Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jestem nowy na forum ale starym bywalcem stronki. Udalo mi sie dzisiaj zarejestrowac i od razu mam pytanko Dziadek w AKADEMI DZIADKA pisze ze przy peklowaniu korzystal ze swojej tabeli szybkiego peklowania - gdzie ja moge znalezc? bo w sobote mam wedzenie a dzisiaj podrzucili mi znajomi ok 2,5 kg mieska i mowia zrob cos z tym a wczesniej smakowali juz moich wyrobow wykonanych w/g przeoisow ze stronki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/483-peklowanie-wedzonek/
Udostępnij na innych stronach

dzieki CI Bagno. Znalem twoj przepis tylko nie bylem pewny czy moge zastosowac te proporcje bo to sa na 24 godiny a ja mam czas cztery dni ale serdeczne dzieki juz sie biore do roboty bo wszystko mam przygotowane tylko odwazac i mieszac pozdrowionka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/483-peklowanie-wedzonek/#findComment-6185
Udostępnij na innych stronach

Tadzio - koledze Bagno chodziło o link do tabeli Dziadka

 

czytamy w niej:

Peklowanie 4 dni

Stężenie solanki ok. 13,20 -14 % wg. wskazań solomierza tj ok. 1.50 - 1,55kg peklosoli na 10L

Nastrzyk około 1,5 - 2 strzykawki o poj. 60 ml tj. ok. 11 -15% do wagi mięsa

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/483-peklowanie-wedzonek/#findComment-6186
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam!!!

Zapeklowałem mięsko według tego przepisu: www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=562

ale użyłem peklosoli, i w związku z tym mam pytanie: jaki będzie czas peklowania. :???:

Pekluję karczek, żeberka, mięso z golonki, i zrazówkę wołową. Największy jest karczek 1,5kg.

Wody trzeba będzie chyba dolać bo sok mięsa nie przykrywa i nie wiem czy jak doleję wody z solą to w tym zestawie nie będzie jej za dużo. :???:

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/483-peklowanie-wedzonek/#findComment-8011
Udostępnij na innych stronach

Witam!!!

Zapeklowałem mięsko według tego przepisu: www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=562

ale użyłem peklosoli, i w związku z tym mam pytanie: jaki będzie czas peklowania. :???:

Pekluję karczek, żeberka, mięso z golonki, i zrazówkę wołową. Największy jest karczek 1,5kg.

Wody trzeba będzie chyba dolać bo sok mięsa nie przykrywa i nie wiem czy jak doleję wody z solą to w tym zestawie nie będzie jej za dużo. :???:

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję :smile:

przeczytałem dokładnie :!: przepis z którego korzystałeś i w mojej ocenie tam jest wszystko opisane użyłeś gotowej peklosoli ( w przepisie jest sól i saletra - czyli peklosól :wink: )

po zatym wg przepisu

grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/483-peklowanie-wedzonek/#findComment-8023
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.