Skocz do zawartości

Dlaczego kiełbasa wyszła twarda?


Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
Zrobiłem drugi raz kiełbasę, pierwsza rozpadała się i ktoś mi doradził zeby dłuzej ja wyrabiać. Druga kiełbasa wyszła twarda i bardzo zbita w środku, chociaż napchana była niezbyt mocno. Kiełbasę robiłem z: 3 kg. łopatki, 1 kg boczku dosyć tłustego i 0,75 dkg. wołowego, parzyłem 10 minut w temperaturze 75-80 stopni. Jaki błąd popełniłem?, będę wdzięczny za rady.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/
Udostępnij na innych stronach

jezeli moge cos na ten temat powiedziec atroche juz tych kielbas zrobilem to moim zdaniem troche duzo tej wolowiny i nic nie piszez o peklowaniu jak to zrobiles. a byla wedzona?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6275
Udostępnij na innych stronach

Zieleniak47 Poczytaj sobie wąetk w Akademi Dziadka na temat produkcji kiełbas, skład jest inny, ale inne ewentuale błędy wychwycisz, jeśli tam nie znajdziesz przyczyny to znaczy że chodzi o skład.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6279
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem drugi raz kiełbasę, pierwsza rozpadała się

Za krótki czas masowania miesa.

i ktoś mi doradził zeby dłuzej ja wyrabiać.

No i dobrze ale co to znaczy dla Ciebie "dłużej"

Druga kiełbasa wyszła twarda i bardzo zbita w środku

parzyłem 10 minut w temperaturze 75-80 stopni

Dlaczego tylko 10 min ?

Mięso skręciłem, dodałem sól, pieprz, rozpuszczoną saletrę, lekko wyrobiłem i odstawiłem na 3 dni w chłodne miejsce, kiełbasa była wędzona.

Ten sam błąd a poza tym mało informacji chociażby:

 

- ile dodałeś wody ?

- jak długo wędziłeś ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6287
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Ten sam błąd a poza tym mało informacji chociażby:

 

- ile dodałeś wody ?

- jak długo wędziłeś ?

Przed napychaniem, wyrabiałem 30 minut, wody dodałem szklankę, wędziłem 5 godz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6299
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem drugi raz kiełbasę, pierwsza rozpadała się i ktoś mi doradził zeby dłuzej ja wyrabiać. Druga kiełbasa wyszła twarda i bardzo zbita w środku, chociaż napchana była niezbyt mocno. Kiełbasę robiłem z: 3 kg. łopatki, 1 kg boczku dosyć tłustego i 0,75 dkg. wołowego, parzyłem 10 minut w temperaturze 75-80 stopni. Jaki błąd popełniłem?, będę wdzięczny za rady.

Mozesz mi powiedzieć jaki rodzaj miałeś wołowiny?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6310
Udostępnij na innych stronach

Jak byś podał rozmary oczek siatek, przez jakie przekręciłeś poszczególne miesa . Generalnie kielbasa jest scisla jak jest w niej za dużo miesa scięgnistego Jak ona wyglada czy jest taka ze można ją rzucić z kilometr i nie rozpadnie się a może dodałeś jakieś dodatki np. haminę. Temat drażliwy ale prawie wszysćy robiący na sprzedaż to praktykują.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6320
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zieleniak -47,błąd jest bardzo prosty odstawiłeś farsz na kiełbasę na 3 dni

Co nastąpił proces peklowania, po czym mięso staje się bardzo chłonne i przypuszczam?

Że przed najechaniem w jelita jeszcze mieszałeś, dlatego wyszła twarda

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6823
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.