Skocz do zawartości

Pokemona wariacje miesne i takie tam...


Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj wydreptałem coś do chleba na szybko

 

Pokemonku tak trzymaj... :clap: fajny wyrób chociaż TY coś działasz :wink:

 

A u mnie dzisiaj... mija 34-ty dzień "niedreptania"

już muszę zrobić bo w wędzarni w końcu się pająki zagnieżdżą

:lol:

Nie jesteście sami Koledzy :tongue:

I na mnie również pora... już zakupiłam zrębki i jelita więc do działa :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-176910
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Może już po Niedzieli kuchnia u mnie będzie zrobiona

O rany, chyba przyjade zobaczyć tą nową kuchnie :) Oj po takim czasie niedreptania to chyba "z grubej rury" beędziesz zborniaki dymił :)

fajny wyrób chociaż TY coś działasz

halinko, ja i tak na ćwierć gwizdka "dmucham"... mam kilka spraw na głowie...

bo w wędzarni w końcu się pająki zagnieżdżą

bodzio, czekam na fotorelację !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-176920
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, Witam kolegę,zrobiłem swoją pierwszą mielonkę z czarnymi oliwkami :thumbsup: podpatrzyłem to u kolegi :grin:

P.S.wklejam jeszcze do oceny szynkę,peklowałem 14 dni na sucho(drzewo-dąb i trochę gruszki) :grin:

lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-176967
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

podpatrzyłem to u kolegi

Cieszę sie strasznie !!! :)

 

Coś ostatnio nie mam weny do zadymiania... a w lodówce pustki... zrobiłem trochę mielonek kanapkowych w osłonkach barierowych... kurcze, jak chodzę po sklepach to jakoś... nie mogę już kupować wędlin "sklepowych"... no nie wiem... odrzuca mnie jakoś...

Przypadkiem :wink: w moim "sklepiku" zakupiłem troszkę surowca... i wymodziłem 5 batonów mielonki kanapkowej... przy czym dwie zrobiłem "oliwkowe" :) dla córy :)

 

http://img838.imageshack.us/img838/5448/dscf1095wm.jpg

 

http://img4.imageshack.us/img4/5669/dscf1103wm.jpg

 

Po klasyfikacji surowca uzyskałem wp.I - 0,9kg, wp.II - 1kg i wp.III - 0,6kg, mięso zapeklowałem na sucho, 30h w ilości 50/50 peklosól/sól . I mielona na sitku 10, II na 6, III na 4, przyprawy to pieprz czarny mielony, majeranek, gorczyca, papryka ostra czerwona mielona...

Wody dodałem ok 20% w stosunku do ilości mięsa. Parzyłem ok 120 min w temp 68 stopni.

 

 

Wyszła bardzo fajna "kanapkowa" :) wziąłem do pracy co by koledzy spróbowali... he he, smakowało... :) I nawet mimo tej ilości wody za dużo galaretki nie wyszło :( trochę szkoda bo ja strasznie lubię :) Ale w sumie mięsko było dość chude...

 

A najdziwniejsze jest to, że w całej okolicy Bogatyni, Zgorzelca, Lubania, nigdzie nie ma piwa z Lwówka Ślaskiego... ale... w "naszym" blaszaku pod elektrownią JEST od pewnego czasu !!! :) Normalnie z tą mielonką "oliwkową"... :thumbsup:

 

http://img52.imageshack.us/img52/4254/dscf1102m.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-179557
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem "oliwkowe" :) dla córy :)

:clap: :clap: :clap: jak oliwek nie lubię , tak spróbuję... wygląda :thumbsup: :cool: Pozdro! :clap:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-179559
Udostępnij na innych stronach

jak oliwek nie lubię , tak spróbuję...

einschel, spróbuj, naprawdę pychota :) ja tez nie przepadam, ale w mielonce jakos tak fajnie smaki sie komponują, ja zawsze na koniec dodaje do farszu, tzn wyrobionego mięsa, pakuję ze 3 batony ok 30cm normalnie i jak mi zostaje z całości mięsa jakieś 40% to wtedy dodaje oliwki przecięte w poprzek bez pestek :tongue: jakieś 20,30 szt, wyrabiam przez chwile i w osłonki, naprawdę dobra mielonka "oliwkowa" wychodzi :) Ten specyficzny goryczko-słonawy smak oliwek nadaje fajny smak mielonce, ale nie jest w tej ilosci jakis dominujacy czy nadmierny, spróbuj, pychotka :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-179561
Udostępnij na innych stronach

Ok . Spróbuję :smile: Jadłam na pizzy , ale czarne ! Może zbyt intensywny smak miały :tongue: :rolleyes: Zielone przypuszczam, że łagodniejsze są.... :rolleyes: ?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-179563
Udostępnij na innych stronach

Zielone przypuszczam, że łagodniejsze są...

