grizzly Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 ...ciekawi mnie jedna rzecz, czy wędzenie w formie aerozolu ma faktycznie mniej skutków ubocznych jeśli chodzi o nasze zdrowie... Moim zdaniem jeśli wprowadzimy do "oprysku" odpowiedni preparat z CYWILIZOWANEGO kraju, gdzie działają RZETELNE i PRZEMYŚLANE wymagania, to możemy uzyskać taki efekt jak ZAPLANUJEMY!!! :grin: Niestety cała reszta zawartości żeru dla "biedronkowca pospolitego" niweczy jakiekolwiek korzyści z tak wyrafinowanej technologii. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-172867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Violka bez obrazy ,ale bredzisz o kondensacie do przemyslu , czego tu szukasz ? zwady czy op... , bo rozumiem ze wchodzac na strone wpisalas gdziekolwiek : wedliny domowe Po drugie jako jeden z pionierow dymogeneratorow uwazam ze dyskusje na temat szkodliwosci dymu podczas wedzenia jest nie na miejscu Jeden Ludz wedzi okorowna brzoza , drugi ludz wedzi orzechem wloskim bo im inni podpowiedzieli ze tak mozna :-( Prosze o wstrzemiezliwosc w opiniotworczosci na temat wedzenia , przede wszystkim te osoby co nie maja na liczniku 50 wedzen A te o nizszym stazu zadymiania o sluchanie i przestrzeganie starszych A wszystkie inne opinie zakreslac na czerwono jako szkodliwe dla innych Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-172986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Violka Prosze o wstrzemiezliwosc w opiniotworczosci na temat wedzenia , przede wszystkim te osoby co nie maja na liczniku 50 wedzen A te o nizszym stazu zadymiania o sluchanie i przestrzeganie starszych A wszystkie inne opinie zakreslac na czerwono jako szkodliwe dla innychbez komentarza... :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-172992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 ... Po drugie jako jeden z pionierow dymogeneratorow uwazam ze dyskusje na temat szkodliwosci dymu podczas wedzenia jest nie na miejscu... Jasiu, proponuje się chwile zastanowić! Skoro "kolory i smaki" w zasadzie(względnie) są te same we wszystkich dymogeneratorach i wędzarniach tradycyjnych (pomijam przypadki partactwa), to gdzie jest ta NAJWIĘKSZA rozbieżność?(a jest) :rolleyes: Oczywista, OCZYWISTOŚĆ, że w składzie chemicznym "dodanym" poczas wędzenia a wpływającym właśnie na walory tego co NAJCENNIEJSZE czyli ZDROWIA!!! Czy Viola "bredzi", czy może mamy do czynienia z ".." (wiadomo co oznaczają te kropki). :tongue: Viola to Osoba po STUDIACH MEDYCZNYCH doskonale obeznana w problematyce jakości produktów spożywczych!(kontekst zdrowia) Czy mamy ignorować interesujący głos w dyskusji nad DG tylko dlatego, że ktoś nawołuje do ignorowania PODSTAWOWEGO parametru mającego kluczowe znaczenie? . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-172996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Pisałem o tym, ale przypomnę.Dobry kondensat dymu jest z całą pewnością zdrowszy od generatora dymu, a generator dymu jest zdrowszy od wędzenia dymem z paleniska.To są fakty i nie należy obruszać się, rzucać zbędnymi epitetami.Nie mylić zdrowia z "tradycją" nie wszystko co "stare" i "tradycyjne" musi być zdrowsze.przykład: jeszcze nie tak dawno, palenie papierosów uważano za relaksujące zajęcie, paliły osoby dorosłe jak i dzieci (młodzież) - obecnie na każdej paczce papierosów są ostrzeżenia. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Czy możecie doradzić jakiś sprawdzony ekstrakt dymu wędzarniczego - mieszkam w bloku więc mógłbym zaryzykować i poeksperymentować z "wędzeniem" w piekarniku elektrycznym Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Jest takie coś , ale nie szukałem . W "naszym " sklepie możesz kupić sól wędzonkową. http://www.wyroby-domowe.pl/wedzonkowa-opakowanie-p-399.