Biotit Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 14 Lipca 2012 Aniumąkę dajesz mieszaną, czy sama pszenną?Jaka temp pieczenia i czas? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-227751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 14 Lipca 2012 To zalezy, czasem mieszana, czasem pszenna, czasem dodaje roznego rodzaju nasiona. Temperatur: wstawiam do nagrzanego piekarnika do 240 stopni i pieke jakies 15 minut, pozniej zmiejszam do 190-200 i piekeaz bedzie gotowy, czasem sprawdzam stukaniem w chleb( taki pusty dzwiek musi byc). CZasem na oko, jaki kolor ma. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-227761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 14 Lipca 2012 A oto moj chleb na zakwasie. Fajne chlebki Aniu... takie typowo domowe.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-227763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MakaPaka Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 14 Lipca 2012 A oto moj chleb na zakwasie. Gratuluje, chlebki wyglądają pysznie. :clap: :clap: :clap: Cytuj Najlepsze forum muzyczne w Polsce:www.n-stars.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-227768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 15 Lipca 2012 Biore niepelna szklanke zakwasu dodaje do tego 500g maki i 600 ml wody czasem mieszana, czasem pszenna, czasem dodaje roznego rodzaju nasiona. A na jakiej mące robisz zakwas? Chlebki ładnie wyrośnięte :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-227978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 15 Lipca 2012 Maka do zakwasu i do pieczenia chleba to maka chlebowa. Tutaj nie ma numerow maki tutaj sa roznego rodzaju ale z nazwy. Zakwas mam na mace pszennej, tylko dlatego,ze jestem bardzo leniwa, a na tym zakwasie robie tez teraz biale chleby dla dzieci , czasem tez buleczki. Nie trzymam juz zytniego zakwasu, a na tym zakwasie co mam i tak pieke chleby z zytniej maki. Na drozdzach tylko pieke chleb do tostow. zbig133 ( dziekuje) chleb jest wyrosniety, bo ma duzo czasu, na to. Robienie tego chleba zajmuje mi dzien i troche nocy, a dopiero na drugi dzien jest pieczony. Czas wyrosniecia( koncowy) zajmuje okolo 5godzin. Zapomnialam dodac, ze utrzymuje wtedy temperature w kuchni nie wyzsza niz 16 stopni. Kiedys czytalam wlasnie o tym aby utrzymac nizsza temperature ( i stala) przy robieniu chleba. Sprawdza sie z moim. Jako ze pieke w gazowym piekarniku( no niestety, najgorszy rodzaj piekarnika do pieczenia chleba) mamnaczynie z woda na dnie piekarnika,aby chleb sie nie wysuszal. Zakwas jest zywiony co 4 dni ( ale nie zawsze czasem zadziej), zwykle wtedy kiedy piekce cos z niego. A tutaj racuchy na zakwasie: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-228048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 16 Lipca 2012 Mój chlebek wg wskazówek ANNAM: Surowiec: 80% maka pszeniczna 20% mąka żytnia szklanka ziaren słonecznika (uprzednio zalany wrzątkiem) 200g zakwasu 25g soli 1 jajko do posmarowania chlebka przed pieczeniem piekłem 15 min 240C, 40min 180C Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-228064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 16 Lipca 2012 Biotit slicznie wyglada , a smakowal? Chodzi mo o sol, ja musze jednak wiecej dawac Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-228072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 16 Lipca 2012 Biotit slicznie wyglada , a smakowal? Jasne, że tak. Mniejszy zamroziłem, wezmę na spływ. Idealnie pasuje do pasztetu słoikowego z hodowlanych kur. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-228087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 16 Lipca 2012 1 jajko do posmarowania chlebka przed pieczeniemJa pod koniec pieczenia (ok 5 min) spryskuję wodą chlebki. Też mają ładną świecącą skórkę. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-228105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 19 Września 2012 Relacja z letniego wypieku chleba. Postanowilem upiec chleb w piecu , ktory jest jednoczesnie paleniskiem do wedzenia chlodnym dymem, ktore dobudowalem do mojej wedzarni, metalowej szafy z paleniskiem bezposrednim. O ile wedzenie jest w nim latwe i przyjemne, a regulacja niskimi tempetaturami dymu prosta o tyle wypiek chleba w piecu wymagal kilku podejsc.Podwojne proby zakonczone niepowodzeniem mialy juz zakonczyc moje marzenia o wypieku wlasnego chleba. Nie udawalo mi sie utrafic wlasciwej tempetatury . Cegla klinkierowa z ktorej go zbudowalem i szamotowa cegla, ktora wylozylem jego wnetrze potrzebuje wiele czasu na osiagniecie wymaganej tempetatury W trzeciej podjetej przeze mnie probie i po ponad dwoch godziach intensywnego palenia bukowym i debowym drewnem ciasto powedrowalo za zeliwne dzwiczki pieca .Po ok 50 minutach chleb byl upieczony. Chleb pszenno- zytni. 