KWOZ Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Witam, Ku mojemu zaskoczeniu stwierdziłem dzisiaj, że solanka ma kwaskawy zapach (octowy) mięso również, na forum przeczytałem taką oto informację w temacie poświęconym peklowaniu: "Dominacja bakterii fermentacji mlekowej prowadzi do obniżenia pH, a zapach solanki staje się kwaśny. Każdy z tych zapachów jest przekazywany na mięso." Solanka wykonana wg tabeli stężeń Dziadka: 3,5 kg szynki, ilość wody 1,4l, peklosól 140 g, nastrzyknięta. Mięso obracane codziennie, leżakowanie 14 dni. Przyprawy sparzone wraz z małą ilością wody ostudzone zanim dodane do roztworu.Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy czosnek Moje pytanie jest następujące, czy mięso jest do wyrzucenia czy jednak je uwędzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Grudnia 2010 W jakiej temp. to mięso leżakowało? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-138944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Grudnia 2010 KWOZ, Błędu nie zrobiłeś przy peklowaniu, bo nawet źle zrobione - proporcje soli, w tych warunkach temperaturowych nie wpłyną na zepsucie peklowanego mięsa. Ja oceniam błąd z natury bakteriologicznej. Nastrzykniętego mięsa w zasadzie nie ruszam i nie masuję, robię nisko solone. W Twoim wypadku śmiem twierdzić wystąpiło zakażenie mięsa bakteriami i mogą być dwie przyczyny, pojemnik zakażony lub zakażenie podczas codziennego obracania mięsa. Skażenie przez sól czy wodę raczej odpada. :sad: PS. co do konsumpcji mięsa to możesz robić wszystko! i to zależy od tego jak chcesz spędzić święta, z bólem brzucha czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-138947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWOZ Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Mięso leżakowało w lodówce temperatura mierzona termometrem, w granicach 4 do 8 stopni w zależności od intensywności użytkowania lodówki. Woda przegotowana z filtra osmotycznego, pojemnik sparzony, obracane mięso bez dotykania rękoma jedynie widelcami Po słowach Andyandy wywalam mięso - szkoda Przynajmniej kurczak i pierś się uwędzi Pozdrawiam świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-138956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Grudnia 2010 KWOZ, Czy mięso jest z własnego uboju czy kupne! Zawsze można zrobić jakąś pieczeń lub pasztet. Zakażenie często występuje jest w skutek dodawania przypraw nawet czosnek może być skażony. Nie wiem kiedy i jak czyścisz filtr lub zmieniasz membrany bo to również może być przyczyną. Bakterie nie przejdą, ale toksyny tak i potem bardzo szybko następuje wtórne skażenie. Na filtrze gromadzi się olbrzymia ilość bakterii i stale rosną, a po kilku miesiącach widać gołym okiem szarą galaretę złożoną z bakterii. Spróbuj przepłukać w osolonej wodzie i sprawdzić mięsko smażąc plasterek. Tak szybko nie wolno się poddawać. Bierz przykład z hipermarketów tam mięsko ma kilka żyć. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-138975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Witaj KWOZNa przyszłość nie dawaj czosnku do peklowania , a jak lubisz jego dominujący zapach w wędzonkach to go po prostu daj do parzenia wędzonek. Co do pozostałego procesu peklowania to:- skrócić czas peklowania do 6-8 dni max. (nastrzyknięte mięśnie) ps. ja z nastrzykiem pekluję przeważnie 3-4 dni i jest pysznie :wink: ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT ŻYCZĘ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-138997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Grudnia 2010 KWOZ wszystko co zrobiles jest w porzadku, szkoda ze nie obserwowales calego procesu peklowania wtedy moglbys temu zapobiec. U mnie podstawa jest ze przy metnej solance nastepuje wymiana na nowa, a jesli pojawia sie juz piana to jest za pozno na ratunek i trzeba wszystko wywalic.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-139023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWOZ Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Witajcie, Uzupełniając temat, po zmętnieniu solanki, która nastąpiła po jakiś 7 dniach (zapach był ok konsystencja lejąca bez kożucha czy też pęcherzyków powietrza) wymieniłam na nową solankę zgodnie z zaleceniami jakie przeczytałem na forum. Po kolejnych dniach tak jak pisałem solanka nabrała octowego zapachu i coraz bardziej podejrzewam, że przyczyną był czosnek. Zaryzykowałem i uwędziłem wszystko co się peklowało. Po uwędzeniu sparzyłem i ku mojemu jeszcze większemu zdziwieniu szynki były ( ta forma jest już teraz najbardziej odpowiednia) dobre w smaku oraz nie wykazywały żadnych innych dyskwalifikujących je do spożycia oznak chociażby zapach budzący jakieś podejrzenia, przebarwienia etc. Tak więc wszystko skończyło się pomyślnie, czego każdemu początkującemu życzę. PozdrawiamKWOZ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-139456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Grudnia 2010 A jakie wnioski? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-139458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Czytać uważnie przepisy i nie kombinować :???: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-139462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Rozmawiać z mięskiem, dbać, przekładać, pilnować, codziennie sprawdzać temp. otoczenia Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-139479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.