Dokładnie, ja już nawet polubiłem :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-179564
Udostępnij na innych stronach

jak chodzę po sklepach to jakoś... nie mogę już kupować wędlin "sklepowych".

To już chyba tak u każdego jest,kto robi swoje pyszności :grin: A pro po oliwek,ja lubię zielone,a zona czarne,dla mnie zielone łagodniejsze w smaku :grin: jakoś godzimy nasze smaki :grin: Pozdrawiam.
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-179573
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ostatnio na topie, na naszym forum są wszelkiego rodzaju kiszki pasztetowe, pasztety smarowne itp... No to poczytałem trochę, powertowałem forum i wczoraj popołudniowo przystąpiłem do wyrobu swojego pierwszego smarownego pasztetu (drobiowego).

 

Pokemona SMAROWIDŁO z kuraka

 

http://img534.imageshack.us/img534/4713/dscf1268wm.jpg

 

Do produkcji "smarowidła" użyłem 0,64kg mięsa drobiowego(waga po ugotowaniu), 0,46kg boczku wp (waga po ugotowaniu) i 0,4 kg wątróbek drobiowych (waga po parzeniu), 0,07kg kaszy manny i 1l "wywaru-bulionu" z gotowania mięsa.

 

Mięso ugotowałem do miękkości z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Na koniec na gorący "wywar" wrzuciłem wątróbki i tak parzyły się z 10 minut... Następnie wszystko zmieliłem na sitku 3-4 mm. Do ciepłego "wywaru" dodałem kaszę, przyprawy ( 3g pieprzu czarnego, 0,5g gałki muszkatołowej i sól do smaku) i wszystko razem "zblenderowałem" do uzyskania takiej lekko rzadkiej "ciapy"...

 

 

"Smarowidło" zapakowałem do słoiczków i gotowałem jakieś 45 minut. Wyszło 8 słoiczków... wyszło też, że ledwo znalazłem 8 takich w miarę małych... Jak już trochę ostygły to na noc powędrowały na balkon.

 

A dzisiaj... na śnia-da-nie... :cool:

Pokemona SMAROWIDŁO z kuraka

Pycha !!!

 

http://img18.imageshack.us/img18/7835/dscf1269wm.jpg

http://img831.imageshack.us/img831/1013/dscf1272wm.jpg

 

Smak bajeczny :) Bałem się trochę, że za dużo wątróbek będzie i pasztet może być gorzki ale nie... jest w sam raz... Nie dawałem też za dużo przypraw co by i te małe dziecka mogły pałaszować :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183318
Udostępnij na innych stronach

No też ładny :thumbsup: pokemonie jak znajdziesz czas to polecam tą wątrobiankę andrzeja.k super sprawa. A jak by tak podwędzić jak w przepisie stoi napisane to mega super sprawa :grin: :grin:

A następnym razem może w środę dam zarobić senatorowi Stokłosie i wykonam twoje SMAROWIDŁO pokemonowe :lol: :lol: za pozwoleniem rzecz jasna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183321
Udostępnij na innych stronach

Pokemon gratuluję wyrobu - ładnie wygląda. Jestem fanem wszelkich pasztetowych i wątrobianek :thumbsup:

Jadasz bułki na śniadanie? - A co będziesz jadł jak będziesz chory???

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183323
Udostępnij na innych stronach

0,64kg mięsa drobiowego(waga po ugotowaniu), 0,46kg boczku wp (waga po ugotowaniu) i 0,4 kg wątróbek drobiowych (waga po parzeniu), 0,07kg kaszy manny i 1l "wywaru-bulionu" z gotowania mięsa.

