Skocz do zawartości

[Ciasto] Drożdżóweczki


Rekomendowane odpowiedzi

DZROŻDŻÓWECZKI

 

Składniki na ciasto :

 

- 1/2 kg mąki

- 2 jaja

- 1 żółtko

- 10 dkg tłuszczu

- 1/2 szkl mleka

- 4 łyżki cukru

- 4 dkg drożdży

- szczypta soli

- cukier wanilinowy

 

Wyrabiamy ciasto drożdżowe czyli..

Robimy rozczyn z ciepłego mleka , drożdży , cukru i dwiema łyżkami mąki.

Pozostawić do wyrośnięcia.

Do miski mąka,jaja, gotowy rozczyn i wyrabiamy.

Gdy ciasto będzie dobrze połączone dodajemy ciepły tłuszcz i dalej wyrabiamy.

Gotowe pozostawić do wyrośnięcia.

 

Między czasie gotujemy budyń czyli..

 

-2 budynie ( cukru tak jak na opakowaniu )

- 3 szkl mleka

lub

Nadzienie serowe.

- 1/2 kg sera

- 2 łyżki śmietany

- 2 cukry wanilinowe

 

Wykonanie:

Wyrośnięta ciasto dzielimy na dwie części.

Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.

Nakładamy połowę budyniu i zwijamy w roladę.

Kroimy w plastry 1.5 cm i układamy na blasze.

Pozostawić do wyrośnięcia i posmarować białkiem.

Do piekarnika i pieczemy około 20 min w temp. 180 stopni

Gotowe polukrować .

 

Smacznego! :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 116
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

fajne te drożdżóweczki, chyba zrobię. Jedno pytanko mam: na wierzchu jest surowe białko beż żadnych dodatków? Bo te kupne to chyba są smarowane lukrem, bo słodki jest wierzch, a nie wyobrażam sobie, żeby można było wymieszać surowe białko z cukrem pudrem - a może można?

ojej , gamoń ze mnie, za szybko czytałam, że nie doczytałam. Przecież w przepisie jest o lukrowaniu, sorry :blush:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam

na czym piec drożdżówki na zdjęciu widzę papier. Czy trzeba wysmarować go jakimś tłuszczem, czy papier można zastąpić folią do pieczenia?

Mam zamówiony płytę granitową czy na takiej płycie można też je piec, i wówczas czy też trzeba jakoś przygotować płytę

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam

na czym piec drożdżówki na zdjęciu widzę papier.

Sławku to dobrze widzisz :grin:, jest to '' Papier do pieczenia'' , którego już nie trzeba smarować żadnym tłuszczem.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

apetyczne drożdżóweczki, ciasto drożdżowe to coś co lubie robić najbardziej i zawsze mam wymówkę ze robię dla Zuzi, zatem i na te bułeczki się skusze.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam drożdżówki @halusi. Ślubny znowu przytyje. Powiedział, że ciągle go zaskakuję, bo myślał, że drożdżówki to można tylko w sklepie kupić. Przyszły zięć wychodząc na drogę jeszcze cztery dostał. I na drugi dzień po śniadaniu to już śladu po drożdżóweczkach nie było.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej z Wilna :devil: - tylko trzeba koniecznie o jakimś barwniku pamiętać :lol: :devil: żeby ciast było żółte :tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w najbliższym czasie "step by step" opiszę jak to się robi.

Biotit, czekamy z niecierpliwością ,bo faktycznie wyglądają bardzo smakowicie :grin:

Zgodnie z umową podaję przepis, nieznacznie różni się z przepisem Halusi, jednak wg mnie zmiany są ważne, aby drożdżówki były przepyszne, zresztą oceńcie sami:

Ciasto:

0,5 kg mąki 450 (tortowa)

3 jaja (1 białko zostawić do posmarowania przed pieczeniem)

1/2 kostki masła (musi być dobre, ja użyłem Ostrołęckie)

duży cukier waniliowy (lub 2 małe)

szczypta kurkumy

szczypta soli

 

Rozczyn drożdżowy:

4-5 dkg drożdży rozetrzeć w 2 łyżkach cukru, 2 łyżkach maki i rozpuścić w 1/2 szklance ciepłego mleka. Pozostawić aż urośnie.

 

Składniki połączyć, dodać rozczyn i rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia.

Ja wkładam do piekarnika na 45C i czekam , aż wyrośnie do "sufitu"

 

Masa serowa:

1 kg dobrego wiejskiego sera zmielonego na sitku 2

2 jajka (z białek ubić pianę i dodać na samym końcu)

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka maki ziemniaczanej.

wszystko połączyć, dodając ubite białka robimy to delikatnie, ważne aby masa była puszysta.

 

Etap końcowy:

Ciasto dzielimy na 4 równe części.

rozwałkowujemy prostokąt (cienki, ale bez prześwitów), nakładamy masę serową i zawijamy jak strucle.

Tniemy na 1-2 cm paski, odwracamy i układamy na dużej brytfannę, wyłożonej papierem do pieczenia:mi się mieści 12-14 szt drożdżówek na raz.

Mam 2 brytfanny, więc jak się jedna piecze, to druga "rośnie".

Ważne jest, aby drożdżówki przed pieczeniem "podrosły"

Piekę w rozgrzanym piekarniku 180 C góra-dół bez termoobiegu.

Mi najlepiej smakują drugiego dnia.

I to by było na tyle

Życzę smacznego :wink:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozczyn drożdżowy:...

...

czekam , aż wyrośnie do "sufitu"

 

mam pytanie ... co to znaczy "do sufitu" bo pewnie mało obeznani użytkownicy nie mogą pojąć tych nowoczesnych terminów :tongue: .....

- jak poznać "dojrzały" rozczyn?

 

Mi najlepiej smakują drugiego dnia.

a ja nie lubię czerstwych :tongue:

 

ps...

u mnie sufit na 2,70cm :grin:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miska ma "sufit" 25cm :grin:

coś z bryłami szwankuje? - ponawiam pytanie - jak ocenia się "dojrzały" rozczyn drożdżowy? :tongue:

 

One nie są czerstwe, a trzeciego dnia nie doczekały :sad:

dla mnie są.... - już wieczorem w szanującej się cukierni pieczywo drożdżowe jest czerstwe :tongue:

 

 

PS

Biotit

zdecyduj się czy dyskutujemy na PW czy tutaj w temacie :rolleyes:

bo mam wrażenie że kolejny raz gdy wytknięta jest Twoja (lekko mówiąc) nieznajomość dyskusji próbujesz obrazić swojego dyskutanta.....

oj nieładnie grasz kolego nieładnie..... ale wydaje mi się że forumowicze już się do tego zaczynają przyzwyczajać

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.