berni Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Witam To moje 2 peklowanie mięsa. Za pierwszym razem peklowałem 6dni - wszystko było OK.Tym razem zaplanowałem peklowanie 12-dniowe. Po 9 dniu podczas przewracania mięsa zauważyłem różowe zabarwienie solanki. Czy to wynik dyfuzji białek mięsa do solanki :question: W zapachu wyczuwa się czosnek. Solanka nie jest śluzowata, może trochę straciła na klarowności, nie ma korzucha. Mięso wygląda normalnie, nie ma obcego zapachu.Przygotowanie wg poniższego:1. mięso schłodzone w lodówce w komorze 0C2. woda na solankę przegotowana z przyprawami (ziele, pieprz, liść, czosnek, 1 suszona papryczka piri-piri)3. po schłodzeniu do temperatury pokojowej dodatek p-soli (9%) i cukru 1,5%4. schłodzenie solanki w lodówce do temp. 6C5. zalanie mięsa solanką i dociśnięcie talerzykiem w naczyniu z przykrywką6. przechowywanie w lodówce w temp. 6C8. co 2 dni obracanie mięsa9. higiena zachowana Pozdrawiam oczekując na POMOC Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Grudnia 2010 zauważyłem różowe zabarwienie solankiNie martw się to normalne. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-134604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Różowa solanka to jeszcze nic złego ,ale ją pilnuj bo będziesz dosyć długo peklował.Jak się będzie robić śluzowata i zapaszek będzie nieprzyjemny to mięso opłucz i zmień solankę.A tak z ciekawości to po co ten cukier?.Cukier używało się do saletry a do peksoli nie trzeba.Chyba ,że ma inne zadanie niż myślę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-134608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Grudnia 2010 A tak z ciekawości to po co ten cukier?.Cukier używało się do saletry a do peksoli nie trzeba.Chyba ,że ma inne zadanie niż myślę. Gdzieś wyczytałem na forum, że cukier dodaje się w okresie zimowym w ilości od 1 do 3% w stos. do solanki - nie pamiętam czy tylko w przypadku stosowania saletry. Zawsze używałem wcześniej cukier do pieczystego czy też do marynat do mięska na grilla - poprawia kruchość mięsa. Także działa trochę jak "wzmacniacz" smaku. Zawsze dodaję do solanki do rybek. Wędzenie zaplanowane na najbliższą sobotę. Solankę będę kontrolować teraz codzinnie. Dzięki i pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-134617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Także działa trochę jak "wzmacniacz" smaku ... i koloru. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-134618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Grudnia 2010 i koloru. i stężenie solanki... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-134621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Grudnia 2010 A tak z ciekawości to po co ten cukier?.Cukier używało się do saletry a do peksoli nie trzeba.Arkadiusz w chwili obecnej cukier w formie glukozy jest już dodawany do peklosoli otoczkowanej.bynajmniej ta którą kupuje ma informacje taką na fiszce informacyjnej. dobrze że zapytałeś przynajmniej inni też się czegoś dowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-134623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Grudnia 2010 A ja kupuję zwykłą i tam nie ma cukru.Przynajmniej mam takie informacje od sprzedawcy.A co do kolorku to i bez cukru wyjdzie super. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-134640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Mam pytanko nowicjusza, i proszę o wyrozumiałość. Skoro mięso jest znużone w zaprawie to dlaczego trzeba je co dwa dni obracać ?? Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-231641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Obracamy po to by solanka docierała wszędzie , bo jak jest mięso przy mięsie , to tam nie ma solanki . Przy okazji sprawdzamy czy wszystko oki . Ja to robię codziennie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-231644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Henio, Dzięki wyczerpująca odpowidż , też tak zrobię :grin: Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-231648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Po 9 dniu podczas przewracania mięsa zauważyłem różowe zabarwienie solanki. Czy to wynik dyfuzji białek mięsa do solankiSpokojnie, maja czy 5 dniowa czy 12 dniowa, tez ma lekki różowy kolor, jesli sie nie pieni, nie śmierdzi, to wszystko jest ok... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-231669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Peklowałem teraz przez 7 dni, mięso obracałem w tym czasie trzy razy. Zapeklowało się ładnie. Robiłem większą ilość i było na tyle solanki, że mięsko dość luźno w niej pływało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-231673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anai Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Mam nieco podobne pytanie Kawałki szynki po ok. 1,5 kg każdy peklują się od 10 dni, wędzenie zaplanowane na sobotę więc jeszcze kilka dni w solance spędzą Solanka przygotowana z ok. 8,5 dag peklosoli na litr przegotowanej wody + przyprawy, wszystko wcześniej schłodzone, mięso obracane co drugi dzień...Nie pieni się, nie jest śliska, nie ma nieprzyjemnego zapachu...jedyne co wzbudza we mnie pewne obawy to fakt, że zmętniała, nie jest przejrzysta jak miało to miejsce przy wcześniejszych peklowaniach...Zmieniać czy zostawić? Ma to sens na trzy dni przed końcem peklowania, czy nie bardzo?Pytam, bo dotąd nie zdarzyło mi się to i trochę się martwię... PozdrawiamAnai Cytuj "...