pis67 Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Lutego 2011 Mam od wczoraj, w chłodni świeżo ubity kawał wołu. Podobno wołowinę należy przechowywać jakiś czas, by skruszała. Pytanie jak długo i w jakich warunkach. Temat pilny, bo ćwiartki wiszą w chłodni na hakach, a nie wiem czy mają dalej wisieć, czy zabierać się za rozbiór? Bydlę rasy Charolez , niecałe 12 miesięcy, on, 310 kg żywej wagi. :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Lutego 2011 Stężenie mięśni występuje od 3godz. do 6godz. po uboju,ponieważ wytwarza się kwas mlekowy, mięśnie robią się twarde.Proces stężenia i dojrzewania mięsa zależy od gatunku zwierzęcia i od temperatury w chłodni.Proces dojrzewania trwa kilka dni ,od 2 do 3 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Lutego 2011 Nie chodzi mi o stężenie pośmiertne ani wstępne zakwaszenie mięśni, tylko o proces skruszenia. :grin: Przednie ćwiary już rozebrane tzn.wytrybowane. Idzie lepiej niż ze świniaczkiem, tylko ciężko. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Lutego 2011 dla cieleciny podobno tydzien a dla wolowiny 2 tygodnie. Tak wyczytalem w internecie.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimol Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Lutego 2011 też tak myślę taki fachman nie kupiłby 300 kilo mięsa, a potem zadawał pytanie na forum o kruszeniu wołowiny :grin: wyostrzył się naszemu Pisowi dowcip :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Lutego 2011 Zawsze był ostry. :grin: Ale będą jeszcze z Niego ludzie. :lol: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Lutego 2011 nie kupiłby 300 kilo mięsa Ja nie kupuję, dostałem do nauki trybowania, teoria teorią, a praktyki nigdy za wiele. Idę dalej, trwa końcowe segregowanie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Lutego 2011 Myślę Pis'u, że jakiś materiał zdjęciowo-opisowy przygotowujesz? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Lutego 2011 Myślę Pis'u, że jakiś materiał zdjęciowo-opisowy przygotowujesz? :clap: Też czekam niecierpliwie :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Lutego 2011 Pisu to dla Ciebie poczytaj to w tym czasie odpoczniesz , http://www.scribd.com/doc/13447158/Olszewski-Adam-Technologia-przetworstwa-misa-roz04Jak tam z łojem na tej sztuce . Wycinaj jego dokładnie- bo łój w kiełbasie to jak zbój . Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Lutego 2011 pis67, Czas dojrzewania to min. tydzień w temp. do 4 C, a później rozbiór na elementy zasadnicze. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Lutego 2011 Łeb podobno zabrali by zbadać. :shock: http://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_Creutzfeldta-Jakoba Pisu znowu "jaja" robi Ja ja? :grin: że jakiś materiał zdjęciowo-opisowy przygotowujesz? Foty porobione, zapiski napisane, wszystko poważone, ekonomiczny aspekt wyliczę. Też czekam niecierpliwie Uzbrój się, bo to bydle siły mi odebrało, i dziś chyba tylko piwko swoje wypiję i przy telewizorku wieczorek spędzę, bo wczoraj po północy zapasy z kaszanką zakończyłem. Pisu to dla Ciebie poczytaj to w tym czasie odpoczniesz Poczytam. :smile: Jak tam z łojem na tej sztuce Oj łoju niewiele, może ze 2kg wyskubałem. I co z nim, do kaganka? :grin: Czas dojrzewania to min. tydzień w temp. do 4 C, a później rozbiór na elementy zasadnicze. Po ptakach, już rozebrane, temp w chłodni 3 stopnie i co dalej? Te dwie foty miały być wczoraj, ale stronka coś nie tego. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Lutego 2011 I po co Tobie tyle wołowiny. Gdy zrobisz nawet 100kg kiełbasy to możesz dodać do 20% wołowiny resztę musisz zamrozić. Problem znam bo często miałem z tym doczynienie .W dzisiejszych czasach używanie dodatku wołowiny uważam za problematyczne bo zwiększa cenę wyrobu , jak również pogarsza smakową jakość kiełbasy .Oczywiście robi się różne kombinacje Jak dodawanie jak największej ilości woł kl I nieścg.o jasnych mięśniach do wp kl I. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lutego 2011 pis67, Prawdziwa mięsna sztuka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Lutego 2011 Ja nie kupuję, dostałem do nauki trybowaniaNiezły prezencik, nie ma co. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimol Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Lutego 2011 w 1995 pracowałem w sklepie mięsnym i jako jedni z pierwszych w Polsce sprzedawaliśmy mięso wołowe kulinarne:) rasy charolais angus i limousine, zresztą pewnie Pisu może kojarzy temat bo dawne ART było mocno zamieszane w tą hodowlę ( w Bałdach), a mięsko było pyszne.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Lutego 2011 I po co Tobie tyle wołowiny. Gdy zrobisz nawet 100kg kiełbasy to możesz dodać do 20% wołowiny resztę musisz zamrozić A kto powiedział, że to dla mnie tyle wołowiny. Jedna tylna ćwiara pojechała dalej wczoraj. Sporo pojechało dzisiaj. A dla mnie zostało, zważę resztę i napiszę. Po co? Kuter będzie, parówki będziem robić, mortadelę i takie tam inne. Zrobię szynkową wołową, kiedyś robiłem, ale ta będzie o połowę tańsza i lepsza. Rosołki, gulasze, zrazy i pomyślimy co jeszcze. Niezły prezencik To raczej eksponat do nauki, dziś mogę powiedzieć, że poradziłem sobie z rozbiorem, choć bydlaka pierwszy raz miałem na stole. No trochę ligawy czubeczek przyciąłem, ale nie było źle. Następny będzie inny zwierz. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Lutego 2011 A to Ty jesteś pośrednik i za wykonany rozbiór naliczyłeś sobie ile trzeba i przy okazji uczyłeś się, nic nie odliczając za naukę - cwaniaczek jesteś. Napisz co to była za sztuka byk czy wolec a może wół .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Lutego 2012 W czwartek kolejny ubój "cielaczka" około 300kg. Muszę się teoretycznie przygotować do rozbioru, bo to dla mnie nie codzienność. Proszę o namiary na teorię rozbioru bydlęcia, bo w szukaniu nie jestem dobry. No namiary na wyroby z samej wołowiny, by się też przydały. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-203428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Lutego 2012 Jak w temacie, mamy różne techniki dojrzewania wołowiny.Jeśli interesuje to mogę trochę cosik wypocić. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-203463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Lutego 2012 Bydlaczek już rozłożony na czynniki pierwsze, jutro walczę dalej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-204007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Lutego 2013 Sklepy w UK chwalą się, że ich steki dojrzewają przynajmniej 21 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-265903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Lutego 2013 Razi mnie brak toalety poubojowej . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-265956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Lutego 2013 święte słowa "Dziadku" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-265965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Lutego 2013 Razi mnie brak toalety poubojowej .a o co chodzi? :blush: - zawsze powtarza się że mięsa po uboju nie myje się, więc w czym rzecz? :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-265971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.