Skocz do zawartości

Pokemona fantazje... kulinarne


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 953
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

pokemon15, gratuluję, będzie na jutro jak znalazł :lol:

w lodówce zapeklowane mięso na szynkowa... i znowu będzie jutro dreptanie...

Nie wyobażam sobie dnia bez twoich relacji,mam nadzieję że serial z twoimi wyrobami będzie dłuższy od Dynastji :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-149880
Udostępnij na innych stronach

Pokemonie, mam nadzieje że się nie obrazisz jeśli napiszę coś o smażeniu pączków.

Nie wiem jakie ma to znaczenie, ale pączki wkładamy do tłuszczu spodem na wierzch, czyli tą częścią łączoną.

Może specjalista Abratek się wypowie na ten temat.

A tak poza tym pączusie smakowicie wyglądają. :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-149884
Udostępnij na innych stronach

pączki wkładamy do tłuszczu spodem na wierzch, czyli tą częścią łączoną.

Wiem wiem, Halinko, zawsze zapomnę o tym i pierwsze pączki ląduja w tłuszczu odwrotnie ...

serial z twoimi wyrobami będzie dłuższy od Dynastji

He he, staram sie jak mogę, i dziękuję, że ktoś w ogóle czyta te moje "wypociny" :rolleyes:

Mój serial będzie jak Moda na Sukces :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-149888
Udostępnij na innych stronach

Mój serial będzie jak Moda na Sukces

Tak trzymaj :clap: -myśle że nidługo powstanie klyb miłośnkówpokemon15, :lol:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-149890
Udostępnij na innych stronach

Po naładowaniu akumulatorów wczorajszego dnia... dzisiaj wziąłem się za zrobienie czegoś słodkiego... żeby zdążyć przed środą popielcową :wink: Przepis jaki dostałem od bratowej :

"cappuccino"... moja wersja to...

Pokemona Cappuccino Waniliowe :wink:

http://img849.imageshack.us/img849/659/dscf8267wm.jpg

 

Zaczynamy od biszkopta :wink:

 

8 jaj

1 ½ szklanki cukru

1 ½ szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

 

Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i resztę składników. Piec ok. 35 - 40 min. w temp 180 stopni.

Oprócz naszego biszkopta potrzebna jest jeszcze paczka ciastek - biszkoptów.

 

Ja robiłem biszkopt z 5 zółtek wg sprawdzonego przepisu Halusi, który zawsze wychodzi :lol:

Dzisiaj wypróbowałem mój nowy sprzęt, tortownicę kwadratową :grin: Po wyjęciu z piekarnika oczywiście było rzucanie biszkoptem ale niestety córa nie zdążyła z uwiecznieniem tego na zdjęciu... :( Biszkopt wyszedł wspaniały :wink:

http://img263.imageshack.us/img263/2360/dscf8240wm.jpg

trochę sie bałem, że wyjdzie mi z formy ale sie udało :cool:

http://images40.fotosik.pl/677/31afabf38035c58fm.jpg http://images40.fotosik.pl/677/b92285453648c3c4m.jpg

 

No i krem do przekładania biszkopta;

2 wiaderka serka waniliowego z Biedronki

3 żółtka

3 łyżki cukru pudru

1 margaryna

2 szklanki mleka w proszku

0,5l kawy cappuccino waniliowe ( pół kubka kawy na pół l wody ) Ja zrobiłem duży kubek kawy.

 

Utrzeć żółtka z cukrem, w drugim pojemniku utrzeć margarynę, jak będzie dobrze utarta ( biała ) dodać utarte żółtka i dalej ucierać. Następnie dodać serki i mleko w proszku i ucierać dalej na ładna gładką masę. Ja robiłem to mikserem juz na koniec. Makutra po mojej babci pękła i niestety jeszcze nie kupiłem nowej...

http://images49.fotosik.pl/695/558f9da395731aa6m.jpg http://images37.fotosik.pl/650/6e8849f0a2916e93m.jpg http://images45.fotosik.pl/698/8c78f06bf63078cfm.jpg http://images49.fotosik.pl/695/4f86466cb5709883m.jpg http://images41.fotosik.pl/690/e7ef10b9333a5b65m.jpg

Biszkopt przecinamy na dwie części, nacinamy brzeg naokoło i dalej tniemy nitką :)

http://images38.fotosik.pl/688/89a6d5e0062bbc94m.jpg http://images43.fotosik.pl/696/94ad34d8219dd68dm.jpg http://images40.fotosik.pl/678/7449ed9fecbc575bm.jpg http://images46.fotosik.pl/657/dfff2045b62467a1m.jpg http://images47.fotosik.pl/697/dbbff0bdf27b752dm.jpg

