Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zmień widoczność Domowy wyrób wędlin Domowy wyrób wędlin

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 209 tematów
  • 7504 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez śniegol

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 853 tematów
  • 20245 odpowiedzi
Szukam przepisu (temat doty... - ostatni post przez krzysio59

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci


  1. Wykład nr I: Rozbiór tuszy wieprzowej,
  2. Wykład nr II: Rozbiór ćwierci wołowych,
  3. Wykład nr III: Osłonki, jelita i przyprawy,
  4. Wykład nr IV: Peklowanie,
  5. Wykład nr V: Wyrób wędzonek,
  6. Wykład nr VI: Wyrób kiełbas,
  7. Wykład nr VII: Wytwarzanie wyrobów podrobowych,
  8. Wykład nr VIII: Wyroby drobiowe,
  9. Wykład nr IX: Wyrób konserw,
  10. Wykład nr X: Wyroby z praski i szynkowaru,
  11. Wykład nr XI: Wędzenie ryb

  • 90 tematów
  • 300 odpowiedzi
Odcinek 8. Boczek i słonina... - ostatni post przez EAnna

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych,
  5. Prasowy kącik retro

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 277 tematów
  • 3043 odpowiedzi
[Rok 1962][CPM] Tablice oce... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 194 tematów
  • 2313 odpowiedzi
Mięso vs Market - gdzie kup... - ostatni post przez sobol

Jelita i Dodatki

  • 185 tematów
  • 3936 odpowiedzi
Sklepy oraz hurtownie artyk... - ostatni post przez Maxell

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 855 tematów
  • 38921 odpowiedzi
Napęd do nadziewarki - ostatni post przez bilu72

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 726 tematów
  • 17077 odpowiedzi
Peklowanie - pytania!! - ostatni post przez Muski

Technologia dla zaawansowanych

  • 64 tematów
  • 1013 odpowiedzi
Metody zabezpieczania i utr... - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne,
  4. WWA

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1820 tematów
  • 57251 odpowiedzi
Moja wędzarnia - prezentacja - ostatni post przez Tgt

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 837 tematów
  • 22422 odpowiedzi
Kiełbasa w słoiku - pytania... - ostatni post przez mariusz 56

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 374 tematów
  • 9494 odpowiedzi
Boczek bez przypraw :) - ostatni post przez krystian252

Wędliny dojrzewające

  • 139 tematów
  • 8237 odpowiedzi
Nie tylko poledwicowy ekspe... - ostatni post przez StefanS

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 209 tematów
  • 6216 odpowiedzi
Pasztet Halusi - ostatni post przez Anuś

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 271 tematów
  • 7076 odpowiedzi
Blok ozorkowy - ostatni post przez arkadiusz

Konserwy


  1. Domowe puszkowanie konserw

  • 223 tematów
  • 6375 odpowiedzi
Istota produkcji konserw pa... - ostatni post przez karolszymczak

Wyroby garmażeryjne


  1. Stołówki, bary, kasyna, kolonie i obozy

  • 481 tematów
  • 9659 odpowiedzi
Kiszenie kapusty - ostatni post przez piksiak

Drób

  • 159 tematów
  • 3280 odpowiedzi
Kurczak wędzony - ostatni post przez jacekw21

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 312 tematów
  • 6533 odpowiedzi
Próbne wędzenie uklei - ostatni post przez Papcio

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 204 tematów
  • 2671 odpowiedzi
Moje zmagania z dzikiem - ostatni post przez Muski

Grill

  • 79 tematów
  • 1501 odpowiedzi
Ciekawy gadżet do grilla - ostatni post przez fantomek

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 73 tematów
  • 1558 odpowiedzi
Piec chlebowy ale także do... - ostatni post przez mariusz 56

Wałówka

  • 9 tematów
  • 110 odpowiedzi
Zaczynamy - ostatni post przez bialymis81

Regionalne przysmaki

  • 54 tematów
  • 273 odpowiedzi
[Super] Kuchnia polska regi... - ostatni post przez Maxell

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 19 tematów
  • 640 odpowiedzi
Parówki i serdelki dla wnuków - ostatni post przez arkadiusz

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 159 tematów
  • 3958 odpowiedzi
Mrożenie mleka - ostatni post przez Mariusz7

Przepisy z różnych stron świata

  • 123 tematów
  • 3024 odpowiedzi
[Rosja, Ukraina] Sało - róż... - ostatni post przez arkadiusz

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 167 tematów
  • 7357 odpowiedzi
Feniksowe dłubanie - ostatni post przez karolszymczak

Książki i Filmy


  1. [Książki rekomendowane przez WB] Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 101 tematów
  • 2443 odpowiedzi
Atlas rozbioru półtuszy wie... - ostatni post przez Muski

Zmień widoczność O wszystkim O wszystkim

  Forum Podsumowanie Ostatni post

... w kuchni


  1. Tutaj dobrze zjesz

Tutaj można dzielić się wiedzą na temat przygotowywania potraw z wykorzystaniem naszych wyrobów.

