tim Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Grudnia 2010 upiec 2 biszkopty każdy z 4 jajek (ciemne)bądź jeden z 8 jajek i przekrajać na połowę kupić bezy 200-250g Krem 2 kostki margaryny Kasia 250g 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 0,5l mleka 200g chałwy waniliowej 3 łyżki nutelli Margarynę utrzeć. Budyń ugotować i przestudzić.Zimny budyń dodawać do margaryny ucierając. Masę podzielić na połowę do jednej części dodać chałwę a do drugiej nutellę i każdą masę osobno wyrobić Przekładanie; 1 biszkopt posmarować 3/4 kremem z chałwą na to poukładać bezy, następnie krem z nutellą , wszystko przykrywamy drugim biszkoptem, którego smarujemy pozostałą ilością kremu z chałwą. Wszystko posypujemy kakaem lub kawą, bądź czekoladą Placek wykonać szybciej aby bezy nawilżały (lepiej się kroi) Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4975-ciasto-z-bezami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Fajna bomba kaloryczna, polecam.... :thumbsup: :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4975-ciasto-z-bezami/#findComment-139354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Grudnia 2010 zrobiłam to ciasto jest przepyszne :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: ( co do kalorii to rzeczywiście lepiej o tym nie mysleć ), mój biszkopt był zrobiony z 6 jaj ale kury u mojej mamy niosą ostatnio giganty. Zdjęcia niestety nie zrobię gdyż aparat został u rodzinki w święta ale polecam bo naprawdę warto. Trochę dużo pracy przy nim jest Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4975-ciasto-z-bezami/#findComment-139505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Mam sporo białka z jajek. Szukam sprawdzonego przepisu na BEZY. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4975-ciasto-z-bezami/#findComment-191649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Mnie bezy już parę razy wyprowadziły z równowagi.Nawet jak były ok. to później klapnęły.Łatwiej zrobić małe ( takie jak w sklepach).Ale próbowałem zrobić takie jak do Pavlovej średnica ok. 15 cm. i tu już porażka pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4975-ciasto-z-bezami/#findComment-191650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Mnie bezy już parę razy wyprowadziły z równowagi.bo to nie jest wdzięczny temat w warunkach domowych :wink: ja swojego"sprawdzonego przepisu" tez za specjalnie nie mogę powtórzyć w domu :rolleyes: przyczyny? brak sprzętu - odpowiedniej maszyny do ubijania (wprawdzie stoi w garażu ale rozebrana no i na jakie ilości :blush: ) oraz brak odpowiedniego pieca/piekarnika inne zapewne wyjdą ale to już nie będą te moje sprawdzone :rolleyes: jako przykład podam ciekawostkę: kiedy zmieniliśmy piec ze starego kanałowego, murowanego, opalanego węglem na piec elektryczny, dojście "do ładu", opanowanie techniki, zajęło mi kilka tygodni :rolleyes: (beza robiona była raz w tygodniu) Nawet jak były ok. to później klapnęły.higroskopijność kolego - to główne hasełko przy bezach :wink: no dobra... coś skrobnę ale robicie na własną odpowiedzialność :blush: :rolleyes: receptura do przeliczenia - z podanej porcji w odpowiednich warunkach wychodziło ok 24 blatów do tortu o średnicy ok 20cm i grubości 2 (w domu nigdy tego nie osiągnąłem) 1 litr zimnych białek ubijać do spienienia ("zbałwanienia") wsypywać równomiernie 1,2kg cukru i ubijać do sztywnej masy zdjąć z maszyny wsypać 1kg cukru i delikatnie wymieszać masę ręcznie piec/suszyć przy otwartym piecu (piekarnik domowy raczej tylko uchylony) z nastawą na ok 100stopni 1-1,5 godziny po pierwszych 30 minutach okręcić blachy (w piekarnikach nie suszyć w dwóch poziomach :rolleyes: - można ewentualnie spróbować jeśli jest funkcja termoobiegu) po wyjęciu przetrzymywać w suchym i ciepłym miejscu - szczególnie w pierwszych godzinach (można zostawić w wyłączonym piekarniku) bezy z tej receptury mogą delikatnie się zrumienić ale są baaardzo delikatne I jeszcze receptura z moich lat szkolnych..... do 1 litra białek wsypać 4kg cukru podgrzewać na wolnych obrotach do temp ok 35stopni po czym ubijać na szybkich obrotach do sztywnej masy - typowo twarde bezy ale mniej wrażliwe aha..... chyba nie muszę wspominać o idealnej czystości urządzeń i białek? :tongue: naczynia można przetrzeć zwilżonym w occie ręcznikiem papierowym a białko nie może zawierać nawet śladowych ilości zółtka Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4975-ciasto-z-bezami/#findComment-191663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Dzięki Abratku Twoja opinia rozjaśnia temat.Zmierzę się jeszcze z bezami, bo to jest grzechu warte.Ale nie wiedziałem że to aż takie trudne.Koleżance podobno wychodzą( ale tylko słyszałem), a mnie nie chcą Ale czy można wierzyć kobiecie? :wink: Jak piszesz do 1 l. białek 4 kg. cukru - ilość nieprzytomna.Ja nie chciałem stosować aż takich proporcji, i w tym też upatrywałem przyczyny niepowodzeń.Widać tak trzeba.pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4975-ciasto-z-bezami/#findComment-191906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Grudnia 2011 nie wiedziałem że to aż takie trudne. Koleżance podobno wychodzą( ale tylko słyszałem), a mnie nie chcą trudne nie jest jak już dostosuje się i opanuje piekarnik , no i mikser musi też być dobry Jak piszesz do 1 l. białek 4 kg. cukru - ilość nieprzytomna.Ja nie chciałem stosować aż takich proporcji,dlatego wcześniej pisałem o "lżejszej" proporcji :wink: cały pic w tym że im więcej cukru tym ciastka są "odporniejsze" ale bez piły nie podchodź :grin: Ale czy można wierzyć kobiecie? :wink:dobre pytanie, dobre http://xrozowaxczekoladax.wrzuta.pl/audio/69EMdUSH0Ih/budka_suflera_-_nie_wierz_nigdy_kobiecie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4975-ciasto-z-bezami/#findComment-191965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.