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Dobry kondensat dymu jest z całą pewnością zdrowszy od generatora dymu, a generator dymu jest zdrowszy od wędzenia dymem z paleniska. Viola to Osoba po STUDIACH MEDYCZNYCH Mięsa ze sklepu też nie ma sensu kłaść do zalewy, ma w sobie wszystko co trza. Potwierdzają to przecież osoby " po STUDIACH MEDYCZNYCH ". Do piekarnika kładziemy kawał mięsa w rozpuszczonej kostce rosołowej, parujemy, nasycamy "Dobrym kondensatem dymu" i pieczemy, pieczemy. Potem stawiamy w/wym. ulotki reklamowe przed oczy TOSHIBA i VIOLA, każemy im zjeść i wypić otrzymany produkt. Same reklamują, to niech i same zjedzą. Funduję tydzień takiej diety, pod jednym warunkiem: prawnie zagwarantują mi, że nie będą dochodzić żadnych odszkodowań z tytułu ew. utraty zdrowia od mojej osoby i że robią to na własną odpowiedzialność. :devil: Nie ma we mnie wewnętrznej zgody na kryptoreklamę wyrobów wielkoprzemysłowych. Nie brak ekspertyz co do jakości wędlin oferowanych przez przemysł. Przecież konsekwencje poniosą Ci, którzy uwierzyli. :sad: PS. Jaki jest skład płynu wędzarniczego, na ile jest on ustabilizowany. Dla mnie nie jest to postęp, dla mnie jest to paranoja. Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 MIŚ dziękuję za wsparcie. http://www.dobradieta.pl/forum/images/smiles/kiss.gif O ile się orientuję to forum to, nie jest zamknięte dla ścisłego grona ludzi zajmujących się problematyką wędzarniczą, jest dostępne dla ogółu. Poza tym, drogi Jasiu! "Kto pyta nie błądzi jak mówi stare przysłowie. Forum jest po to by dyskutować, wymieniać opinie, a nie przyklaskiwać sobie nawzajem, czyż nie? Każdy temat można przedyskutować, nie widzę w tym niczego niestosownego. @Batiar, a kto mówi o reklamie? Nie pracuję w wytwórni spożywczej żebym miała cokolwiek reklamować. Natrafiłam na pewien artykuł i postanowiłam poddać go pod dyskusje i tyle . A Wy od razu podnosicie larum. Jeśli chodzi o mięso to wiadomo że najlepiej zaopatrzyć się z pewnych źródeł a nie z marketu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Violka, problem polega na tym że co niektórzy jedli 'sklepowe" wyroby cale zycie, nagle olśnienie :idea: zrobili pierwszą wędzonkę i nagle sklepowe to ble, śmieci, trucizna itd. pozostałe 99,999% ludzi na świecie jedzą śmieci i zaraz umrą :grin: pewnie, jak się porówna najtańszy produkt i to jeszcze z promocji to odpad. Ale wystarczy kupić dobre wyroby (niestety dużo droższe) i już to nie są śmieci. Ale jak to bywa w społeczeństwie najlepiej podać skrajny przypadek a tego co się nie rozumie po prostu wyśmiać, żeby nie wyjść na głupca. Do tego dochodzi jeszcze pare 'betonów" którzy na siłę wszystko przekręcą tak żeby wyszło na ich > chcą być bardziej papiescy od Papierza :grin: a i tak do swoich wyrobów kupią w TESCOpodobnych sklepach mięso bo taniej, i z tego super napompowanego mięsa zrobią SUPER zdrowe wędzonki :lol: Co do wolności słowa na otwartym forum zapomnij, powód jw. Pewnie mój post do rana będzie skasowany, ale może zdążysz przeczytać :lol: Extrat dymu do nabycia w wielu sklepach, może nawet i Miro ma. Dobry środek zastępczy jak nie ma wędzarni, ani możliwości do wędzenia, co może dla niektórych wydaje się niemożliwe, ale to forum jest i dla tych Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Jaki jest skład płynu wędzarniczego, na ile jest on ustabilizowany. TOSHIBA, każdy z nas ma wolność wyboru, ale kategoryczne stwierdzenia typu "Dobry