Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację Beiot. Dlatego właśnie ja też zbudowałem sobie ostatnio tego typy wędzarnię (palenisko prawie bezpośrednie) i potwierdzam całkowicie wszystkie Twoje spostrzeżenia. W ubiegłą sobotę wędziłem kiełbasę, schab i pstrągi. Na cały cykl wędzenia zostały spalone 4 szt. polan o długości 35 cm. takich jakimi palę w kominku, buk i olcha, mam też jesion. Dziś będzie wędzony dziki łosoś z Pacyfiku "Pink lax" .

Andyandy, podziwiam Twą wytrwałość. Nie zwracaj uwagi na opór materii. Tak trzymaj i nie zrażaj się. Dzięki za pomoc.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244223

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bardzo źle się stało, że problem efektu kipy (kiepa, peta) zasygnalizował nie kto inny, jak kolega marek301. To niestety niezwykle ułatwia rozmycie tematu, zbagatelizowanie, doprowadzenie dyskusji ad absurdum i w końcu wywalenie wszystkiego do kosza, gdy suma inwektyw przekroczy próg tolerancji moderatorów.

Proszę przeanalizować wypowiedzi jakie padły w tym wątku. Wyraźnie widać, komu na czym zależy. Szkoda tylko, że zdrowie nie jest w tym wypadku najważniejsze. Zapewne Mickiewicz się mylił, a dla niektórych ważniejsza jest kasa. :cry:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244226

No niestety dyskusja zaczyna wyglądać tak jak przeczuwałem ... a szkoda :(

Andyandy - Andrzejku juz pisałem parę razy jak były robione pomiary i rozmawialiśmy kiedyś o tym u Ciebie ;) ponieważ nie mam do dyspozycji atestowanego - dobrego pirometru pomiary były wykonywane specjalnym atestowanym i kalibrowanym czujnikiem służącym w diagnostyce samochodowej do kontroli układów katalitycznych i FAP podłączonym do oscyloskopu ze względu na pomiar "punktowy" mierzyłem w kliku miejscach a urzędzenie wyciągało min/max/średnia - zakres pomiarowy od -50 / 1500st C tolerancja ze względu na zakres +/- 1st - to tak na szybko ... Niestety nie mam jak zrobic tego dokładniej ale też nie bardzo widzę sens większej dokładności :(

Gonzo zawsze używam zrębków o wilgotności między 10-15% przeważnie około 12% to samo tyczy drewna do wędzenia tradycyjnego czy kominka które mam zawsze sezonowane minimum rok.

w DG pozostaje skroplona duża część tych wszystkich składników dymu, które w najprawidłowszej wędzarni pozwalają wędzić najbardziej prawidłowo, najlepsze nasze wyroby. W DG to się marnuje, skrapla i zostaje

Hmmmm wiesz co niestety nie do końca mogę się zgodzić z tym co napisałeś ... ale to oczywiście moje zdanie z którym się nie musisz zgadzać.

Wyraźnie widać, komu na czym zależy. Szkoda tylko, że zdrowie nie jest w tym wypadku najważniejsze.

A tego to już wogóle "nie czytam" - czyli nie rozumiem komu niby konkretnie na czym zależy :( ?

... z tego co się znam na tych konstrukcjach ale nie uważam się za wybitnego specjalistę wydaje mi się, że pisząc o "efekcie kipy" kolega marek301 miał na myśli DG z tzw górnym podawaniem dymu typu Smoke Daddy ponieważ w takich właśnie konstrukcjach żar paleniska jest zduszony "czapą" zrębków (czytaj kipą) a spalane są w efekcie końcowym zrębki wcześniej "filtrujace" dym z osadzonym na sobie całym "dobrem". Pisałem wielokrotnie o tym że to nie jest zbyt szczęśliwa konstrukcja a od takiej zacząłem swoje eksperymentowanie z DG i szybko ten pomysł porzuciłem ;)

Co do Borniaka to generalnie dobry DG ale jak dla mnie zbyt skomplikowany a co za tym idzie awaryjny mechanicznie, ze względu na grzałkę 110W wewnątrz komory podnosi temperaturę wędzenia zatem uniemożliwia tzw "wędzenie zimne" bez komory pośredniej, ograniczony do potwornie drogich dedykowanych zrębków gradacji "3" 4 krotnie tańszych u ich producenta niż u Borniaka i ostatni problem to stały kontakt zrębków z elementem grzejnym ...

