Gość Anonymous Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zrobiłem drugi raz kiełbasę, pierwsza rozpadała się i ktoś mi doradził zeby dłuzej ja wyrabiać. Druga kiełbasa wyszła twarda i bardzo zbita w środku, chociaż napchana była niezbyt mocno. Kiełbasę robiłem z: 3 kg. łopatki, 1 kg boczku dosyć tłustego i 0,75 dkg. wołowego, parzyłem 10 minut w temperaturze 75-80 stopni. Jaki błąd popełniłem?, będę wdzięczny za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Grudnia 2006 jezeli moge cos na ten temat powiedziec atroche juz tych kielbas zrobilem to moim zdaniem troche duzo tej wolowiny i nic nie piszez o peklowaniu jak to zrobiles. a byla wedzona? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Mięso skręciłem, dodałem sól, pieprz, rozpuszczoną saletrę, lekko wyrobiłem i odstawiłem na 3 dni w chłodne miejsce, kiełbasa była wędzona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zieleniak47 Poczytaj sobie wąetk w Akademi Dziadka na temat produkcji kiełbas, skład jest inny, ale inne ewentuale błędy wychwycisz, jeśli tam nie znajdziesz przyczyny to znaczy że chodzi o skład. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zrobiłem drugi raz kiełbasę, pierwsza rozpadała się Za krótki czas masowania miesa. i ktoś mi doradził zeby dłuzej ja wyrabiać.No i dobrze ale co to znaczy dla Ciebie "dłużej" Druga kiełbasa wyszła twarda i bardzo zbita w środkuparzyłem 10 minut w temperaturze 75-80 stopniDlaczego tylko 10 min ? Mięso skręciłem, dodałem sól, pieprz, rozpuszczoną saletrę, lekko wyrobiłem i odstawiłem na 3 dni w chłodne miejsce, kiełbasa była wędzona. Ten sam błąd a poza tym mało informacji chociażby: - ile dodałeś wody ? - jak długo wędziłeś ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Ten sam błąd a poza tym mało informacji chociażby: - ile dodałeś wody ? - jak długo wędziłeś ? Przed napychaniem, wyrabiałem 30 minut, wody dodałem szklankę, wędziłem 5 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Witam.Co do saletry podobno to trucizna,stosuj peklosól.Wołowine rozmieszaj z wodą najlepiej mikserem. A proporcie są o.k. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRIPOL Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zrobiłem drugi raz kiełbasę, pierwsza rozpadała się i ktoś mi doradził zeby dłuzej ja wyrabiać. Druga kiełbasa wyszła twarda i bardzo zbita w środku, chociaż napchana była niezbyt mocno. Kiełbasę robiłem z: 3 kg. łopatki, 1 kg boczku dosyć tłustego i 0,75 dkg. wołowego, parzyłem 10 minut w temperaturze 75-80 stopni. Jaki błąd popełniłem?, będę wdzięczny za rady. Mozesz mi powiedzieć jaki rodzaj miałeś wołowiny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Jak byś podał rozmary oczek siatek, przez jakie przekręciłeś poszczególne miesa . Generalnie kielbasa jest scisla jak jest w niej za dużo miesa scięgnistego Jak ona wyglada czy jest taka ze można ją rzucić z kilometr i nie rozpadnie się a może dodałeś jakieś dodatki np. haminę. Temat drażliwy ale prawie wszysćy robiący na sprzedaż to praktykują.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zieleniak -47,błąd jest bardzo prosty odstawiłeś farsz na kiełbasę na 3 dniCo nastąpił proces peklowania, po czym mięso staje się bardzo chłonne i przypuszczam?Że przed najechaniem w jelita jeszcze mieszałeś, dlatego wyszła twarda Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/490-dlaczego-kie%C5%82basa-wysz%C5%82a-twarda/#findComment-6823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.