Andyandy Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 2 Marca 2011 pokemon15, Litości !!! o tej porze przedstawiasz słodkości :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-149872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 2 Marca 2011 pokemon15, gratuluję, będzie na jutro jak znalazł :lol: w lodówce zapeklowane mięso na szynkowa... i znowu będzie jutro dreptanie... Nie wyobażam sobie dnia bez twoich relacji,mam nadzieję że serial z twoimi wyrobami będzie dłuższy od Dynastji :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-149880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 2 Marca 2011 Pokemonie, mam nadzieje że się nie obrazisz jeśli napiszę coś o smażeniu pączków. Nie wiem jakie ma to znaczenie, ale pączki wkładamy do tłuszczu spodem na wierzch, czyli tą częścią łączoną. Może specjalista Abratek się wypowie na ten temat. A tak poza tym pączusie smakowicie wyglądają. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-149884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 2 Marca 2011 pączki wkładamy do tłuszczu spodem na wierzch, czyli tą częścią łączoną.Wiem wiem, Halinko, zawsze zapomnę o tym i pierwsze pączki ląduja w tłuszczu odwrotnie ... serial z twoimi wyrobami będzie dłuższy od DynastjiHe he, staram sie jak mogę, i dziękuję, że ktoś w ogóle czyta te moje "wypociny" :rolleyes: Mój serial będzie jak Moda na Sukces Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-149888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 2 Marca 2011 Mój serial będzie jak Moda na Sukces Tak trzymaj :clap: -myśle że nidługo powstanie klyb miłośnkówpokemon15, :lol: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-149890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 7 Marca 2011 Po naładowaniu akumulatorów wczorajszego dnia... dzisiaj wziąłem się za zrobienie czegoś słodkiego... żeby zdążyć przed środą popielcową :wink: Przepis jaki dostałem od bratowej : "cappuccino"... moja wersja to... Pokemona Cappuccino Waniliowe :wink: http://img849.imageshack.us/img849/659/dscf8267wm.jpg Zaczynamy od biszkopta :wink: 8 jaj 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i resztę składników. Piec ok. 35 - 40 min. w temp 180 stopni. Oprócz naszego biszkopta potrzebna jest jeszcze paczka ciastek - biszkoptów. Ja robiłem biszkopt z 5 zółtek wg sprawdzonego przepisu Halusi, który zawsze wychodzi :lol: Dzisiaj wypróbowałem mój nowy sprzęt, tortownicę kwadratową :grin: Po wyjęciu z piekarnika oczywiście było rzucanie biszkoptem ale niestety córa nie zdążyła z uwiecznieniem tego na zdjęciu... Biszkopt wyszedł wspaniały :wink: http://img263.imageshack.us/img263/2360/dscf8240wm.jpg trochę sie bałem, że wyjdzie mi z formy ale sie udało http://images40.fotosik.pl/677/31afabf38035c58fm.jpg http://images40.fotosik.pl/677/b92285453648c3c4m.jpg No i krem do przekładania biszkopta; 2 wiaderka serka waniliowego z Biedronki 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 margaryna 2 szklanki mleka w proszku 0,5l kawy cappuccino waniliowe ( pół kubka kawy na pół l wody ) Ja zrobiłem duży kubek kawy. Utrzeć żółtka z cukrem, w drugim pojemniku utrzeć margarynę, jak będzie dobrze utarta ( biała ) dodać utarte żółtka i dalej ucierać. Następnie dodać serki i mleko w proszku i ucierać dalej na ładna gładką masę. Ja robiłem to mikserem juz na koniec. Makutra po mojej babci pękła i niestety jeszcze nie kupiłem nowej... http://images49.fotosik.pl/695/558f9da395731aa6m.jpg http://images37.fotosik.pl/650/6e8849f0a2916e93m.jpg http://images45.fotosik.pl/698/8c78f06bf63078cfm.jpg http://images49.fotosik.pl/695/4f86466cb5709883m.jpg http://images41.fotosik.pl/690/e7ef10b9333a5b65m.jpg Biszkopt przecinamy na dwie części, nacinamy brzeg naokoło i dalej tniemy nitką http://images38.fotosik.pl/688/89a6d5e0062bbc94m.jpg http://images43.fotosik.pl/696/94ad34d8219dd68dm.jpg http://images40.fotosik.pl/678/7449ed9fecbc575bm.jpg