anerka Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Parówkę robiłam po raz pierwszy.Po zapoznaniu się z tematem , na podstawie postów EAnny, BonAir'a oraz DZIADKA, spróbowałam. Rewelacja, ale taki wyrób domowy bez odpowiedniego sprzętu można wykonać chyba tylko z miłości do wnucząt, wspominała już o tym EAnna.W każdym razie udało się, nawet nie przypuszczałm, że mogą być takie pyszne. W moich parówkach skład następujący:karkówka 1,66kg, boczek świeży 0,46kg, pręga wołowa 1 kg, mięso z golonki 0,20kg,podgardle wp. 1,75 kg.Mięso porojone, zapeklowane mieszanką soli i peklosoli w ilości 17g/1 kg mięsa. To samo dotyczy podgardla ale peklowane osobno.Po dobie peklowania w lodówce, do mięsa dodane przyprawy:pieprz biały 5g, gałka muszkatołowa 3g, mleko w proszku 5g , oraz bardzo zimna woda 1,3 l.Wymieszane z przyprawami mięso połączone z podgardlem i ponownie wymieszane, następnie rozdrabniane blenderem. Napełnianie jelit baranich oraz trochę wieprzowych .Osadzanie ok. 1 godziny, osuszanie w wędzarni w temp. 55*, następnie wędzenie w temp, 55-60* do uzyskania ładnego koloru. U mnie trwało to ok. 1,50 godziny. Parzenie 10 minut w temp.ok.73-75* i studzenie w zimnej wodzie 3 minuty. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Wieczorem niezbyt dobrze te zdjęcia wychodzą ale wygląda to tak [ Dodano: Pią 28 Sty, 2011 20:35 ] pokemon15, Zwykłym blenderkiem. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Stycznia 2011 anerka, Przekrój super. Gratulacje. Chyba mamy odpowiedni czas ( okres niskich temperatur oraz dobre mięso- brak wad) na wykonywanie kiełbas drobnorozdrobnionych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Bardzo dobry sposób rozdrobnienia surowców na parówki podaje Ligawa. tu: Super Parówki Ligawy a potem zblendowanie to prosta sprawa. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Stycznia 2011 No świetne te paróweczki :shock: :thumbsup: :clap: Szczerze mówiąc, to chyba zaczne ''dreptać'',bo sama uwielbiam... :blush: ale najpierw to muszę się zgłosić do Mira po jelita baranie i osłonki...Wstyd :blush: ,ale bardziej lubię w osłonkach. Takie pytanko- czemu służy dodatek mleka w proszku? :rolleyes: Dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Stycznia 2011 akie pytanko- czemu służy dodatek mleka w proszku?W skrócie. Pozwala na ustabilizowanie emulsji woda-tłuszcz-białko. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Stycznia 2011 To mi narobiliście smaku. W następną sobotę robię i ja dla siebie i sąsiadów ok. 30 kg. Tylko zamiast kutrownia ( nie mam kutra) , po zmieleniu ( 2 x 3mm) , planuję wrzuć do mieszarki przynajmniej na 1 godz ,aż do uzyskania zadawalających efektów. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Tylko zamiast kutrownia ( nie mam kutra) , po zmieleniu ( 2 x 3mm) , planuję wrzuć do mieszarki przynajmniej na 1 godz ,aż do uzyskania zadawalających efektów. Proponuję 3 lub 4-krotne mielenie na wilku oraz dodatek przypraw w czasie drugiego mielenia. W takim przypadku godzinne mieszanie jest zbędne. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Stycznia 2011 pokemon15, Oczywiście mieliłam mięso. Najpierw na sitku 4, potem na 2 i blenderem. Przepraszam za nieścisłość w opisie.Pozdrawiam. [ Dodano: Pią 28 Sty, 2011 22:52 ] Papla, Jakby nie było chłodne mięso, przez dwójeczkę mielenie to jednak wyzwanie. Pozdrawiam . Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Chyba mamy odpowiedni czas ( okres niskich temperatur oraz dobre mięso- brak wad)Coś w tym jest, ponieważ mięso blendowane było na dworze/ na tarasie/, temp, -3*C, nie nagrzewało się więc także podczas rozdrabniania. W każdym razie pracy i tak wiele, myślę już o kutrze, spróbuję się rozejrzeć.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Lutego 2011 No to dziś dokonałem zakupówZakupy Tylna szynka cała szt 2 -26kg 7,5 zł/kg 195,00 zł Podgardle ze skórą 4,5 kg 3,5 zł/kg 15,75 zł Cała łopatka b/k 4,4 kg 10 zł/kg 44,00 zł Słonina 4,0 kg 3,5 zł/kg 14,00 zł Razem 38,9 kg 268,75 zł Na parówki (serdelki) poszłoMięso z szynki 15 kgPodgardle b/s i gruczołów 3,9 kgCała łopatka b/k 4,4 kgSłonina 6 kgRazem 29,3 kgPeklowanie 240g peklosoli+240 g soli + 30g cukru Pozostało Kości 3,3 kgSkóra i odpady 2,4 kgMięso kl I 3,9 kgRazem 9,6 kgWyrób w sobotę Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-144843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Lutego 2011 Kyzimol, będziesz jeszcze