tadzio Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Grudnia 2006 jestem nowy na forum ale starym bywalcem stronki. Udalo mi sie dzisiaj zarejestrowac i od razu mam pytanko Dziadek w AKADEMI DZIADKA pisze ze przy peklowaniu korzystal ze swojej tabeli szybkiego peklowania - gdzie ja moge znalezc? bo w sobote mam wedzenie a dzisiaj podrzucili mi znajomi ok 2,5 kg mieska i mowia zrob cos z tym a wczesniej smakowali juz moich wyrobow wykonanych w/g przeoisow ze stronki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/483-peklowanie-wedzonek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Przeczytaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=359 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/483-peklowanie-wedzonek/#findComment-6183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 18 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Grudnia 2006 dzieki CI Bagno. Znalem twoj przepis tylko nie bylem pewny czy moge zastosowac te proporcje bo to sa na 24 godiny a ja mam czas cztery dni ale serdeczne dzieki juz sie biore do roboty bo wszystko mam przygotowane tylko odwazac i mieszac pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/483-peklowanie-wedzonek/#findComment-6185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Tadzio - koledze Bagno chodziło o link do tabeli Dziadka czytamy w niej: Peklowanie 4 dni Stężenie solanki ok. 13,20 -14 % wg. wskazań solomierza tj ok. 1.50 - 1,55kg peklosoli na 10L Nastrzyk około 1,5 - 2 strzykawki o poj. 60 ml tj. ok. 11 -15% do wagi mięsa Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/483-peklowanie-wedzonek/#findComment-6186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 18 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Grudnia 2006 dzieki Abratek juz wszystko rozumie jestam dzisiaj zkrecony jak maly sloiczek ale jeszcze niczego nie spapralem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/483-peklowanie-wedzonek/#findComment-6187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Grudnia 2006 Ja na 10 litrów wody sypie 1.20 kg peklosoli , jak dobrze na strzykniesz 24godziny i kolor będzie. :grin: Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/483-peklowanie-wedzonek/#findComment-6372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Lutego 2007 Witam!!!Zapeklowałem mięsko według tego przepisu: www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=562ale użyłem peklosoli, i w związku z tym mam pytanie: jaki będzie czas peklowania. :???: Pekluję karczek, żeberka, mięso z golonki, i zrazówkę wołową. Największy jest karczek 1,5kg. Wody trzeba będzie chyba dolać bo sok mięsa nie przykrywa i nie wiem czy jak doleję wody z solą to w tym zestawie nie będzie jej za dużo. :???: Proszę o pomoc. Z góry dziękuję :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/483-peklowanie-wedzonek/#findComment-8011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Lutego 2007 Witam!!! Zapeklowałem mięsko według tego przepisu: www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=562 ale użyłem peklosoli, i w związku z tym mam pytanie: jaki będzie czas peklowania. :???: Pekluję karczek, żeberka, mięso z golonki, i zrazówkę wołową. Największy jest karczek 1,5kg. Wody trzeba będzie chyba dolać bo sok mięsa nie przykrywa i nie wiem czy jak doleję wody z solą to w tym zestawie nie będzie jej za dużo. :???: Proszę o pomoc. Z góry dziękuję :smile:przeczytałem dokładnie :!: przepis z którego korzystałeś i w mojej ocenie tam jest wszystko opisane użyłeś gotowej peklosoli ( w przepisie jest sól i saletra - czyli peklosól :wink: ) po zatym wg przepisu Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/483-peklowanie-wedzonek/#findComment-8023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Lutego 2007 W przepisie jest saletra, to prawda, a w peklosoli nitryt i stąd moje wątpliwości co do czasu peklowania, bo nitryt pekluje szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/483-peklowanie-wedzonek/#findComment-8025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.