http://images46.fotosik.pl/657/dfff2045b62467a1m.jpg http://images47.fotosik.pl/697/dbbff0bdf27b752dm.jpg Spód nasączyć nie za mocno ostudzoną kawą, przykryć cienką warstwą masy, następnie układać ściśle nasączone w kawie biszkopty, znowu masa i na wierzch nasączone biszkopty i znowu masa, przykryć drugą częścią biszkopta, posmarować masą i udekorować kokosem albo wiórkami czekoladowymi. wstawiamy do lodówki na godzinke. http://images37.fotosik.pl/650/0874931c935a323cm.jpg http://images37.fotosik.pl/650/83c6d8954d7b66e5m.jpg http://images38.fotosik.pl/688/07e744c9565b4b24m.jpg http://images46.fotosik.pl/657/bf394affc5d9f42fm.jpg I teraz kilka moich uwag, ja robiłem pierwszy raz ściśle wg przepisu i masa-krem wyszła mi trochę za rzadka... Ja dodałbym trochę żelatyny i było by perfekt Ponieważ biszkopt wyrósł mi w porywach na 10 cm :grin: to dałem tylko jedną warstwę nasączonych ciastek. no i próbowaliśmy prawie od razu :thumbsup: Może po nocy w lodówce masa będzie bardziej twarda, ale i tak jest OK http://img607.imageshack.us/img607/1623/dscf8282wm.jpg w smaku pychotka, taki deserek rano z kawą... mniam mniam :tongue: SMACZNEGO ! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 7 Marca 2011 Pokemona Cappuccino Waniliowe :wink:Od jutra to ja na takie fajności :thumbsup: tylko patrzeć będę mógł, ale do Świąt szybciuchno czas zleci Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 7 Marca 2011 tylko patrzeć będę mógł, ale do Świąt szybciuchno czas zlecino to mój ostatni taki słodki wyrób... jutro ostatki, to jeszcze zrobię "ślimaczki mielone w cieście z pieczarkami" i wrzucę na luz bardziej... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 7 Marca 2011 o matko i córko idę spać...to są moje klimaty,jak bym nie został masarzem to na pewno cukiernikiem,kucharzem albo księdzem :wink:wszędzie wesołopakemon15 tak trzymaj wytrwałości :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 7 Marca 2011 Od jutra to ja na takie fajności :thumbsup: tylko patrzeć będę mógł, ale do Świąt szybciuchno czas zleci I co Ci przyszło Zbójaszku?? :grin: :grin: Pokemonku rzeczywiście krem wyszedł Ci troszkę rzadki, może użyć żelatyny tak jak piszesz . Osobiście odpuściłabym sobie te surowe żółtka no ale to już każdego indywidualna sprawa. Ciacho wygląda smakowicie :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 7 Marca 2011 Jak znajdę to dam Wam przepis na krem do tortu beż użycia żelatyny.Sztywny jak....... :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 7 Marca 2011 Jak znajdę to dam Wam przepis na krem do tortu beż użycia żelatyny.Sztywny jak....... :grin:Jakby co to też mam fajny przepis na krem Cappuccino. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 7 Marca 2011 "schabowe" z karkówkiZbóju, ja często robie takie "schabowe" Pychotka przepis na krem do tortu beż użycia żelatyny.Arek, jak nie jest zbyt słodki i mdły to dawaj A ja zrobię jutro na obiad "ślimaczki", zobaczysz starszy bracie, że to będzie coś dla Ciebie !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 7 Marca 2011 A ja zrobię jutro na obiad "ślimaczki", zobaczysz starszy bracie, że to będzie coś dla Ciebie !!! A dużo z tym roboty?? :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 7 Marca 2011 A dużo z tym roboty??Chyba podobnie jak z Twoimi roladami... z tym, że tutaj jeszcze ciasto sie robi... jutro zrobie pierwszy raz, to za dużo teraz :mellow: o czasie ci nie powiem Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 8 Marca 2011 Zaraz po przyjściu z pracy, przy takim święcie :wink: "wcząchnąłem" sobie do kawy "kawałek" ciacha :tongue: I tutaj miłe zaskoczenie, po pobycie całonocnym w lodówce, krem stężał a ciacho fajnie się kroi, nic sie nie rozwala. Teraz już wiem, że przy robieniu cappuccino wczoraj, mogłem po prostu robić to na spokojniej... czyli po zrobieniu masy, wrzucić ją do lodówki , mocno schłodzić i dopiero nakładać... W smaku