kondensat dymu jest z całą pewnością zdrowszy od generatora dymu, a generator dymu jest zdrowszy od wędzenia dymem z paleniska. " są nieuprawnione. Podaj mi definicję "dobrego kondensatu dymu", skoro producenci ostrzegają przed nieustabilizowanym składem i możliwością wystąpienia uczuleń. Skoro ten płyn nie jest lekiem, to na jakiej podstawie został dopuszczony do obrotu?. Za poprawnością naturalnego procesu wędzenia przemawia wiekowa tradycja i doświadczenia. Zawsze można by było zlecić anonimową analizę wyrobów kilku producentów dla kolejnych partii towaru. Wyniki dla mnie byłyby bardzo ciekawe, ale uważam że propagowanie zamaczania zamiast wędzenia nie jest właściwą postawą. I nie mów, że nic podobnego nie robisz: Dobry kondensat dymu jest z całą pewnością zdrowszy od generatora dymu, a generator dymu jest zdrowszy od wędzenia dymem z paleniska. czy też pouczanie zacofańców , za pomocą kryptoreklamy, że jeśli wprowadzimy do "oprysku" odpowiedni preparat z CYWILIZOWANEGO kraju, gdzie działają RZETELNE i PRZEMYŚLANE wymagania nie jest całkiem w porządku. Podaj mi "dobry kondensat" z "cywilizowanego kraju", skład i proces analiz dopuszczających do obrotu, może mnie przekonasz o wyższości... Póki co to mam grillo wędzarnię oraz Bradleya, grilluję na własnym drewnie - po otrzymaniu prywatnej informacji co do możliwości dziwnego składu drewna używanego przy produkcji węgla drzewnego. Różnica w smaku grillowania na drewnie a węglach drzewnych dla moich dzieci i wnuków jest znaczna. :grin: Viola, podaj mi (na PW?) adres tego artykułu który przeczytałaś. Z ciekawością poczytam. Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Viola, podaj mi (na PW?) adres tego artykułu który przeczytałaś. Z ciekawością poczytam.ok podam Ci, nawet dobrze że mnie o to poprosiłeś, spojrzysz fachowym "okiem". :lol: wysłałam na priva bo boję się że tutaj zniknęło by szybciej niż się pojawiło http://www.dobradieta.pl/forum/images/smiles/silent.png ten artykuł to potężna REKLAMA potężnych firm... http://www.dobradieta.pl/forum/images/smiles/hooray.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Violka, litości!!. Jest to przecież reklamowa ulotka, jawny bzdet ze stycznia 2010. 1. Nastrzyk mięsa preparatami do max. 1 =~ 2,8 wagi wejściowej. 2. "Wędzenie" preparatami smakowymi na zasadzie oprysku z dyszy. Temat zdrowia jest unikany jak temat wody święconej przez czarta. Argumentem jest minimalizacja kosztów produkcji. Jasne jest, że zostało to już dawno wdrożone przy produkcji wędlin. Żaden zakład prowadzący masową produkcję bez tych wynalazków nie utrzyma się. Pozostają elitarne małe zakłady o odpowiednim poziomie cen, oraz jednostkowe wyroby takich hobbystów jak my. Ty tych "wynalazków" nie powinnaś chyba stosować ani propagować.Zasada "Primum non nocere" obowiązuje Ciebie nie tylko wobec bliźnich, ale wobec własnej osoby też. :grin: Temat dla mnie jest zamknięty. Jak mawia mój sąsiad "nie mam czasu na pierdoły", idąc do mnie na gorzałę zamiast szukać zagubionych kurzych jajek. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Batiar, Piszesz że mam ci podać dokładny skład, certyfikat stabilności, może zaraz poprosisz o certyfikat farmaceutyczny. OK., już zabieram się do roboty, wszystko będziesz miał do 1000 pozycji za przecinkiem, hmmm albo poczekam, na Twój dokładny skład dymu, załączony certyfikat stabilności i powtarzalności wszystkich procesów wędzarniczych, zaświadczeniem od głównego lekarz kraju że proces w Twojej wędzarni jest CAŁKOWICIE bezpieczny i nie wywoła u NIKOGO objawów alergicznych, no i nie zapomnij dodać wpisu do ewidencji dopuszczonych