uczen Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Stycznia 2011 może ktoś mi powie co jest nie tak,że kiełbasa dzień po napełnieniu jelit robi się jakby napompowana powietrzem,po uwędzeniu jest w środku pusta i twarda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Stycznia 2011 może to kiełbasa w areozolu? :lol: to oczywiście żart, ale z tym pytaniem to najlepiej na PW do DZIADKA. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-140289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Stycznia 2011 robi się jakby napompowana powietrzem,po uwędzeniu jest w środku pusta i twarda Uczeń, zostaw panienkę i poszukaj innej :grin: :lol: :lol: Napisz recepturę na kiełbaskę może na coś naprowadzi. Pozdrawiam. :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-140294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Stycznia 2011 co jest nie tak,że kiełbasa dzień po napełnieniu jelit robi się jakby napompowana powietrzemRozumiem, że po napełnieniu jelit przechowujesz przez dobę kiełbasę, zanim włożysz ją do wędzarni. W jakich warunkach temperaturowych? Co to za rodzaj kiełbasy? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-140297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Nie dodajesz przypadkiem cebuli lub innych warzyw? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-140367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Nie dodajesz przypadkiem cebuli lub innych warzyw?i one fermentują/gazują ? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-140373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Tak ,swieża cebula fermentuje i wytwarza gazy,ale smażona może być używana n. p. do kaszanek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-140377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Stycznia 2011 kiełbasa dzień po napełnieniu jelit robi się jakby napompowana powietrzem,po uwędzeniu jest w środku pusta i twarda Tak, na szybko to: popracuj nad mikrobiologią a później nad właściwym procesem technologicznym. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-140411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Nawijamy, a uczeń się spłoszył albo ma bekę? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-140412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uczen Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Stycznia 2011 nie dodaję żadnych warzyw ani cebuli,a po napełnieniu jelit trzymam w temperaturze pokojowej żeby obeschła zanim oddam do wędzenia,ale on już po jednym dniu jest jak napompowana.Z przypraw daję sól,pieprz,czosnek,majeranek trochę cukru i wody.Najpierw solę mięso i po 24 godzinach zmieleniu wszystkiego i dodaniu reszty przypraw napełniam jelita.Raz mi się udało i wyszło w porządku ale dwa razy kiełbasa była taka jak opisałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-143626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Stycznia 2011 po napełnieniu jelit trzymam w temperaturze pokojowej żeby obeschła zanim oddam do wędzenia,ale on już po jednym dniu jest jak napompowana.Jeżeli kiełbasę trzymasz w temperaturze pokojowej jeden dzień (dobę?) to nie dziw się, że zaczyna fermentować. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-143627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Stycznia 2011 uczen, Napompowany! - może nie tak określasz zaistniały efekt w kiełbasie. Moim zdaniem farsz w kiełbasie musi być skażony i fermentuje. Przyczyn może być kilka, a dokładnie tyle ile masz składników i jeszcze sprzęt na którym wykonujesz kiełbasę - pomieszczenie wodę itd.. Te "dwa razy kiełbasa była taka" to wyraźne ostrzeżenie, że coś jest nie tak. Powtarzalność jest sygnałem, którego nie można ignorować. Postaraj się zmienić przyprawy, odkazić sprzęt i pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-143628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Wydaje mi się że w grę wchodzi tak prozaiczna sprawa jak - CZYSTOŚĆ.Zarówno mięsa jak i sprzętu pomocniczego (maszynki do mięsa, noży,naczyń, nadziewarki),mięso dobrze jest umyć przed peklowaniem w bieżącej wodzie , sprzęt po umyciu i sparzeniu płuczemy w wodzie z octem no i ręce które szorujemy jak chirurg przed operacją. A najlepiej używać lateksowych lub sylikonowych rękawiczek jednorazowych no i pamiętać aby podczas produkcji dotykać tylko mięsa lub sprzętu odkażonego. Nawet nie zdajemy sobie sprawy ile bakterii nosimy na swoich rękach Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-143631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Stycznia 2011 PePe, A w Afryce stare "baby" żują bataty i wypluwają, żeby szybciej fermentowały. Czasami należy założyć maseczkę chirurgiczna na buźkę jak się mama wykwintne rozmowy :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-143633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Stycznia 2011 po napełnieniu jelit trzymam w temperaturze pokojowej żeby obeschła zanim oddam do wędzenia,ale on już po jednym dniu jest jak napompowana No i tu jest pies pogrzebany jak mówią... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-143634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Stycznia 2011 PePe, :grin: :grin: :grin: tak enzymy z popsutych zębów w zbiorowym przeżuwaniu :grin: . Alkohol tylko w dużym stężeniu działa na niektóre drobnoustroje. A fermentacja alkoholowa powstaje w skutek przerobu cukrów przez wszędobylskie drożdże. Enzymy do przerobienia potrzebują bardzo dużo czasu lub temperatury 60 st na przetworzenie skrobi w cukier, wtedy wystarczy godzina, itd. itd. Tak się nauczyli rozdrabniać i rozprowadzać drożdżaki i od tysięcy lat błogo plują do wspólnego posiłku :grin: Przy takiej technice nawet gwoździe w starej skrzyni będą fermentować u stolarza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-143643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.