Skocz do zawartości

Pokemona wariacje miesne i takie tam...


Rekomendowane odpowiedzi

całkiem ładna chociaż tłustawa trochę

Tłuszcz to tak można ukryć w wyrobie, że byś się zdziwił :grin:

Mnie osobiście, na widok takich oczek aż slinka cieknie. Już na wstępie mam pewność, że ten tłuszcz jest w wędlinie co gwarantuje jej dobry smak i konsystencję.

Ach, pokemonie, gdybyż ta Twoja mielonka była po tej stronie monitora!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-154995
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To taką młodszy zrobisz na drogę do Napoleonowa

:cool: Zbóju, zrobie mielonkę, chlebek albo dwa, co by na drogę było :) a ze my przed zlotem bedziemy ze dwa dni ? to trzeba coś jeść i czytać :wink: z głodu pewnie nie umrzemy... a kto wie gdzie zajedziemy...

 

[ Dodano: Sob 02 Kwi, 2011 09:16 ]

Tłuszcz to tak można ukryć

slinka cieknie.

dobry smak i konsystencję.

EAnna, masz 1000% racji !!! Smak po prostu... nie da się... powiedzieć... ja nie specjalnie lubie tłuste, tłuszcz, brrry, ale... w tej akurat mielonce, tłustego było procentowo... ok 35 ? Tego sie w ogóle nie czuje... tego tłuszczu... ide sobie ukroic kawałek, bo sniadania nie jadłem jeszcze... :tongue:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-154999
Udostępnij na innych stronach

A to moja wspomniana wcześniej "kanapkowa" mielonka z oliwkami...

przepis na nią jest na poprzedniej stronie? bo nie wiem czy to ta sama, bo w tamtej nie widzę oliwek.

Po świętach na pewno ją wypróbuję, bo moja Zuzia też uwielbia oliwki.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-155013
Udostępnij na innych stronach

przepis na nią jest na poprzedniej stronie? bo nie wiem czy to ta sama,

tak madlinko, to ta sama,napisałem tam, że zrobiłem trzy normalne a do dwóch doadałem oliwek :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-155031
Udostępnij na innych stronach

faktycznie, nie zauważyłam, dzięki, już sobie zapisałam, wydrukowałam, na pewno zrobię.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-156062
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wymodziłem swoją "szynkę konserwową"...

 

http://img814.imageshack.us/img814/6375/dscf8956wm.jpg

 

Zaglądam przedwczoraj rano do lodówki... a tam jakoś tak pusto... wszystko zjedzone... O nie, myślę sobie... przecież nie kupię jakiejś "sklepowej' szynki czy mielonki...

Szybka decyzja, pogrzebałem trochę na naszym forum, zapakowałem Bartka do wózka i "pojechaliśmy" na zakupy do "naszego mięsnego" :)

Zakupiliśmy 1,8 kg szynki wp i golonkę, ok 0,8kg...

Zrobiłem taką... "Szynkę konserwową" wg własnej fantazji, opierając sie na kilku przepisach z naszej skarbnicy wiedzy :grin:

Z zakupionego surowca uzyskałem 1,1kg wp I i 1,1kg wp III... I pokrojona w kawałki, III zmielona na sitku 4 i potraktowana blenderem... Mieso peklowane na sucho, 17g peklosoli/kg - 48h.

Najpierw porządnie wymieszałem III z ok 100ml wody i z przyprawami, pieprz czarny mielony 2g/kg, kolendra 0,3 g/kg, pieprz ziołowy 1g/kg i 5g majeranku... nastepnie dobrze wymieszałem I i później juz wszystko razem... az do uzyskania odpowiedniej kleistości...

Nadziewałem ręcznie w osłonki barierowe fi 90 mm

Parzyłem w temp ok 75 st przez 90 minut...

Wyszły mi dwie "szynki", a takie smaczne, że juz jednej prawie nie ma :)

Do tego swój "chleb izerski" i normalnie ... rewelacja !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157356
Udostępnij na innych stronach

A skórki z golonki?

Może następnym razem warto zrobić z nich galaretkę do szyneczki i będziesz miał jak

"fabryczną". :grin:

A i wykorzystane mięsko w 100% :lol:

A w ogóle to :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157391
Udostępnij na innych stronach

A skórki z golonki?

Skórki z golonki "poszły" do świątecznego pasztetu z królika :) ale o tym wieczornie napiszę, właśnie się piecze :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157393
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wymodziłem swoją "szynkę konserwową"...

No wreszcie pokemonie jesteś '' sobą'' i tak ma być :grin: :wink:

Co do szynki konserwowej to rewelacja :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157426
Udostępnij na innych stronach

Pokemonik..nie gniewaj się na mnie..ale dla mnie to nie szynka konserwowa.. :blush:

 

Dobra,...wiem,że już jestem persona non grata..ale szczerość u mnie ma moc większą od pieniędzy :P :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157457
Udostępnij na innych stronach

Witam pokemon15, .

 

Widzę że niezłe jajeczko z ciebie :wink: :lol: ,czy to już na stałe czy tylko świątecznie :grin:

 

Mnie się bardzo podoba

 

Pozdrawiam.

