@halusia@ Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 24 Września 2011 wczoraj wydreptałem coś do chleba na szybko Pokemonku tak trzymaj... :clap: fajny wyrób chociaż TY coś działasz :wink: A u mnie dzisiaj... mija 34-ty dzień "niedreptania" już muszę zrobić bo w wędzarni w końcu się pająki zagnieżdżą :lol: Nie jesteście sami Koledzy :tongue: I na mnie również pora... już zakupiłam zrębki i jelita więc do działa :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-176910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 24 Września 2011 Może już po Niedzieli kuchnia u mnie będzie zrobionaO rany, chyba przyjade zobaczyć tą nową kuchnie Oj po takim czasie niedreptania to chyba "z grubej rury" beędziesz zborniaki dymił fajny wyrób chociaż TY coś działaszhalinko, ja i tak na ćwierć gwizdka "dmucham"... mam kilka spraw na głowie... bo w wędzarni w końcu się pająki zagnieżdżąbodzio, czekam na fotorelację !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-176920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 25 Września 2011 pokemon15, Witam kolegę,zrobiłem swoją pierwszą mielonkę z czarnymi oliwkami :thumbsup: podpatrzyłem to u kolegi :grin: P.S.wklejam jeszcze do oceny szynkę,peklowałem 14 dni na sucho(drzewo-dąb i trochę gruszki) :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-176967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 12 Października 2011 podpatrzyłem to u kolegiCieszę sie strasznie !!! Coś ostatnio nie mam weny do zadymiania... a w lodówce pustki... zrobiłem trochę mielonek kanapkowych w osłonkach barierowych... kurcze, jak chodzę po sklepach to jakoś... nie mogę już kupować wędlin "sklepowych"... no nie wiem... odrzuca mnie jakoś... Przypadkiem :wink: w moim "sklepiku" zakupiłem troszkę surowca... i wymodziłem 5 batonów mielonki kanapkowej... przy czym dwie zrobiłem "oliwkowe" dla córy http://img838.imageshack.us/img838/5448/dscf1095wm.jpg http://img4.imageshack.us/img4/5669/dscf1103wm.jpg Po klasyfikacji surowca uzyskałem wp.I - 0,9kg, wp.II - 1kg i wp.III - 0,6kg, mięso zapeklowałem na sucho, 30h w ilości 50/50 peklosól/sól . I mielona na sitku 10, II na 6, III na 4, przyprawy to pieprz czarny mielony, majeranek, gorczyca, papryka ostra czerwona mielona... Wody dodałem ok 20% w stosunku do ilości mięsa. Parzyłem ok 120 min w temp 68 stopni. Wyszła bardzo fajna "kanapkowa" wziąłem do pracy co by koledzy spróbowali... he he, smakowało... I nawet mimo tej ilości wody za dużo galaretki nie wyszło trochę szkoda bo ja strasznie lubię Ale w sumie mięsko było dość chude... A najdziwniejsze jest to, że w całej okolicy Bogatyni, Zgorzelca, Lubania, nigdzie nie ma piwa z Lwówka Ślaskiego... ale... w "naszym" blaszaku pod elektrownią JEST od pewnego czasu !!! Normalnie z tą mielonką "oliwkową"... :thumbsup: http://img52.imageshack.us/img52/4254/dscf1102m.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-179557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 12 Października 2011 zrobiłem "oliwkowe" dla córy :clap: :clap: :clap: jak oliwek nie lubię , tak spróbuję... wygląda :thumbsup: Pozdro! :clap: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-179559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 12 Października 2011 jak oliwek nie lubię , tak spróbuję...einschel, spróbuj, naprawdę pychota ja tez nie przepadam, ale w mielonce jakos tak fajnie smaki sie komponują, ja zawsze na koniec dodaje do farszu, tzn wyrobionego mięsa, pakuję ze 3 batony ok 30cm normalnie i jak mi zostaje z całości mięsa jakieś 40% to wtedy dodaje oliwki przecięte w poprzek bez pestek :tongue: jakieś 20,30 szt, wyrabiam przez chwile i w osłonki, naprawdę dobra mielonka "oliwkowa" wychodzi Ten specyficzny goryczko-słonawy smak oliwek nadaje fajny smak mielonce, ale nie jest w tej ilosci jakis dominujacy czy nadmierny, spróbuj, pychotka Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-179561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 