leków. To o czym piszesz to kpina, wiesz dobrze ze ni można na to odpowiedzieć w zakresie o którym piszesz. Ekstrakt dymu produkowany w „cywilizowanym świecie” to znaczy przez porządnego producenta jest robiony w określonym technologicznie procesie. Poddawany kontroli i ekspertyzom przez wewnętrzne jaki i zewnętrzne laboratoria – jest w końcu składnikiem do produkcji żywności. To przemawia o tym że jednak jego skład mieści się w określonym ramami składzie. W normalnej wędzarni lub używając dymogeneratora określa się mało dymu <> średnio dymy <> lub dużo dymu, są to określenia względne i subiektywne, tak naprawdę każdy proces wędzenia przebiega w innych warunkach „zadymienia względnego” a odnośnikiem poza czasem jest kolor jaki nabiera wędzonka. Tak naprawdę na kolor mają wpływ trzy czynniki (poza oczywiście rodzajem mięsa, sadzą, substancjami smolnymi itd) czas – temperatura – ilość dymu. Natomiast przy stosowaniu ekstraktu dymu, przede wszystkim wyeliminowana została znaczna część składników smolnych, rakotwórczych itd. czyli wszystkich tych które są najbardziej niebezpieczne, a nanoszenie poprzez zanurzanie jest najprostsze. Masz podane ilość wody + ilość ekstraktu + czas + na jaką ilość mięsa to starczy. Wykona to nawet mało ogarnięta osoba umiejąca czytać, posługiwać się zegarkiem i odmierzać objętość, no jeszcze musi umieć posługiwać się wagą. I teraz dla Twojej informacji, nie sprzedaje, ani nigdy nie sprzedawałem niczego co ma cokolwiek wspólnego z produkcja lub przetwórstwem mięsa w tym również maszyny itd. Nie posiadam sklepu ani innej działalności związanej z przetwórstwem mięsa lub pochodnych. Mój jedyny kontakt z mięsem i wszystkim co wokół tego, jest podczas jego spożywania – w domu lub na mieście, lub przetwarzania w zakresie HOOBY! Więc nie podam Ci żadnego dobrego producenta, bo nie mam zamiaru nikogo reklamować. Teraz co do Twojego grilla, mam nadzieje że jest to grill pośredni, bo jeżeli nie to i tu trujesz siebie jak i swoja rodzinkę "tradycją". O różnicy nawet nie będę pisał, bo jest taka sama jak w przypadku wędzenia > palenisko – GD – ekstrakt. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Jakaś dziwna tutaj toczy się polemika.Czy lepsze jest wędzenie metodą tradycjną, czy przemysłową,to tak jakby powiedzieć ,że n.p.materiał z poliestru jest lepszy od bawełny albo od lnu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Violka, litości!!. Jest to przecież reklamowa ulotka, jawny bzdet ze stycznia 2010. 1. Nastrzyk mięsa preparatami do max. 1 =~ 2,8 wagi wejściowej. 2. "Wędzenie" preparatami smakowymi na zasadzie oprysku z dyszy. Temat zdrowia jest unikany jak temat wody święconej przez czarta. Argumentem jest minimalizacja kosztów produkcji. Jasne jest, że zostało to już dawno wdrożone przy produkcji wędlin. Żaden zakład prowadzący masową produkcję bez tych wynalazków nie utrzyma się. Pozostają elitarne małe zakłady o odpowiednim poziomie cen, oraz jednostkowe wyroby takich hobbystów jak my. Ty tych "wynalazków" nie powinnaś chyba stosować ani propagować. Zasada "Primum non nocere" obowiązuje Ciebie nie tylko wobec bliźnich, ale wobec własnej osoby też. :grin: Temat dla mnie jest zamknięty. Jak mawia mój sąsiad "nie mam czasu na pierdoły", idąc do mnie na gorzałę zamiast szukać zagubionych kurzych jajek. :grin:Batiar gdybym była wprawiona w tym temacie to można by mówic że propaguje, :grin: tam było napisane w sposób bardzo przekonywujący, myślałam że jest to tak droga sprawa, że pewnie w Polsce nie stac przemysłu na taki sprzęt, że byc może tylko elitarne jednostki wykorzystują go do produkcji elitarnych wędlin... nie wiedziałam co o tym myślec prawdę powiedziawszy, dlatego zapodałam temat tutaj by dowiedziec sie o co w tym wszystkim chodzi... firma Szwajcarsko- Amerykańska- to robi wrażenie na takich laikach jak ja... taki "cycuś-glancuś" zrobili z tego artykułu... :lol: Z drugiej strony mając taki sprzęt można by wykorzystac go we właściwy, uczciwy sposób, szkoda że wszystko nastawione jest na zyski, a przecież Ci którzy produkują te wędliny też zapadają na choroby nowotworowe, dlaczego ludzie są tak krótkowzroczni... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 TOSHIBA, szanuję Ciebie za fachowość, kulturę i jasność wypowiedzi. Zastrzeżenia mam co do Twoich apodyktycznych w formie, ocennych wypowiedzi. Zawsze staram się unikać zero - jedynkowej oceny zjawisk, czy nawet faktów. Sadzę, że upodobnimy się w tej postawie, przychodzi to z wiekiem... :grin: Znalazłem w Necie: EFSA (Europejski Urząd d/s Bezpieczeństwa Żywności) 20 kwietnia 2009 r. Pierwsze opinie EFSA dotyczące bezpieczeństwa aromatów.============================================================ EFSA opublikował pierwsze opinie dotyczące bezpieczeństwa trzech aromatów dymu wędzarniczego. Panel naukowy EFSA odpowiedzialny za przeprowadzenie oceny (CEF) stwierdził, że stosowanie koncentratu dymu o nazwie Smoke Concentrate 809045 nie budzi zastrzeżeń zdrowotnych. Z kolei w odniesieniu do dwóch pozostałych aromatów, czyli Unismoke i Zesti Smoke 10, stwierdzono, że zaproponowany poziom ich użycia nie zapewnia bezpieczeństwa konsumentów. Panel CEF doszedł do wniosku, iż konieczny jest większy, niż zaproponowany przez producentów, margines bezpieczeństwa zastosowania Unismoke i Zesti Smoke 10. Po dokonaniu przez EFSA oceny bezpieczeństwa aromatów zgłoszonych do autoryzacji powstanie jeden wykaz dozwolonych aromatów, obowiązujący wszystkie Państwa Członkowskie. 12 stycznia 2010 r. Ocena bezpieczeństwa aromatów dymu wędzarniczego ukończona.============================================================ EFSA ukończył pierwszą w historii ocenę bezpieczeństwa wszystkich 11 aromatów dymu wędzarniczego stosowanych w UE. Konieczność oceny aromatów spożywczych wynika z wymogów nowego pakietu rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady dotyczącego substancji dodatkowych, enzymów i aromatów spożywczych oraz substancji pomagających w przetwarzaniu. Opinie wydane przez EFSA bazują na analizie danych dotyczących składu aromatów, ich toksyczności oraz ilości stosowanych w żywności, dostarczonych przez ich producentów.Panel naukowy EFSA odpowiedzialny za przeprowadzenie oceny stwierdził, że przewidywane poziomy spożycia części z przebadanych aromatów mogą się zbliżać do wartości potencjalnie wywołujących negatywne efekty zdrowotne.Jedynie dwóch producentów aromatów zaproponowało dla swoich produktów takie zastosowanie oraz poziom użycia, które pozwoliły EFSA na wydanie pozytywnej opinii. Stosowanie kolejnych kilku aromatów wzbudza wątpliwości dotyczące ich bezpieczeństwa w proponowanych ilościach, przy czym jeden z nich może wywoływać efekt genotoksyczny. W przypadku pięciu kolejnych aromatów stwierdzono brak wystarczających danych dotyczących ich bezpieczeństwa. Wszystkie z ocenianych przez EFSA aromatów są aktualnie lub były obecne na unijnym rynku. Problemem ( wg mnie ) jest precyzyjne dawkowanie określonych preparatów według rygorystycznie zapodanych procedur. "Róbta co chceta" ale nie róbta mi wody z mózgu. Mięso na grilla wstępnie przygotowuję w kuchni (Mastercook), a potem grilluję na specjalnych tackach metalowych, nie palę tłuszczu. Tyle mogę dla swoich orłów