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo kopnąć kota..." J.M. Coetzee Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Sprawdź jeszcze smak. Ma prawo być różowa. Jesli jednak nie pieni się, nie jest śluzowata, nie ma nieprzyjemnego zapachu (powąchaj także mięso!), trzymasz ją w odpowiedniej temperaturze, powinno być wszystko ok.Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Anai Jest mi ciężko jednoznacznie powiedzieć ci co masz zrobić ponieważ nie widzę twoich szynek w zalewie i przez to nie mogę określić czy zalewa jest mętna czy ostała (bywa tak że delikatnie gęstnieje i to by nam wyjaśniło to że "Nie pieni się, nie jest śliska, nie ma nieprzyjemnego zapachu" czyli wszystko jest ok :wink: .) ale porównaj sobie ilość wywaru i zawartej w niej peklówki z tą tabelą http://www.wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego i na jej podstawie oceń czy peklować dłużej a może czas już ją wędzić :thumbsup:. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anai Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Sprawdź jeszcze smak. Ma prawo być różowa. Jesli jednak nie pieni się, nie jest śluzowata, nie ma nieprzyjemnego zapachu (powąchaj także mięso!), trzymasz ją w odpowiedniej temperaturze, powinno być wszystko ok. Powodzenia. W smaku przede wszystkim słona :grin: , czuć czosnek i przyprawy, wydaje się być O.K. Mięso różowe, pachnie ładnie, głównie czosnkiem ale tak było od początku :grin: Tak jak pisałam nie jest śluzowata, nie pieni się, tylko mętna... Trzymam ją w lodówce, na dole, w miejscu pojemników na warzywa, bo innej możliwości nie mam... Na pewno nie ma tam za ciepło, raczej przeciwnie - odmroziłam sobie palce solanką przekładając mięso :grin: , choć z wierzchu mięso wydaje się być upeklowane, więc za zimno też być nie może... Anai Jest mi ciężko jednoznacznie powiedzieć ci co masz zrobić ponieważ nie widzę twoich szynek w zalewie i przez to nie mogę określić czy zalewa jest mętna czy ostała (czasami bywa tak że delikatnie gęstnieje i to by nam wyjaśniło to że "Nie pieni się, nie jest śliska, nie ma nieprzyjemnego zapachu" czyli wszystko jest ok :wink: .) ale porównaj sobie ilość wywaru i zawartej w niej peklówki z tą tabelą http://www.wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego i na jej podstawie oceń czy peklować dłużej a może czas już ją wędzić :thumbsup:. Mogę zrobić zdjęcie choć nie wiem czy będzie na nim widać różnicę między zmętnieniem a ostałością (?) :wink: Jest po prostu nieprzejrzysta... równolegle w osobnym naczyniu pekluje mi się boczek i tu solanka jest przejrzysta, z tym że boczek pekluje się dopiero 4 dzień Hmmm, tak sobie myślę, że... chyba poczekam, i tak zamierzam ja wyjąć w piątek, żeby mieć czas na ew. moczenie gdyby miała okazać się za słona no i na obsuszanie... Pozdrówki Anai Cytuj "...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo kopnąć kota..." J.M. Coetzee Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Jesli dałaś 0,85 kg soli w przeliczeniu na 10 l wody, to powinno obyć się bez moczenia. Pozostaw wszystko do piątku.Jeszcze raz powodzenia i udanych wyrobów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Anai jeżeli jest tak jak piszesz to wszystko jest ok :wink: soki mięsne, niska temperatura i czas (7 dni) spowodowały że solanka delikatnie zgęstniała. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Mętna to ona będzie dlatego, że akurat w tych dniach peklowania z mięsa do solanki przechodzi najwięcej wartościowych soczków. Ten proces zaczyna się odwracać gdzieś tak od 7-9 dnia. Dlatego najlepiej upeklowane mięso uzyskuje sie dopiero po 14 (i więcej) dniach peklowania mokrego (zalewowego). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Anai boczek inaczej reaguje pod wpływem peklowania ponieważ zawiera dużo mniej białka niż szynka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Grudnia 2012 ...a polędwica jeszcze inaczej. Podałem zasady ogólne. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anai Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Maxell, rzeznik bardzo dziękuję za odpowiedzi... :smile: Mam nadzieję, że (znów) będzie pysznie :thumbsup: Tu moje poprzednie dzieło :wink: Pozdrówki Anai Cytuj "...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo kopnąć kota..." J.M. Coetzee Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Grudnia 2012 z mojego doswiadczenia wiem ze zmetniala zalewa to poczatek psucia sie solanki.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Dlatego Anai będzie pewnie codziennie sprawdzała jej stan. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4833-r%C3%B3%C5%BCowa-solanka/#findComment-255586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.