Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od wczoraj, w chłodni świeżo ubity kawał wołu. Podobno wołowinę należy przechowywać jakiś czas, by skruszała. Pytanie jak długo i w jakich warunkach. Temat pilny, bo ćwiartki wiszą w chłodni na hakach, a nie wiem czy mają dalej wisieć, czy zabierać się za rozbiór? :cool:

Bydlę rasy Charolez , niecałe 12 miesięcy, on, 310 kg żywej wagi. :shock:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Stężenie mięśni występuje od 3godz. do 6godz. po uboju,ponieważ wytwarza się kwas mlekowy, mięśnie robią się twarde.Proces stężenia i dojrzewania mięsa zależy od gatunku zwierzęcia i od temperatury w chłodni.Proces dojrzewania trwa kilka dni ,od 2 do 3 dni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146265
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi mi o stężenie pośmiertne ani wstępne zakwaszenie mięśni, tylko o proces skruszenia. :grin: Przednie ćwiary już rozebrane tzn.wytrybowane. Idzie lepiej niż ze świniaczkiem, tylko ciężko. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146273
Udostępnij na innych stronach

Zawsze był ostry. :grin: Ale będą jeszcze z Niego ludzie. :lol:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146296
Udostępnij na innych stronach

nie kupiłby 300 kilo mięsa

Ja nie kupuję, dostałem do nauki trybowania, teoria teorią, a praktyki nigdy za wiele. Idę dalej, trwa końcowe segregowanie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146302
Udostępnij na innych stronach

Myślę Pis'u, że jakiś materiał zdjęciowo-opisowy przygotowujesz?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146303
Udostępnij na innych stronach

Myślę Pis'u, że jakiś materiał zdjęciowo-opisowy przygotowujesz?

:clap:

Też czekam niecierpliwie

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146306
Udostępnij na innych stronach

Pisu to dla Ciebie poczytaj to w tym czasie odpoczniesz ,

http://www.scribd.com/doc/13447158/Olszewski-Adam-Technologia-przetworstwa-misa-roz04

Jak tam z łojem na tej sztuce . Wycinaj jego dokładnie- bo łój w kiełbasie to jak zbój . Pozdrawiam.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146311
Udostępnij na innych stronach

pis67, Czas dojrzewania to min. tydzień w temp. do 4 C, a później rozbiór na elementy zasadnicze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146320
Udostępnij na innych stronach

Łeb podobno zabrali by zbadać. :shock:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_Creutzfeldta-Jakoba

 

Pisu znowu "jaja" robi

Ja ja? :grin:

 

że jakiś materiał zdjęciowo-opisowy przygotowujesz?

Foty porobione, zapiski napisane, wszystko poważone, ekonomiczny aspekt wyliczę. :cool:

 

Też czekam niecierpliwie

Uzbrój się, bo to bydle siły mi odebrało, i dziś chyba tylko piwko swoje wypiję i przy telewizorku wieczorek spędzę, bo wczoraj po północy zapasy z kaszanką zakończyłem. :cool:

 

Pisu to dla Ciebie poczytaj to w tym czasie odpoczniesz

Poczytam. :smile:

 

Jak tam z łojem na tej sztuce

Oj łoju niewiele, może ze 2kg wyskubałem. I co z nim, do kaganka? :grin:

 

Czas dojrzewania to min. tydzień w temp. do 4 C, a później rozbiór na elementy zasadnicze.

Po ptakach, już rozebrane, temp w chłodni 3 stopnie i co dalej? :cool:

 

Te dwie foty miały być wczoraj, ale stronka coś nie tego. :cool:

 

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146366
Udostępnij na innych stronach

I po co Tobie tyle wołowiny. Gdy zrobisz nawet 100kg kiełbasy to możesz dodać do 20% wołowiny resztę musisz zamrozić. Problem znam bo często miałem z tym doczynienie .W dzisiejszych czasach używanie dodatku wołowiny uważam za problematyczne bo zwiększa cenę wyrobu , jak również pogarsza smakową jakość kiełbasy .Oczywiście robi się różne kombinacje Jak dodawanie jak największej ilości woł kl I nieścg.o jasnych mięśniach do wp kl I. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146387
Udostępnij na innych stronach

Ja nie kupuję, dostałem do nauki trybowania

Niezły prezencik, nie ma co. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146401
Udostępnij na innych stronach

w 1995 pracowałem w sklepie mięsnym i jako jedni z pierwszych w Polsce sprzedawaliśmy mięso wołowe kulinarne:) rasy charolais angus i limousine, zresztą pewnie Pisu może kojarzy temat bo dawne ART było mocno zamieszane w tą hodowlę ( w Bałdach), a mięsko było pyszne....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146414
Udostępnij na innych stronach

I po co Tobie tyle wołowiny. Gdy zrobisz nawet 100kg kiełbasy to możesz dodać do 20% wołowiny resztę musisz zamrozić

A kto powiedział, że to dla mnie tyle wołowiny. Jedna tylna ćwiara pojechała dalej wczoraj. Sporo pojechało dzisiaj. A dla mnie zostało, zważę resztę i napiszę. Po co? Kuter będzie, parówki będziem robić, mortadelę i takie tam inne. Zrobię szynkową wołową, kiedyś robiłem, ale ta będzie o połowę tańsza i lepsza. Rosołki, gulasze, zrazy i pomyślimy co jeszcze. :cool:

 

Niezły prezencik

To raczej eksponat do nauki, dziś mogę powiedzieć, że poradziłem sobie z rozbiorem, choć bydlaka pierwszy raz miałem na stole. No trochę ligawy czubeczek przyciąłem, ale nie było źle. Następny będzie inny zwierz. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146429
Udostępnij na innych stronach

A to Ty jesteś pośrednik i za wykonany rozbiór naliczyłeś sobie ile trzeba i przy okazji uczyłeś się, nic nie odliczając za naukę - cwaniaczek jesteś. Napisz co to była za sztuka byk czy wolec a może wół .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-146440
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
W czwartek kolejny ubój "cielaczka" około 300kg. Muszę się teoretycznie przygotować do rozbioru, bo to dla mnie nie codzienność. Proszę o namiary na teorię rozbioru bydlęcia, bo w szukaniu nie jestem dobry. No namiary na wyroby z samej wołowiny, by się też przydały. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-203428
Udostępnij na innych stronach

Jak w temacie, mamy różne techniki dojrzewania wołowiny.

Jeśli interesuje to mogę trochę cosik wypocić.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-203463
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Razi mnie brak toalety poubojowej .

a o co chodzi? :blush:

- zawsze powtarza się że mięsa po uboju nie myje się, więc w czym rzecz? :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/#findComment-265971
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.