450g maki pszennej orkiszowej 250g maki zytniej 350 ml serwatki 1.5 lyzeczka soli 1 lyzeczka cukru 100g zakwasu zytniego Taczka drewna bukowo-debowego :grin: Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 19 Września 2012 Po ok 50 minutach chleb byl upieczony.Ale smakowite cudo!!! Szczególnie ta popękana skórka, moja największa słabość :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 19 Września 2012 Szczególnie ta popękana skórka, moja największa słabość ja już za dwa dni będę miał gotowy zakwas oj będzie się działo... Postanowilem upiec chleb w piecuPo ok 50 minutach chleb byl upieczonyCudo I z prawdziwego pieca ... :clap: :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 19 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 19 Września 2012 robimhuk, Cudny chlebek :clap: :thumbsup: pokemon15, dlaczego musisz za każdym razem robić nowy zakwas? Tak rzadko pieczesz chleb ? Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 19 Września 2012 jJa się zajmuje miesem ale wychodzi na to że wygrzebie rerceptury mojej mamy i zajme sie chebem w tym widze zycie nie jak mięso juz tak mnie nie bawi he Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek72 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 19 Września 2012 Wspaniały chlebek :clap: :thumbsup: ja jak na razie robię tylko na drożdżach. Pozdro dla wszystkich Cytuj mundek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 20 Września 2012 robimhuk, ten chleb jest dla mnie ideałem, zwłaszcza, ze z pieca, no po prostu zazdroszczę Ci, ze masz warunki aby taki właśnie upiec :clap: :clap: :clap: Mam tylko jedno pytanie, nie kruszy się zanadto? Bo mam wrażenie ze zdjęć, ze ma trochę za mało płynu, czy oporócz serwatki dodawałeś także wodę? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tato Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 20 Września 2012 Noooo robimhuk pełny szacun, z dzieciństwa pamiętam , że moja babcia paliła w takim piecu drewnem głównie sosnowym i rzadziej świerkowym, ale zawsze iglastym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 20 Września 2012 Mam tylko jedno pytanie, nie kruszy się zanadto? Bo mam wrażenie ze zdjęć, ze ma trochę za mało płynu, czy oporócz serwatki dodawałeś także wodę? Nie, chleb sie nie kruszyl i zachowal swoja swiezosc przez trzy dni.Posiadal takze te sprezystosc, ktora powoduje, ze pieczywo powraca po nacisku do pierwotnego ksztaltu. Gdzies przeczytalem, ze to wplyw serwatki :rolleyes: . Gdy powtorze wypiek a sklonnosc sie potwierdzi dam znac. z dzieciństwa pamiętam , że moja babcia paliła w takim piecu drewnem głównie sosnowym i rzadziej świerkowym, ale zawsze iglastym. Mysle , ze piec mozna opalac takze drewnem iglastym. Ujscie dymu mojego pieca znajduje sie w komorze wedzarniczej.Z tego miedzy innymi powodu nie moge stosowac u siebie takiego drewna. No i u mnie rosna lasy glownie lisciaste. Kolejnym wyzwaniem dla mnie i dla pieca to pizza. Wierze jednak , ze jest tu duzo latwiejsze niz wypiek chleba. ----------------------- Apes debemus imitari Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 20 Września 2012 pokemon15, dlaczego musisz za każdym razem robić nowy zakwas? Tak rzadko pieczesz chleb ?anerko, piekę dość często ale najlepsze chleby mi wychodzą ze swiezego pieciodniowego zakwasu... Teraz spróbuje trochę ciasta zostawić na zakwas, zobaczymy... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 20 Września 2012 anerko, piekę dość często ale najlepsze chleby mi wychodzą ze swiezego pieciodniowego zakwasu... pokemon a może dlatego ze jak do "starego" zakwasu dodasz maki do nie zdąży jeszcze wystartować Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 20 Września 2012 kilka razy zostawiłem resztę zakwasu, co został mi z chlebów, ale taki płynny, trzymałem tydzień w lodówce, dokarmiałem, ale zawsze za bardzo "walił" mi póxniej octem... teraz zawsze robię świeży, wystarcza na dwa bochenki razowego i jeszcze na zaczyn na "bochenkowy" Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 20 Września 2012 pokemon15, u mnie zakwas ma już ok. 1,5 roku. Piekłem dosyć systematycznie raz w tygodniu i przechowywałem w lodówce w słoiku w konsystencji rzadkiej, ale nigdy go nie dokarmiałem. Ostatnio nie mogłem piec i do zakwasu dodałem mąki i powstało z tego mocno suche ciasto i stał w lodówce miesiąc. Po dodaniu wody powstał świeżutki zakwas. Teraz to robię tak dla pewności aby się z nim nic nie stało. Zakwas im starszy tym lepszy. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 20 Września 2012 Nie, chleb sie nie kruszyl i zachowal swoja swiezosc przez trzy dni.Posiadal takze te sprezystosc, ktora powoduje, ze pieczywo powraca po nacisku do pierwotnego ksztaltu. Gdzies przeczytalem, ze to wplyw serwatki .no ciekawe, muszę spróbować tego chlebka, tylko muszę nastawić nowy zakwas, bo mój wieloletni dopadła pleśń Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 27 Września 2012 Dlatego warto zamrozić go na wszelki wypadek lub wysuszyć by miec do czego wrocić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-240179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.