pycha... właśnie nie jest za słodkie i mdłe, jak to w niektórych tortach sie zdarza... fanie "przegryzł" się biszkopt z kremem i kawą... ech Święto Kobiet !!! Kobitki, Nasze Kochane... w dniu Waszego Święta takich "ciach" Wam dzisiaj życzę :wink: http://img840.imageshack.us/img840/369/dscf8285wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 8 Marca 2011 Masakra chłopie zadziwiasz mnie coraz bardziej specjalnie dla Ciebie powinni w niedlugiej przyszlosci dodac takie cos uzaleznieni od forum Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 8 Marca 2011 Od jutra to ja na takie fajności :thumbsup: tylko patrzeć będę mógł, ale do Świąt szybciuchno czas zleci ja też i mięsa też postanowiłam nie jeść, jak ja będę zaglądać na forum??? A ciacho mniamniusie Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 8 Marca 2011 Wczoraj było na słodko, to dzisiaj postanowiłem moim kobietkom upichcić coś na obiad... Starszy bracie, na pewno zainteresuje Cię ten przepis :wink: "Ślimaczki mielone w cieście twarogowym' http://img14.imageshack.us/img14/9234/dscf8305wm.jpg http://img97.imageshack.us/img97/3933/dscf8307wm.jpg Składniki : ciasto: *150 g twarogu *7 łyżek mleka (6 + 1) *6 łyżek oleju *2 szklanki mąki pszennej *15 g proszku do pieczenia (ok. 2,5 łyżeczki) *ok. pół łyżeczki soli *opcjonalnie : śmietana - ok.1 łyżki (gdy ciasto jest zbyt suche) farsz : *500 g mięsa mielonego *1 średnia cebula *150 g sera żółtego *1 jajko (oddzielnie żółtko i białko) *5-6 pieczarek *pół dużej papryki *2 łyżki koncentratu pomidorowego *sól , pieprz , pieprz cayenne Wykonanie: Przygotować farsz: mięso podsmażyć na suchej patelni. Cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę, pieczarki pociąć w plasterki i dusić razem do miękkości, dodać podsmażone mięso, dusić wszystko jeszcze chwilę, dodając sól, pieprz i koncentrat pomidorowy do smaku. Przestudzić. Po ostygnięciu dodajemy do farszu surowe białko i ser żółty pokrojony w drobną kostkę, mieszamy. I zabieramy się za ciasto. Ciasto : twaróg utrzeć z 6 łyżkami mleka, olejem i solą. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto. Gdyby było za suche, można dodać trochę śmietany. Ciasto ma wyjść dość sprężyste. Teraz przystępujemy do robienia naszych "ślimaczków" :tongue: Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, na prostokąt o wymiarach ok 25x50cm. wykładamy na ciasto nasz farsz i zawijamy robiąc roladę - od dłuższego boku. Następnie dzielimy ten nasz "wałek' na 10 części o grubośći 5cm :wink: Nasze "ślimaczki" są gotowe !!! :grin: http://images43.fotosik.pl/697/48668510f9f1b0f8m.jpg http://images46.fotosik.pl/659/8ba31b7b11dc1c5bm.jpg Następnie "ślimaczki' wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem i lekko przyklepujmy dłonią aby ładnie stykały się ze sobą. http://images49.fotosik.pl/697/d2eaaaba2ae25f13m.jpg http://images50.fotosik.pl/698/1faf5c3111231402m.jpg http://images49.fotosik.pl/697/22ef068f7f5bfd30m.jpg Ja użyłem blachy fi 22 ale fi 24 też może być, wtedy trzeba mocniej docisnąć "ślimaczki" albo pociąć roladę tak aby wyszło ich 11szt. Na koniec roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka smarujemy z wierzchu nasze "ślimaczki" i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 35-45min w temp. 200 stopni. http://images47.fotosik.pl/699/8a16eb8ae84d493cm.jpg http://images47.fotosik.pl/699/9f92da722873cdc1m.jpg http://images45.fotosik.pl/699/b5ff1e08b96cfd7em.jpg Podajemy na gorąco z czerwonym barszczem Danie to nie należy do szybkich, całość z pieczeniem to czas ok 2,5-3 godzin, potrzeba też troszkę zdolności manualnych :wink: Czego jednak nie robi się dla ukochanych kobiet... :wink: A były zachwycone, takie pyszne te ślimaczki wychodzą :thumbsup: Smacznego, polecam :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-151007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 8 Marca 2011 Ja myślałem że tylko pić trzeba z miarą :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-151009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 8 Marca 2011 Znam to pokemonku :grin: U mnie się nazywa " Tort mięsny"Bardzo smaczny, naprawdę godny polecenia. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-151010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 8 Marca 2011 "Ślimaczki mielone w cieście twarogowym'Wygląd extra :thumbsup: I fotki prawidłowej wielkości po powiększeniu :lol: całość z pieczeniem to czas ok 2,5-3 godzin,Czas trochę niepokoi, ale na dwie patelnie idzie go skrócić do 2godz lub mniej Z drugiej strony czasu może nie być na takie prace, qrcze, teraz wędzenia chyba będzie dużo :rolleyes: To mierzenie ciasta metrówką to mnie rozbroiło :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-151015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 8 Marca 2011 "Ślimaczki mielone w cieście twarogowym'Bardzo smacznie wygląda :tongue: spróbuje coś takiego zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-151095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 10 Marca 2011 Wczoraj wieczorem spróbowałem upiec chleb... pierwszy raz... na drożdżach na razie... bo te zakwasy i zaczyny to dla mnie na razie "czarna magia" :wink: Przepis dostałem od koleżanki lucioli5 Niestety "przedobrzyłem' z mąką... ja to zawsze coś muszę po swojemu zrobić... no i chleb nie wyszedł dobrze... jakiś mokry w środku... http://img845.imageshack.us/img845/6769/dscf8331wm.jpg Chleb pszenny drożdżowy: 1 kg mąki pszennej 650 2 łyżki oleju 1 łyżka soli ziarna garściami wg gustu 40g drożdży 900 ml wody(ciepłej) Drożdże rozpuścić w wodzie,składniki suche wymieszać i dodać roztwór drożdżowy.Mieszać łyżką ciasto jest dość rzadkie. Odczekać ok 0,5 godz włączyć piekarnik i nagrzać do ok 90st włożyć chleby(wychodzą 2 szt keksówki tradycyjne) i zwiekszyć piekarnik do 180 st i piec ok 40-45 min. A ja zamiast samej pszennej mąki to dałem 50/50 z mąką pszenną razową :mellow: i to chyba był przyczyną mojego niepowodzenia... może też mogłem z 60 min trzymać w piekarniku ale sie bałem ze wierzch sie spiecze za bardzo... Pierwsze koty za płoty jak to mówią... ale i tak zjadłem kilka kromek :wink: na śniadanie z moim "kurakiem la barier" :wink: Brzuch nie bolał... a w smaku, pycha http://images38.fotosik.pl/696/a92e3f8ce8e64c00m.jpg No cóż, może na weekend zrobię drugie podejście... :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-151345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 10 Marca 2011 waro58 napisał/a: Proponuje upiec chleb nie wymagający ani specjalnych umiejętności, ani pracy i czasu, czyli super prosty chleb. Żeby upiec ten chlebek, potrzeba tylko łyżki, łyżeczki, sporego garnka i 2 keksówek. 1. 1 litr zdecydowanie ciepłej wody, ( jeśli któś nie lubi wilgotnego można dać 900ml ). 2. 50g ( pół paczki ) świeżych drożdży, ( 40g dłużej rośnie ale nie czuc drożdzy ). 3. 1 łyżka czubata soli, 4. 3-4 łyzki oliwy, 5. łyżeczka tymianku, 6. 1-2 szczypty kminku, 7. 1 szklanka otrąb pszennych, 8. 1 kg mąki ( ja używam Luksusową Babuni typ 650 z Biedronki - bo tania ) tu następuje pewna dowolność, ja robię tak: 9. 1/2 szklanki siemienia lnianego, 10. 1/3 szklanki ziaren słonecznika łuskanego, 11. 1/6 szklanki ziaren dyni łuskanej. Najpierw mieszamy drożdże z ciepłą wodą, potem dodajemy resztę składników porządnie mieszamy i zostawiamy na ok. 30min( można od razu przełożyć do keksówki ). W międzyczasie smarujemy 2 keksówki masłem i przesypujemy tarta bułką. Po ok. 20 min. od wymieszanie ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 100C. Przelewamy ciasto ( jest dość luźne ) do keksówek ) i ja obsypuje wierzch makiem. Pieczemy w 200C ok 30-40 min. w zależności od możliwości piekarnika i stopnia zrumienienia skórki. _________________I musi wyjść , nie dałeś otrąb . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-151349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.