Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam madlinko Tesco to sieć ,muszą być takie same ceny :grin: morze być tylko taniej ,sa robione konkretne promocje do wybranych marketów :lol:pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-154421
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tesco to sieć ,muszą być takie same ceny

z tym akurat się nie zgodzę spotkałem się z sytuacją, że w promieniu 15km są 3 sklepy tesco i ceny znacznie się różnią
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-154428
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie co do zakwasu . Już druga próba jego aktywacji zakończyła sie niepowodzeniem . Pierwszy na zakwasie żurkowym z piekarni drugi z przepisu na jogurcie czy temperatura nie ta czy za mało lub za dużo dożywiam ? na moment zaczyna burzyć a później cisza

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155224
Udostępnij na innych stronach

Na zakwasie żurkowym z piekarni to powinno Ci wyjść bez problemu.

moment zaczyna burzyć a później cisza

Ile trwa ten moment no i fermentacja zakwasu nie jest tak burzliwa jak np wina. Ja jak wieczorem dodam do ok 100 g zaczynu 100g mąki żytniej i 100 ml wody to rano ewidentnie objętość jest zwiększona oraz mocno " zbąbelkowana "

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155225
Udostępnij na innych stronach

to jest chwila w słoju są bąble jak zamieszam znikają choć słychać szum . poprzednio robiłem

na żytniej razowej może za mocna ? więc spróbowałem na "bułeczkowej " pszennej z Tesco

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155239
Udostępnij na innych stronach

No jak zamieszasz to znikają . Mąką żytnia nie jest "za mocna" na zrobienie zaczynu trzeba było za 12 godz dokarmić i po następnych 4-5godz. zacząć robić chleb. Poczytaj np jak pokemon15 robił zakwas i piekł chleb.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155242
Udostępnij na innych stronach

ok jutro będę wypiekał , pokemona czytałem ze 100 razy ,jestem zakręcony bo i kiełbaski i la parmeńska , abratek ujął mnie wielkanocnymi wypiekami więc jak to mówią głowa mała , ...

 

[ Dodano: Pon 04 Kwi, 2011 23:37 ]

a ...mało tego - wybieram się na warsztaty z serowarstwa :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155243
Udostępnij na innych stronach

No i stało się ! mimo moich obaw co do zakwasu chlebek podwoił się i jest w piecu . Nie bardzo wiem jak go długo tam trzymać .Ale niech tam robię mu saunę i potrzymam z godzinę

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155287
Udostępnij na innych stronach

Godzina powinna wystarczyć :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155289
Udostępnij na innych stronach

no wyszedł z pieca zgodnie z sugestią kol-i chudziaka po godzinie

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155295
Udostępnij na innych stronach

no wyszedł z pieca

I jaki ładny... :clap: ciekawe jaki w przekroju.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155300
Udostępnij na innych stronach

no jest i przekrój , jeszcze ciepły w środku lekko wilgotny skórka mocno wysuszona piekłem w nowym piecu opcja z nadmuchem z mąki pszennej bułeczkowej i mąki gruboziarnistej z pszenicy , którą dostałem od kol.tim-a z miejscowości Mroczeń,k.Kępna ( przy okazji jeszcze raz dziękuję mu za fatygę )

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155305
Udostępnij na innych stronach

no jest i przekrój ,

Do jutra skórka zmięknie ... :thumbsup:

Pewnie już nie dasz zarobić piekarzom. :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155306
Udostępnij na innych stronach

tak , tak , zacząłem robić wędliny , piec chleb , pisać książki aż się sam zadziwiam - co mi jeszcze do tego starego łba strzeli :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155307
Udostępnij na innych stronach

co mi jeszcze do tego starego łba strzeli :grin:

yerba ... najstarsi górale tego nie wiedzą :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155308
Udostępnij na innych stronach

jedno jest pewne , będę szukał smaku chleba z dzieciństwa , który piekła moja ciocia na wsi . Bochny miały wymiar 0,5 na 0,4 m ( przynajmniej tak mi się wydaje - to było ze 45 lat temu ) ale tego smaku lekko kwaskowatego nie zapomnę do końca życia .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155309
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje, yerba, Twoje obawy , że zaczyn za słabo pracuje okazały się bezpodstawne -teraz pozostało Ci pieczenie kolejnych wariantów chleba na zaczynie :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155313
Udostępnij na innych stronach

dziękuję bardzo . mam kilka pomysłów - choćby chleba z boczkiem ( moja żona pochodzi z Podlasia i to z kolei jej smaki z dzieciństwa ) Pozdrawiam

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155318
Udostępnij na innych stronach

Jak z boczkiem to wydaje mi się ,że powinien to być żytni chleb .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155322
Udostępnij na innych stronach

chudziak napisała : "teraz pozostało Ci pieczenie kolejnych wariantów chleba na zaczynie " - będę się trzymał tego co napisałaś - niestety teściowa już nie żyje więc oryginalnego przepisu nie da się odtworzyć , ale jak będę u teścia to jeszcze pogadam ze starszymi sąsiadami

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155326
Udostępnij na innych stronach

-sprostowanie : gratulacje dla Twojej żony .Po Waszej wizycie ( :grin: zbieg okoliczności ) popsuł nam się piekarnik . dopiero w tym tygodniu kupiłem nowy i miałem okazję wczoraj wypiec mąkę , którą od niej dostałem .Ale młynek do Zelmerka kupiłem i następna mąka będzie już moja .Pozdrawiam

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155358
Udostępnij na innych stronach

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155373
Udostępnij na innych stronach

Yerba ,na czym mielice zboże na mąkę?

kupilem przystawkę

Panowie,

w sprawie dojrzałości mąki do wypieków wypowiadał się kol. Abratek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155411
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.