Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Parówkę robiłam po raz pierwszy.Po zapoznaniu się z tematem , na podstawie postów EAnny, BonAir'a oraz DZIADKA, spróbowałam. Rewelacja, ale taki wyrób domowy bez odpowiedniego sprzętu można wykonać chyba tylko z miłości do wnucząt, wspominała już o tym EAnna.W każdym razie udało się, nawet nie przypuszczałm, że mogą być takie pyszne. W moich parówkach skład następujący:karkówka 1,66kg, boczek świeży 0,46kg, pręga wołowa 1 kg, mięso z golonki 0,20kg,podgardle wp. 1,75 kg.Mięso porojone, zapeklowane mieszanką soli i peklosoli w ilości 17g/1 kg mięsa. To samo dotyczy podgardla ale peklowane osobno.Po dobie peklowania w lodówce, do mięsa dodane przyprawy:pieprz biały 5g, gałka muszkatołowa 3g, mleko w proszku 5g , oraz bardzo zimna woda 1,3 l.Wymieszane z przyprawami mięso połączone z podgardlem i ponownie wymieszane, następnie rozdrabniane blenderem. Napełnianie jelit baranich oraz trochę wieprzowych .Osadzanie ok. 1 godziny, osuszanie w wędzarni w temp. 55*, następnie wędzenie w temp, 55-60* do uzyskania ładnego koloru. U mnie trwało to ok. 1,50 godziny. Parzenie 10 minut w temp.ok.73-75* i studzenie w zimnej wodzie 3 minuty.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 100
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wieczorem niezbyt dobrze te zdjęcia wychodzą ale wygląda to tak

 

[ Dodano: Pią 28 Sty, 2011 20:35 ]

pokemon15, Zwykłym blenderkiem.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143872
Udostępnij na innych stronach

anerka, Przekrój super. Gratulacje. Chyba mamy odpowiedni czas ( okres niskich temperatur oraz dobre mięso- brak wad) na wykonywanie kiełbas drobnorozdrobnionych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143887
Udostępnij na innych stronach

No świetne te paróweczki :shock: :thumbsup: :clap: Szczerze mówiąc, to chyba zaczne ''dreptać'',bo sama uwielbiam... :blush: ale najpierw to muszę się zgłosić do Mira po jelita baranie i osłonki...Wstyd :blush: ,ale bardziej lubię w osłonkach. Takie pytanko- czemu służy dodatek mleka w proszku? :rolleyes: Dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143897
Udostępnij na innych stronach

akie pytanko- czemu służy dodatek mleka w proszku?

W skrócie. Pozwala na ustabilizowanie emulsji woda-tłuszcz-białko.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143898
Udostępnij na innych stronach

To mi narobiliście smaku. W następną sobotę robię i ja dla siebie i sąsiadów ok. 30 kg. Tylko zamiast kutrownia ( nie mam kutra) , po zmieleniu ( 2 x 3mm) , planuję wrzuć do mieszarki przynajmniej na 1 godz ,aż do uzyskania zadawalających efektów.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143907
Udostępnij na innych stronach

Tylko zamiast kutrownia ( nie mam kutra) , po zmieleniu ( 2 x 3mm) , planuję wrzuć do mieszarki przynajmniej na 1 godz ,aż do uzyskania zadawalających efektów.

Proponuję 3 lub 4-krotne mielenie na wilku oraz dodatek przypraw w czasie drugiego mielenia.

W takim przypadku godzinne mieszanie jest zbędne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143909
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, Oczywiście mieliłam mięso. Najpierw na sitku 4, potem na 2 i blenderem. Przepraszam za nieścisłość w opisie.Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Pią 28 Sty, 2011 22:52 ]

Papla, Jakby nie było chłodne mięso, przez dwójeczkę mielenie to jednak wyzwanie. Pozdrawiam .