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157458
Udostępnij na innych stronach

dla mnie to nie szynka konserwowa.

Małgoś, skarbie mój, po prostu nie wiedziałem jak nazwać kawałki szynki w osłonkach barierowych... parzone... nie mam praski, szynkowara... najbardziej pasowała mi taka nazwa... a, że to moje fantazje... Sam nie wiem... może "kanapkowa szynkowa" ? ale taka pyszna wyszła, że masakra.... :)

 

[ Dodano: Wto 19 Kwi, 2011 01:42 ]

Widzę że niezłe jajeczko z ciebie

może i na stałe... bo po co mam was straszyć... :mellow:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157466
Udostępnij na innych stronach

Przed wczoraj wymodziłem Pasztet Świąteczny z Królika w dwóch wersjach... normalny tradycyjny i na specjalne życzenie mojej żony z papryką :)

 

http://img705.imageshack.us/img705/2266/dscf9015wm.jpg

http://img850.imageshack.us/img850/4263/dscf9016wm.jpg

 

W sumie pasztet robiłem i dla nas i dla mojego "średniego" brata Grześka :) on załatwił króla a ja resztę :)

W sumie tuszka ważyła ok 1,5kg, do tego 1,5kg boczku wieprzowego i 1kg wątróbek drobiowych (tym razem), 3 duże cebule, 3 marchewki, seler i skórki z golonki, jakieś 0,3kg, 4 kajzerki i 4 jajka. Pieprz, sól i gałka do smaku... 6 ząbków czosnku i garść podgrzybków suszonych :grin:

Wszystko poszło do gara, gotowało się do miękkości, wątróbki z cebulą pokrojona w talarki podsmażyłem.

Wszystko zmieliłem na sitku nr 4, dodałem przyprawy i jajka, bułki namoczone w wodzie (tez zmielone), wymieszałem i do foremek. Jak wspomniałem wcześniej jeden pasztet zrobiłem "paprykowy"... dwie małe zielone papryki pokroiłem w kostkę i wymieszałem z farszem.

http://images47.fotosik.pl/817/f38a9e65a8193f4dm.jpg

Pasztety zapiekałem 60 minut w temp. 180 stopni.

http://images43.fotosik.pl/816/ca1f96ebe2218bd2m.jpg http://images43.fotosik.pl/816/401a94d52b3cf494m.jpg http://images47.fotosik.pl/817/6a7448f2aea7e289m.jpg http://images49.fotosik.pl/815/89dc257b043d0457m.jpg

Na koniec tylko napiszę, że wieczorkiem w poniedziałek zawiozłem jeden pasztet bratu... Następnego dnia rano o godzinie 6.58 dostałem sms-a od bratowej... "Artur, pasztet jest taki dobry, że w nocy mi się śnił aż się obudziłam i musiałam zejść do kuchni i skosztować kawałek..."

:cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157638
Udostępnij na innych stronach

bułki namoczone w wodzie

To ja tak nieśmiało dodam ,że może lepiej by było jak byś te bułki namoczył w sosie po ugotowanym mięsie a nie w wodzie.Pasztecik ładniutki. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157639
Udostępnij na innych stronach

bułki namoczył w sosie

Wiem, wiem, miałem je namoczyć w bulionie z gotowanego miesa ale szybko, szybko o wrzuciłem do wody...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157650
Udostępnij na innych stronach

Pasztet Świąteczny z Królika

Piękne paszteciki :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157656
Udostępnij na innych stronach

Przed wczoraj wymodziłem Pasztet Świąteczny z Królika

Pokemonie.. pasztety wyglądają rewelacyjnie i na pewno tak smakują. :thumbsup: :clap:

Zieloną paprykę dałeś celowo czy po prostu tylko taką miałeś w domu??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157669
Udostępnij na innych stronach

Zieloną paprykę dałeś celowo czy po prostu tylko taką miałeś w domu??

Taka akurat miałem, żona jest zachwycona :) Poprzednio dałem czerwoną...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157673
Udostępnij na innych stronach

lusia@ napisał/a:

Zieloną paprykę dałeś celowo czy po prostu tylko taką miałeś w domu??

 

Taka akurat miałem, żona jest zachwycona :) Poprzednio dałem czerwoną...

Pytałam dlatego że z czerwoną fajniej by wyglądało.. ale najważniejsze że zadowolona.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157676
Udostępnij na innych stronach

Taka akurat miałem, żona jest zachwycona

Witam ,pasztety wyglądają rewelacyjnie :thumbsup: :clap:

Zapomniałeś dodać ,że Bratowa też :lol:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157678
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w końcu po ponad dwóch miesiącach wyciągnąłem ze skarpety moją karkówkę a'la parmeńską :)

 

http://img155.imageshack.us/img155/8315/dscf9203wm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-158223
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w końcu po ponad dwóch miesiącach wyciągnąłem ze skarpety moją karkówkę a'la parmeńską :)

 

No i gadaj jaki smak :smile: bo kolorek piękny :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-158227
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.