Bagno Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Lutego 2011 Napisze taką ciekawostkę. Bruksela miała wprowadzić jako obowiązujące prawo zero zawartości WWA (głównie benzopiren) w wędlinach, które były wędzone.Żadne nowoczesne urządzenia służące do wędzenia a wykorzystujące dym powstały ze spalania drewna nie były wstanie sprostać nowej normie.Pozostałby tylko dym w płynie. Za wszystkim stali dwaj producenci dymu w płynie.Wyszukajcie w necie hasło - benzopiren. Pierwsze lepsze http://mediweb.pl/diseases/wyswietl_vad.php?id=588 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Lutego 2011 Poczytałem trochę z tego artykułu i dochodzę do wniosku że najzdrowszy będę jak nic nie będę jadł . Wiem że jak nic nie będę jadł to umrę z głodu. Ale to marne pocieszenie że umrę zdrowy . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeflik Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Lutego 2011 www. sklep-masarski.pl jest dym wędzarniczy cena 3 zł. w dziale dodatki specjalne . Nie umiem wkleić linku do tej strony :blush: Cytuj PozdrawiamZeflik Tychy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Lutego 2011 No i wszystko jasne. Położyć się, nic nie jeść, sex - brr i co jeszcze?My wolimy nasze szyneczki "wędzone" płynnym dymkiem Przynajmniej smakują i wiemy co jemy Przynajmniej umrzemy zdrowi (w miarę) )) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Lutego 2011 dziękuje Ci Andrzeju za pomoc w odpowiedzi na zadane mi posty pozdrawiam Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Lutego 2011 DZIADEK ma rację :lol: Jak bym miał umrzeć z głodu to wolę zawinąć się chory i skorzystać z dobroci cywilizacji. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Lutego 2011 A na deser: Moje pierwsze kabanosy robione ta metoda: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Lutego 2011 kowo, łobuzie , klawiaturę mam do wymiany i widzę u was myszka była i na samym środku urwała kawałek. Jak podsuszysz kilka dni , to będą superaśne Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Lutego 2011 Kowo - Gratuluję jeżeli Tobie to smakuje. Wybrałeś formę sztucznego wędzenia i pieczenia. Po prostu dlatego że nie masz innych możliwości. Jeszcze raz gratuluję. Teraz zostaje tylko udoskonalanie . Co na to producenci, Borniaków i innych . Przestrzegam wszystkich odpowiadających , Co myślą że lepiej jest zaorać ziemię koniem niż traktorem . Pozdrawiam Ps . A co ten temat tak przycichł. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Lutego 2011 Witam ! Wtrącę zdjęcie mojego oscypka wymoczonego w solance z tym specyfikiem ... :wink: Wyszedł jak po wędzeniu i w smaku tez dobry :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Lutego 2011 Powiesił tak wysoko co by nikt ich nie dosięgnąNo niestety starszy żarłok już się dobrał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Lutego 2011 Witam.Ciekawy temat ale powiem tak-już ktoś zamienił kobiete na gumową i niech ktoś odpowie czy tak samo smakuje :tongue: :blush: [ Dodano: Wto 01 Lut, 2011 20:30 ] może tylko Kiepski Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Lutego 2011 Brawo kowo Pewnie jeszcze będziesz miał możliwość wędzenia tradycyjną metodą i wtedy będziesz miał porównanie. Osobiście nie widzę niczego złego w doborze metody do panujących warunków lub możliwości, a raczej niemożliwości postawienia choćby małej wędzarni. Pozdrawiam Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Lutego 2011 Osobiście nie widzę niczego złego w doborze metody do panujących warunków lub możliwości, a raczej niemożliwości postawienia choćby małej wędzarniWedzarenke mam i wędziłem już na Wielkanoc, Ale po tym miałem problemy z administracja. Mieszkam na 2-gim pietrze i wędziłem pod wyciągiem - czyli ok. W kuchni nie było prawie nic czuć, ale za to na 4-tym pietrze. Okazało się ze komin nie szczelny - i problemy. Chcieli już wołać straż pożarną [ Dodano: Wto 01 Lut, 2011 20:47 ] ktoś zamienił kobiete na gumową i niech ktoś odpowie czy tak samo smakujeWydaje mi się, ze porównanie nie za bardzo stosowne. To tak jak naturalna kość dla psa, a plastikowa lub gumowa. :devil: Powiedział bym bardziej: jak kobieta po kąpieli w wannie z płatkami róż, a po natrysku i wyperfumowana )) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Lutego 2011 Można pisać i pisać, ale żeby napisać należy smakowo porównać. W smaku jest dobre i nie każdy rozpozna. Połowę wędlin jest tak robione i sprzedawane oczywiście z tych tańszych półek jak i z tych droższych. Takie same wypowiedzi może Kowo zamieścić np. jak wędzicie? dlaczego z pirolizą? albo dlaczego spalacie drewno koło 1000 st. W odpowiedzi zapewne będzie bo smakuje i od lat tak robimy itd. Kowo robi tak jak może w swoich warunkach i jak najzdrowiej może - jak każdy. Stara się smacznego zrobić! Przynajmniej te wędliny będą powtarzalne. Surowiec, to dym powstały podczas powolnego