Unikam jak ognia pisania źle o powiedzmy "innych konstrukcjach" i pragnę podkreślić, że to moja i tylko moja subiektywna ocena, która w żadnej mierze nie ma na celu dyskryminowania ani promowania któregokolwiek rozwiązania DG.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244250

miro, Jak zwykle wszystko starasz się przekręcić "złe, dobre" Chyba czytasz co drugie zdanie, żeby było szybciej, ale czy lepiej? Tak! uważam, że podstawą dobrego wędzenia jest palenisko i sztuka opalania. Budując wędzarnie należy spełnić trzy podstawowe warunki I Należy opalać - spalać drewno w najniższej temperaturze, zachowując podtrzymanie procesu spalania. II Uzyskać odpowiedni dym z odpowiednia zawartością składników biorących udział w wędzeniu. III Uzyskane ciepło wykorzystać do ogrzania komory. Za wszystko odpowiada palenisko, konstrukcja wędzarni i użyte materiały. Jeżeli nie dopasujesz jednego elementu - "układanki" jedz sam! i nikogo nie częstuj. To, że każdy dym szkodzi jest oczywistą sprawą dlatego jeżeli mamy konserwować żywność "trując" składnikami dymu to róbmy to tak, żeby jak najmniej szkodziło. Twierdzenie, że "bardzo smakuje pomimo złego opalania", to wprowadzanie wręcz szkodliwych i błędnych informacji. Arszenik też pięknie smakuje, migdałami! i równie dobrze konserwuje, Miro smacznego. :wink:
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244258

Maad napisał/a:

Wyraźnie widać, komu na czym zależy. Szkoda tylko, że zdrowie nie jest w tym wypadku najważniejsze.

A tego to już wogóle "nie czytam" - czyli nie rozumiem komu niby konkretnie na czym zależy :( ?

Roger chyba nie muszę Ci tłumaczyć, że chodzi o sklepikarza Miro, który kłamie aby wcisnąć bubel ...... tylko że:

- nie znam DG w którym zrębki nie są "wędzone" o ile takie zjawisko w ogóle występuję

- nie znam tradycyjnej wędzarni w której spalane drewno również nie jest "wędzone"

- w DG spalam na ok. 6h 0,5kg drewna, w tradycyjnej jakieś 3-4kg

- przy wędzarni z przewodem dymowym wspomniana KIPA osadza się na przewodzie dymowym i też jest zaciągana do wędzarni

Teorię kipy przedstawia osoba która nie pokazała nam ani jednego własnego wyrobu, ale wie najlepiej jak się wędzi tradycyjnie i jak w DG.

Nie ma nawet najmniejszego dowodu w postaci badań wyrobu wędzonego w DG, ale feruje wyniki.

Dla mnie jest to nieuczciwe.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244264

No niestety dyskusja zaczyna wyglądać tak jak przeczuwałem ... a szkoda :(

Nieco wcześniej pisałem do Maxella dokładnie to samo o swoich spostrzeżeniach.

Maxell napisał:

Ludzie, zbastujcie trochę, gdyż już kosz pełny i trzeba będzie zacząć wywalać w kosmos całe tematy.

Moja odpowiedź w obawie "zatupania i rozmydlania" tematu:

No widzisz Maxell, byłem więcej niż pewien że tak to właśnie się zakończy.

Opór "materii" jest nie do przeskoczenia.

Materia jak widać trzyma się mocno i ustępować nie myśli, ale Roger i Andyandy, nie poddawajcie się kontynuujcie temat.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244266

o ile takie zjawisko w ogóle występuję

Tego właśnie próbujemy dociec - ale Ty od razu stwierdzasz, że to bez sensu.

teorię kipy przedstawia osoba która nie pokazała nam ani jednego własnego wyrobu, ale wie najlepiej jak się wędzi tradycyjnie i jak w DG.

