Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

To moje 2 peklowanie mięsa. Za pierwszym razem peklowałem 6dni - wszystko było OK.

Tym razem zaplanowałem peklowanie 12-dniowe. Po 9 dniu podczas przewracania mięsa zauważyłem różowe zabarwienie solanki. Czy to wynik dyfuzji białek mięsa do solanki :question:

W zapachu wyczuwa się czosnek. Solanka nie jest śluzowata, może trochę straciła na klarowności, nie ma korzucha. Mięso wygląda normalnie, nie ma obcego zapachu.

Przygotowanie wg poniższego:

1. mięso schłodzone w lodówce w komorze 0C

2. woda na solankę przegotowana z przyprawami (ziele, pieprz, liść, czosnek, 1 suszona papryczka piri-piri)

3. po schłodzeniu do temperatury pokojowej dodatek p-soli (9%) i cukru 1,5%

4. schłodzenie solanki w lodówce do temp. 6C

5. zalanie mięsa solanką i dociśnięcie talerzykiem w naczyniu z przykrywką

6. przechowywanie w lodówce w temp. 6C

8. co 2 dni obracanie mięsa

9. higiena zachowana

 

Pozdrawiam oczekując na POMOC

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/
Udostępnij na innych stronach

zauważyłem różowe zabarwienie solanki

Nie martw się to normalne.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-134604
Udostępnij na innych stronach

Różowa solanka to jeszcze nic złego ,ale ją pilnuj bo będziesz dosyć długo peklował.Jak się będzie robić śluzowata i zapaszek będzie nieprzyjemny to mięso opłucz i zmień solankę.A tak z ciekawości to po co ten cukier?.Cukier używało się do saletry a do peksoli nie trzeba.Chyba ,że ma inne zadanie niż myślę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-134608
Udostępnij na innych stronach

A tak z ciekawości to po co ten cukier?.Cukier używało się do saletry a do peksoli nie trzeba.Chyba ,że ma inne zadanie niż myślę.

Gdzieś wyczytałem na forum, że cukier dodaje się w okresie zimowym w ilości od 1 do 3% w stos. do solanki - nie pamiętam czy tylko w przypadku stosowania saletry. Zawsze używałem wcześniej cukier do pieczystego czy też do marynat do mięska na grilla - poprawia kruchość mięsa. Także działa trochę jak "wzmacniacz" smaku.

Zawsze dodaję do solanki do rybek.

 

Wędzenie zaplanowane na najbliższą sobotę. Solankę będę kontrolować teraz codzinnie.

 

Dzięki i pozdrawiam

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-134617
Udostępnij na innych stronach

Także działa trochę jak "wzmacniacz" smaku

... i koloru. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-134618
Udostępnij na innych stronach

i koloru.

i stężenie solanki...

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-134621
Udostępnij na innych stronach

A tak z ciekawości to po co ten cukier?.Cukier używało się do saletry a do peksoli nie trzeba.

Arkadiusz w chwili obecnej cukier w formie glukozy jest już dodawany do peklosoli

otoczkowanej.bynajmniej ta którą kupuje ma informacje taką na fiszce informacyjnej.

dobrze że zapytałeś przynajmniej inni też się czegoś dowiedzą

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-134623
Udostępnij na innych stronach

A ja kupuję zwykłą i tam nie ma cukru.Przynajmniej mam takie informacje od sprzedawcy.A co do kolorku to i bez cukru wyjdzie super.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-134640
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Mam pytanko nowicjusza, i proszę o wyrozumiałość. Skoro mięso jest znużone w zaprawie to dlaczego trzeba je co dwa dni obracać ??
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-231641
Udostępnij na innych stronach

Obracamy po to by solanka docierała wszędzie , bo jak jest mięso przy mięsie , to tam nie ma solanki .

Przy okazji sprawdzamy czy wszystko oki . Ja to robię codziennie .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-231644
Udostępnij na innych stronach

Henio, Dzięki wyczerpująca odpowidż , też tak zrobię :grin:
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-231648
Udostępnij na innych stronach

Po 9 dniu podczas przewracania mięsa zauważyłem różowe zabarwienie solanki. Czy to wynik dyfuzji białek mięsa do solanki

Spokojnie, maja czy 5 dniowa czy 12 dniowa, tez ma lekki różowy kolor, jesli sie nie pieni, nie śmierdzi, to wszystko jest ok...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-231669
Udostępnij na innych stronach

Peklowałem teraz przez 7 dni, mięso obracałem w tym czasie trzy razy. Zapeklowało się ładnie. Robiłem większą ilość i było na tyle solanki, że mięsko dość luźno w niej pływało.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-231673
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Mam nieco podobne pytanie :)

 

Kawałki szynki po ok. 1,5 kg każdy peklują się od 10 dni,

wędzenie zaplanowane na sobotę więc jeszcze kilka dni w solance spędzą ;)

Solanka przygotowana z ok. 8,5 dag peklosoli na litr przegotowanej wody + przyprawy, wszystko wcześniej schłodzone, mięso obracane co drugi dzień...

Nie pieni się, nie jest śliska, nie ma nieprzyjemnego zapachu...

jedyne co wzbudza we mnie pewne obawy to fakt, że zmętniała,

nie jest przejrzysta jak miało to miejsce przy wcześniejszych peklowaniach...