  • 197 tematów
  • 6960 odpowiedzi
Problem ze smalcem - ostatni post przez GrzywaczYeti

Kluby i Grupy Dyskusyjne


  1. Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM,
  2. Dyskusyjny Klub Zadymiaczy Mundurowych,
  3. Dyskusyjny Klub Zdrowia,
  4. Klub Miłośników Fotografii,
  5. Kącik piekarniczo-cukierniczy,
  6. Grupa Miłośników Domowych Trunków,
  7. Sery i inne wyroby nabiałowe,
  8. Klub Miłośników Ogrodów,
  9. Grzyby hodowlane,
  10. Klub Miłośników Wędkarstwa,
  11. Motocykliści WB

  • 1057 tematów
  • 52780 odpowiedzi
Uprawa boczniaka - ostatni post przez El komendante

Ludzie


  1. Kącik przydatnych porad,
  2. Nigdy o Was nie zapomnimy

Czyli o nas samych. Chcesz się przedstawić, porozmawiać o zainteresowaniach - to miejsce jest dla Ciebie.

  • 342 tematów
  • 50045 odpowiedzi
Kalendarz WB 2021 - lista c... - ostatni post przez ziezielony

Moje wyroby


  1. Kąciki Kuchenne,
  2. Nasze Spółdzielnie Koleżeńskie

Miejsce na galerie prezentujące nasze wyroby

  • 765 tematów
  • 89178 odpowiedzi
Muski - Qlinaria - ostatni post przez Muski

Zloty i spotkania


  1. V Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  2. IV Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  3. III Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem ,
  4. II Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  5. I Ogólnopolski Zimowy Zlot w Zakopanem,
  6. V Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  7. IV Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  8. III Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci ,
  9. II Międzyregionalny Zlot Wędzarniczej Braci,
  10. I Ogólnopolskie Mistrzostwa Masarzy Amatorów,
  11. XII OLZWB ,
  12. XI OLZWB,
  13. X OLZWB,
  14. IX OZWB,
  15. VIII OZWB,
  16. VII OZWB,
  17. VI OZWB,
  18. V OZWB,
  19. IV OZWB,
  20. III OZWB,
  21. II OZWB,
  22. I OZWB,
  23. Zloty Regionalne,
  24. Spotkania towarzyskie,
  25. Wycieczki,
  26. Miejsca naszych zlotów i spotkań

Sprawy związane z naszymi zlotami

  • 1046 tematów
  • 52177 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez Maxell

Ogólnopolska Giełda Wyrobów Domowych


  1. Giełda

Kupię, sprzedam, zamienię... Sprzęt, akcesoria, surowce do wyrobu wędlin.

  • 754 tematów
  • 13416 odpowiedzi
Kupię zamykarkę do puszek. - ostatni post przez ZLeP

Hyde-Park

Wszystkie sprawy, które nie mieszczą się w innych kategoriach.

  • 1159 tematów
  • 52266 odpowiedzi
Zapraszam do zwiedzenia statku - ostatni post przez El komendante

Zmień widoczność Sprawy techniczne i organizacyjne Sprawy techniczne i organizacyjne

  Forum Podsumowanie Ostatni post

Fundacja "Wędzarnicza Brać"

Tematy związane z naszą Fundacją

  • 11 tematów
  • 207 odpowiedzi
Inwentaryzacja sprzętu - ostatni post przez Maxell

Nasza historia...


  1. Kopia Czarnej Oliwki,
  2. Tematy archiwalne

Tutaj znajdują się zapisy z początków naszej działalności na forum Czarnej Oliwki oraz Tematy archiwalne.

  • 24 tematów
  • 2640 odpowiedzi
Podziękowanie - 10 rocznica... - ostatni post przez Todek

Sprawy związane ze stroną główną wedlinydomowe.pl

Tu piszcie o swoich problemach i uwagach związanych ze stroną główną.

  • 187 tematów
  • 4934 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez bilu72

Sprawy związane z Forum

Tu piszcie o problemach w funkcjonowaniu Forum i o swoich pomysłach na zmiany.

  • 339 tematów
  • 27625 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • przez tytan58





Główna nagroda w trzeciej edycji konkursu pomocy stronie:




Produkcja białej kiełbasy w naszej Szkole Domowego Masarstwa:



Nadchodzące wydarzenia

Brak nadchodzących wydarzeń

Najnowsze tematy


POMOC DLA STRONY:


Polecane strony:


szkoladomowegomasarstwa.pl


english







Najnowsze informacje:


certyfikat

Sklepy rekomendowane przez WB:


wyroby-domowe.pl


swojskiwyrob.pl


wedzarnie.com.pl

 
  • 664049 Napisanych postów
  • 56139 Wszystkich użytkowników
  • Epe Najnowszy użytkownik
  • 27609 Najwięcej aktywnych

761 aktywnych użytkowników (w ciągu ostatnich 15 minut)

19 użytkowników, 742 gości, 0 anonimowych   (Wyświetl pełną listę)

ZLeP, Google, tusiaczek, sverige2, Tgt, L.Przemek, ReniaS, osa_jawor, ANalfabeta, Sound, electra, Bing, krzysio59, AndrzejGo, Muski, tur100, grim_reefer, oseniak, marrog, waldero, JT79