Oczywiście, przy braku argumentów można próbować ośmieszyć przeciwnika. W przypadku marka301 to nie jest szczególnie trudne. Dziwię się, że uciekasz się do tak prymitywnych zagrań :cry:

Znajdź błąd w jego rozumowaniu i udowodnij, że górne podawanie nie jest bardziej szkodliwe od dolnego. Bo jak na razie to wychodzi na to, że Twoja konstrukcja jest na końcu rankingu jakości dymu.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

Zapraszam na moją stronę

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244270

Znajdź błąd w jego rozumowaniu i udowodnij, że górne podawanie nie jest bardziej szkodliwe od dolnego. Bo jak na razie to wychodzi na to, że Twoja konstrukcja jest na końcu rankingu jakości dymu.

Miałem DG z dolnym i mam z górnym odpływem

Przy pracującym DG z dolnym wylotem wystarczy otworzyć pokrywę zasobnika ze zrąbkami i zobaczyć co się tam dzieje.

Maad nie rób ze mnie prostaka który atakuje, ośmieszając.

Jak można się wypowiadać na temat wędzenia w DG jak się go nawet raz nie użyło.

I dalej idąc marek301 może mnie oczerniać, że truję ludzi dla kasy, choć nie ma na to najmniejszego dowodu, a jedynie własne przemyślenia nie poparte praktyką.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244276

Jak dla mnie jego "przemyślenia nie poparte praktyką" są całkiem przekonywujące. Miliony palaczy wyrzucających na wpół dopalonego peta nie mogą się mylić ;)

Jeżeli nie ma argumentów na wyższość górnego odpływu nad dolnym, to po co iść w zaparte? Nie można przyznać wprost, że dolny odpływ jest mniej szkodliwy?

A może jednak górny odpływ dymu ma jakieś szczególne zalety, których nie ma dolny odpływ? Jeśli tak to chętnie się dowiem - szczerze mówię, bo się na tym nie znam.

Tu nie chodzi o oczernianie, ale o podstawowe informacje jakie należą się każdemu szukającemu najlepszego DG. Oczekiwałem prostej odpowiedzi, która technologia jest najlepsza, trochę roger sprawę naświetlił w odniesieniu do borniaka, ale spór o odpływ dymu zmierza ewidentnie pod dywan.

przysłowie chińskie

Thomas Jefferson

Zapraszam na moją stronę

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244295

ale spór o odpływ dymu zmierza ewidentnie pod dywan

Swoje zdanie na ten temat napisałem pisząc o Smoke Daddy ... bo to generator z górnym podawaniem dymu. Ja dostrzegłem w tego typu konstrukcjach jeszcze jeden problem a mianowicie trudności z właściwym dopasowaniem ilości powietrza podawanego przez pompkę aby dymienie było w miarę stabilne. Tak obrazowo w momencie kiedy mamy zasypany cały DG zrębkami opór stawiany przepływającemu ku górze dymowi jest wiekszy a co za tym idzie należy podać więcej powietrza do rury dymnej im mniej "paliwa" tym potrzeba mniej powietrza zakładając stały wydatek dymowy urządzenia. Jest to też powodem trudniejszego rozpalania takiej konstrukcji.

podstawowe informacje jakie należą się każdemu szukającemu najlepszego DG

Niezaprzeczalną wadą wszystkich DG mojego również jest konieczność ich czyszczenia praktycznie po każdym dymieniu bo wtedy prościej to utrzymać w czystości. Podciśnieniowe mają tendencję do osadzania się smółki w dolnych partiach rur dymowych a Borniak grubego nagaru na grzałkach, podajniku i ściankach osłony.

Dolne podawanie dymu czyli takie jak np w moim DG również ma wady jedną z nich nie występującą w "górnym podawaniu dymu" jest możliwość "zasypania" a tym samym zatkania rury dymowej szczególnie przy drobnych błędach obsługowych typu ubijanie zrebków przed rozpalaniem czy manipulacje DG typy "przekręcanie i pochylanie" już po zasypaniu.