zrobić. Masz jakieś uwagi co do mojego grillowania? :shock: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Batiar, Nie ma po co kontynuować tematu ekstraktu, sam na koniec dodałeś ze trzeba stosować wg wskazań więc sam przyznajesz rację ze jeżeli preparat przeszedł pozytywnie badania i stosuje się je wg wskazań to jest najmniej szkodliwy, bo nie ma co ukrywać ze substancje pochodzące ze spalania drewna są szkodliwe. Patrząc na bardziej lub mniej kontrolowane spalane drewna i uzyskiwanie wszystkich składników powstałych w tym procesie, to chyba logiczne że przedostaje się wszystko do wędzonek co powstało podczas tego procesu, a że spala się dużo drewna więc i ilość powstałych przy okazji szkodliwych substancji jest większa a jeżeli przykładowo o wiele mniejsza ilość spalonego drewna w DG, a potrzebne brakujące ciepło uzyskane z elementu grzejnego np grzałek elektrycznych. Na koniec kontrolowane utlenianie drewna w przemysłowy sposób i usunięcie choćby 1% szkodliwych substancji i naniesienie ekstraktu w ściśle określonej ilości musi być mniej szkodliwe od pozostałych sposobów. I na koniec, nie zrozum mnie źle, nie jestem "za" ani "przeciw" żadnej metodzie, sam wędzę konwencjonalnie i przy pomocy DG, ale nie ma co zaprzeczać faktom, tylko i wyłącznie w jakieś wyższej ideologii. Co do grillowania, piszesz że używasz specjalnej metalowej tacki, nie dodałeś ze jest aluminiowa :grin: więc nie ma co dalej tłoczyć tego tematu :grin: no poza - aluminium + wysoka temperatura w kontakcie z żywnością i tłuszczami = :grin: :question: do tego przegrzewany tłuszcz i powstające przy tej reakcji rakotwórcze związki (dotyczy oczywiście oparów powstałych w skutek przegrzanego/spalającego tłuszczu. Jak myślisz, dlaczego w Niemczech jest bardzo duży odsetek zawałowców??? (podpowiedz, grillowanie to jeden z podstawowych "sportów" w wolnym czasie w Niemczech :lol: ) dlatego jest coś takiego jak grill pośredni, który skutecznie eliminuje ten problem - ale nie w całości oczywiście, bo i grillowanie jest równie szkodliwe jak i wiedzenie dla organizmu ludzkiego. Więc jak i we wszystkim trzeba zachować umiar, organizm człowieka z wieloma truciznami daje sobie jakoś radę, byle nie było ich za wiele :lol: :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 ...Problemem ( wg mnie ) 1.) jest precyzyjne dawkowanie określonych preparatów według 2.) rygorystycznie zapodanych procedur. "Róbta co chceta" ale nie róbta mi wody z mózgu. Już widzę to "precyzyjne dawkowanie" w "ciemno" kupionego, przez internet, preparatu "dymu" przez "niekumatego"! :rolleyes: Taki "bp" zrobi sobie prawdopodobnie jeszcze WIĘKSZĄ KRZYWDĘ jak po najbardziej nieudanym wędzeniu tradycyjnym. :tongue: A już najbardziej zabawnie/groteskowo może wyglądać rygorystycznie przestrzeganie procedur. u IGNORANTÓW! :grin: "Róbta co chceta" to hasło na dzisiaj wdrażane z WIEKA OCHOTĄ! :tongue: Wystarczy zobaczyć co się dzieje w "markietach"! BEZROZUMNA "TŁUSZCZA nawala" do koszyka RAKA na TALERZU! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 marek301, Kupujesz w Mango pistolet do malowania natryskowego Paint Zoom za jedyne 169 zł i jedziesz na kolor równomiernie wędzonki. :wink: A jak nie posiadasz prądu w miejscu produkcji to bierzesz starą gruchę na wodę kolońską od fryzjera, wymieniasz płyny i dalej jedziesz do odpowiedniego koloru. :grin: Co do grilla polecam opiekacz na gorące powietrze turbo piekarnik halogenowy Halogen Oven tam tłuszczu nie przypalisz, popiołów nie zjesz i dioksyn nie otrzymasz. Koszty dużo tańsze niż worek węgla drzewnego :grin: A tak swoją drogą już widzę produkcję 5 kg wędzonek na własne potrzeby za pomocą ekstraktu dymu wędzarniczego :blush: Nie wiem jak Wy, ale ja co nieco posmakowałem z nowoczesnej technologii tych super i hiper i paczkowanych wyrobów na wyspach. Skłaniam się do naszych tradycyjnych na 1000%, a nawet zaakceptować "wczesnego Zbója Madeja" Niech ekstrakt konsumują Ci co je wymyślili. :grin: Nic nie zastąpi smaku tradycyjnej wędzarni i dobrze dobranego drewna. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Andyandy, Nie chodzi o zastępowanie czy namawianie do takiej czy innej technologii, ale też nie można walczyć / nie widzieć faktów. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 TOSHIBA, I tu się zgadzam - należy wiedzieć co jest dobre, a co jest złe. Może amatorów to nie dotyczy bezpośrednio, ale zawodowcy powinni wiedzieć nawet jeżeli tej technologii nie wykorzystują. Kto wie to nie błądzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-173254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 27 Września 2011 Witajcie.natrafiłem na ten temat przypadkiem,przeczytałem ze zrozumieniem wszystkie posty i nie zamierzam zanierać głosu w dyskusji , a jedynie zwrócić uwagę koleżeństwa na jeden ,moim zdaniem istony fakt.Produkowanie i sprzedaż jakiegokolwiek produktu wymaga reklamy , a nie ma nic prostrzego i skutecznego jak powoływanie się na autorytety w danej dziedzinie lub certyfikaty różnorakich instytucji.Pamiętać należy ,że przy produkcji masowej mamy do czynienia z potężnymi pieniędzmi i co jakiś czas okazuje się ,że badania przeprowadzone w "Niezależnych labotratoriach" okazują się zafałszowane , a napisy typu "przebadany dermatologicznie" lub "Zalecany przez Instytut Matki i Dziecka" nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.Koleżanka Violka pewnie zna temat światowej sławy profesora kardiologii z USA ,który za ciężką kasę pisał pozytywne opinie (BEZ BADAŃ!!!!!) dla firm farmaceutycznych dotyczące leków ,które miały być dopuszczone do obrotu.Całe szczęście przyłapany i skazany.Reasumując myślę ,że do wszystkich produktów należy podchodzić z pewną rezerwą ,co nie znaczy ,że nie można ich stosować czy spożywać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-177204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Września 2011 JacekC, To co piszesz to świat biznesu i dużych pieniędzy więc przekręt z wyboru jest świadomy. Mamona kusi, ale co kusi na forum, żeby samemu robić sobie krzywdę. Stwierdzenia: bo widziałem, bo on miał, bo było w internecie, kosztowałem. itd. Stare utarte wzory i błędy powielane i wciąż ten sam problem. "Zawodowcy" czyli ludzie stale związani z masarstwem i przemysłem wędliniarskim, technolodzy i amatorzy piszą konkretnie o zdrowiu, zasadach, wędzeniu i nazewnictwie. Jest "burza" bo schab z polędwicą się myli lub nie określa fachowo gatunki mięsa. Pisane jest wszystko o dymie, spalaniu, składzie chemicznym. Szkoda że nie dociera. Wywraca się każde błędy pod względem produkcji wędlin i powtarzalności wyrobów. Nie widzi się szkodliwych wędzarni, a jedyne określenie jakie piękne i ładnie zrobione. Na forum praktycznie milczy się na ten temat. :rolleyes: Chyba w praktyce zdrowsze są wędliny z hipermarketów, te bezmięsne! nawet jeżeli uda się przechować dwa dni w lodówce. Napisał bym coś więcej, ale regulamin nie pozwala. :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-177214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 27 Września 2011 Andyandy, :clap: , nic dodać, nic ująć... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/4/#findComment-177215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.