Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Znalazłem taki przepis

http://www.zdrowodomowo.pl/Przepis/Mozzarella%20w%2030%20minut%20/816/

Przedstawiam do wypróbowania i oceny przez biegłych serowarów. Sam na razie śledzę tematy i staram się przyswoić wiedzę teoretyczną. W tym opisie nie za bardzo pojmuję to ugniatanie i rozciąganie ( w misce czy na stole?). Mam nadzieję że jak się przepis spodoba to i temat się rozwinie z pożytkiem dla mnie i innych nowicjuszy.

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/
Udostępnij na innych stronach

No... teraz czekam co powiedzą osoby znające sie na rzeczy - sery chodzą za mną :) tzn. wyrób... a później ich konsumpcja...

 

Przepis wydaje sie banalnie prosty, ale co z tego wyjdzie ?

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140229
Udostępnij na innych stronach

No dobrze , trzeba spróbować. ale może kolega ZdrowoDomowo podpowie ile podpuszczki w płynie, lub proszku należy dodać do tej ilości mleka. Dysponuję tylko taką podpuszczką
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140240
Udostępnij na innych stronach

zibi187 na allegro.

 

[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 15:42 ]

duduś z tego co pamiętam to masz podane na opakowaniu ile kropli na litr mleka no a dalej tak samo, dodajesz pożądaną ilość do 1/4 szklanki wody i do mleka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140251
Udostępnij na innych stronach

Gdzie można kupić podpuszczkę ?

Sklep internetowy piwodziej.pl

 

[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 17:14 ]

albo ZdrowoDomowo.pl

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140259
Udostępnij na innych stronach

Gdzie można kupić podpuszczkę ?

 

 

Mogę podać nr telef na PW do gościa z Allegro stanisław32 . Przysyła w proszku , w gramowych fiolkach za zaliczeniem pocztowym . Można również wpłacić na konto . Gość "sprawdzony" przerobiłem już "trochę" mleka na serki .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140261
Udostępnij na innych stronach

marko30, to to ja wiem ( sery robię od jakiegoś czasu ), ale trzeba pamiętać, że robiąc np. serki typu oscypek skrzep powstaje w innym czasie niż np. jak robię ser pleśniowy. Robiąc zatem pleśniaka daję mniej podpuszczki niż jak robię oscypka. W tym przepisie z tego co czytam skrzep powstaje praktycznie zaraz po dodaniu podpuszczki więc jej ilość musi być większa ( tak mnie się wydaje ). Miałam cicha nadzieję, że ktoś z doświadczeniem większym niż moje się na ten temat wypowie.

 

A to kawałek mojego ostatniego serka zrobionego w minionym roku. Dodam, że skrzep do niego powstał po 60 min od dodania podpuszczki !

duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140272
Udostępnij na innych stronach

marko30, to to ja wiem ( sery robię od jakiegoś czasu ), ale trzeba pamiętać, że robiąc np. serki typu oscypek skrzep powstaje w innym czasie niż np. jak robię ser pleśniowy. Robiąc zatem pleśniaka daję mniej podpuszczki niż jak robię oscypka. W tym przepisie z tego co czytam skrzep powstaje praktycznie zaraz po dodaniu podpuszczki więc jej ilość musi być większa ( tak mnie się wydaje ). Miałam cicha nadzieję, że ktoś z doświadczeniem większym niż moje się na ten temat wypowie.

 

A to kawałek mojego ostatniego serka zrobionego w minionym roku. Dodam, że skrzep do niego powstał po 60 min od dodania podpuszczki !

Obrazek

Duduś

bardzo ładny produkt, ile mniej dałaś podpuszczki niż do zrobienia oscypka?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140280
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, to jest też mój serek ale chyba ci to nie przeszkadza. Pozd

Mi :rolleyes: , nie przeszkadza a nawet się podoba ten serek, choć nie cierpię pleśniaków :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140288
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście to rzecz smaku, mój mąż np. kupuje takie serki które śmierdzą "starą skarpetą" , kiedyś kupował na słowacji ale teraz są też w marketach i to jest brrrry dopiero niedobre
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140290
Udostępnij na innych stronach

duduś kamień z serca, przynajmniej spokojnie zasnę :grin: , a o takim zdarzeniu jak pisze Gonzo, to sam to przeżyłem jak za średniego Gierka udało mi się kupić serek brie, zostawiłem w lodówce w akademiku, a po powrocie z wykładów zebrałem od moich współlokatorów bure że zepsuty ser włożyłem do lodówki i musieli za mnie wyrzucić :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140296
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ z racji zawodowych często jeżdżę do Francji to i oczywiście woziłem swego czasu i sery ......

