Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

robi się jakby napompowana powietrzem,po uwędzeniu jest w środku pusta i twarda

 

Uczeń, zostaw panienkę i poszukaj innej :grin: :lol: :lol:

Napisz recepturę na kiełbaskę może na coś naprowadzi.

 

Pozdrawiam. :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-140294
Udostępnij na innych stronach

co jest nie tak,że kiełbasa dzień po napełnieniu jelit robi się jakby napompowana powietrzem

Rozumiem, że po napełnieniu jelit przechowujesz przez dobę kiełbasę, zanim włożysz ją do wędzarni.

W jakich warunkach temperaturowych?

Co to za rodzaj kiełbasy?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-140297
Udostępnij na innych stronach

Nie dodajesz przypadkiem cebuli lub innych warzyw?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-140367
Udostępnij na innych stronach

Nie dodajesz przypadkiem cebuli lub innych warzyw?

i one fermentują/gazują ?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-140373
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa dzień po napełnieniu jelit robi się jakby napompowana powietrzem,po uwędzeniu jest w środku pusta i twarda

Tak, na szybko to: popracuj nad mikrobiologią a później nad właściwym procesem technologicznym.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-140411
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
nie dodaję żadnych warzyw ani cebuli,a po napełnieniu jelit trzymam w temperaturze pokojowej żeby obeschła zanim oddam do wędzenia,ale on już po jednym dniu jest jak napompowana.Z przypraw daję sól,pieprz,czosnek,majeranek trochę cukru i wody.Najpierw solę mięso i po 24 godzinach zmieleniu wszystkiego i dodaniu reszty przypraw napełniam jelita.Raz mi się udało i wyszło w porządku ale dwa razy kiełbasa była taka jak opisałem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-143626
Udostępnij na innych stronach

po napełnieniu jelit trzymam w temperaturze pokojowej żeby obeschła zanim oddam do wędzenia,ale on już po jednym dniu jest jak napompowana.

Jeżeli kiełbasę trzymasz w temperaturze pokojowej jeden dzień (dobę?) to nie dziw się, że zaczyna fermentować.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-143627
Udostępnij na innych stronach

uczen, Napompowany! - może nie tak określasz zaistniały efekt w kiełbasie. Moim zdaniem farsz w kiełbasie musi być skażony i fermentuje. Przyczyn może być kilka, a dokładnie tyle ile masz składników i jeszcze sprzęt na którym wykonujesz kiełbasę - pomieszczenie wodę itd.. Te "dwa razy kiełbasa była taka" to wyraźne ostrzeżenie, że coś jest nie tak. Powtarzalność jest sygnałem, którego nie można ignorować. Postaraj się zmienić przyprawy, odkazić sprzęt i pomieszczenie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-143628
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się że w grę wchodzi tak prozaiczna sprawa jak - CZYSTOŚĆ.

Zarówno mięsa jak i sprzętu pomocniczego (maszynki do mięsa, noży,naczyń, nadziewarki),mięso dobrze jest umyć przed peklowaniem w bieżącej wodzie , sprzęt po umyciu i sparzeniu płuczemy w wodzie z octem no i ręce które szorujemy jak chirurg przed operacją. A najlepiej używać lateksowych lub sylikonowych rękawiczek jednorazowych no i pamiętać aby podczas produkcji dotykać tylko mięsa lub sprzętu odkażonego. Nawet nie zdajemy sobie sprawy ile bakterii nosimy na swoich rękach :cry:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-143631
Udostępnij na innych stronach

po napełnieniu jelit trzymam w temperaturze pokojowej żeby obeschła zanim oddam do wędzenia,ale on już po jednym dniu jest jak napompowana

No i tu jest pies pogrzebany jak mówią...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-143634
Udostępnij na innych stronach

PePe, :grin: :grin: :grin: tak enzymy z popsutych zębów w zbiorowym przeżuwaniu :grin: . Alkohol tylko w dużym stężeniu działa na niektóre drobnoustroje. A fermentacja alkoholowa powstaje w skutek przerobu cukrów przez wszędobylskie drożdże. Enzymy do przerobienia potrzebują bardzo dużo czasu lub temperatury 60 st na przetworzenie skrobi w cukier, wtedy wystarczy godzina, itd. itd.

Tak się nauczyli rozdrabniać i rozprowadzać drożdżaki i od tysięcy lat błogo plują do wspólnego posiłku :grin: Przy takiej technice nawet gwoździe w starej skrzyni będą fermentować u stolarza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5002-pusta-kielbasa/#findComment-143643
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.