Nie wymyśliłem patentu na pozbycia się wszelkich substancji smółkowych w sposób prosty, ale jestem otwarty na wszelkie ciekawe pomysły.

Robert
601353601

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244301

Maxell, weź proszę miotłę i wymieć do kosza większość tego wątku. Zostaw tylko takie posty jak ten powyższy kolegi rogera :clap:

przysłowie chińskie

Thomas Jefferson

Zapraszam na moją stronę

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244304

...Jak dla mnie jego "przemyślenia nie poparte praktyką" są całkiem przekonywujące. Miliony palaczy wyrzucających na wpół dopalonego peta nie mogą się mylić ;)

Jeżeli nie ma argumentów na wyższość górnego odpływu nad dolnym, to po co iść w zaparte? Nie można przyznać wprost, że dolny odpływ jest mniej szkodliwy?...

Dyskusja na temat "górnego i dolnego" odpływu dymu,

nie powinna się ograniczać do "estetyki",

czy innych mniej ważnych parametrów. :cool:

Moim zdaniem dla wielu Ludzi na Forum

najważniejsze jest ich Zdrowie i Zycie. :cool:

Przy "górnym odpływie dymu" dochodzi w pierwszym etapie

do "impregnacji lepiszczem" świeżych i suchych zrębek,

a następnie BEZLITOSNE!!! WTÓRNE PRZYPIEKANIE LEPISZCZA

osadzonego na zrębkach znajdujących się bliżej górnego odpływu dymu. :rolleyes: :devil: :devil:

Podczas "wtórnego" PRZYPIEKANIA tego "LEPISZCZU"

dochodzi do MASOWEJ PRODUKCJI WYSOCE RAKOTWÓRCZYCH SUBSTANCJI!!! :devil: :devil: :devil:

BTW

Ktoś kto zajmuje się produkcją, sprzedażą, użytkowaniem

takich urządzeń powinien BYĆ ZADOWOLONY z informacji

odnośnie "dynamiki procesów" zachodzących w danym urządzeniu. :cool:

Logiczne argumenty dla KAŻDEGO MYŚLĄCEGO zainteresowanego,

są BŁOGOSŁAWIEŃSTWEM a nie PRZEKLEŃSTWEM!!! :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244307

Argumenty podawane przez Rogera o pokrywaniu się zrębków substancjami smolistymi, w trakcie przemieszczania się dymu z żarzących się na dole zrębków, do rurki dymowej umieszczonej na górze DG typu Magnum, jest tak oczywiste i zrozumiałe w swej istocie, nawet dla największego laika, bo fizyki uczą już przecież w podstawówce, że żadne zaklinanie rzeczywistości nie jest w stanie tego podważyć. Dym płynący do góry traktuje te zrębki jak swojego rodzaju filter, na którym to substancje smoliste osiadają z urzędu, czy im się to podoba, czy też nie. W następnej kolejności zaś, opadają na dół DG w trakcie spalania wraz osadzoną już na swej powierzchni (całkowicie wbrew swojej woli zapewne) smółką i są spalane w palenisku wraz z tym co w DG Rogera jest odseparowywane i spływa dolną rurką dymową ustawioną pod kątem, do znajdującego się poniżej pojemniczka, aby wylądować, po skończonym wędzeniu, w zlewie lub ściekach.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244308

Tak obrazowo w momencie kiedy mamy zasypany cały DG zrębkami opór stawiany przepływającemu ku górze dymowi jest wiekszy a co za tym idzie należy podać więcej powietrza do rury dymnej im mniej "paliwa" tym potrzeba mniej powietrza zakładając stały wydatek dymowy urządzenia. Jest to też powodem trudniejszego rozpalania takiej konstrukcji.

A jak odniesiesz się do "modernizacji" .Pytam bo buduję właśnie DG (nie żeby Borniak mi się znudził - dwa lata działa bez awarii ) i chcę zrobić coś takiego żeby zabrać tam gdzie nie ma dostępu do elektryki.

