Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych w branży i zapytać Was, czy w małej masarni działającej w oparciu o przepisy ustawy o działalności lokalnej, marginalnej i ograniczonej możliwe jest wykorzystanie jakiegokolwiek tradycyjnego pieca wędzarniczego np. beczki :grin: . Z tego co już dotychczas wyczytałem, to tak, jeżeli w zakładzie produkowany będzie wyrób tradycyjny w rozumieniu ustawy o produktach tradycyjnych, wpisany na listę takich produktów i gdy jego proces technologiczny wymagać będzie np. wędzenia w beczce.

Czy znacie może jakąkolwiek inną furtkę do zastosowania tradycyjnych metod wędzarniczych w legalnie działających małych zakładach.

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4974-sanepid-kontra-ma%C5%82y-zak%C5%82ad-gdzie-w%C4%99dzi-si%C4%99-w-beczce/

• 2 lata później...

w tych wymogach jest kilka wytycznych:

cytat ze strony mazowieckiego ośrodka doradztwa rolniczego.

"Bardzo ważna jest higiena

Aby zapobiec zagrożeniom bezpieczeństwa zdrowotnego żywności na etapie produkcji podstawowej sprzedający musi przestrzegać Dobrej Praktyki Rolniczej (GAP) i Dobrej Praktyki Hodowlanej (GFP), a przy prowadzeniu sprzedaży bezpośredniej zachować podstawowe zasady higieny odnośnie do miejsca sprzedaży, jego wyposażenia oraz postępowania z surowcem.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa reguluje też, jakie warunki powinny spełniać pomieszczenia, w których produkuje lub sprzedaje się produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej. Pomieszczenia te powinny być wyposażone w:

1) sprzęt i urządzenia zapewniające ochronę przed gromadzeniem się zanieczyszczeń

2) wentylację wykluczającą powstawanie skroplin na ścianach i sufitach

3) naturalne lub sztuczne oświetlenie nie powodujące zmiany barw produktów,

4) bieżącą ciepłą i zimną wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, w ilości wystarczającej do celów produkcyjnych i sanitarnych; lód używany do produkcji lub przechowywania produktów powinien być pozyskany wyłącznie z takiej wody.

Pomieszczenia te muszą być zabezpieczone przed dostępem zwierząt: owadów, ptaków i gryzoni, także ściany, posadzki, sufity, drzwi i okna powinny być w dobrym stanie technicznym oraz łatwe do czyszczenia i dezynfekcji; okna i drzwi powinny być szczelne. W pomieszczeniach, też powinna być możliwość zmiany odzieży własnej na odzież roboczą lub ochronną, zmiany obuwia oraz oddzielnego przechowywania odzieży własnej."

obawiam się iż jeśli chodzi o końcówkę cytatu to beczka odpada...

zapraszamy do sklepu: www.tradycyjnesmaki.com

obawiam się iż jeśli chodzi o końcówkę cytatu to beczka odpada...

Kol amasiak pewnie masz i rację :cool: ale zwróć uwagę kiedy post na który odpowiadasz był napisany :???: a w dodatku osoba ,która zadała to pytanie więcej na forum się nie pojawiła .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

A ja w tym poście zauważyłem inny cel. :lol: :lol:

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

wiem, że wyglądało to na reklamę, ale tak nie było... szczerze odpisałem, po prostu nie zwróciłem uwagi na datę..sorry.

nie traktuję , postów jako reklamy, w jednym zaznaczyłem dość wyraźnie iż prowadzę sklep.

Swoją drogą byłeś w sklepie?

Wszelkie informacje, które mogą się komukolwiek na tym forum przydać, przedstawione w odpowiedniej formie i w odpowiednim miejscu, sa mile widziane.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

amasiak, kolego, tu nie ma ściemy jak się "doprosisz", to rach ciach i zrobimy Ci taką inspekcję że ho,ho... aż hurtownia podskakiwać będzie :lol:

a uważaj bo mam blisko Ciebie szwagra, więc nawet taczkami mnie do siebie zawlecze a kilku forumowiczów też w pobliŻu mamy (np WUJTOM)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
einshel, oj kobitko... toż nasz nowy kolega ma sklepik...hurtownię nawet :blush: i ja tylko sugeruję delikatnie że na wzgląd na bliskość możemy wraz z naszymi kolegami forumowymi zwizytować tę działalność dla jego wizerunku a naszej uciechy :grin:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

a uważaj bo mam blisko Ciebie szwagra, więc nawet taczkami mnie do siebie zawlecze a kilku forumowiczów też w pobliŻu mamy

einshel tu chyba o jakas impreze chodzi.... :cool:
śmiało wpadajcie, jakąś promocje uskutecznimy:) chętnie poznam forumowiczów " na żywo".
  • 2 tygodnie później...

Witam

nie chcę zakładać nowego tematu więc dopiszę się.

Czy macie drodzy forumowicze jakieś adresy lokalnych małych masarni-osób prywatnych ale mających pozwolenie na niewielką produkcję wyłącznie wyrobów bez konserwantów i mogących sprzedawać w normalnych cenach???

Na innym forum znalazłem informację jak obejść odbiory sanepidu i inwestowanie ciężkich pieniędzy w lokal. Należy założyć działalność gospodarczą pod hasłem "usługi gastronomiczne u klienta" - EKD jak katering. Pisali że sprawdza się w branży cukierniczej. Klient wskazuje miejsce wykonania usługi i sanepid nie ma nic do tego. Wystarczy jedynie książeczka sanepidowska. Nie wiem jak jest na prawdę, nie sprawdzałem tego, ale może było by to jakieś światełko w tunelu dla naszych działań.

Trochę zgłębilem temat,poczytalem tu i tam i jestem po slowie z projektantem technologii.

Prawdopodobnie ,podkreślam prawdopodobnie jest możliwośc zarejestrowania działalności pt. catering i można robić wędlinki i kiełbaski itd.

Najważniesze są trzy rzeczy:

1.Odpowiednie pomieszczenia (jednak dużo mniejsze wymagania niż dla masarni)

2.Brak możliwości zakupu i przerobu poltuszy,należy kupować mięso po rozbiorze.

3.Sprzedaż wyłącznie bezpośrednia,czyli producent-klient końcowy.Bez pośredników.

Jak coś więcej będę wiedzial ,dam znać.

Pozdrawiam.

• 11 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

wędzenie na potrzeby własne jest dozwolone ;)

Trochę zgłębilem temat,poczytalem tu i tam i jestem po slowie z projektantem technologii.
Prawdopodobnie ,podkreślam prawdopodobnie jest możliwośc zarejestrowania działalności pt. catering i można robić wędlinki i kiełbaski itd.
Najważniesze są trzy rzeczy:
1.Odpowiednie pomieszczenia (jednak dużo mniejsze wymagania niż dla masarni)
2.Brak możliwości zakupu i przerobu poltuszy,należy kupować mięso po rozbiorze.
3.Sprzedaż wyłącznie bezpośrednia,czyli producent-klient końcowy.Bez pośredników.
Jak coś więcej będę wiedzial ,dam znać.
Pozdrawiam.

Wiesz musisz zacząć od weterynaryjnej inspekcji sanitarnej :) http://www.wetgiw.gov.pl/

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20102071370

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20100980630

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w określonych zakładach o małej zdolności produkcyjnej http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20100980629

Tutaj masz pełną listę http://isap.sejm.gov.pl/KeyWordServlet?viewName=thasM&passName=mi%C4%99so

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

• 5 lat później...