Skocz do zawartości

Pokemona fantazje... kulinarne


Rekomendowane odpowiedzi

Tak za mną ostatnio chodził bigos... że dzisiaj zrobiłem :) Lekki z młodej kapuchy na boczku i kiełbasie :) Ech ... miodzio...

 

http://i46.tinypic.com/30ixsg6.jpg

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-229258
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 953
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak ja kiedyś zrobię cosik dobrego

i jeszcze ten kabelek znajdę ( jejku, gdzie ja go mam ?)

co to pozwala na doładowanie aparatu mojego foto

to takie zdjęcia zrobię, że też ślina będzie leciała :)

 

No ale:

teraz to ja nic nie mogę ( jakoś mi się chce spać a nie gotować )

no i brak tego kabelka!

 

No to się tylko pooblizjuję ( oglądając zdjęcia pokemona15 )

i na głodniaka pójdę spać :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-229263
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Na prośbe Pokemona wpisuję tu przepis Małgosi na śliwki w occie (tu się zachowa):

 

Śliwki w occie (do mięs i do spozycia ad hoc)

 

1kg śliwek wegierk (mało dojrzałych)

3/4l wody

1/2 szklanki octu 10%

25dkg cukru

kilka goźdzków

kawałek cynamonu

 

Śliwki umyć, osączyć, nakłuć każdą śliwkę wykałaczką.

Zagotować wodę z octem cukrem i przyprawami.

Gorącą zalewą zalać śliwki.

NASTĘPNEGO DNIA zlać zalewę ze śliwek, zagotować zalewę i znów zalać nią śliwki :-)

Czynność tę powtórzyć 5 razy, czyli robi się to 5 dni !

Ostatnie piąte zalanie robimy nie do gara, tylko już do słoików. Po ostanim piątym zalaniu gorącą zalewą zakręcamy słoiki, odwracamy aby zassały. Oczywiście słoiki i zakrętki muszą być uprzednio wyparzone.

Koniec :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-231564
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Coś ostatnio czasu brakuje ...

Pizza na abratkowym cieście...

http://i47.tinypic.com/2d1wh0x.jpg

 

wczorajsze placki ziemniaczane :)

http://i50.tinypic.com/htect2.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-236399
Udostępnij na innych stronach

Pizza na abratkowym cieście...

:grin:poky lece :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-236400
Udostępnij na innych stronach

Od kiedy (po VI zlocie WB) dostałem przepis od naszego braciszka abratka na cienkie ciasto na pizze... i zrobiłem pizze domownikom właśnie na takim cieście... przepadłem z kretesem...

Teraz raz, dwa razy w tygodniu jestem "zmuszony" robić pizze na obiad :)

 

Dzisiejsza bardzo skromniutka, pieczarki, papryka, kukurydza, skrawki polędwicy, kilka plasterków kiełbasy turoszowskiej i ser. A sos do pizzy zrobiłem z ajvaru z domieszką koncentratu pomidorowego i bazylii.

 

http://i45.tinypic.com/11jn3bm.jpg

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-237321
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsza bardzo skromniutka

Tak, ba...rdzo skromniutka :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-237334
Udostępnij na innych stronach

A sos do pizzy zrobiłem z ajvaru z domieszką koncentratu pomidorowego i bazylii.

polędwicy, kilka plasterków kiełbasy turoszowskiej

uwierz lub nie Arturze... ale mam w gębie pełno śliny :lol: idę kolacje robić bo nie wyrobię z Wami na głodniaka :lol: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-237336
Udostępnij na innych stronach

Tak, ba...rdzo skromniutka

Aniu, oliwek nie miałem... :wink:

pochwal się tym przepisem na to cienkie ciasto

ależ proszę:

Abratek napisał :

 

Pokemonku drogi, ciasto jakie robię to wersja "pełna prostota"

około 0,5 kg mąki

woda ok. szklanki

troszkę soli,

olej (około 3 łyżek)

drożdże ok. 5 - 10 gram (zależnie od jakości)

 

drożdże, rozpuszczamy w letniej wodzie wraz z olejem i solą i dodajemy do mąki

 

wyrabiamy do uzyskania niezbyt sztywnego ciasta, pozostawiamy na troszkę do wstępnego rozrostu, a następnie wałkujemy/rozciągamy na blaszkę....

z takiej porcji wyjdą dwie okrągłe pizze na typowej blasze - ciasto jest cienkie (jak na pierogi)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-237362
Udostępnij na innych stronach

Sos z maślaków żółtych i podgrzybków na śmietanie :)

 

http://i46.tinypic.com/os8kl1.jpg

 

Oj jak chodził za mną taki sos ze świeżo i osobiście zebranych grzybów... takie to pyszne, że...

