Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Ku mojemu zaskoczeniu stwierdziłem dzisiaj, że solanka ma kwaskawy zapach (octowy) mięso również, na forum przeczytałem taką oto informację w temacie poświęconym peklowaniu:

 

"Dominacja bakterii fermentacji mlekowej prowadzi do obniżenia pH, a zapach solanki staje się kwaśny. Każdy z tych zapachów jest przekazywany na mięso."

 

Solanka wykonana wg tabeli stężeń Dziadka:

 

3,5 kg szynki, ilość wody 1,4l, peklosól 140 g, nastrzyknięta. Mięso obracane codziennie, leżakowanie 14 dni.

 

Przyprawy sparzone wraz z małą ilością wody ostudzone zanim dodane do roztworu.

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy czosnek

 

Moje pytanie jest następujące, czy mięso jest do wyrzucenia czy jednak je uwędzić.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/
Udostępnij na innych stronach

W jakiej temp. to mięso leżakowało?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-138944
Udostępnij na innych stronach

KWOZ, Błędu nie zrobiłeś przy peklowaniu, bo nawet źle zrobione - proporcje soli, w tych warunkach temperaturowych nie wpłyną na zepsucie peklowanego mięsa. Ja oceniam błąd z natury bakteriologicznej. Nastrzykniętego mięsa w zasadzie nie ruszam i nie masuję, robię nisko solone. W Twoim wypadku śmiem twierdzić wystąpiło zakażenie mięsa bakteriami i mogą być dwie przyczyny, pojemnik zakażony lub zakażenie podczas codziennego obracania mięsa. Skażenie przez sól czy wodę raczej odpada. :sad:

PS. co do konsumpcji mięsa to możesz robić wszystko! i to zależy od tego jak chcesz spędzić święta, z bólem brzucha czy nie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-138947
Udostępnij na innych stronach

Mięso leżakowało w lodówce temperatura mierzona termometrem, w granicach 4 do 8 stopni w zależności od intensywności użytkowania lodówki.

 

Woda przegotowana z filtra osmotycznego, pojemnik sparzony, obracane mięso bez dotykania rękoma jedynie widelcami

 

Po słowach Andyandy wywalam mięso - szkoda

 

Przynajmniej kurczak i pierś się uwędzi

 

Pozdrawiam świątecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-138956
Udostępnij na innych stronach

KWOZ, Czy mięso jest z własnego uboju czy kupne! Zawsze można zrobić jakąś pieczeń lub pasztet. Zakażenie często występuje jest w skutek dodawania przypraw nawet czosnek może być skażony. Nie wiem kiedy i jak czyścisz filtr lub zmieniasz membrany bo to również może być przyczyną. Bakterie nie przejdą, ale toksyny tak i potem bardzo szybko następuje wtórne skażenie. Na filtrze gromadzi się olbrzymia ilość bakterii i stale rosną, a po kilku miesiącach widać gołym okiem szarą galaretę złożoną z bakterii. Spróbuj przepłukać w osolonej wodzie i sprawdzić mięsko smażąc plasterek. Tak szybko nie wolno się poddawać. Bierz przykład z hipermarketów tam mięsko ma kilka żyć. :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-138975
Udostępnij na innych stronach

Witaj KWOZ

Na przyszłość nie dawaj czosnku do peklowania , a jak lubisz jego dominujący zapach w wędzonkach to go po prostu daj do parzenia wędzonek.

 

Co do pozostałego procesu peklowania to:

- skrócić czas peklowania do 6-8 dni max. (nastrzyknięte mięśnie)

 

 

ps. ja z nastrzykiem pekluję przeważnie 3-4 dni i jest pysznie :wink:

 

ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT ŻYCZĘ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-138997
Udostępnij na innych stronach

KWOZ wszystko co zrobiles jest w porzadku, szkoda ze nie obserwowales calego procesu peklowania wtedy moglbys temu zapobiec. U mnie podstawa jest ze przy metnej solance nastepuje wymiana na nowa, a jesli pojawia sie juz piana to jest za pozno na ratunek i trzeba wszystko wywalic.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-139023
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

 

Uzupełniając temat, po zmętnieniu solanki, która nastąpiła po jakiś 7 dniach (zapach był ok konsystencja lejąca bez kożucha czy też pęcherzyków powietrza) wymieniłam na nową solankę zgodnie z zaleceniami jakie przeczytałem na forum.

 

Po kolejnych dniach tak jak pisałem solanka nabrała octowego zapachu i coraz bardziej podejrzewam, że przyczyną był czosnek.

 

Zaryzykowałem i uwędziłem wszystko co się peklowało. Po uwędzeniu sparzyłem i ku mojemu jeszcze większemu zdziwieniu szynki były ( ta forma jest już teraz najbardziej odpowiednia) dobre w smaku oraz nie wykazywały żadnych innych dyskwalifikujących je do spożycia oznak chociażby zapach budzący jakieś podejrzenia, przebarwienia etc.

 

Tak więc wszystko skończyło się pomyślnie, czego każdemu początkującemu życzę.

 

Pozdrawiam

KWOZ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-139456
Udostępnij na innych stronach

A jakie wnioski?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4959-octowy-zapach-solanki/#findComment-139458
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.