@halusia@ Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Lutego 2011 DZROŻDŻÓWECZKI Składniki na ciasto : - 1/2 kg mąki - 2 jaja - 1 żółtko - 10 dkg tłuszczu - 1/2 szkl mleka - 4 łyżki cukru - 4 dkg drożdży - szczypta soli - cukier wanilinowy Wyrabiamy ciasto drożdżowe czyli.. Robimy rozczyn z ciepłego mleka , drożdży , cukru i dwiema łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski mąka,jaja, gotowy rozczyn i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie dobrze połączone dodajemy ciepły tłuszcz i dalej wyrabiamy. Gotowe pozostawić do wyrośnięcia. Między czasie gotujemy budyń czyli.. -2 budynie ( cukru tak jak na opakowaniu ) - 3 szkl mleka lub Nadzienie serowe. - 1/2 kg sera - 2 łyżki śmietany - 2 cukry wanilinowe Wykonanie: Wyrośnięta ciasto dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Nakładamy połowę budyniu i zwijamy w roladę. Kroimy w plastry 1.5 cm i układamy na blasze. Pozostawić do wyrośnięcia i posmarować białkiem. Do piekarnika i pieczemy około 20 min w temp. 180 stopni Gotowe polukrować . Smacznego! :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Lutego 2011 przydały by się teraz do kawusi :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Lutego 2011 fajne te drożdżóweczki, chyba zrobię. Jedno pytanko mam: na wierzchu jest surowe białko beż żadnych dodatków? Bo te kupne to chyba są smarowane lukrem, bo słodki jest wierzch, a nie wyobrażam sobie, żeby można było wymieszać surowe białko z cukrem pudrem - a może można?ojej , gamoń ze mnie, za szybko czytałam, że nie doczytałam. Przecież w przepisie jest o lukrowaniu, sorry :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Lutego 2011 Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta na jaką grubość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lutego 2011 @halusia@ napisał/a: Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta na jaką grubość? Tak na pół cm. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lutego 2011 Aaaa drożdżóweczki, dobre do "przełamania" smaku po "Boczku czosnkowym chili" :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lutego 2011 Apetycznie wyglądają te drożdżówki będę musiał wypróbować ale tą drugą wersję z serem. :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lutego 2011 Drożdzóweczki do kawki :grin: wersia prostsza :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Lutego 2011 witamna czym piec drożdżówki na zdjęciu widzę papier. Czy trzeba wysmarować go jakimś tłuszczem, czy papier można zastąpić folią do pieczenia?Mam zamówiony płytę granitową czy na takiej płycie można też je piec, i wówczas czy też trzeba jakoś przygotować płytępozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Lutego 2011 witam na czym piec drożdżówki na zdjęciu widzę papier. Sławku to dobrze widzisz :grin:, jest to '' Papier do pieczenia'' , którego już nie trzeba smarować żadnym tłuszczem. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Lutego 2011 apetyczne drożdżóweczki, ciasto drożdżowe to coś co lubie robić najbardziej i zawsze mam wymówkę ze robię dla Zuzi, zatem i na te bułeczki się skusze. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Lutego 2011 Witam ! Tez proste drożdźówki ... :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zrobiłam drożdżówki @halusi. Ślubny znowu przytyje. Powiedział, że ciągle go zaskakuję, bo myślał, że drożdżówki to można tylko w sklepie kupić. Przyszły zięć wychodząc na drogę jeszcze cztery dostał. I na drugi dzień po śniadaniu to już śladu po drożdżóweczkach nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Lutego 2011 ja też Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Lutego 2011 Biotit: też zrobiłeś czy też przytyjesz? