Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze, po ostatniej nieudanej krakowskiej byłem pewien wady mięsa, ale dziś ponownie zrobiłem kiełbasę krakowskopodobną i znów porażka. Nie wiem co zrobiłem nie tak.

Skład:

WP kl I (szynka, różne mięśnie) 2,3 kg

WP kl IIa 0,7 kg

słonina 0,3 kg

woda 50 ml

pieprz 3 g

cukier 3 g

czosnek suszony 2 g

 

WP I w kostkę ~2-3 cm, WP II i słonina na sitku 8 mm. Mieszane ręcznie ok 15 minut, kleiło się świetnie, nie odklejało się od dłoni. Osłonka białkowa 65 mm, batony po ok 1 kg. Osadzanie 12 godzin w 3-4 st C, osuszanie w komorze, wędzenie - pierwsza godzina 60 st, druga godzina 75 stopni, pieczenie w piekarniku z termoobiegiem (85-95 st) do 70 st wewnątrz. Kiełbasa rozpada się, spory podciek. Gdzie popełniłem błąd?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa rozpada się, spory podciek.

Według mnie dałeś słoninę ona się wytapia i daje podciek i nie dałeś masy wiążącej tzw emulsji z wp III to mogą być golonki lub wołowina zmielone 2xna sitku 2-3mm.Najpierw mieszasz III z wodą i przyprawami a następnie dajesz resztę mięsa i mieszasz.

I do tego mięso krojone w kostkę powinno być troszkę rozbite aby poprzerywać włókna lub przepuszczone przez maszynkę z lejkiem bez sitka i nożyka.

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145748
Udostępnij na innych stronach

pierwsza godzina 60 st, druga godzina 75 stopni,

Moim zdaniem tutaj.

 

[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 20:27 ]

wp III to mogą być golonki

Masę wiążącą można zrobić z IIwp.,a niektóre kiełbasy w ogóle nie mają masy wiążącej i się trzymają.Podcieki to za wysoka temp obróbki.

 

[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 20:28 ]

pieczenie w piekarniku z termoobiegiem (85-95 st)

A i tutaj nie za wesoło.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145749
Udostępnij na innych stronach

Podcieki to za wysoka temp obróbki.

To co kolega powie na to że ja bardzo często robię kiełbasę typu właśnie krakowska lub żywiecka i piekę ją w wędzarni w temp. dochodzącej w końcowej fazie do 100* i jeszcze nigdy nie miąłem podcieku.

 

[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 20:36 ]

słonina według mnie jest dobra na smalec lub prasowana i wędzona a nie do kiełbasy.

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145750
Udostępnij na innych stronach

a ja robię tak z szynki peklowanej odkrawam wszelkie odpadki resztę kroje na kawałki około 3 cm z karkówek peklowanych też sporo odkrawam to co odkroiłem z szynek i karkówek ma swój tłuszczyk mielę na 8 mm dodaję przyprawy i kawałki pokrojone z szynki mieszam napełniam wedzę i parzę bez pieczenia wychodzi pyszna nazywam ją szynkowa nigdy mi się nie udawała do póki nie kupiłem elektrycznej mieszarki

PS. udała mi sie po 3 latach od mojego pierwszego wędzenia to jest moja pierwsza porada na tej stronie chodź nadal uważam że mało wiem pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145752
Udostępnij na innych stronach

Słaszna uwaga. Czas mieszania. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145753
Udostępnij na innych stronach

dochodzącej w końcowej fazie do 100* i jeszcze nigdy nie miąłem podcieku.

Tylko jak długo?

 

słonina według mnie jest dobra na smalec lub prasowana i wędzona a nie do kiełbasy.