Zmieniać czy zostawić? Ma to sens na trzy dni przed końcem peklowania, czy nie bardzo?

Pytam, bo dotąd nie zdarzyło mi się to i trochę się martwię...

 

Pozdrawiam

Anai

"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo kopnąć kota..." J.M. Coetzee
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255561
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź jeszcze smak. Ma prawo być różowa. Jesli jednak nie pieni się, nie jest śluzowata, nie ma nieprzyjemnego zapachu (powąchaj także mięso!), trzymasz ją w odpowiedniej temperaturze, powinno być wszystko ok.

Powodzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255570
Udostępnij na innych stronach

Anai

Jest mi ciężko jednoznacznie powiedzieć ci co masz zrobić ponieważ nie widzę twoich szynek w zalewie i przez to nie mogę określić czy zalewa jest mętna czy ostała (bywa tak że delikatnie gęstnieje i to by nam wyjaśniło to że "Nie pieni się, nie jest śliska, nie ma nieprzyjemnego zapachu" czyli wszystko jest ok :wink: .) ale porównaj sobie ilość wywaru i zawartej w niej peklówki z tą tabelą

 

http://www.wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego

 

i na jej podstawie oceń czy peklować dłużej a może czas już ją wędzić :thumbsup:.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255573
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź jeszcze smak. Ma prawo być różowa. Jesli jednak nie pieni się, nie jest śluzowata, nie ma nieprzyjemnego zapachu (powąchaj także mięso!), trzymasz ją w odpowiedniej temperaturze, powinno być wszystko ok.

Powodzenia.

W smaku przede wszystkim słona :grin: , czuć czosnek i przyprawy, wydaje się być O.K.

Mięso różowe, pachnie ładnie, głównie czosnkiem ale tak było od początku :grin:

Tak jak pisałam nie jest śluzowata, nie pieni się, tylko mętna...

Trzymam ją w lodówce, na dole, w miejscu pojemników na warzywa, bo innej możliwości nie mam...

Na pewno nie ma tam za ciepło, raczej przeciwnie - odmroziłam sobie palce solanką przekładając mięso :grin: , choć z wierzchu mięso wydaje się być upeklowane, więc za zimno też być nie może... :)

 

Anai

Jest mi ciężko jednoznacznie powiedzieć ci co masz zrobić ponieważ nie widzę twoich szynek w zalewie i przez to nie mogę określić czy zalewa jest mętna czy ostała (czasami bywa tak że delikatnie gęstnieje i to by nam wyjaśniło to że "Nie pieni się, nie jest śliska, nie ma nieprzyjemnego zapachu" czyli wszystko jest ok :wink: .) ale porównaj sobie ilość wywaru i zawartej w niej peklówki z tą tabelą

 

http://www.wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego

 

i na jej podstawie oceń czy peklować dłużej a może czas już ją wędzić :thumbsup:.

Mogę zrobić zdjęcie choć nie wiem czy będzie na nim widać różnicę między zmętnieniem a ostałością (?) :wink:

Jest po prostu nieprzejrzysta... równolegle w osobnym naczyniu pekluje mi się boczek i tu solanka jest przejrzysta, z tym że boczek pekluje się dopiero 4 dzień ;)

 

Hmmm, tak sobie myślę, że...

chyba poczekam, i tak zamierzam ja wyjąć w piątek, żeby mieć czas na ew. moczenie gdyby miała okazać się za słona no i na obsuszanie...

 

Pozdrówki

Anai

"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo kopnąć kota..." J.M. Coetzee
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255574
Udostępnij na innych stronach

Jesli dałaś 0,85 kg soli w przeliczeniu na 10 l wody, to powinno obyć się bez moczenia. Pozostaw wszystko do piątku.

Jeszcze raz powodzenia i udanych wyrobów. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255577
Udostępnij na innych stronach

Anai

jeżeli jest tak jak piszesz to wszystko jest ok :wink: soki mięsne, niska temperatura i czas (7 dni) spowodowały że solanka delikatnie zgęstniała.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255578
Udostępnij na innych stronach

Mętna to ona będzie dlatego, że akurat w tych dniach peklowania z mięsa do solanki przechodzi najwięcej wartościowych soczków. Ten proces zaczyna się odwracać gdzieś tak od 7-9 dnia. Dlatego najlepiej upeklowane mięso uzyskuje sie dopiero po 14 (i więcej) dniach peklowania mokrego (zalewowego).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255579
Udostępnij na innych stronach

Anai

boczek inaczej reaguje pod wpływem peklowania ponieważ zawiera dużo mniej białka niż szynka

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255580
Udostępnij na innych stronach

...a polędwica jeszcze inaczej. :D Podałem zasady ogólne. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255582
Udostępnij na innych stronach

Maxell, rzeznik bardzo dziękuję za odpowiedzi... :smile:

Mam nadzieję, że (znów) będzie pysznie :thumbsup:

 

Tu moje poprzednie dzieło :wink:

Dołączona grafika

 

 

Pozdrówki

Anai

"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo kopnąć kota..." J.M. Coetzee
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255583
Udostępnij na innych stronach

Dlatego Anai będzie pewnie codziennie sprawdzała jej stan.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255586
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.