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Lutego 2011 To jest przepis przedwojenny rodem z Wilna.zamiast margaryny :devil: daje się 100g masła , a za nadzienie służy 1 kg dobrego sera. Reszta składników podobna, do sera dodaje się kurkumę Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Lutego 2011 Biotit podaj dokładny przepis na te drożdżówki, wyglądają apetycznie :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Lutego 2011 widzę , że Hanka mnie "przypięła do muru" :wink: więc obiecuję, że w najbliższym czasie "step by step" opiszę jak to się robi.Pozdrawiam Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Lutego 2011 witamjaki typ maki najlepiej zastosować dy tych drożdżówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Lutego 2011 Najlepiej z Wilna :devil: - tylko trzeba koniecznie o jakimś barwniku pamiętać :lol: :devil: żeby ciast było żółte :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Lutego 2011 witam jaki typ maki najlepiej zastosować dy tych drożdżówek Ja używam mąkę pszenną Diamant typ 500 lub 550, bardzo sobie chwalę. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Lutego 2011 w najbliższym czasie "step by step" opiszę jak to się robi. Biotit, czekamy z niecierpliwością ,bo faktycznie wyglądają bardzo smakowicie :grin: Zgodnie z umową podaję przepis, nieznacznie różni się z przepisem Halusi, jednak wg mnie zmiany są ważne, aby drożdżówki były przepyszne, zresztą oceńcie sami: Ciasto: 0,5 kg mąki 450 (tortowa) 3 jaja (1 białko zostawić do posmarowania przed pieczeniem) 1/2 kostki masła (musi być dobre, ja użyłem Ostrołęckie) duży cukier waniliowy (lub 2 małe) szczypta kurkumy szczypta soli Rozczyn drożdżowy: 4-5 dkg drożdży rozetrzeć w 2 łyżkach cukru, 2 łyżkach maki i rozpuścić w 1/2 szklance ciepłego mleka. Pozostawić aż urośnie. Składniki połączyć, dodać rozczyn i rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia. Ja wkładam do piekarnika na 45C i czekam , aż wyrośnie do "sufitu" Masa serowa: 1 kg dobrego wiejskiego sera zmielonego na sitku 2 2 jajka (z białek ubić pianę i dodać na samym końcu) 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka maki ziemniaczanej. wszystko połączyć, dodając ubite białka robimy to delikatnie, ważne aby masa była puszysta. Etap końcowy: Ciasto dzielimy na 4 równe części. rozwałkowujemy prostokąt (cienki, ale bez prześwitów), nakładamy masę serową i zawijamy jak strucle. Tniemy na 1-2 cm paski, odwracamy i układamy na dużej brytfannę, wyłożonej papierem do pieczenia:mi się mieści 12-14 szt drożdżówek na raz. Mam 2 brytfanny, więc jak się jedna piecze, to druga "rośnie". Ważne jest, aby drożdżówki przed pieczeniem "podrosły" Piekę w rozgrzanym piekarniku 180 C góra-dół bez termoobiegu. Mi najlepiej smakują drugiego dnia. I to by było na tyle Życzę smacznego :wink: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Lutego 2011 Rozczyn drożdżowy:... ... czekam , aż wyrośnie do "sufitu" mam pytanie ... co to znaczy "do sufitu" bo pewnie mało obeznani użytkownicy nie mogą pojąć tych nowoczesnych terminów :tongue: ..... - jak poznać "dojrzały" rozczyn? Mi najlepiej smakują drugiego dnia.a ja nie lubię czerstwych :tongue: ps... u mnie sufit na 2,70cm :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Lutego 2011 Miska ma "sufit" 25cm :grin: [ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 22:48 ] ... a ja nie lubię czerstwych :tongue: One nie są czerstwe, a trzeciego dnia nie doczekały :sad: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Lutego 2011 Miska ma "sufit" 25cm :grin:coś z bryłami szwankuje? - ponawiam pytanie - jak ocenia się "dojrzały" rozczyn drożdżowy? :tongue: One nie są czerstwe, a trzeciego dnia nie doczekały :sad:dla mnie są.... - już wieczorem w szanującej się cukierni pieczywo drożdżowe jest czerstwe :tongue: PS Biotit zdecyduj się czy dyskutujemy na PW czy tutaj w temacie :rolleyes: bo mam wrażenie że kolejny raz gdy wytknięta jest Twoja (lekko mówiąc) nieznajomość dyskusji próbujesz obrazić swojego dyskutanta..... oj nieładnie grasz kolego nieładnie..... ale wydaje mi się że forumowicze już się do tego zaczynają przyzwyczajać Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.