniej, 1szk. mąki pszennej, 2łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i zależnie od tego co mam pod ręką dodatki np.: trochę mielonego kminku, mielonej kolendry , troszkę ciekłego smalcu po pieczeniu boczku albo słód jęczmienny ewentualnie pszeniczny mniej lub bardziej palony; wszystko uzupełniam letnią wodą (albo wodą po ziemniakach) do konsystencji bardzo bardzo gęstej (ledwo daję radę mieszać łychą); ciasto wykładam do keksówki wysypanej mąką (u mnie cisto zajmuje ok 0,5 formy) wstawiam do piekarnika z włączona żarówką i zostawiam w spokoju do wieczora (często wystarcz ok. 3 h) do wypełnienia formy; włanczam piekarnik na 190 st na 45-50 min i chleb gotowy; studzę na kratce i jeszcze gorący smaruję obficie z wierzchu zimą wodą i przykrywam ściereczka do wystudzenia Zadziwiające jest to że zawsze wychodzi :shock: zwłaszcza że mąkę sypie na oko resztę również A jak częstuję znajomych w pracy to pytają czy nie mogłabym piec więcej i im odsaprzedawać :thumbsup: Spróbuj możne Tobie też się uda pozdrawiam Bożena Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Grudnia 2010 @halusia@, nie poddawaj się Choć nie muszę tego pisać, bo wiem, ze się nie poddasz, mnie zjadliwy wyszedł dopiero czwarty chleb, pamiętaj trening czyni mistrzem, żadne dobre rady na odległość tak Ci nie pomogą jak praktyka im więcej chlebów upieczesz tym będą lepsze. Powodzenia Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Dziękuję Wam za wsparcie i cenne wskazówki.Jutro mój drugi wypiek :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Czekamy na foto wypieku, kiedyś się mówiło "to połam nogi" ale w tym wypadku to chyba "dużo dymu w pikarniku". Powodzenia :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Grudnia 2010 No to do dzieła :grin: :grin: Kroczek po kroczku Halusia robi chlebek :grin: Zaczyn już w miseczce.. Ziarenka słonecznika, dyni i siemienia lnianego już przygotowane W misce mąka żytnia 150g, mąka graham i gryczana po 80g, maka pszenna 200g, zaczyn, 1 łyżka miodu, 2 łyżki soli, około 300g wody. Wszystko wyrabiane robotem na wolnych obrotach 15 min. Ciasto do formy do wyrośnięcia. O i prszę bardzo urosło :grin: Efekt pieczenia około 1 godziny Chlebek wyszedł wyśmienity :grin: Aby było śmieszniej w miedzy czasie zarobiłam na drugi chlebek na wszelki wypadek gdyby ten pierwszy nie wyszedł :grin:, z tym że 50% mąki żytniej i 50% mąki orkiszowej. A tu 2 chlebki gotowe do konsumpcji. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Grudnia 2010 No brawo Halinko :clap: :clap: :clap: Pięknie Ci wyrósły te chlebki.Jak to mówią ; dobrej gospodyni ciasto w rękach samo rośnie. :grin: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Ładny chlebek moje gratulacje. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Jak to mówią ; dobrej gospodyni ciasto w rękach samo rośnie. :grin: Piotrusiu :grin: dziękuję. Drożdżowe to mi podobno rośnie w rękach. :grin: Mam nadzieje że teraz już nie będę miała problemów z wypiekiem chlebka. To dzięki Wam mi się '' upiekło'' :grin: Wielki ukłon w kierunku Olgi, za piękną fotorelacje. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Halusiu -pięknie tym razem chlebki wyszły :clap: :brawo: :clap: Mam nadzieje że teraz już nie będę miała problemów z wypiekiem chlebka. Teraz to już widzę jak będziesz "szalała "z różnymi wariacjami na temat chleba :lol: . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Bardzo ładny chlebuś :clap: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Grudnia 2010 No to do dzieła :grin: :mrgreen:Dobrze boggi wczoraj pisał, Halusi nie ma znaczy się coś będzie :lol: A tu 2 chlebki gotowe do konsumpcji. I "wydreptałaś" bardzo ładny chlebek :thumbsup: :thumbsup: Kroczek po kroczku Halusia robi chlebek :grin:To stwierdzenie, się uśmiałem :grin: :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Dobrze boggi wczoraj pisał, Halusi nie ma znaczy się coś będzie :lol: @halusia@ napisał/a: A tu 2 chlebki gotowe do konsumpcji. Widzisz , miałem rację @halusia@, gratuluję Ci bardzo , ładnie się nadreptałaś . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Widzisz , miałem rację @halusia@, gratuluję Ci bardzo , ładnie się nadreptałaś . dzięki boggi , a ile radości że wyszedł :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Bardzo ładne te chlebki @halusiu@ ... :clap: Ten po prawej z żytnią mąką chyba bo mniej wyrośnięty i bardziej ścisły ..... ale i tak SUPER mnie z żytniej zawsze bardziej "klapciaty" wychodzi ale nie próbowałem na zakwasie .... chyba czas to... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Ten po prawej z żytnią mąką chyba bo mniej wyrośnięty i bardziej ścisły . roger oba chlebki są na bazie mąki żytniej, z tym że ten z prawej 50/50 czyli mąką żytnia i orkiszowa i ten chlebek jest bardziej delikatny. I dodam jeszcze że każdy pieczony był w innej formie, może dlatego widzisz różnicę. :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Grudnia 2010 oba chlebki są na bazie mąki żytniej No to chapeau bas .... nigdy żytnie mi tak nie wyrosły ..... Twoje wyglądają pysznie PS A daj kawałek ze smalczykiem .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Ty Halusiu rzeczywiście nie cofasz się nigdy,brawo. Chlebki cudne :clap: :thumbsup: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Kobieta jak mówi nie to też jest w cudzysłowiu :grin: To chyba jak tak mówi ..... to jest w cudzysłowiu .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Ty Halusiu rzeczywiście nie cofasz się nigdy,brawo. Chlebki cudne :clap: :thumbsup: Dziękuję Irenko :grin: Sama się dziwie że wyszły tak smaczne za drugim podejściem. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 6 Grudnia 2010 @halusia@, gratuluję, wiedziałam że Ci się uda, pięknie wyrośnięte chlebki, zakwas też pięknie bąbelkował, gratuluję!!! Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Przedwczoraj moja luba nastawiła rozczyn z zakwasu który stał w lodówce 1,5 miesiąca bez dokarmiania.Rozczyn zaczął pracować dopiero po26 godz., po dodaniu mąki i reszty składników ciasto wyrastało jeszcze 10 godz.Po upieczeniu chlebki jak zwykle były wyrośnięte i jak zwykle bardzo smaczne.Dzięki zdrowemu zakwasowi i naszej cierpliwości udało nam się pobudzić do życia naszego śpiocha. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-136460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Wszyscy pieką świąteczne ciasta a ja upiekłam chlebem tym razem z migdałami ( tak próba pieczywa do karpia ), których nie obierałam ze skórki i okazało się ,że niepotrzebnie uprzednio bawiłam się w pozbawianie migdałów skóry. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-138331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Chudziaczku - uwielbiam chlebki typu "śmietnik" i podpowiedz czy migdały dajesz surowe i czy w całości . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-138332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Migdały tym razem były surowe w całości .Poprzednio bawiłam się w parzenie i obieranie ze skórki bo myślałam ,że może skórka dawać gorycz ale dzisiaj nie miałam czasu i postanowiłam wsypać tak prosto z paczki i stwierdziłam ,że już nigdy obierać nie będę . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-138333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.