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143925
Udostępnij na innych stronach

Chyba mamy odpowiedni czas ( okres niskich temperatur oraz dobre mięso- brak wad)

Coś w tym jest, ponieważ mięso blendowane było na dworze/ na tarasie/, temp, -3*C, nie nagrzewało się więc także podczas rozdrabniania. W każdym razie pracy i tak wiele, myślę już o kutrze, spróbuję się rozejrzeć.Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-143995
Udostępnij na innych stronach

No to dziś dokonałem zakupów

Zakupy

Tylna szynka cała szt 2 -26kg 7,5 zł/kg 195,00 zł

Podgardle ze skórą 4,5 kg 3,5 zł/kg 15,75 zł

Cała łopatka b/k 4,4 kg 10 zł/kg 44,00 zł

Słonina 4,0 kg 3,5 zł/kg 14,00 zł

Razem 38,9 kg 268,75 zł

 

Na parówki (serdelki) poszło

Mięso z szynki 15 kg

Podgardle b/s i gruczołów 3,9 kg

Cała łopatka b/k 4,4 kg

Słonina 6 kg

Razem 29,3 kg

Peklowanie 240g peklosoli+240 g soli + 30g cukru

 

Pozostało

Kości 3,3 kg

Skóra i odpady 2,4 kg

Mięso kl I 3,9 kg

Razem 9,6 kg

Wyrób w sobotę

www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-144843
Udostępnij na innych stronach

anerka, Gratuluję wspaniałych parówek, aż ślinka cieknie :thumbsup: chyba spróbuję zrobić takie cudeńka :clap:

Pozdrawiam :thumbsup: Janusz

 

Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-144906
Udostępnij na innych stronach

Warunki atmosferyczne zmuszają mnie żeby parówki które zrobiłem i nadziałem dzisiaj powisiały przez noc w chłodni,

 

myślicie ze będzie dobrze?, zawierają mleko w proszku i to mnie trochę martwi

prosze o poradę technologów

 

 

Anerko, mam nadzieję że moje wyjdą chociaż zbliżone do Twoich

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-145035
Udostępnij na innych stronach

Warunki atmosferyczne zmuszają mnie żeby parówki które zrobiłem i nadziałem dzisiaj powisiały przez noc w chłodni,

 

myślicie ze będzie dobrze?, zawierają mleko w proszku i to mnie trochę martwi

Nie piszesz w jakiej temperaturze. Jeśli będą wisieć w temp. do 8 C to, będzie dobrze.

Dodając mleka w proszku nie zwiększyłeś ogólnej liczby drobnoustrojów w farszu mięsnym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-145039
Udostępnij na innych stronach

Kolego Bagno jesteś niezawodny,

 

wielkie dzięki za szybka odpowiedź, kamień spadł mi z serca bo po dzisiejszym parówkowym maratonie , gdyby miało sie zmarnować..

wiszą w chłodni w temperaturze 1-2 C :lol:

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-145043
Udostępnij na innych stronach

No czekałem od rana na te fotki :grin: Paróweczki piękne ja pupcia Adama :thumbsup: :clap:

Kaziu czy mieliście kuter, czy tylko na drobnych sitach :question: Kiedy Ty to wszystko przetrawisz :grin:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-145290
Udostępnij na innych stronach

Mieliłem dwa razy przez sitko 3mm ,potem półgodziny w mieszarce bez dodatku wody a następnie jeszcze pół godziny w mieszarce z dodatkiem wody. Wody dałem ok. 6l i jeszcze im trochę brakuje do "soczystości " sklepowej.Wyszło ok. 32 kg. i zostało podzielone na na 5 sąsiadów i mnie. Dodałem jeszcze 100 g soli zgodnie z propozycją Tadka. Zioła tak jak na początku tematu, nie dawałem mleka w proszku. W ramach wody dałem ok. 4 l wywaru z kości szynkowych - byłą to lekka galaretka.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-145291
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=931 Robiona wg tego przepisu jest bardzo delikatna i naprawdę dietetyczna.

 

[ Dodano: Wto 22 Lut, 2011 16:06 ]

Rozdrabnianie blenderem tego męsa, po uprzednim zmieleniu to pikuś w porównaniu z wieprzowym.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-148189
Udostępnij na innych stronach

Robiona wg tego przepisu jest bardzo delikatna i naprawdę dietetyczna.

Piękne i apetyczne parówki Irenko :thumbsup: , ale mam pytanie do autora tego przepisu czyli Kolego Andrzeja- Bagno.

Czy można zastąpić mleko wodą ?

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-148193
Udostępnij na innych stronach

Halusia, zwróć uwagę że w piersi z kurczaka praktycznie nie ma "kleju" - jak wspomniał w innym temacie Andrzej, mleko ułatwia wiązanie farszu....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-148200
Udostępnij na innych stronach

mleko ułatwia wiązanie farszu

Białko jaja też...

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5127-par%C3%B3wka-domowa/#findComment-148214
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.