Pamiętam jak 2 lata temu w lecie wracaliśmy z kolegą z Paryża ale troszkę nietypowo bo przez Pragę .....zrobilismy międzylądowanie w Niemczech pod czeską granicą ....... bo późno było samochód do garaży podziemnego ...... a my do łóżek ..... rano śniadanko po samochód i w drogę ...... ale niestety nie dało się cały garaż walił jak murzyńska chata. Samochodem wyjeżdżałem z piwnicy na 3 razy a potem ponad godzinę wietrzyłem żeby dało się wsiąść do środka .... ;) ...

Te dobre sery wybornie smakują do winka i winogrona np ale niestety niemiłosiernie śmierdzą .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140341
Udostępnij na innych stronach

Roger,masz poprostu krótki zapach.Te sery przepięknie pachną a Twój krótki zapach nie pozwala Ci się nimi rozkoszować. :grin: :grin: :grin:

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140345
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś w Amsterdamie trafiłem na uliczkę, smród straszny, uliczka jakies 150 mertów długości - same sklepy z serami.

Zaszedłem do sklepiku, kupuję ser, i sprzedawca pyta się, czy od razy do zjedzenia, czy jadę gdzieś dalej. Odpowiedziałem że częśc zjem od razu, a trochę zabiorę do domu. No to zapytał jadę samochodem czy samolotem? Na hasło samolot zapakował ser w folię, zgrzał brzegi torebki, włożył etykietę i drugi woreczek, znowu na zgrzewarkę.

Ale i tak nic nie pobije duriana. :devil:

pozdrawiam

Wojtek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140567
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam!

 

Mam problem z tą mozzarellą. Robię wszystko dokładnie według przepisu, jednak za każdym razem efektem jest ser wyglądający zupełnie jak oscypek. Smaczny, dość sprężysty, ale nie mający nic wspólnego z mozzarellą. Problem pojawia się w momencie wygniatania podgrzanego skrzepu, który zamiast się uelastyczniać, robi się kruchy i gumowaty. Gdzie może tkwić błąd?

Używam mleka 3,2% różnych producentów, homogenizowane i niehomogenizowane, robiłam wersję z dodaniem soli i bez – za każdym razem efekt jest dokładnie taki sam.

Tu jest w sumie ten sam przepis, z instrukcją krok po kroku: http://www.cheesemaking.com/store/pg/21.html

 

Pozdrawiam

A.

 

 

 

Witam

Znalazłem taki przepis

http://www.zdrowodomowo.pl/Przepis/Mozzarella%20w%2030%20minut%20/816/

Przedstawiam do wypróbowania i oceny przez biegłych serowarów. Sam na razie śledzę tematy i staram się przyswoić wiedzę teoretyczną. W tym opisie nie za bardzo pojmuję to ugniatanie i rozciąganie ( w misce czy na stole?). Mam nadzieję że jak się przepis spodoba to i temat się rozwinie z pożytkiem dla mnie i innych nowicjuszy.

Optymiści wierzą, że świat stoi przed nimi otworem.

Pesymiści wiedzą, gdzie świat ma ten otwór...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-147595
Udostępnij na innych stronach

Mam problem z tą mozzarellą. Robię wszystko dokładnie według przepisu,

A czy komuś udało się wg tego przepisu zrobić mozzarellę? Ten przepis to IMO arcyamatorszczyzna.

Wg mojej świadomości "wyciąganie" sera może sie udać tylko dla bardzo wąskiego Ph skrzepu.

Poza tym ten skrzep pozyskany musi być w konkretnej temperaturze i ściśle określonym czasie.

To nie jest obojętne w jakim czasie i w jakiej temperaturze utworzy się skrzep. Ten moment decyduje o losie przyszłego sera i jego przydatności dla wyprodukowania poszczególnych gatunków.

Podejmowałam kilkukrotne próby wyprodukowania mozzarelli i to wg bardziej wyrafinowanego przepisu. Nigdy nie byłam zadowolona z wyników.

Uważam, że ser ten jest trudny technologicznie i stanowi prawdziwe wyzwanie dla produkcji amatorskiej. Mam na myśli ser zbliżony jakościowo do dobrej, włoskiej mozzarelli a nie do podeszwy rodzimej produkcji sprzedawanej w naszych sklepach.

Należy dodać, że pod nazwą kryją się dwa dość różne sery: jeden miękki, biały i włóknisty, sprzedawany w serwatce, drugi bardziej zbity, żółtawy ale również włóknisty o dużej topliwości, idealny do zapiekanek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-147733
Udostępnij na innych stronach

Może faktycznie coś jest z tym PH. W linku, który podałam jest wersja bez mikrofalówki, z podgrzewaniem w kąpieli wodnej i tam jest zdjęcie z podpisem, że PH jest idealne...

Optymiści wierzą, że świat stoi przed nimi otworem.

Pesymiści wiedzą, gdzie świat ma ten otwór...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-147806
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.