Sos, pełna prostota jak to abratek mówi :) Grzyby wyczyszczone, umyte, pokrojone, obgotowane w osolonej wodzie a po odcedzeniu, duszone z wcześniej zeszkloną cebulką :) Na koniec dodana śmietana. Przyprawy to tylko pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i sól...

Niebo w gębie :thumbsup:

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-237535
Udostępnij na innych stronach

Coś ostatnio czasu brakuje ...

Pizza na abratkowym cieście...

Sos z maślaków żółtych i podgrzybków na śmietanie :)

Szarlotka tradycyjna :)

Pokemonku takie pyszności jak rozumiem to tylko jak ci czasu brakuje

no to trudno sobie wyobrazić co jest jak czasu masz dosyć

 

gratuluje i pozdrawim p :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup:

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-237920
Udostępnij na innych stronach

mąż robi dzisj za glonojada przyssał mi się do matrycy ,dobrze ,że dzisiaj nazbierałam jabłek z ogrodu jutro też taką zrobię .Artur możesz podać swój przepis na kruszonkę. :clap: :thumbsup: za tą kratkę na wierzchu :clap: ja nie mam cierpliwości zawsze na tarce ścieram .
Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-237922
Udostępnij na innych stronach

Artur możesz podać swój przepis na kruszonkę

To może wstawię swój przepis na kruszonkę :wink:

 

Kruszonka:

1/2 kostki masła

1 szkl mąki

1 szkl cukru pudru

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-237924
Udostępnij na innych stronach

trudno sobie wyobrazić co jest jak czasu masz dosyć

dzięki pioro :) No jak bym miał czasu więcej...

Artur możesz podać swój przepis na kruszonkę.

nemo, kruszonkę robię tez abratkową:

 

1:1:2

cukier 1

margaryna 1

mąka 2

 

margaryna 80% tłuszczu

mąka dobrej jakości

 

za tą kratkę na wierzchu :clap: ja nie mam cierpliwości zawsze na tarce ścieram .

ja też przeważnie na tarce ścieram ale jak mam humor, to wałeczki kręcę :)

 

Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-237925
Udostępnij na innych stronach

Artur możesz podać swój przepis na kruszonkę

To może wstawię swój przepis na kruszonkę :wink:

 

Kruszonka:

1/2 kostki masła

1 szkl mąki

1 szkl cukru pudru

@halusia@ dziękuję ,a czy ta kruszonka nie robi sie mokra od jabłek, ostatnio robiłam kruszonkę do szarlotki z przepisu Abratka "Sernik Ireny"i wyszła też b.dobra ale chciała bym taką nieprzepuszczającą .

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-237928
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ dziękuję ,a czy ta kruszonka nie robi sie mokra od jabłek, ostatnio robiłam kruszonkę do szarlotki z przepisu Abratka "Sernik Ireny"i wyszła też b.dobra ale chciała bym taką nie przepuszczającą .

Nemo.. na pewno zachowa się inaczej niż na cieście bez owoców.. ale zapewniam jest bardzo dobra. Koniecznie daj masło.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-237929
Udostępnij na innych stronach

nemo, kruszonkę robię tez abratkową:

 

1:1:2

cukier 1

margaryna 1

mąka 2

 

margaryna 80% tłuszczu

mąka dobrej jakości

 

ja też przeważnie na tarce ścieram ale jak mam humor, to wałeczki kręcę :)

 

 

A ja robię tak jak kiedyś pisał Tomek...rozcieram kruszonkę w palcach..żadnego podmrażania..żadnych wałeczków... i chyba taka jest najlepsza..

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-237930
Udostępnij na innych stronach

 

nemo, kruszonkę robię tez abratkową:

 

1:1:2

cukier 1

margaryna 1

mąka 2

 

margaryna 80% tłuszczu

mąka dobrej jakości

 

ja też przeważnie na tarce ścieram ale jak mam humor, to wałeczki kręcę :)

 

 

pewnie,że łatwiej rozetrzeć w dłoniach ale wizualnie kratka bije na głowę .

 

A ja robię tak jak kiedyś pisał Tomek...rozcieram kruszonkę w palcach..żadnego podmrażania..żadnych wałeczków... i chyba taka jest najlepsza..

 

pewnie,że łatwiej rozetrzeć w dłoniach ,ale wizualnie kratka bije na głowę tarkę itp.

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-237932
Udostępnij na innych stronach

wałeczki to nie kruszonka, tylko z ciasta :)

otóż to kochani....

kruszonka to kruszonka i swoje proporcje mieć musi

"kratka" najlepsza jest z ciasta łączonego (kruche z drożdżowym), ale w domu najczęściej robi się z kruchego

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/31/#findComment-237939
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.