Spód nasączyć nie za mocno ostudzoną kawą, przykryć cienką warstwą masy, następnie układać ściśle nasączone w kawie biszkopty, znowu masa i na wierzch nasączone biszkopty i znowu masa, przykryć drugą częścią biszkopta, posmarować masą i udekorować kokosem albo wiórkami czekoladowymi. wstawiamy do lodówki na godzinke.

http://images37.fotosik.pl/650/0874931c935a323cm.jpg http://images37.fotosik.pl/650/83c6d8954d7b66e5m.jpg http://images38.fotosik.pl/688/07e744c9565b4b24m.jpg http://images46.fotosik.pl/657/bf394affc5d9f42fm.jpg

I teraz kilka moich uwag, ja robiłem pierwszy raz ściśle wg przepisu i masa-krem wyszła mi trochę za rzadka... Ja dodałbym trochę żelatyny i było by perfekt :) Ponieważ biszkopt wyrósł mi w porywach na 10 cm :grin: to dałem tylko jedną warstwę nasączonych ciastek. no i próbowaliśmy prawie od razu :thumbsup: Może po nocy w lodówce masa będzie bardziej twarda, ale i tak jest OK

http://img607.imageshack.us/img607/1623/dscf8282wm.jpg

w smaku pychotka, taki deserek rano z kawą... mniam mniam :tongue:

SMACZNEGO !

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150870
Udostępnij na innych stronach

Pokemona Cappuccino Waniliowe :wink:

Od jutra to ja na takie fajności :thumbsup: tylko patrzeć będę mógł, ale do Świąt szybciuchno czas zleci :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150878
Udostępnij na innych stronach

tylko patrzeć będę mógł, ale do Świąt szybciuchno czas zleci

no to mój ostatni taki słodki wyrób... jutro ostatki, to jeszcze zrobię "ślimaczki mielone w cieście z pieczarkami" i wrzucę na luz bardziej... :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150880
Udostępnij na innych stronach

o matko i córko idę spać...to są moje klimaty,jak bym nie został masarzem :cool: to na pewno cukiernikiem,kucharzem albo księdzem :wink:wszędzie wesoło

pakemon15 tak trzymaj wytrwałości :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150883
Udostępnij na innych stronach

Od jutra to ja na takie fajności :thumbsup: tylko patrzeć będę mógł, ale do Świąt szybciuchno czas zleci :cool:

I co Ci przyszło Zbójaszku?? :grin: :grin:

Pokemonku rzeczywiście krem wyszedł Ci troszkę rzadki, może użyć żelatyny tak jak piszesz .

Osobiście odpuściłabym sobie te surowe żółtka no ale to już każdego indywidualna sprawa.

Ciacho wygląda smakowicie :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150885
Udostępnij na innych stronach

Jak znajdę to dam Wam przepis na krem do tortu beż użycia żelatyny.Sztywny jak....... :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150891
Udostępnij na innych stronach

Jak znajdę to dam Wam przepis na krem do tortu beż użycia żelatyny.Sztywny jak....... :grin:

Jakby co to też mam fajny przepis na krem Cappuccino.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150896
Udostępnij na innych stronach

"schabowe" z karkówki

Zbóju, ja często robie takie "schabowe" :) Pychotka :)

przepis na krem do tortu beż użycia żelatyny.

Arek, jak nie jest zbyt słodki i mdły to dawaj :)

 

A ja zrobię jutro na obiad "ślimaczki", zobaczysz starszy bracie, że to będzie coś dla Ciebie !!! :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150907
Udostępnij na innych stronach

A ja zrobię jutro na obiad "ślimaczki", zobaczysz starszy bracie, że to będzie coś dla Ciebie !!! :)

A dużo z tym roboty?? :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150908
Udostępnij na innych stronach

A dużo z tym roboty??

Chyba podobnie jak z Twoimi roladami... z tym, że tutaj jeszcze ciasto sie robi... jutro zrobie pierwszy raz, to za dużo teraz :mellow: o czasie ci nie powiem :(

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150909
Udostępnij na innych stronach

Zaraz po przyjściu z pracy, przy takim święcie :wink: "wcząchnąłem" sobie do kawy "kawałek" ciacha :tongue: I tutaj miłe zaskoczenie, po pobycie całonocnym w lodówce, krem stężał a ciacho fajnie się kroi, nic sie nie rozwala. Teraz już wiem, że przy robieniu cappuccino wczoraj, mogłem po prostu robić to na spokojniej... czyli po zrobieniu masy, wrzucić ją do lodówki , mocno schłodzić i dopiero nakładać...