To się grubo mylisz bo słonina tylko ta odpowiednia jest bardzo dobra na kiełbasę ,a która to zapewne wiesz więc nie będę Cię uczył

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145757
Udostępnij na innych stronach

maxell11@wp.pl lub PW na forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145760
Udostępnij na innych stronach

15 minut to chyba nieco za mało przy I w kostkach?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145764
Udostępnij na innych stronach

WP I w kostkę ~2-3 cm, WP II i słonina na sitku 8 mm. Mieszane ręcznie ok 15 minut, kleiło się świetnie, nie odklejało się od dłoni. Osłonka białkowa 65 mm, batony po ok 1 kg. Osadzanie 12 godzin w 3-4 st C, osuszanie w komorze, wędzenie - pierwsza godzina 60 st, druga godzina 75 stopni, pieczenie w piekarniku z termoobiegiem (85-95 st) do 70 st wewnątrz. Kiełbasa rozpada się, spory podciek. Gdzie popełniłem błąd?

Bardzo często tak miałem kiedy mięso kupowałem w markecie , od kiedy zaopatruje się u sprawdzonego sprzedawcy , problem juz się nie pojawił

Czy w smaku kiełbasa nie jest lekko kwaskowa? U mnie za każdym razem taka była ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145768
Udostępnij na innych stronach

Skład:

WP kl I (szynka, różne mięśnie) 2,3 kg

WP kl IIa 0,7 kg

słonina 0,3 kg

Co to za receptura . W tej kiełbasie to musi być co najmniej 15 -20% wp kl III i to porządnej z golonek i bez tłuszczu. Nie komentuję wypowiedzi bo i po co jak nikt nie zwraca uwagi na skład . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145775
Udostępnij na innych stronach

Przeglądałem wszystkie receptury na tego typu kiełbasę i w każdej, jak piszesz Dziadku, jest albo III wp., albo II wolowa. Ale to jest receptura autorska i nie dyskutuję o składzie mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145776
Udostępnij na innych stronach

kleiło się świetnie

A na to to zwrócił ktoś uwagę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145777
Udostępnij na innych stronach

Tak będzie. Ostatnio robiliśmy próbę przy produkcji szynkowej i mięso kl. I krojone w kostkę, po bardzo dokładnym wymieszaniu mieszarką mechaniczną, bardzo dobrze się kleiło.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145778
Udostępnij na innych stronach

kleiło się świetnie

 

 

A na to to zwrócił ktoś uwagę.

.

Tylko co się kleiło -chyba tłuszcz . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145780
Udostępnij na innych stronach

W tej kiełbasie to musi być co najmniej 15 -20% wp kl III i to porządnej z golonek i bez tłuszczu.

A czy nie pisałem o tym cytat: nie dałeś masy wiążącej tzw emulsji z wp III to mogą być golonki lub wołowina zmielone 2xna sitku 2-3mm

i dalej cytat:dałeś słoninę ona się wytapia i daje podciek

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145781
Udostępnij na innych stronach

nie dałeś masy wiążącej tzw emulsji z wp III

Nie ma tak zwanej emulsji. Emulsja, a masa wiążąca to są dwa całkiem inne składniki w produkcji kiełbas. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145787
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa rozpada się, spory podciek.

Chętnie bym ja widział może jakaś skromna fortka :question:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145788
Udostępnij na innych stronach

Tak, 15 minut ręcznego mieszania przy takim składzie i rozdrobnieniu i pikuś. teraz mięso dobrze klei po 5-ciu minutach i co z tego. Popracował by do drugiego potu i problemu by nie było. Ja teraz często korzystam z mieszarki elektrycznej, muszę uważać by za bardzo nie wyrobić, bo kiełbaska robi się twarda. A te procesy obróbki cieplnej raczej nie miały dużego wpływu na wymienione przez autora wady. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145789
Udostępnij na innych stronach

Uuuu, ale odzew :)

Odpowiadam.

Kiełbasa była spontaniczna, żona zażyczyła, a nie miałem golonki pod ręką. Miało być więcej kabanosów. Wyrabiałem ręcznie bo 3 kg w mieszarce kiepsko by się mieszało. Zdjęcia nie będzie bo mi ukradli aparat :( Czytając wasze odpowiedzi zakładam że błąd raczej w składzie, mniej prawdopodobne że w obróbce termicznej. Jednak to druga nieudana gruba kiełbasa którą piekłem. Wcześniejsza, świąteczna, parzona była ok. Przyznaję się nie rozklepałem wp I.

 

Dziękuję za porady, następnym razem trzymam się ściśle receptury i nie ulegam presji małżonki ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145818
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.