Tomasz_65 Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 28 Marca 2011 Witam madlinko Tesco to sieć ,muszą być takie same ceny :grin: morze być tylko taniej ,sa robione konkretne promocje do wybranych marketów :lol:pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-154421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 28 Marca 2011 Tesco to sieć ,muszą być takie same cenyz tym akurat się nie zgodzę spotkałem się z sytuacją, że w promieniu 15km są 3 sklepy tesco i ceny znacznie się różnią Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-154428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 mam pytanie co do zakwasu . Już druga próba jego aktywacji zakończyła sie niepowodzeniem . Pierwszy na zakwasie żurkowym z piekarni drugi z przepisu na jogurcie czy temperatura nie ta czy za mało lub za dużo dożywiam ? na moment zaczyna burzyć a później cisza Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Na zakwasie żurkowym z piekarni to powinno Ci wyjść bez problemu.moment zaczyna burzyć a później cisza Ile trwa ten moment no i fermentacja zakwasu nie jest tak burzliwa jak np wina. Ja jak wieczorem dodam do ok 100 g zaczynu 100g mąki żytniej i 100 ml wody to rano ewidentnie objętość jest zwiększona oraz mocno " zbąbelkowana " Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 to jest chwila w słoju są bąble jak zamieszam znikają choć słychać szum . poprzednio robiłem na żytniej razowej może za mocna ? więc spróbowałem na "bułeczkowej " pszennej z Tesco Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 No jak zamieszasz to znikają . Mąką żytnia nie jest "za mocna" na zrobienie zaczynu trzeba było za 12 godz dokarmić i po następnych 4-5godz. zacząć robić chleb. Poczytaj np jak pokemon15 robił zakwas i piekł chleb. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 ok jutro będę wypiekał , pokemona czytałem ze 100 razy ,jestem zakręcony bo i kiełbaski i la parmeńska , abratek ujął mnie wielkanocnymi wypiekami więc jak to mówią głowa mała , ... [ Dodano: Pon 04 Kwi, 2011 23:37 ] a ...mało tego - wybieram się na warsztaty z serowarstwa :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 No i stało się ! mimo moich obaw co do zakwasu chlebek podwoił się i jest w piecu . Nie bardzo wiem jak go długo tam trzymać .Ale niech tam robię mu saunę i potrzymam z godzinę Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Godzina powinna wystarczyć :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 no wyszedł z pieca zgodnie z sugestią kol-i chudziaka po godzinie Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 no wyszedł z piecaI jaki ładny... :clap: ciekawe jaki w przekroju. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 no jest i przekrój , jeszcze ciepły w środku lekko wilgotny skórka mocno wysuszona piekłem w nowym piecu opcja z nadmuchem z mąki pszennej bułeczkowej i mąki gruboziarnistej z pszenicy , którą dostałem od kol.tim-a z miejscowości Mroczeń,k.Kępna ( przy okazji jeszcze raz dziękuję mu za fatygę ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 no jest i przekrój , Do jutra skórka zmięknie ... :thumbsup: Pewnie już nie dasz zarobić piekarzom. :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 tak , tak , zacząłem robić wędliny , piec chleb , pisać książki aż się sam zadziwiam - co mi jeszcze do tego starego łba strzeli :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 co mi jeszcze do tego starego łba strzeli :grin: yerba ... najstarsi górale tego nie wiedzą :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 jedno jest pewne , będę szukał smaku chleba z dzieciństwa , który piekła moja ciocia na wsi . Bochny miały wymiar 0,5 na 0,4 m ( przynajmniej tak mi się wydaje - to było ze 45 lat temu ) ale tego smaku lekko kwaskowatego nie zapomnę do końca życia . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Gratulacje, yerba, Twoje obawy , że zaczyn za słabo pracuje okazały się bezpodstawne -teraz pozostało Ci pieczenie kolejnych wariantów chleba na zaczynie :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 dziękuję bardzo . mam kilka pomysłów - choćby chleba z boczkiem ( moja żona pochodzi z Podlasia i to z kolei jej smaki z dzieciństwa ) Pozdrawiam Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Jak z boczkiem to wydaje mi się ,że powinien to być żytni chleb . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 chudziak napisała : "teraz pozostało Ci pieczenie kolejnych wariantów chleba na zaczynie " - będę się trzymał tego co napisałaś - niestety teściowa już nie żyje więc oryginalnego przepisu nie da się odtworzyć , ale jak będę u teścia to jeszcze pogadam ze starszymi sąsiadami Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Moje gratulacje masz chleb z samodzielnie zmielonej mąki :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 -sprostowanie : gratulacje dla Twojej żony .Po Waszej wizycie ( :grin: zbieg okoliczności ) popsuł nam się piekarnik . dopiero w tym tygodniu kupiłem nowy i miałem okazję wczoraj wypiec mąkę , którą od niej dostałem .Ale młynek do Zelmerka kupiłem i następna mąka będzie już moja .Pozdrawiam Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Yerba ,na czym mielice zboże na mąkę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 kupilem przystawkę do maszynki do mięsa na http://abc-hurt.bazarek.pl/opis/646437/mlynek-zarnowy---przystawka.html Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Yerba ,na czym mielice zboże na mąkę?kupilem przystawkęPanowie, w sprawie dojrzałości mąki do wypieków wypowiadał się kol. Abratek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/7/#findComment-155411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.