Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No tak do mnie nie chce :devil: :wink:

chudziaczku do Ciebie jak najbardziej :grin:

Tak pięknie opisałaś cały przebieg produkcji chlebka że musi mi się udać.

Dzisiaj to nie ale jutro następna próba .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135131
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

To nie był pierwszy i ostatni raz , ja raczej nigdy się nie poddaje :grin:

i bardzo słusznie !! tak trzymaj!!

Ja proponuję inna metodę sprawdzoną i im mniej trzymam się przepisu tym lepiej wychodzi :shock:

nazwijmy to chlebem " na winie" ( czytaj: co się nawinie to w chlebie)

Myślę ,że Olga się nie obrazi jeśli w tym miejscu przedstawię swoją propozycję :blush:

Na początek spróbuj z zakwasem, który posiadasz: wsyp ok 0,5 szk mąki żytniej wlej trochę ciepłej wody (ok 40 st) tak aby powstała gęsta śmietana przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce np do piekarnika z włączoną żarówką, jeśli po 4-12 h podrośnie znacznie (ok 2 razy) to zakwas jest ok;

Jak już mamy dobry zakwas to w przeddzień pieczenia chleba (najlepiej wieczorem) wsypuję do zakwasu (ok. 1 szk) 1 szk mąki żytniej i uzupełniam letnim płynem do konsystencji bardzo gęstej śmietany (ostatnio używam coraz częściej wody po gotowaniu ziemniaków :blush: (chleb zachowuje wtedy dłużej świeżość);

następnego dnia po przyjściu z pracy (ok 15-tej) wsypuję do wyrośniętego zaczynu : ok 1 szk mąki żytniej, 1szk. mąki pszennej, 2łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i zależnie od tego co mam pod ręką dodatki np.: trochę mielonego kminku, mielonej kolendry , troszkę ciekłego smalcu po pieczeniu boczku albo słód jęczmienny ewentualnie pszeniczny mniej lub bardziej palony; wszystko uzupełniam letnią wodą (albo wodą po ziemniakach) do konsystencji bardzo bardzo gęstej (ledwo daję radę mieszać łychą);

ciasto wykładam do keksówki wysypanej mąką (u mnie cisto zajmuje ok 0,5 formy) wstawiam do piekarnika z włączona żarówką i zostawiam w spokoju do wieczora (często wystarcz ok. 3 h) do wypełnienia formy; włanczam piekarnik na 190 st na 45-50 min i chleb gotowy; studzę na kratce i jeszcze gorący smaruję obficie z wierzchu zimą wodą i przykrywam ściereczka do wystudzenia

Zadziwiające jest to że zawsze wychodzi :shock: zwłaszcza że mąkę sypie na oko resztę również

A jak częstuję znajomych w pracy to pytają czy nie mogłabym piec więcej i im odsaprzedawać :thumbsup:

Spróbuj możne Tobie też się uda

pozdrawiam Bożena

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135136
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, nie poddawaj się :) Choć nie muszę tego pisać, bo wiem, ze się nie poddasz, mnie zjadliwy wyszedł dopiero czwarty chleb, pamiętaj trening czyni mistrzem, żadne dobre rady na odległość tak Ci nie pomogą jak praktyka im więcej chlebów upieczesz tym będą lepsze. Powodzenia :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135171
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam za wsparcie i cenne wskazówki.

Jutro mój drugi wypiek :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135196
Udostępnij na innych stronach

Czekamy na foto wypieku, kiedyś się mówiło "to połam nogi" ale w tym wypadku to chyba "dużo dymu w pikarniku". Powodzenia :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135199
Udostępnij na innych stronach

No to do dzieła :grin: :grin:

 

Kroczek po kroczku Halusia robi chlebek :grin:

 

Zaczyn już w miseczce..

 

Ziarenka słonecznika, dyni i siemienia lnianego już przygotowane

 

W misce mąka żytnia 150g, mąka graham i gryczana po 80g, maka pszenna 200g, zaczyn, 1 łyżka miodu, 2 łyżki soli, około 300g wody.

 

Wszystko wyrabiane robotem na wolnych obrotach 15 min.

Ciasto do formy do wyrośnięcia.

 

O i prszę bardzo urosło :grin:

Efekt pieczenia około 1 godziny

Chlebek wyszedł wyśmienity :grin:

 

Aby było śmieszniej w miedzy czasie zarobiłam na drugi chlebek na wszelki wypadek gdyby ten pierwszy nie wyszedł :grin:, z tym że 50% mąki żytniej i 50% mąki orkiszowej.

A tu 2 chlebki gotowe do konsumpcji.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135418
Udostępnij na innych stronach

No brawo Halinko :clap: :clap: :clap: Pięknie Ci wyrósły te chlebki.

