Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Moim zdaniem (zaznaczam - wyłącznie moim) najlepszą musztardą jest musztarda sarepska z firmy KAMIS. Po prostu odpowiada mi bardzo mała ilość cukru jaka w niej się znajduje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-137562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Skoro Maxell podał nazwę to ja też podam.Chodzi o firmę DEVELEY :grin: Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-137566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Chodzi o firmę DEVELEYJeśli się nie mylę to firma ta współpracuje z Mc D... Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-137572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Masz rację Darino, co nie znaczy, że musztarda jest złej jakości.Za to mogę gwarantować i chociaż od 6 lat już tam nie pracuję do tej chwili jest to jedyna musztarda, którą kupuję. Pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-137597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Grudnia 2010 A próbowałeś http://www.musztardaczeska.pl/dla mnie ta jest super :grin: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-137609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Grudnia 2010 dla mnie ta jest super Jak dla mnie też super, były jeszcze w sprzedaży Miodowa, z "feferonkami" piekielnie osta i 2w1 Musztarda z ketchupem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-137714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Pierwsze koty za płoty :grin: Musztarda Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Grudnia 2010 I jak Darku na zdjęciu wygląda OK ..... bardziej interesuje mnie smak i konsystencja bo wygląda na nie za gęstą .... ale kolorek super ..... :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Grudnia 2010 I jak Darku na zdjęciu wygląda OK ..... bardziej interesuje mnie smak i konsystencja bo wygląda na nie za gęstą .... ale kolorek superWitaj kol. Roger, fotka zrobiona po wymieszaniu, jak wiemy gorczyca pęcznieje i musi się najpierw zakwasić podobnie jak zakwas, dlatego zostawiłem ją przez noc w ciepłym, a póżniej będzie dojrzewać w lodówce. Jest ostrzejsza jak ta ze sklepu (średnioostra). Według mnie nie muszę robić z czarnej gorczycy. Z tych składników zrobiłem 35% gorczycy 25% wody 25% octu ryżowego(delikatny) 2% soli 10% miodu 3% przyprawy jak biały pieprz kurkuma czosnek wasabi(zielony chrzan) sos chili w sumie 10min roboty i wiemy co mamy. tak to wygląda po dniu dojrzewania Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Witam ! Pięknie wygląda... Dobra robota :clap: :clap: :clap: Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Dałeś chili i wasabi więc uzyskałeś ostry wyraźny smak bez czarnej gorczycy .... PSNo to w końcu zrobię musztardę przepis troszkę przeleżał teraz pojawiły się nowe .....czas próbować .. Ja najbardziej lubię chrzanową, miodową i francuską na białym winie .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Grudnia 2010 No to w końcu zrobię musztardęJestem dopiero na początku przygody z musztardą, ale jak i majonez lub chrzan, swojska domowa robota się opłaca :thumbsup: :clap: Pięknie wygląda... Dobra robotaDzięki Wojtku :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Witam ! Niema za co :grin: Trzeba docenić odkrywczość nowych smaków, na pewno zrobię musztardę z twojego przepisu bo w nim jest to co lubię :grin: (Na ostro....)(Ocet ryżowy mam do ryżu na sushi :thumbsup: ) Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Witam, z zaciekawieniem obserwuję temat, bo lubię dobrą musztardę. Tutaj pytanie do kowo. Wracając z Austrii, kupiłem kiedyś bardzo dobrą musztardę o nazwie TABASCO, w dodatku opakowanie było w grafice TABASCO bo firma miała prawo do używania tej nazwy od producenta ze Stanów. Była naprawdę rewelacyjna. Czy ktoś z forum spotkał też ten produkt poza Austrią i czy dalej jest dostępna w Austrii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Grudnia 2010 chodzi moze o ten produkt? http://www.mautner.at/2,Produkte/4,Senf/2/17 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Powiedzcie mi proszę czym mielicie gorczycę :question: ..... pytam ponieważ nie posiadam żarna a wszelkie młynki raczej odpadają ze względu na podgrzewanie mielonej gorczycy :blush: Wracając z Austrii, kupiłem kiedyś bardzo dobrą musztardę o nazwie TABASCO, w dodatku opakowanie było w grafice TABASCO bo firma miała prawo do używania tej nazwy od producenta ze Stanów. Była naprawdę rewelacyjna. Czy ktoś z forum spotkał też ten produkt poza Austrią i czy dalej jest dostępna w Austrii.Swego czasu kupowałem ją w Niemczech w różnych sklepach, lecz czy nadal jest to tego nie wiem :sad: .......... naprawdę była wyśmienita i również mogę ja polecić :thumbsup: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Grudnia 2010 @DarinoWitam!A to juz widziales http://www.youtube.com/watch?v=Pfss-rdifH8 ? Wyglada ze zrobienie musztardy to nic trudnego (jak sie wie co i jak :smile: )Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Powiedzcie mi proszę czym mielicie gorczycęMieliłem i powiem że faktycznie gorczyca w trakcie mielenia się podgrzewa, naturalnie zależy to od młynka. Pomaga mrożenie ziarna przed mieleniem. Ja nie mroziłem, mieliłem 2 razy (w między czasie mączka była w lodówce). Jeśli ktoś nie lubi ziarnistej(skorubki ziarenek) musztardy, można mączkę lub musztardę przecisnąć łyżeczką przez drobne sitko. A to juz widzialestak :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgadza się yogi, to właśnie ta musztarda. Polecam tym którzy mają do niej dostęp, szkoda że nie ma jej w Polsce, a z tego co pamiętam nie była wcale droga. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Bardzo dobrze trzeba wysuszyć gorczycę i później mielić na raty -małe ilosci . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Wracając z Austrii, kupiłem kiedyś bardzo dobrą musztardę o nazwie TABASCO, w dodatku opakowanie było w grafice TABASCO bo firma miała prawo do używania tej nazwy od producenta ze Stanów. Była naprawdę rewelacyjna Witam. Jest u nas musztarda z dodatkiem sosu TABASCO, lecz ja wolę chrzanową. A jeszcze lepiej chrzan grubo starty i wymieszany z normalną, łagodną musztardą. Tak u nas w Gasthausach podają do frankfurterów (parówek) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Grudnia 2010 A jak byłem ostatnio w Frankfurtcie to podawali musztardę chrzanową do parówek wiedeńskich.I dobrze piszesz. Jak bylem w Hanower i zamówiłem Frankfurter, to patrzeli na mnie jak na głupka - dopiero jak wytłumaczyłem, to było: aha Pan z Austrii. --- Ein Paar Wiener bitte --- :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Pierwsze koty za płoty :grin: Nie znam terminu zrobienia , jednak chłopie zmobilizowałeś mnie . Jak tylko zrobię to się pochwalę :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Grudnia 2010 jednak chłopie zmobilizowałeś mnieWitaj AndrzejKu, naprawdę opłaca się poeksperymentować musztardą, jak się znajdzie podstawową recepturkę, to potem świat ostrych smaków otwarty, a jak się już ma swojskie wino, miód pitny i ocet to już zdrowiej nie idzie. Pozdrawiam gorąco :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Grudnia 2010 koledzy praktycy, czy na bazie waszych przepisów dodając Tabasco można otrzymać wyrób zbliżony do musztardy o której pisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/page/2/#findComment-138327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.