12 Października 2011 Ok . Spróbuję :smile: Jadłam na pizzy , ale czarne ! Może zbyt intensywny smak miały :tongue: :rolleyes: Zielone przypuszczam, że łagodniejsze są.... :rolleyes: ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-179563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 12 Października 2011 Zielone przypuszczam, że łagodniejsze są...Dokładnie, ja już nawet polubiłem Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-179564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 13 Października 2011 jak chodzę po sklepach to jakoś... nie mogę już kupować wędlin "sklepowych". To już chyba tak u każdego jest,kto robi swoje pyszności :grin: A pro po oliwek,ja lubię zielone,a zona czarne,dla mnie zielone łagodniejsze w smaku :grin: jakoś godzimy nasze smaki :grin: Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-179573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 5 Listopada 2011 Ostatnio na topie, na naszym forum są wszelkiego rodzaju kiszki pasztetowe, pasztety smarowne itp... No to poczytałem trochę, powertowałem forum i wczoraj popołudniowo przystąpiłem do wyrobu swojego pierwszego smarownego pasztetu (drobiowego). Pokemona SMAROWIDŁO z kuraka http://img534.imageshack.us/img534/4713/dscf1268wm.jpg Do produkcji "smarowidła" użyłem 0,64kg mięsa drobiowego(waga po ugotowaniu), 0,46kg boczku wp (waga po ugotowaniu) i 0,4 kg wątróbek drobiowych (waga po parzeniu), 0,07kg kaszy manny i 1l "wywaru-bulionu" z gotowania mięsa. Mięso ugotowałem do miękkości z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Na koniec na gorący "wywar" wrzuciłem wątróbki i tak parzyły się z 10 minut... Następnie wszystko zmieliłem na sitku 3-4 mm. Do ciepłego "wywaru" dodałem kaszę, przyprawy ( 3g pieprzu czarnego, 0,5g gałki muszkatołowej i sól do smaku) i wszystko razem "zblenderowałem" do uzyskania takiej lekko rzadkiej "ciapy"... "Smarowidło" zapakowałem do słoiczków i gotowałem jakieś 45 minut. Wyszło 8 słoiczków... wyszło też, że ledwo znalazłem 8 takich w miarę małych... Jak już trochę ostygły to na noc powędrowały na balkon. A dzisiaj... na śnia-da-nie... Pokemona SMAROWIDŁO z kuraka Pycha !!! http://img18.imageshack.us/img18/7835/dscf1269wm.jpg http://img831.imageshack.us/img831/1013/dscf1272wm.jpg Smak bajeczny Bałem się trochę, że za dużo wątróbek będzie i pasztet może być gorzki ale nie... jest w sam raz... Nie dawałem też za dużo przypraw co by i te małe dziecka mogły pałaszować :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 5 Listopada 2011 No też ładny :thumbsup: pokemonie jak znajdziesz czas to polecam tą wątrobiankę andrzeja.k super sprawa. A jak by tak podwędzić jak w przepisie stoi napisane to mega super sprawa :grin: :grin: A następnym razem może w środę dam zarobić senatorowi Stokłosie i wykonam twoje SMAROWIDŁO pokemonowe :lol: :lol: za pozwoleniem rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 5 Listopada 2011 Pokemon gratuluję wyrobu - ładnie wygląda. Jestem fanem wszelkich pasztetowych i wątrobianek :thumbsup: Jadasz bułki na śniadanie? - A co będziesz jadł jak będziesz chory??? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 5 Listopada 2011 0,64kg mięsa drobiowego(waga po ugotowaniu), 0,46kg boczku wp (waga po ugotowaniu) i 0,4 kg wątróbek drobiowych (waga po parzeniu), 0,07kg kaszy manny i 1l "wywaru-bulionu" z gotowania mięsa.Młodszy, czy na tą wagę składników nie za dużo wątróbki? znaczy się czy jej smak nie dominuje w pasztecie :rolleyes: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 5 Listopada 2011 czy na tą wagę składników nie za dużo wątróbki? znaczy się czy jej smak nie dominuje w pasztecieno właśnie nie, miałem dać ok 0,25kg ale miałem 0,4 i jakos tak mało by zostało... że nie wiadomo co z tym robić... to dałem wszystko i jest pycha, wątróbki drobiowe ! Bo wieprzowej to bym tyle nie dał... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 5 Listopada 2011 No to wyszła taka trochę wątrobianka z kurczaka-nieprawdaż? :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 5 Listopada 2011 Następnym razem podziel sobie Pokemonku pasztecik przed nałożeniem do słoików na kilka części i zrób w różnych smakach dodając np. pomidory, grzyby. Mamy za jednym zamachem pasztet smarowny w różnych smakach. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 5 Listopada 2011 rób w różnych smakach dodająctak zrobię Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 5 Listopada 2011 Pokemona SMAROWIDŁO z kuraka Bardzo apetyczne to smarowidło. :thumbsup: Składem podobne do mojego Pasztetu, z tym że ja zapiekam w foremkach aluminiowych. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 5 Listopada 2011 pokemon15, smakowite to smarowidło :thumbsup: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 5 Listopada 2011 ja zapiekam w foremkach aluminiowychhaluś, do tej pory ja robiłem tylko pasztety pieczone... teraz chciałem spróbować czegos innego i normalnie jestem ... kontent :wink: Smarowidło super sprawa Juz dwóch słoiczków niet... :shock: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 5 Listopada 2011 Wprowadź embargo bo za dwa dni posucha nastanie :wink: :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 5 Listopada 2011 Wprowadź embargo bo za dwa dni posucha nastanieE tam, niech zjedza nawet wszystko jednego dnia Już mam pomysla na salceson... co prawda pewnie oszukany bedzie.... bo warunkow i możliwosci brak... ale... jak się chce to wszystko mozna,,, Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 5 Listopada 2011 Jak Ja lubie pasztety :thumbsup: A Twoj lal ,tak jeszcze ogoreczek swojski ......oo :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-183453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 15 Listopada 2011 Ostatnio na topie, na naszym forum są wszelkiego rodzaju kiszki pasztetowe, pasztety smarowne itp... No to poczytałem trochę, powertowałem forum i wczoraj popołudniowo przystąpiłem do wyrobu swojego pierwszego smarownego pasztetu (drobiowego).Do produkcji "smarowidła" użyłem 0,64kg mięsa drobiowego(waga po ugotowaniu), 0,46kg boczku wp (waga po ugotowaniu) i 0,4 kg wątróbek drobiowych (waga po parzeniu), 0,07kg kaszy manny i 1l "wywaru-bulionu" z gotowania mięsa. Mięso ugotowałem do miękkości z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Na koniec na gorący "wywar" wrzuciłem wątróbki i tak parzyły się z 10 minut... Następnie wszystko zmieliłem na sitku 3-4 mm. Do ciepłego "wywaru" dodałem kaszę, przyprawy ( 3g pieprzu czarnego, 0,5g gałki muszkatołowej i sól do smaku) i wszystko razem "zblenderowałem" do uzyskania takiej lekko rzadkiej "ciapy"... A mógłbyś początkującemu doradzić, ile surowego mam kupić, żeby wyszło mi tyle co piszesz po ugotowaniu? Bo się przymierzam do produkcji w weekend :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-185209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 15 Listopada 2011 A mógłbyś początkującemu doradzić, ile surowego mam kupić, żeby wyszło mi tyle co piszesz po ugotowaniu?he he, jakiemu początkującemu... Tebe to trudno tak jednoznacznie określić, bo ja robiłem z ćwiartek , i tutaj są większe lub mniejsze... z tego co pamiętam to gotowałem chyba 5 sztuk... musisz samemu rozeznać... ja nigdy nie trzymam się do końca idealnej receptury, zawsze jest tego albo tamtego więcej i kombinuję... w tym smarownym pasztecie np zaryzykowałem (jak Zbój pisał) i dałem nie 200 a 400g wątróbek drobiowych, i pasztet wyszedł super, wcale nie gorzki, wcale nie "zdominowany" przez wątróbki (ja nie cierpie wątróbek !!! jak bym miał samą zjeśc... to bym... dalej niż patrzę...) , a pasztet... pycha ! Moim zdaniem trzymaj się mniej więcej proporcjami a naprawdę wyjdzie ci super smarowidło I czekam na wynik... twojej twórczości Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/9/#findComment-185224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.