Młodszy, czy na tą wagę składników nie za dużo wątróbki? znaczy się czy jej smak nie dominuje w pasztecie :rolleyes: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183334
Udostępnij na innych stronach

czy na tą wagę składników nie za dużo wątróbki? znaczy się czy jej smak nie dominuje w pasztecie

no właśnie nie, miałem dać ok 0,25kg ale miałem 0,4 i jakos tak mało by zostało... że nie wiadomo co z tym robić... to dałem wszystko i jest pycha, wątróbki drobiowe ! Bo wieprzowej to bym tyle nie dał...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183335
Udostępnij na innych stronach

No to wyszła taka trochę wątrobianka z kurczaka-nieprawdaż? :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183347
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem podziel sobie Pokemonku pasztecik przed nałożeniem do słoików na kilka części i zrób w różnych smakach dodając np. pomidory, grzyby. Mamy za jednym zamachem pasztet smarowny w różnych smakach. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183356
Udostępnij na innych stronach

Pokemona SMAROWIDŁO z kuraka

Bardzo apetyczne to smarowidło. :thumbsup:

Składem podobne do mojego Pasztetu, z tym że ja zapiekam w foremkach aluminiowych.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183412
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, smakowite to smarowidło :thumbsup: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183418
Udostępnij na innych stronach

ja zapiekam w foremkach aluminiowych

haluś, do tej pory ja robiłem tylko pasztety pieczone... teraz chciałem spróbować czegos innego i normalnie jestem ... kontent :wink: Smarowidło super sprawa :) Juz dwóch słoiczków niet... :shock:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183432
Udostępnij na innych stronach

Wprowadź embargo bo za dwa dni posucha nastanie

E tam, niech zjedza nawet wszystko jednego dnia :) Już mam pomysla na salceson... co prawda pewnie oszukany bedzie.... bo warunkow i możliwosci brak... ale... jak się chce to wszystko mozna,,, :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183452
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ostatnio na topie, na naszym forum są wszelkiego rodzaju kiszki pasztetowe, pasztety smarowne itp... No to poczytałem trochę, powertowałem forum i wczoraj popołudniowo przystąpiłem do wyrobu swojego pierwszego smarownego pasztetu (drobiowego).Do produkcji "smarowidła" użyłem 0,64kg mięsa drobiowego(waga po ugotowaniu), 0,46kg boczku wp (waga po ugotowaniu) i 0,4 kg wątróbek drobiowych (waga po parzeniu), 0,07kg kaszy manny i 1l "wywaru-bulionu" z gotowania mięsa.

 

Mięso ugotowałem do miękkości z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Na koniec na gorący "wywar" wrzuciłem wątróbki i tak parzyły się z 10 minut... Następnie wszystko zmieliłem na sitku 3-4 mm. Do ciepłego "wywaru" dodałem kaszę, przyprawy ( 3g pieprzu czarnego, 0,5g gałki muszkatołowej i sól do smaku) i wszystko razem "zblenderowałem" do uzyskania takiej lekko rzadkiej "ciapy"...

A mógłbyś początkującemu doradzić, ile surowego mam kupić, żeby wyszło mi tyle co piszesz po ugotowaniu? Bo się przymierzam do produkcji w weekend :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-185209
Udostępnij na innych stronach

A mógłbyś początkującemu doradzić, ile surowego mam kupić, żeby wyszło mi tyle co piszesz po ugotowaniu?

he he, jakiemu początkującemu... :) Tebe to trudno tak jednoznacznie określić, bo ja robiłem z ćwiartek , i tutaj są większe lub mniejsze... z tego co pamiętam to gotowałem chyba 5 sztuk... musisz samemu rozeznać... ja nigdy nie trzymam się do końca idealnej receptury, zawsze jest tego albo tamtego więcej i kombinuję... w tym smarownym pasztecie np zaryzykowałem (jak Zbój pisał) i dałem nie 200 a 400g wątróbek drobiowych, i pasztet wyszedł super, wcale nie gorzki, wcale nie "zdominowany" przez wątróbki (ja nie cierpie wątróbek !!! jak bym miał samą zjeśc... to bym... dalej niż patrzę...) , a pasztet... pycha !

Moim zdaniem trzymaj się mniej więcej proporcjami a naprawdę wyjdzie ci super smarowidło :) I czekam na wynik... twojej twórczości :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-185224
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.