Tłumaczenie z googla

"W odpowiedzi na prośby klientów w zakresie przepływu powietrza i czas palenia przy użyciu granulatu dymu lub małe zrębki, opracowaliśmy tę przegrodę sprężyny do pomocy w każdej powietrza wewnątrz wytwornicy dymu Tato zimnym dymem."

Ja natomiast zastanawiam sie nad zrobieniem w miejscu sprężyny, ścianki przylegającej do walca, która by dawała np.1/5 , 2/5 przestrzeni pozbawionej wiórek.Od dołu natomiast zastanawiam sie nad doczepianym "komikiem" ciągowym, który by wymusił naturalny cug i pompka była by nie potrzebna.Oczywiście wtedy DG musiał by być zaczepiony co najmniej 0,5 metra nad ziemią.Na razie sobie tak teoretyzuję ale przyjdzie czas :rolleyes:

:grin:

Carpe diem - raz kozie death

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244311

Miałem się nie odzywać w tym temacie bo nie mam i nie zamierzam w najbliższej przyszłości używać dymogeneratora. Ponieważ nie posiadam tego urządzenia nie mogę tez sprawdzić tego co siedzi w mojej głowie. Czy ktoś próbował DG z górnym podawaniem dymu rozpalać od góry? Na innym forum jest bardzo ciekawy temat o ekonomicznym spalaniu węgla, wiem .. wędzarnia to nie piec ale ... zobaczcie sami: link

i to by było na tyle ...

Pozdrawiam

Piotr

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244312

Sposób stary jak piece. U nas do tej pory funkcjonują piecyki z rury z dwoma otworami regulującymi ciąg (u góry i na dole). Opał wszelkiego rodzaju (drewno, węgiel, węgiel brunatny, trociny, torf itp.) zasypywane sa w ten sposób, że rurę (piec) wyjmuje się z uchwytów połączonych z nóżkami, zasypuje najpierw węgiel, a na samej górze drewno i papier. Rurę umieszcza sie na powrót w uchwycie, którego górę stanowi otwór z fajerkami i boczny otwór do podłączenia rury dymowej. Piec zapala się od góry i poprzez regulację klapkami w obu otworach ustawia ciąg. Proste i skuteczne. Aby usunąć popiół wystarczy wyjąć piec (rurę) z uchwytu.

Piece te od dziesięcioleci produkowane są w Grocholicach, dlatego nazywają je "Grocholakami".

PS.

Nad dolnym otworem w rurze zamontowany jest ruszt, przez który doprowadzane jest powietrze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244319

Gonzo, ta sprężynka to moim skromnym zdaniem daje tyle co nic a wręcz przeszkadza w Smoke Daddy (bo to z niego to ustrojstwo) stosują przeważnie bardzo grube chipsy lub wręcz kawałki drewna a sprężynę zastosowano właśnie w celu zrobienia "komina" nie wiem po co bo już przestrzeń między chipsami jest wystarczająca :( ... dla mnie do ustrojstwo nadaje się do "obdymienia" BBQ do wędzenia gorzej :(

A Twój pomysł jest ciekawy tylko przekroje trzebaby dobrać odpowiednio a czy zadziała w miarę sprawnie to loteria i sporo prób i błędów ale założenie ciekawe i warte przemyslenia ;)

Na innym forum jest bardzo ciekawy temat o ekonomicznym spalaniu węgla, wiem .. wędzarnia to nie piec ale ...

To działa a i owszem ale gdy założeniem jest ekonomiczne uzyskiwanie ciepła - Nam nie chodzi o temperaturę i ogrzewanie a o uzyskanie dymu ;) w DG to sie nie sprawdzi

PS

Halusia próbowała ;) - sory Halinko ze Cie "zdradziłem"

Robert
601353601

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244326

że żadne zaklinanie rzeczywistości nie jest w stanie tego podważyć.

Zaklinanie nie, ale fizyka tak, dymogenerator w trakcie pracy i tak jest cały wypełniony dymem czy tego chcemy czy nie i nie da się uniknąć przenikania dymu przez cały zasyp zrębków.