W smaku pycha... właśnie nie jest za słodkie i mdłe, jak to w niektórych tortach sie zdarza... fanie "przegryzł" się biszkopt z kremem i kawą... :) ech Święto Kobiet !!!

Kobitki, Nasze Kochane...

w dniu Waszego Święta takich

"ciach" Wam dzisiaj życzę :wink:

http://img840.imageshack.us/img840/369/dscf8285wm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150932
Udostępnij na innych stronach

Masakra chłopie zadziwiasz mnie coraz bardziej specjalnie dla Ciebie powinni w niedlugiej przyszlosci dodac takie cos uzaleznieni od forum

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150960
Udostępnij na innych stronach

Od jutra to ja na takie fajności :thumbsup: tylko patrzeć będę mógł, ale do Świąt szybciuchno czas zleci :cool:

ja też i mięsa też postanowiłam nie jeść, jak ja będę zaglądać na forum???

A ciacho mniamniusie :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-150972
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj było na słodko, to dzisiaj postanowiłem moim kobietkom upichcić coś na obiad...

Starszy bracie, na pewno zainteresuje Cię ten przepis :wink:

"Ślimaczki mielone w cieście twarogowym'

 

http://img14.imageshack.us/img14/9234/dscf8305wm.jpg

http://img97.imageshack.us/img97/3933/dscf8307wm.jpg

Składniki :

 

ciasto:

*150 g twarogu

*7 łyżek mleka (6 + 1)

*6 łyżek oleju

*2 szklanki mąki pszennej

*15 g proszku do pieczenia (ok. 2,5 łyżeczki)

*ok. pół łyżeczki soli

*opcjonalnie : śmietana - ok.1 łyżki (gdy ciasto jest zbyt suche)

 

farsz :

*500 g mięsa mielonego

*1 średnia cebula

*150 g sera żółtego

*1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)

*5-6 pieczarek

*pół dużej papryki

*2 łyżki koncentratu pomidorowego

*sól , pieprz , pieprz cayenne

 

Wykonanie:

Przygotować farsz: mięso podsmażyć na suchej patelni. Cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę, pieczarki pociąć w plasterki i dusić razem do miękkości, dodać podsmażone mięso, dusić wszystko jeszcze chwilę, dodając sól, pieprz i koncentrat pomidorowy do smaku. Przestudzić.

Po ostygnięciu dodajemy do farszu surowe białko i ser żółty pokrojony w drobną kostkę, mieszamy.

I zabieramy się za ciasto.

Ciasto : twaróg utrzeć z 6 łyżkami mleka, olejem i solą. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto. Gdyby było za suche, można dodać trochę śmietany. Ciasto ma wyjść dość sprężyste.

Teraz przystępujemy do robienia naszych "ślimaczków" :tongue:

Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, na prostokąt o wymiarach ok 25x50cm. wykładamy na ciasto nasz farsz i zawijamy robiąc roladę - od dłuższego boku. Następnie dzielimy ten nasz "wałek' na 10 części o grubośći 5cm :wink:

Nasze "ślimaczki" są gotowe !!! :grin:

http://images43.fotosik.pl/697/48668510f9f1b0f8m.jpg http://images46.fotosik.pl/659/8ba31b7b11dc1c5bm.jpg

Następnie "ślimaczki' wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem i lekko przyklepujmy dłonią aby ładnie stykały się ze sobą.

http://images49.fotosik.pl/697/d2eaaaba2ae25f13m.jpg http://images50.fotosik.pl/698/1faf5c3111231402m.jpg http://images49.fotosik.pl/697/22ef068f7f5bfd30m.jpg

Ja użyłem blachy fi 22 ale fi 24 też może być, wtedy trzeba mocniej docisnąć "ślimaczki" albo pociąć roladę tak aby wyszło ich 11szt.

