RaV22 Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lutego 2011 Kurcze, po ostatniej nieudanej krakowskiej byłem pewien wady mięsa, ale dziś ponownie zrobiłem kiełbasę krakowskopodobną i znów porażka. Nie wiem co zrobiłem nie tak.Skład:WP kl I (szynka, różne mięśnie) 2,3 kgWP kl IIa 0,7 kgsłonina 0,3 kgwoda 50 mlpieprz 3 gcukier 3 gczosnek suszony 2 g WP I w kostkę ~2-3 cm, WP II i słonina na sitku 8 mm. Mieszane ręcznie ok 15 minut, kleiło się świetnie, nie odklejało się od dłoni. Osłonka białkowa 65 mm, batony po ok 1 kg. Osadzanie 12 godzin w 3-4 st C, osuszanie w komorze, wędzenie - pierwsza godzina 60 st, druga godzina 75 stopni, pieczenie w piekarniku z termoobiegiem (85-95 st) do 70 st wewnątrz. Kiełbasa rozpada się, spory podciek. Gdzie popełniłem błąd? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lutego 2011 Kiełbasa rozpada się, spory podciek. Według mnie dałeś słoninę ona się wytapia i daje podciek i nie dałeś masy wiążącej tzw emulsji z wp III to mogą być golonki lub wołowina zmielone 2xna sitku 2-3mm.Najpierw mieszasz III z wodą i przyprawami a następnie dajesz resztę mięsa i mieszasz. I do tego mięso krojone w kostkę powinno być troszkę rozbite aby poprzerywać włókna lub przepuszczone przez maszynkę z lejkiem bez sitka i nożyka. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Lutego 2011 pierwsza godzina 60 st, druga godzina 75 stopni,Moim zdaniem tutaj. [ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 20:27 ] wp III to mogą być golonkiMasę wiążącą można zrobić z IIwp.,a niektóre kiełbasy w ogóle nie mają masy wiążącej i się trzymają.Podcieki to za wysoka temp obróbki. [ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 20:28 ] pieczenie w piekarniku z termoobiegiem (85-95 st)A i tutaj nie za wesoło. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Lutego 2011 Podcieki to za wysoka temp obróbki.To co kolega powie na to że ja bardzo często robię kiełbasę typu właśnie krakowska lub żywiecka i piekę ją w wędzarni w temp. dochodzącej w końcowej fazie do 100* i jeszcze nigdy nie miąłem podcieku. [ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 20:36 ] słonina według mnie jest dobra na smalec lub prasowana i wędzona a nie do kiełbasy. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinkw-uk Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Lutego 2011 a ja robię tak z szynki peklowanej odkrawam wszelkie odpadki resztę kroje na kawałki około 3 cm z karkówek peklowanych też sporo odkrawam to co odkroiłem z szynek i karkówek ma swój tłuszczyk mielę na 8 mm dodaję przyprawy i kawałki pokrojone z szynki mieszam napełniam wedzę i parzę bez pieczenia wychodzi pyszna nazywam ją szynkowa nigdy mi się nie udawała do póki nie kupiłem elektrycznej mieszarki PS. udała mi sie po 3 latach od mojego pierwszego wędzenia to jest moja pierwsza porada na tej stronie chodź nadal uważam że mało wiem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Lutego 2011 Słaszna uwaga. Czas mieszania. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinkw-uk Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lutego 2011 zapomniałem dodać że wędzę w temp. około 70 stopni i powiem że nie przywiązuje do tego wagi jak przy kiełbasach czy szynkach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Lutego 2011 dochodzącej w końcowej fazie do 100* i jeszcze nigdy nie miąłem podcieku. Tylko jak długo? słonina według mnie jest dobra na smalec lub prasowana i wędzona a nie do kiełbasy. To się grubo mylisz bo słonina tylko ta odpowiednia jest bardzo dobra na kiełbasę ,a która to zapewne wiesz więc nie będę Cię uczył Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinkw-uk Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Lutego 2011 maxel jak sie z tobą skontaktować na priw. mam kilka pytań Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Lutego 2011 maxell11@wp.pl lub PW na forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Lutego 2011 Czas mieszania. Też baaardzo ważna sprawa ale RaV22 napisał że farsz był dobrze wyrobiony więc szukamy innej przyczyny Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Lutego 2011 15 minut to chyba nieco za mało przy I w kostkach? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Lutego 2011 WP I w kostkę ~2-3 cm, WP II i słonina na sitku 8 mm. Mieszane ręcznie ok 15 minut, kleiło się świetnie, nie odklejało się od dłoni. Osłonka białkowa 65 mm, batony po ok 1 kg. Osadzanie 12 godzin w 3-4 st C, osuszanie w komorze, wędzenie - pierwsza godzina 60 st, druga godzina 75 stopni, pieczenie w piekarniku z termoobiegiem (85-95 st) do 70 st wewnątrz. Kiełbasa rozpada się, spory podciek. Gdzie popełniłem błąd? Bardzo często tak miałem kiedy mięso kupowałem w markecie , od kiedy zaopatruje się u sprawdzonego sprzedawcy , problem juz się nie pojawił Czy w smaku kiełbasa nie jest lekko kwaskowa? U mnie za każdym razem taka była ... Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Lutego 2011 Fakt ale było tego trochę ponad 3kg wprawna ręka wymieszałaby :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Lutego 2011 Skład: WP kl I (szynka, różne mięśnie) 2,3 kg WP kl IIa 0,7 kg słonina 0,3 kgCo to za receptura . W tej kiełbasie to musi być co najmniej 15 -20% wp kl III i to porządnej z golonek i bez tłuszczu. Nie komentuję wypowiedzi bo i po co jak nikt nie zwraca uwagi na skład . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Lutego 2011 Przeglądałem wszystkie receptury na tego typu kiełbasę i w każdej, jak piszesz Dziadku, jest albo III wp., albo II wolowa. Ale to jest receptura autorska i nie dyskutuję o składzie mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Lutego 2011 kleiło się świetnie A na to to zwrócił ktoś uwagę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Lutego 2011 Tak będzie. Ostatnio robiliśmy próbę przy produkcji szynkowej i mięso kl. I krojone w kostkę, po bardzo dokładnym wymieszaniu mieszarką mechaniczną, bardzo dobrze się kleiło. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Lutego 2011 kleiło się świetnie A na to to zwrócił ktoś uwagę.. Tylko co się kleiło -chyba tłuszcz . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Lutego 2011 W tej kiełbasie to musi być co najmniej 15 -20% wp kl III i to porządnej z golonek i bez tłuszczu. A czy nie pisałem o tym cytat: nie dałeś masy wiążącej tzw emulsji z wp III to mogą być golonki lub wołowina zmielone 2xna sitku 2-3mm i dalej cytat:dałeś słoninę ona się wytapia i daje podciek Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Lutego 2011 nie dałeś masy wiążącej tzw emulsji z wp III Nie ma tak zwanej emulsji. Emulsja, a masa wiążąca to są dwa całkiem inne składniki w produkcji kiełbas. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Lutego 2011 Kiełbasa rozpada się, spory podciek.Chętnie bym ja widział może jakaś skromna fortka :question: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Lutego 2011 Tak, 15 minut ręcznego mieszania przy takim składzie i rozdrobnieniu i pikuś. teraz mięso dobrze klei po 5-ciu minutach i co z tego. Popracował by do drugiego potu i problemu by nie było. Ja teraz często korzystam z mieszarki elektrycznej, muszę uważać by za bardzo nie wyrobić, bo kiełbaska robi się twarda. A te procesy obróbki cieplnej raczej nie miały dużego wpływu na wymienione przez autora wady. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Lutego 2011 Ja robię według tej receptury mięsnej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1384 i jest ok ale co do przypraw to trzeba troszę poprawić :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Lutego 2011 Uuuu, ale odzew Odpowiadam.Kiełbasa była spontaniczna, żona zażyczyła, a nie miałem golonki pod ręką. Miało być więcej kabanosów. Wyrabiałem ręcznie bo 3 kg w mieszarce kiepsko by się mieszało. Zdjęcia nie będzie bo mi ukradli aparat Czytając wasze odpowiedzi zakładam że błąd raczej w składzie, mniej prawdopodobne że w obróbce termicznej. Jednak to druga nieudana gruba kiełbasa którą piekłem. Wcześniejsza, świąteczna, parzona była ok. Przyznaję się nie rozklepałem wp I. Dziękuję za porady, następnym razem trzymam się ściśle receptury i nie ulegam presji małżonki Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/#findComment-145818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.