spalania drewna i oczyszczony z zbędnych składników. Natrysk i poddanie obróbce termicznej spowoduje, że wędlina wytrzyma kilka dni i takie założenia są przyjęte - produkcja na bieżąco, nie na zapas. W tym momencie nie odbiega od tradycji, a nawet przewyższa znaczną prezentowaną na forum własną produkcję. :grin: :grin: :grin: Czy to tak trudno zgadnąć dlaczego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Lutego 2011 Kowo-nie miałem nic złego na myśli nie gniewaj sie.Wszystkie Twoje wyroby wyglądają wspaniale, a po te kabanosy moja żona to by się na tą szafe wspięła :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Lutego 2011 ale powiem tak-już ktoś zamienił kobiete na gumową i niech ktoś odpowie czy tak samo smakujeUwaga bardzo nie stosowna . Co do przyjemności to są indywidualne zboczenia w przeżywaniu przyjemności. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Lutego 2011 To nie jest problem http://cgi.ebay.de/Liquid...471413432237569A zauważyłeś jakie tam są dodatki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Lutego 2011 A zauważyłeś jakie tam są dodatki?Drogi kowo te dodatki muszą być, bo inaczej kondensatu w wodzie nie rozpuścisz . Podobne dodatki są też w proszku. Fotki Twoich wyrobów są bardzo udane i jak Wam smakuje to jest ok :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Lutego 2011 te dodatki muszą byćTak sadzisz? a co powiesz na reszte? Zutaten: Wasser, natürliches Hickory Aroma, Branntweinessig, Emulgatir E433. Zutatenlisten können sich ändern, auf die wir leider keinen Einfluss haben und Übertragungsfehler können wir leider nicht zu 100 % ausschließen, daher bitten wir Sie, im Falle einer Nahrungsmittelallergie oder Unverträglichkeit die Angaben auf dem Artikel zu kontrollieren.(podkreslenia moje). Czyli praktycznie nie wiesz co otrzymasz Wybacz,ale auf so was kann ich verzichten. - coś takiego nie interesuje mnie. I jeszcze cena - prawie 2 litry za 17 Euro? Cos tu śmierdzi i na pewno nie hickory. Ja place za 1 litr "dymku" bukowego prawie 50 Euro + Versand i nigdzie taniej nie znalazłem Ale tu przynajmniej wiem co mam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 2 Lutego 2011 wolałbym extrakt pozbawiony związków rakotwórczych, taki o jakim pisze kowoOdezwij sie na PW Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Lutego 2011 Wczoraj pisałem do Ciebie lecz pewnie nie otrzymałeś PW, więc przed chwilą napisałem ponownie :wink: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-144990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Lutego 2011 Brawo :clap: :clap: , za pomysł i wykonanie, świetne wyroby, czego to człowiek nie wymyśli żeby zjeść swoje świeże i na pewno znacznie zdrowsze wędzonki niż sklepowe. Dla kogoś kto nie ma wędzarni, lub czasu by pilnować ognia rewelacja.Pozdrawiam. Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-145002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Lutego 2011 przemo73, nie tak ostro, w Europie robi to jedna firma, a w USA druga i są bardzo konkurencyjne. Nie należy posądzać nauki na nie sprawdzonym przykładzie i efektów na tle przyrody, że jest nie tak! Piszesz o tradycji i jesteś jej wierny, super bo zdrowa! he he he :grin: - super...... tu jest - bla... bla- itd..., a tradycja boli!!! Jak do tej pory od kilku lat prawie wszystkie masarnie raczą tym wszystkie wyroby. Życie jest bardzo szkodliwe, a co dopiero nauki o życiu! Należy być pewnym co się wie i co się pisze! W przeciwnym wypadku mamy syndrom NKWD co sprawdza do jednego, braku wiedzy na wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-145056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Lutego 2011 Surowiec, to dym powstały podczas powolnego spalania drewna i oczyszczony z zbędnych składników. Natrysk i poddanie obróbce termicznej spowoduje, że wędlina wytrzyma kilka dni i takie założenia są przyjęte - produkcja na bieżąco, nie na zapas. W tym momencie nie odbiega od tradycji, a nawet przewyższa znaczną prezentowaną na forum własną produkcję.Widzisz sam sobie przeczysz. w Europie robi to jedna firma, a w USA druga i są bardzo konkurencyjneTak, tylko te firmy z USA nastawiaja się na BBQ i w związku z tym są dodawane rożne... :devil: Ta firma od której ja kupuje, gwarantuje, ze jest to czysty extrakt dymu oczyszczony z wszystkich śmieci. Zresztą porównaj cenę 50 Euro za litr, a 17 Euro za 1.8litra. Czy to coś Ci mówi? Olek.P napisał/a: To nie jest problem http://cgi.ebay.de/Liquid...471413432237569 A zauważyłeś jakie tam są dodatki? No cóż. Nie używaj peklosoli, Vegety, kostek rosołowych, bo to wszystko chemia. A masło margaryna i mleko UHT? A o sexie to w ogóle zapomnij Pozdrawiam jeszcze w miarę zdrowotnie PS. Do pracy jeździsz dorożka konna (eco) czy samochodem? Niestety trzeba coś wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-145057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.