Na koniec roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka smarujemy z wierzchu nasze "ślimaczki" i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 35-45min w temp. 200 stopni.

http://images47.fotosik.pl/699/8a16eb8ae84d493cm.jpg http://images47.fotosik.pl/699/9f92da722873cdc1m.jpg http://images45.fotosik.pl/699/b5ff1e08b96cfd7em.jpg

Podajemy na gorąco z czerwonym barszczem :cool:

Danie to nie należy do szybkich, całość z pieczeniem to czas ok 2,5-3 godzin, potrzeba też troszkę zdolności manualnych :wink: Czego jednak nie robi się dla ukochanych kobiet... :wink: A były zachwycone, takie pyszne te ślimaczki wychodzą :thumbsup:

Smacznego, polecam :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-151007
Udostępnij na innych stronach

Znam to pokemonku :grin:

U mnie się nazywa " Tort mięsny"

Bardzo smaczny, naprawdę godny polecenia. :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-151010
Udostępnij na innych stronach

"Ślimaczki mielone w cieście twarogowym'

Wygląd extra :thumbsup: I fotki prawidłowej wielkości po powiększeniu :lol:

całość z pieczeniem to czas ok 2,5-3 godzin,

Czas trochę niepokoi, ale na dwie patelnie idzie go skrócić do 2godz lub mniej :cool:

Z drugiej strony czasu może nie być na takie prace, qrcze, teraz wędzenia chyba będzie dużo :rolleyes:

 

To mierzenie ciasta metrówką to mnie rozbroiło :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-151015
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wieczorem spróbowałem upiec chleb... pierwszy raz... na drożdżach na razie... bo te zakwasy i zaczyny to dla mnie na razie "czarna magia" :wink:

Przepis dostałem od koleżanki lucioli5 :)

Niestety "przedobrzyłem' z mąką... ja to zawsze coś muszę po swojemu zrobić... no i chleb nie wyszedł dobrze... jakiś mokry w środku...

http://img845.imageshack.us/img845/6769/dscf8331wm.jpg

 

Chleb pszenny drożdżowy:

1 kg mąki pszennej 650

2 łyżki oleju

1 łyżka soli

ziarna garściami wg gustu

40g drożdży

900 ml wody(ciepłej)

 

Drożdże rozpuścić w wodzie,składniki suche wymieszać i dodać roztwór drożdżowy.Mieszać łyżką ciasto jest dość rzadkie. Odczekać ok 0,5 godz włączyć piekarnik i nagrzać do ok 90st włożyć chleby(wychodzą 2 szt keksówki tradycyjne) i zwiekszyć piekarnik do 180 st i piec ok 40-45 min.

 

A ja zamiast samej pszennej mąki to dałem 50/50 z mąką pszenną razową :mellow: i to chyba był przyczyną mojego niepowodzenia... może też mogłem z 60 min trzymać w piekarniku ale sie bałem ze wierzch sie spiecze za bardzo...

Pierwsze koty za płoty jak to mówią... ale i tak zjadłem kilka kromek :wink: na śniadanie z moim "kurakiem la barier" :wink: Brzuch nie bolał... a w smaku, pycha :)

http://images38.fotosik.pl/696/a92e3f8ce8e64c00m.jpg

 

No cóż, może na weekend zrobię drugie podejście... :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-151345
Udostępnij na innych stronach

waro58 napisał/a:
Proponuje upiec chleb nie wymagający ani specjalnych umiejętności, ani pracy i czasu, czyli super prosty chleb.

Żeby upiec ten chlebek, potrzeba tylko łyżki, łyżeczki, sporego garnka i 2 keksówek.

1. 1 litr zdecydowanie ciepłej wody, ( jeśli któś nie lubi wilgotnego można dać 900ml ).
2. 50g ( pół paczki ) świeżych drożdży, ( 40g dłużej rośnie ale nie czuc drożdzy ).
3. 1 łyżka czubata soli,
4. 3-4 łyzki oliwy,
5. łyżeczka tymianku,
6. 1-2 szczypty kminku,
7. 1 szklanka otrąb pszennych,
8. 1 kg mąki ( ja używam Luksusową Babuni typ 650 z Biedronki - bo tania )

tu następuje pewna dowolność, ja robię tak:

9. 1/2 szklanki siemienia lnianego,
10. 1/3 szklanki ziaren słonecznika łuskanego,
11. 1/6 szklanki ziaren dyni łuskanej.

Najpierw mieszamy drożdże z ciepłą wodą, potem dodajemy resztę składników porządnie mieszamy i zostawiamy na ok. 30min( można od razu przełożyć do keksówki ).
W międzyczasie smarujemy 2 keksówki masłem i przesypujemy tarta bułką.
Po ok. 20 min. od wymieszanie ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 100C.
Przelewamy ciasto ( jest dość luźne ) do keksówek ) i ja obsypuje wierzch makiem.
Pieczemy w 200C ok 30-40 min. w zależności od możliwości piekarnika i stopnia zrumienienia skórki.


_____
____________

I musi wyjść , nie dałeś otrąb .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/11/#findComment-151349
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.