Jak to mówią ; dobrej gospodyni ciasto w rękach samo rośnie. :grin:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135423
Udostępnij na innych stronach

Jak to mówią ; dobrej gospodyni ciasto w rękach samo rośnie. :grin:

Piotrusiu :grin: dziękuję. Drożdżowe to mi podobno rośnie w rękach. :grin:

 

Mam nadzieje że teraz już nie będę miała problemów z wypiekiem chlebka.

To dzięki Wam mi się '' upiekło'' :grin:

Wielki ukłon w kierunku Olgi, za piękną fotorelacje.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135432
Udostępnij na innych stronach

Halusiu -pięknie tym razem chlebki wyszły :clap: :brawo: :clap:

Mam nadzieje że teraz już nie będę miała problemów z wypiekiem chlebka.

Teraz to już widzę jak będziesz "szalała "z różnymi wariacjami na temat chleba :lol: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135434
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny chlebuś :clap: :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135440
Udostępnij na innych stronach

No to do dzieła :grin: :mrgreen:

Dobrze boggi wczoraj pisał, Halusi nie ma znaczy się coś będzie :lol:

A tu 2 chlebki gotowe do konsumpcji.

I "wydreptałaś" bardzo ładny chlebek :thumbsup: :thumbsup:

Kroczek po kroczku Halusia robi chlebek :grin:

To stwierdzenie, się uśmiałem :grin: :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135442
Udostępnij na innych stronach

Dobrze boggi wczoraj pisał, Halusi nie ma znaczy się coś będzie :lol:

@halusia@ napisał/a:

A tu 2 chlebki gotowe do konsumpcji.

Widzisz , miałem rację :)

@halusia@, gratuluję Ci bardzo , ładnie się nadreptałaś .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135495
Udostępnij na innych stronach

Widzisz , miałem rację :)

@halusia@, gratuluję Ci bardzo , ładnie się nadreptałaś .

dzięki boggi , a ile radości że wyszedł :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135496
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne te chlebki @halusiu@ ... :clap:

Ten po prawej z żytnią mąką chyba bo mniej wyrośnięty i bardziej ścisły ..... ale i tak SUPER mnie z żytniej zawsze bardziej "klapciaty" wychodzi ale nie próbowałem na zakwasie .... chyba czas to... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135497
Udostępnij na innych stronach

Ten po prawej z żytnią mąką chyba bo mniej wyrośnięty i bardziej ścisły .

roger oba chlebki są na bazie mąki żytniej, z tym że ten z prawej 50/50 czyli mąką żytnia i orkiszowa i ten chlebek jest bardziej delikatny.

I dodam jeszcze że każdy pieczony był w innej formie, może dlatego widzisz różnicę. :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135500
Udostępnij na innych stronach

oba chlebki są na bazie mąki żytniej

No to chapeau bas .... nigdy żytnie mi tak nie wyrosły ..... :( Twoje wyglądają pysznie

 

PS

A daj kawałek ze smalczykiem .... :cool:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135505
Udostępnij na innych stronach

Ty Halusiu rzeczywiście nie cofasz się nigdy,brawo. Chlebki cudne :clap: :thumbsup:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135513
Udostępnij na innych stronach

Kobieta jak mówi nie to też jest w cudzysłowiu :grin:

To chyba jak tak mówi ..... to jest w cudzysłowiu .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135522
Udostępnij na innych stronach

Ty Halusiu rzeczywiście nie cofasz się nigdy,brawo. Chlebki cudne :clap: :thumbsup:

Dziękuję Irenko :grin:

Sama się dziwie że wyszły tak smaczne za drugim podejściem.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135525
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, gratuluję, wiedziałam że Ci się uda, pięknie wyrośnięte chlebki, zakwas też pięknie bąbelkował, gratuluję!!!

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-135585
Udostępnij na innych stronach

Przedwczoraj moja luba nastawiła rozczyn z zakwasu który stał w lodówce 1,5 miesiąca bez dokarmiania.Rozczyn zaczął pracować dopiero po26 godz., po dodaniu mąki i reszty składników ciasto wyrastało jeszcze 10 godz.Po upieczeniu chlebki jak zwykle były wyrośnięte i jak zwykle bardzo smaczne.

Dzięki zdrowemu zakwasowi i naszej cierpliwości udało nam się pobudzić do życia naszego śpiocha.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-136460
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wszyscy pieką świąteczne ciasta a ja upiekłam chlebem tym razem z migdałami ( tak próba pieczywa do karpia ), których nie obierałam ze skórki i okazało się ,że niepotrzebnie uprzednio bawiłam się w pozbawianie migdałów skóry.

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-138331
Udostępnij na innych stronach

Migdały tym razem były surowe w całości .Poprzednio bawiłam się w parzenie i obieranie ze skórki bo myślałam ,że może skórka dawać gorycz ale dzisiaj nie miałam czasu i postanowiłam wsypać tak prosto z paczki i stwierdziłam ,że już nigdy obierać nie będę .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/2/#findComment-138333
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.