EAnna Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 całkiem ładna chociaż tłustawa trochęTłuszcz to tak można ukryć w wyrobie, że byś się zdziwił :grin: Mnie osobiście, na widok takich oczek aż slinka cieknie. Już na wstępie mam pewność, że ten tłuszcz jest w wędlinie co gwarantuje jej dobry smak i konsystencję. Ach, pokemonie, gdybyż ta Twoja mielonka była po tej stronie monitora! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-154995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 To taką młodszy zrobisz na drogę do Napoleonowa Zbóju, zrobie mielonkę, chlebek albo dwa, co by na drogę było a ze my przed zlotem bedziemy ze dwa dni ? to trzeba coś jeść i czytać :wink: z głodu pewnie nie umrzemy... a kto wie gdzie zajedziemy... [ Dodano: Sob 02 Kwi, 2011 09:16 ] Tłuszcz to tak można ukryćslinka cieknie.dobry smak i konsystencję.EAnna, masz 1000% racji !!! Smak po prostu... nie da się... powiedzieć... ja nie specjalnie lubie tłuste, tłuszcz, brrry, ale... w tej akurat mielonce, tłustego było procentowo... ok 35 ? Tego sie w ogóle nie czuje... tego tłuszczu... ide sobie ukroic kawałek, bo sniadania nie jadłem jeszcze... :tongue: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-154999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 A to moja wspomniana wcześniej "kanapkowa" mielonka z oliwkami...przepis na nią jest na poprzedniej stronie? bo nie wiem czy to ta sama, bo w tamtej nie widzę oliwek. Po świętach na pewno ją wypróbuję, bo moja Zuzia też uwielbia oliwki. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-155013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 przepis na nią jest na poprzedniej stronie? bo nie wiem czy to ta sama,tak madlinko, to ta sama,napisałem tam, że zrobiłem trzy normalne a do dwóch doadałem oliwek Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-155031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 faktycznie, nie zauważyłam, dzięki, już sobie zapisałam, wydrukowałam, na pewno zrobię. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-156062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Wczoraj wymodziłem swoją "szynkę konserwową"... http://img814.imageshack.us/img814/6375/dscf8956wm.jpg Zaglądam przedwczoraj rano do lodówki... a tam jakoś tak pusto... wszystko zjedzone... O nie, myślę sobie... przecież nie kupię jakiejś "sklepowej' szynki czy mielonki... Szybka decyzja, pogrzebałem trochę na naszym forum, zapakowałem Bartka do wózka i "pojechaliśmy" na zakupy do "naszego mięsnego" Zakupiliśmy 1,8 kg szynki wp i golonkę, ok 0,8kg... Zrobiłem taką... "Szynkę konserwową" wg własnej fantazji, opierając sie na kilku przepisach z naszej skarbnicy wiedzy :grin: Z zakupionego surowca uzyskałem 1,1kg wp I i 1,1kg wp III... I pokrojona w kawałki, III zmielona na sitku 4 i potraktowana blenderem... Mieso peklowane na sucho, 17g peklosoli/kg - 48h. Najpierw porządnie wymieszałem III z ok 100ml wody i z przyprawami, pieprz czarny mielony 2g/kg, kolendra 0,3 g/kg, pieprz ziołowy 1g/kg i 5g majeranku... nastepnie dobrze wymieszałem I i później juz wszystko razem... az do uzyskania odpowiedniej kleistości... Nadziewałem ręcznie w osłonki barierowe fi 90 mm Parzyłem w temp ok 75 st przez 90 minut... Wyszły mi dwie "szynki", a takie smaczne, że juz jednej prawie nie ma Do tego swój "chleb izerski" i normalnie ... rewelacja !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Szybka decyzjaI co tu mozna powiedziec ? Nic dodac nic ujac - Tojest nasz Pokemon15 :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 A skórki z golonki?Może następnym razem warto zrobić z nich galaretkę do szyneczki i będziesz miał jak"fabryczną". :grin:A i wykorzystane mięsko w 100% :lol: A w ogóle to :thumbsup: :clap: Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 A skórki z golonki?Skórki z golonki "poszły" do świątecznego pasztetu z królika ale o tym wieczornie napiszę, właśnie się piecze Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Skórki z golonki "poszły" do świątecznego pasztetu z królika Znaczy jesteś rozgrzeszony :grin: Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Wczoraj wymodziłem swoją "szynkę konserwową"... No wreszcie pokemonie jesteś '' sobą'' i tak ma być :grin: :wink: Co do szynki konserwowej to rewelacja :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Wczoraj wymodziłem swoją "szynkę konserwową" Apetycznie wygląda. :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Pokemonik..nie gniewaj się na mnie..ale dla mnie to nie szynka konserwowa.. :blush: Dobra,...wiem,że już jestem persona non grata..ale szczerość u mnie ma moc większą od pieniędzy :P :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Witam pokemon15, . Widzę że niezłe jajeczko z ciebie :wink: :lol: ,czy to już na stałe czy tylko świątecznie :grin: Mnie się bardzo podoba Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 dla mnie to nie szynka konserwowa.Małgoś, skarbie mój, po prostu nie wiedziałem jak nazwać kawałki szynki w osłonkach barierowych... parzone... nie mam praski, szynkowara... najbardziej pasowała mi taka nazwa... a, że to moje fantazje... Sam nie wiem... może "kanapkowa szynkowa" ? ale taka pyszna wyszła, że masakra.... [ Dodano: Wto 19 Kwi, 2011 01:42 ] Widzę że niezłe jajeczko z ciebiemoże i na stałe... bo po co mam was straszyć... :mellow: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Przed wczoraj wymodziłem Pasztet Świąteczny z Królika w dwóch wersjach... normalny tradycyjny i na specjalne życzenie mojej żony z papryką http://img705.imageshack.us/img705/2266/dscf9015wm.jpg http://img850.imageshack.us/img850/4263/dscf9016wm.jpg W sumie pasztet robiłem i dla nas i dla mojego "średniego" brata Grześka on załatwił króla a ja resztę W sumie tuszka ważyła ok 1,5kg, do tego 1,5kg boczku wieprzowego i 1kg wątróbek drobiowych (tym razem), 3 duże cebule, 3 marchewki, seler i skórki z golonki, jakieś 0,3kg, 4 kajzerki i 4 jajka. Pieprz, sól i gałka do smaku... 6 ząbków czosnku i garść podgrzybków suszonych :grin: Wszystko poszło do gara, gotowało się do miękkości, wątróbki z cebulą pokrojona w talarki podsmażyłem. Wszystko zmieliłem na sitku nr 4, dodałem przyprawy i jajka, bułki namoczone w wodzie (tez zmielone), wymieszałem i do foremek. Jak wspomniałem wcześniej jeden pasztet zrobiłem "paprykowy"... dwie małe zielone papryki pokroiłem w kostkę i wymieszałem z farszem. http://images47.fotosik.pl/817/f38a9e65a8193f4dm.jpg Pasztety zapiekałem 60 minut w temp. 180 stopni. http://images43.fotosik.pl/816/ca1f96ebe2218bd2m.jpg http://images43.fotosik.pl/816/401a94d52b3cf494m.jpg http://images47.fotosik.pl/817/6a7448f2aea7e289m.jpg http://images49.fotosik.pl/815/89dc257b043d0457m.jpg Na koniec tylko napiszę, że wieczorkiem w poniedziałek zawiozłem jeden pasztet bratu... Następnego dnia rano o godzinie 6.58 dostałem sms-a od bratowej... "Artur, pasztet jest taki dobry, że w nocy mi się śnił aż się obudziłam i musiałam zejść do kuchni i skosztować kawałek..." Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 bułki namoczone w wodzie To ja tak nieśmiało dodam ,że może lepiej by było jak byś te bułki namoczył w sosie po ugotowanym mięsie a nie w wodzie.Pasztecik ładniutki. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 bułki namoczył w sosieWiem, wiem, miałem je namoczyć w bulionie z gotowanego miesa ale szybko, szybko o wrzuciłem do wody... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Pasztet Świąteczny z KrólikaPiękne paszteciki :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Przed wczoraj wymodziłem Pasztet Świąteczny z Królika Pokemonie.. pasztety wyglądają rewelacyjnie i na pewno tak smakują. :thumbsup: :clap: Zieloną paprykę dałeś celowo czy po prostu tylko taką miałeś w domu?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zieloną paprykę dałeś celowo czy po prostu tylko taką miałeś w domu??Taka akurat miałem, żona jest zachwycona Poprzednio dałem czerwoną... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 lusia@ napisał/a: Zieloną paprykę dałeś celowo czy po prostu tylko taką miałeś w domu?? Taka akurat miałem, żona jest zachwycona Poprzednio dałem czerwoną... Pytałam dlatego że z czerwoną fajniej by wyglądało.. ale najważniejsze że zadowolona. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Taka akurat miałem, żona jest zachwycona Witam ,pasztety wyglądają rewelacyjnie :thumbsup: :clap: Zapomniałeś dodać ,że Bratowa też :lol: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-157678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Dzisiaj w końcu po ponad dwóch miesiącach wyciągnąłem ze skarpety moją karkówkę a'la parmeńską http://img155.imageshack.us/img155/8315/dscf9203wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-158223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Dzisiaj w końcu po ponad dwóch miesiącach wyciągnąłem ze skarpety moją karkówkę a'la parmeńską No i gadaj jaki smak :smile: bo kolorek piękny :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/5/#findComment-158227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.