później dosalał ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-144894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan1704 Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Lutego 2011 anerka, Gratuluję wspaniałych parówek, aż ślinka cieknie :thumbsup: chyba spróbuję zrobić takie cudeńka :clap: Cytuj Pozdrawiam :thumbsup: Janusz Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-144906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Lutego 2011 Warunki atmosferyczne zmuszają mnie żeby parówki które zrobiłem i nadziałem dzisiaj powisiały przez noc w chłodni, myślicie ze będzie dobrze?, zawierają mleko w proszku i to mnie trochę martwiprosze o poradę technologów Anerko, mam nadzieję że moje wyjdą chociaż zbliżone do Twoich Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-145035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Lutego 2011 Warunki atmosferyczne zmuszają mnie żeby parówki które zrobiłem i nadziałem dzisiaj powisiały przez noc w chłodni, myślicie ze będzie dobrze?, zawierają mleko w proszku i to mnie trochę martwiNie piszesz w jakiej temperaturze. Jeśli będą wisieć w temp. do 8 C to, będzie dobrze. Dodając mleka w proszku nie zwiększyłeś ogólnej liczby drobnoustrojów w farszu mięsnym. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-145039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Lutego 2011 Kolego Bagno jesteś niezawodny, wielkie dzięki za szybka odpowiedź, kamień spadł mi z serca bo po dzisiejszym parówkowym maratonie , gdyby miało sie zmarnować.. wiszą w chłodni w temperaturze 1-2 C :lol: Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-145043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Lutego 2011 No i zrobione Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-145288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Lutego 2011 No czekałem od rana na te fotki :grin: Paróweczki piękne ja pupcia Adama :thumbsup: :clap: Kaziu czy mieliście kuter, czy tylko na drobnych sitach :question: Kiedy Ty to wszystko przetrawisz :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-145290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Lutego 2011 Mieliłem dwa razy przez sitko 3mm ,potem półgodziny w mieszarce bez dodatku wody a następnie jeszcze pół godziny w mieszarce z dodatkiem wody. Wody dałem ok. 6l i jeszcze im trochę brakuje do "soczystości " sklepowej.Wyszło ok. 32 kg. i zostało podzielone na na 5 sąsiadów i mnie. Dodałem jeszcze 100 g soli zgodnie z propozycją Tadka. Zioła tak jak na początku tematu, nie dawałem mleka w proszku. W ramach wody dałem ok. 4 l wywaru z kości szynkowych - byłą to lekka galaretka. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-145291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Lutego 2011 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=931 Robiona wg tego przepisu jest bardzo delikatna i naprawdę dietetyczna. [ Dodano: Wto 22 Lut, 2011 16:06 ] Rozdrabnianie blenderem tego męsa, po uprzednim zmieleniu to pikuś w porównaniu z wieprzowym. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-148189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Lutego 2011 Robiona wg tego przepisu jest bardzo delikatna i naprawdę dietetyczna.Piękne i apetyczne parówki Irenko :thumbsup: , ale mam pytanie do autora tego przepisu czyli Kolego Andrzeja- Bagno. Czy można zastąpić mleko wodą ? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-148193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Lutego 2011 Kyzimol, jak będziesz miał za dużo parówek to z chęcią się pod Twoją produkcję podczepię jestem z tej drugiej strony Łodzi tylko daj znać :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-148198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Lutego 2011 Halusia, zwróć uwagę że w piersi z kurczaka praktycznie nie ma "kleju" - jak wspomniał w innym temacie Andrzej, mleko ułatwia wiązanie farszu.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-148200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Lutego 2011 Czy można zastąpić mleko wodą ?Myślę, że można ale trzeba by dodać właśnie "kleju", np. udka z kurczaka. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-148211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Lutego 2011 mleko ułatwia wiązanie farszuBiałko jaja też... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-148214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.