Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

upiec 2 biszkopty każdy z 4 jajek (ciemne)bądź jeden z 8 jajek i przekrajać na połowę

kupić bezy 200-250g

 

Krem

2 kostki margaryny Kasia 250g

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

0,5l mleka

200g chałwy waniliowej

3 łyżki nutelli

 

Margarynę utrzeć. Budyń ugotować i przestudzić.Zimny budyń dodawać do margaryny ucierając. Masę podzielić na połowę do jednej części dodać chałwę a do drugiej nutellę i każdą masę osobno wyrobić

 

Przekładanie;

1 biszkopt posmarować 3/4 kremem z chałwą na to poukładać bezy, następnie krem z nutellą , wszystko przykrywamy drugim biszkoptem, którego smarujemy pozostałą ilością kremu z chałwą. Wszystko posypujemy kakaem lub kawą, bądź czekoladą

 

Placek wykonać szybciej aby bezy nawilżały (lepiej się kroi)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4975-ciasto-z-bezami/
Udostępnij na innych stronach

zrobiłam to ciasto jest przepyszne :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: ( co do kalorii to rzeczywiście lepiej o tym nie mysleć ), mój biszkopt był zrobiony z 6 jaj ale kury u mojej mamy niosą ostatnio giganty. Zdjęcia niestety nie zrobię gdyż aparat został u rodzinki w święta ale polecam bo naprawdę warto. Trochę dużo pracy przy nim jest
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4975-ciasto-z-bezami/#findComment-139505
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Mnie bezy już parę razy wyprowadziły z równowagi.

Nawet jak były ok. to później klapnęły.

Łatwiej zrobić małe ( takie jak w sklepach).Ale próbowałem zrobić takie jak do Pavlovej średnica ok. 15 cm. i tu już porażka :cry:

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4975-ciasto-z-bezami/#findComment-191650
Udostępnij na innych stronach

Mnie bezy już parę razy wyprowadziły z równowagi.

bo to nie jest wdzięczny temat w warunkach domowych :wink:

ja swojego"sprawdzonego przepisu" tez za specjalnie nie mogę powtórzyć w domu :rolleyes:

przyczyny?

brak sprzętu - odpowiedniej maszyny do ubijania (wprawdzie stoi w garażu ale rozebrana no i na jakie ilości :blush: )

oraz brak odpowiedniego pieca/piekarnika

inne zapewne wyjdą ale to już nie będą te moje sprawdzone :rolleyes:

jako przykład podam ciekawostkę:

kiedy zmieniliśmy piec ze starego kanałowego, murowanego, opalanego węglem na piec elektryczny, dojście "do ładu", opanowanie techniki, zajęło mi kilka tygodni :rolleyes: (beza robiona była raz w tygodniu)

 

Nawet jak były ok. to później klapnęły.

higroskopijność kolego - to główne hasełko przy bezach :wink:

 

no dobra... coś skrobnę ale robicie na własną odpowiedzialność :blush: :rolleyes:

 

receptura do przeliczenia - z podanej porcji w odpowiednich warunkach wychodziło ok 24 blatów do tortu o średnicy ok 20cm i grubości 2 :cool: (w domu nigdy tego nie osiągnąłem)

1 litr zimnych białek ubijać do spienienia ("zbałwanienia")

wsypywać równomiernie 1,2kg cukru i ubijać do sztywnej masy

zdjąć z maszyny wsypać 1kg cukru i delikatnie wymieszać masę ręcznie

 

piec/suszyć przy otwartym piecu (piekarnik domowy raczej tylko uchylony) z nastawą na ok 100stopni 1-1,5 godziny

po pierwszych 30 minutach okręcić blachy (w piekarnikach nie suszyć w dwóch poziomach :rolleyes: - można ewentualnie spróbować jeśli jest funkcja termoobiegu)

 

po wyjęciu przetrzymywać w suchym i ciepłym miejscu - szczególnie w pierwszych godzinach (można zostawić w wyłączonym piekarniku)

 

bezy z tej receptury mogą delikatnie się zrumienić ale są baaardzo delikatne

 

I jeszcze receptura z moich lat szkolnych.....

do 1 litra białek wsypać 4kg cukru podgrzewać na wolnych obrotach do temp ok 35stopni

po czym ubijać na szybkich obrotach do sztywnej masy

 

- typowo twarde bezy ale mniej wrażliwe

 

aha..... chyba nie muszę wspominać o idealnej czystości urządzeń i białek? :tongue:

naczynia można przetrzeć zwilżonym w occie ręcznikiem papierowym

a białko nie może zawierać nawet śladowych ilości zółtka

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4975-ciasto-z-bezami/#findComment-191663
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Abratku

Twoja opinia rozjaśnia temat.

Zmierzę się jeszcze z bezami, bo to jest grzechu warte.

Ale nie wiedziałem że to aż takie trudne.

Koleżance podobno wychodzą( ale tylko słyszałem), a mnie nie chcą :cry:

Ale czy można wierzyć kobiecie? :wink:

Jak piszesz do 1 l. białek 4 kg. cukru - ilość nieprzytomna.Ja nie chciałem stosować aż takich proporcji, i w tym też upatrywałem przyczyny niepowodzeń.

Widać tak trzeba.

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4975-ciasto-z-bezami/#findComment-191906
Udostępnij na innych stronach

nie wiedziałem że to aż takie trudne.

Koleżance podobno wychodzą( ale tylko słyszałem), a mnie nie chcą :cry:

trudne nie jest jak już dostosuje się i opanuje piekarnik :cool: , no i mikser musi też być dobry

 

Jak piszesz do 1 l. białek 4 kg. cukru - ilość nieprzytomna.Ja nie chciałem stosować aż takich proporcji,

dlatego wcześniej pisałem o "lżejszej" proporcji :wink:

cały pic w tym że im więcej cukru tym ciastka są "odporniejsze" ale bez piły nie podchodź :grin:

 

 

Ale czy można wierzyć kobiecie? :wink:

dobre pytanie, dobre :cool:http://xrozowaxczekoladax.wrzuta.pl/audio/69EMdUSH0Ih/budka_suflera_-_nie_wierz_nigdy_kobiecie
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4975-ciasto-z-bezami/#findComment-191965
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.