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244329

dymogenerator w trakcie pracy i tak jest cały wypełniony dymem czy tego chcemy czy nie i nie da się uniknąć przenikania dymu przez cały zasyp zrębków.

Nie do końca po to jest dekiel od góry ;) oczywiście niewielka część dymu może znaleźć sobie miejsce między zrębkami ale z pewnością nie ma cyrkulacji ku górze zasypu, za to przy górnej rurze dymowej 100% dymu przechodzi przez zasyp bo taki jest i grawitacyjny i wymuszony przepływ :(

Robert
601353601

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244331

ale z pewnością nie ma cyrkulacji

Właśnie raczej bym to nazwał cyrkulacją, bo się kłębi wewnątrz, a nie wymuszonym obiegiem do góry przez cały zasyp, oczywiście zgoda, że jest tego "mniej" ale uniknąć się nie da i nawet nie wiem po co miałby ktoś próbować :grin:

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244332

że żadne zaklinanie rzeczywistości nie jest w stanie tego podważyć.

Zaklinanie nie, ale fizyka tak, dymogenerator w trakcie pracy i tak jest cały wypełniony dymem czy tego chcemy czy nie i nie da się uniknąć przenikania dymu przez cały zasyp zrębków.

Bzdura kolego i to na dodatek piramidalna. Ja posiadam dużą wydajną pompkę OPTIMA 500, która daje taki ciąg że żadnego dymu w komorze ze zrębkami nie ma. Totalnie 0. Komora mojego DG ma kształt walca fi 110mm. i wysokość zasypu zrębków 30cm. Dym pokazuje się dopiero na samym końcu procesu, wtedy kiedy już zrębów praktycznie nie ma i proces wędzenia zakończony. Więc proszę nie wprowadzać ludzi w błąd, wypisując babole, a jeżeli ma się kolego za słabą pompkę przy swoim DG, to należy kupić sobie taką jaka jest odpowiednio wydajna do gabarytów danego typu DG.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244351

Właśnie raczej bym to nazwał cyrkulacją,

tiaa, perpetuum mobile :grin:

przysłowie chińskie

Thomas Jefferson

Zapraszam na moją stronę

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244353

Jestem przekonany, że jeżeli rozdam 10 DG z takim samym zestawem , pompka, trociny itd to każdemu wyjdzie inne wędzenie i inaczej będzie pracował DG i inne będą smaki. Każdy zapewne będzie w inny sposób obsługiwał. Więc powstanie dziesięć rożnych opinii. :wink:
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244370

Marku trzeba być konsekwentnym w swoich opiniach.

Jak to człowiek zmiennym jest i najpierw stwierdza, że tak, że i owszem, a potem sruu... zmiana opcji i poglądów.

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=130116#130116

marek301,

Korzystanie z dymogeneratora ma pewne zalety.

Potrzebujesz małą ilość drewna do wytworzenia odpowiedniej ilości dymu.

Wiórki są podgrzewane tylko do temperatury wydzielania dymu.

Jak palisz ogniem, to musisz podnieść temperaturę celem uzyskania ciągłości procesu spalania, musisz zatem dać więcej paliwa (czyli drewna), dalej idąc znaczna cześć dymu ulega spaleniu w palenisku wskutek występowania ognia czyli wysokiej temperatury i dalej wytwarzają się nowe związki których nie ma w dymogeneratorze. Sumując to wszystko masz o wiele więcej „czegoś” przy paleniu w tradycyjnym palenisku, a jeżeli przy użyciu dymogeneratora. ........

Ja sie podpisuje pod tym, wszystkimi swoimi konczynami

Według Twojej teorii przechodzący dym wędzi drewno.

Gdyby faktycznie tak było przy prawdziwym wędzeniu drewna nie byłby konieczny amoniak i to pod ciśnieniem.

http://www.tu.koszalin.pl/technologie-hybrydowe/dokumenty/GPD/GPD_3_2009-25.pdf

Tak więc efekt kipy ...... jest kpiną.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/page/30/#findComment-244375