misiek.b Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Witam Znalazłem taki przepis http://www.zdrowodomowo.pl/Przepis/Mozzarella%20w%2030%20minut%20/816/ Przedstawiam do wypróbowania i oceny przez biegłych serowarów. Sam na razie śledzę tematy i staram się przyswoić wiedzę teoretyczną. W tym opisie nie za bardzo pojmuję to ugniatanie i rozciąganie ( w misce czy na stole?). Mam nadzieję że jak się przepis spodoba to i temat się rozwinie z pożytkiem dla mnie i innych nowicjuszy. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Stycznia 2011 No... teraz czekam co powiedzą osoby znające sie na rzeczy - sery chodzą za mną tzn. wyrób... a później ich konsumpcja... Przepis wydaje sie banalnie prosty, ale co z tego wyjdzie ? Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Stycznia 2011 No dobrze , trzeba spróbować. ale może kolega ZdrowoDomowo podpowie ile podpuszczki w płynie, lub proszku należy dodać do tej ilości mleka. Dysponuję tylko taką podpuszczką Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Gdzie można kupić podpuszczkę ? Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Stycznia 2011 zibi187 na allegro. [ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 15:42 ] duduś z tego co pamiętam to masz podane na opakowaniu ile kropli na litr mleka no a dalej tak samo, dodajesz pożądaną ilość do 1/4 szklanki wody i do mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Gdzie można kupić podpuszczkę ?Sklep internetowy piwodziej.pl [ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 17:14 ] albo ZdrowoDomowo.pl Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Gdzie można kupić podpuszczkę ? Mogę podać nr telef na PW do gościa z Allegro stanisław32 . Przysyła w proszku , w gramowych fiolkach za zaliczeniem pocztowym . Można również wpłacić na konto . Gość "sprawdzony" przerobiłem już "trochę" mleka na serki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Stycznia 2011 marko30, to to ja wiem ( sery robię od jakiegoś czasu ), ale trzeba pamiętać, że robiąc np. serki typu oscypek skrzep powstaje w innym czasie niż np. jak robię ser pleśniowy. Robiąc zatem pleśniaka daję mniej podpuszczki niż jak robię oscypka. W tym przepisie z tego co czytam skrzep powstaje praktycznie zaraz po dodaniu podpuszczki więc jej ilość musi być większa ( tak mnie się wydaje ). Miałam cicha nadzieję, że ktoś z doświadczeniem większym niż moje się na ten temat wypowie. A to kawałek mojego ostatniego serka zrobionego w minionym roku. Dodam, że skrzep do niego powstał po 60 min od dodania podpuszczki ! Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Gdzie można kupić podpuszczkę ? Ja używam tej. Ma już ponad 1,5 roku i działa ok. :shock: Podpuszczka Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Stycznia 2011 marko30, to to ja wiem ( sery robię od jakiegoś czasu ), ale trzeba pamiętać, że robiąc np. serki typu oscypek skrzep powstaje w innym czasie niż np. jak robię ser pleśniowy. Robiąc zatem pleśniaka daję mniej podpuszczki niż jak robię oscypka. W tym przepisie z tego co czytam skrzep powstaje praktycznie zaraz po dodaniu podpuszczki więc jej ilość musi być większa ( tak mnie się wydaje ). Miałam cicha nadzieję, że ktoś z doświadczeniem większym niż moje się na ten temat wypowie. A to kawałek mojego ostatniego serka zrobionego w minionym roku. Dodam, że skrzep do niego powstał po 60 min od dodania podpuszczki ! Obrazek Duduś bardzo ładny produkt, ile mniej dałaś podpuszczki niż do zrobienia oscypka? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Stycznia 2011 duduś sorry, nie zrozumiałem, a Twój ser to zlizałbym z ekranu. Pozdrawiam i sam poproszę o radę jak zacznę swojego pleśniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Gonzo, to jest też mój serek ale chyba Ci to nie przeszkadza. Pozd Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Stycznia 2011 caramba, chłopaki z tymi serami to jakieś dejavu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Stycznia 2011 marko30, ja nie chłopak Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Gonzo, to jest też mój serek ale chyba ci to nie przeszkadza. Pozd Mi :rolleyes: , nie przeszkadza a nawet się podoba ten serek, choć nie cierpię pleśniaków Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Oczywiście to rzecz smaku, mój mąż np. kupuje takie serki które śmierdzą "starą skarpetą" , kiedyś kupował na słowacji ale teraz są też w marketach i to jest brrrry dopiero niedobre Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Stycznia 2011 duduś wybacz, to tak z rozpędu. :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Stycznia 2011 duduś kamień z serca, przynajmniej spokojnie zasnę :grin: , a o takim zdarzeniu jak pisze Gonzo, to sam to przeżyłem jak za średniego Gierka udało mi się kupić serek brie, zostawiłem w lodówce w akademiku, a po powrocie z wykładów zebrałem od moich współlokatorów bure że zepsuty ser włożyłem do lodówki i musieli za mnie wyrzucić :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Witam, czy ktoś robił serek tą metodą, a może zaproponujecie jakiś inny dobry do pizzy albo zapiekanki. Może by się coś upiekło, żeby nie tylko mięcho. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Ponieważ z racji zawodowych często jeżdżę do Francji to i oczywiście woziłem swego czasu i sery ...... Pamiętam jak 2 lata temu w lecie wracaliśmy z kolegą z Paryża ale troszkę nietypowo bo przez Pragę .....zrobilismy międzylądowanie w Niemczech pod czeską granicą ....... bo późno było samochód do garaży podziemnego ...... a my do łóżek ..... rano śniadanko po samochód i w drogę ...... ale niestety nie dało się cały garaż walił jak murzyńska chata. Samochodem wyjeżdżałem z piwnicy na 3 razy a potem ponad godzinę wietrzyłem żeby dało się wsiąść do środka .... ...Te dobre sery wybornie smakują do winka i winogrona np ale niestety niemiłosiernie śmierdzą .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Roger,masz poprostu krótki zapach.Te sery przepięknie pachną a Twój krótki zapach nie pozwala Ci się nimi rozkoszować. :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechz Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Kiedyś w Amsterdamie trafiłem na uliczkę, smród straszny, uliczka jakies 150 mertów długości - same sklepy z serami.Zaszedłem do sklepiku, kupuję ser, i sprzedawca pyta się, czy od razy do zjedzenia, czy jadę gdzieś dalej. Odpowiedziałem że częśc zjem od razu, a trochę zabiorę do domu. No to zapytał jadę samochodem czy samolotem? Na hasło samolot zapakował ser w folię, zgrzał brzegi torebki, włożył etykietę i drugi woreczek, znowu na zgrzewarkę. Ale i tak nic nie pobije duriana. :devil: Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-140567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mukki Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Lutego 2011 Witam! Mam problem z tą mozzarellą. Robię wszystko dokładnie według przepisu, jednak za każdym razem efektem jest ser wyglądający zupełnie jak oscypek. Smaczny, dość sprężysty, ale nie mający nic wspólnego z mozzarellą. Problem pojawia się w momencie wygniatania podgrzanego skrzepu, który zamiast się uelastyczniać, robi się kruchy i gumowaty. Gdzie może tkwić błąd? Używam mleka 3,2% różnych producentów, homogenizowane i niehomogenizowane, robiłam wersję z dodaniem soli i bez – za każdym razem efekt jest dokładnie taki sam. Tu jest w sumie ten sam przepis, z instrukcją krok po kroku: http://www.cheesemaking.com/store/pg/21.html Pozdrawiam A. Witam Znalazłem taki przepis http://www.zdrowodomowo.pl/Przepis/Mozzarella%20w%2030%20minut%20/816/ Przedstawiam do wypróbowania i oceny przez biegłych serowarów. Sam na razie śledzę tematy i staram się przyswoić wiedzę teoretyczną. W tym opisie nie za bardzo pojmuję to ugniatanie i rozciąganie ( w misce czy na stole?). Mam nadzieję że jak się przepis spodoba to i temat się rozwinie z pożytkiem dla mnie i innych nowicjuszy. Cytuj Optymiści wierzą, że świat stoi przed nimi otworem.Pesymiści wiedzą, gdzie świat ma ten otwór... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-147595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Lutego 2011 Mam problem z tą mozzarellą. Robię wszystko dokładnie według przepisu,A czy komuś udało się wg tego przepisu zrobić mozzarellę? Ten przepis to IMO arcyamatorszczyzna. Wg mojej świadomości "wyciąganie" sera może sie udać tylko dla bardzo wąskiego Ph skrzepu. Poza tym ten skrzep pozyskany musi być w konkretnej temperaturze i ściśle określonym czasie. To nie jest obojętne w jakim czasie i w jakiej temperaturze utworzy się skrzep. Ten moment decyduje o losie przyszłego sera i jego przydatności dla wyprodukowania poszczególnych gatunków. Podejmowałam kilkukrotne próby wyprodukowania mozzarelli i to wg bardziej wyrafinowanego przepisu. Nigdy nie byłam zadowolona z wyników. Uważam, że ser ten jest trudny technologicznie i stanowi prawdziwe wyzwanie dla produkcji amatorskiej. Mam na myśli ser zbliżony jakościowo do dobrej, włoskiej mozzarelli a nie do podeszwy rodzimej produkcji sprzedawanej w naszych sklepach. Należy dodać, że pod nazwą kryją się dwa dość różne sery: jeden miękki, biały i włóknisty, sprzedawany w serwatce, drugi bardziej zbity, żółtawy ale również włóknisty o dużej topliwości, idealny do zapiekanek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-147733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mukki Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Lutego 2011 Może faktycznie coś jest z tym PH. W linku, który podałam jest wersja bez mikrofalówki, z podgrzewaniem w kąpieli wodnej i tam jest zdjęcie z podpisem, że PH jest idealne... Cytuj Optymiści wierzą, że świat stoi przed nimi otworem.Pesymiści wiedzą, gdzie świat ma ten otwór... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4998-mozzarella-w-30-minut/#findComment-147806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.