Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To zalezy, czasem mieszana, czasem pszenna, czasem dodaje roznego rodzaju nasiona. Temperatur: wstawiam do nagrzanego piekarnika do 240 stopni i pieke jakies 15 minut, pozniej zmiejszam do 190-200 i piekeaz bedzie gotowy, czasem sprawdzam stukaniem w chleb( taki pusty dzwiek musi byc). CZasem na oko, jaki kolor ma.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-227761
Udostępnij na innych stronach

A oto moj chleb na zakwasie.

Fajne chlebki Aniu... takie typowo domowe.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-227763
Udostępnij na innych stronach

Biore niepelna szklanke zakwasu dodaje do tego 500g maki i 600 ml wody
czasem mieszana, czasem pszenna, czasem dodaje roznego rodzaju nasiona.

A na jakiej mące robisz zakwas? Chlebki ładnie wyrośnięte :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-227978
Udostępnij na innych stronach

Maka do zakwasu i do pieczenia chleba to maka chlebowa. Tutaj nie ma numerow maki tutaj sa roznego rodzaju ale z nazwy. Zakwas mam na mace pszennej, tylko dlatego,ze jestem bardzo leniwa, a na tym zakwasie robie tez teraz biale chleby dla dzieci , czasem tez buleczki. Nie trzymam juz zytniego zakwasu, a na tym zakwasie co mam i tak pieke chleby z zytniej maki.

Na drozdzach tylko pieke chleb do tostow.

zbig133 ( dziekuje) chleb jest wyrosniety, bo ma duzo czasu, na to. Robienie tego chleba zajmuje mi dzien i troche nocy, a dopiero na drugi dzien jest pieczony. Czas wyrosniecia( koncowy) zajmuje okolo 5godzin. Zapomnialam dodac, ze utrzymuje wtedy temperature w kuchni nie wyzsza niz 16 stopni. Kiedys czytalam wlasnie o tym aby utrzymac nizsza temperature ( i stala) przy robieniu chleba. Sprawdza sie z moim. Jako ze pieke w gazowym piekarniku( no niestety, najgorszy rodzaj piekarnika do pieczenia chleba) mamnaczynie z woda na dnie piekarnika,aby chleb sie nie wysuszal.

Zakwas jest zywiony co 4 dni ( ale nie zawsze czasem zadziej), zwykle wtedy kiedy piekce cos z niego.

A tutaj racuchy na zakwasie:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-228048
Udostępnij na innych stronach

Mój chlebek wg wskazówek ANNAM:

 

Surowiec:

80% maka pszeniczna

20% mąka żytnia

szklanka ziaren słonecznika (uprzednio zalany wrzątkiem)

200g zakwasu

25g soli

1 jajko do posmarowania chlebka przed pieczeniem

piekłem 15 min 240C, 40min 180C

 

 

 

 

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-228064
Udostępnij na innych stronach

Biotit slicznie wyglada , a smakowal? Chodzi mo o sol, ja musze jednak wiecej dawac

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-228072
Udostępnij na innych stronach

Biotit slicznie wyglada , a smakowal?

Jasne, że tak.

Mniejszy zamroziłem, wezmę na spływ. Idealnie pasuje do pasztetu słoikowego z hodowlanych kur.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-228087
Udostępnij na innych stronach

1 jajko do posmarowania chlebka przed pieczeniem

Ja pod koniec pieczenia (ok 5 min) spryskuję wodą chlebki. Też mają ładną świecącą skórkę.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-228105
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Relacja z letniego wypieku chleba.

 

Postanowilem upiec chleb w piecu , ktory jest jednoczesnie paleniskiem do wedzenia chlodnym dymem, ktore dobudowalem do mojej wedzarni, metalowej szafy z paleniskiem bezposrednim.

O ile wedzenie jest w nim latwe i przyjemne, a regulacja niskimi tempetaturami dymu prosta o tyle wypiek chleba w piecu wymagal kilku podejsc.Podwojne proby zakonczone niepowodzeniem mialy juz zakonczyc moje marzenia o wypieku wlasnego chleba.

Nie udawalo mi sie utrafic wlasciwej tempetatury . Cegla klinkierowa z ktorej go zbudowalem i szamotowa cegla, ktora wylozylem jego wnetrze potrzebuje wiele czasu na osiagniecie wymaganej tempetatury W trzeciej podjetej przeze mnie probie i po ponad dwoch godziach intensywnego palenia bukowym i debowym drewnem ciasto powedrowalo za zeliwne dzwiczki pieca .Po ok 50 minutach chleb byl upieczony.

 

 

 

 

 

Chleb pszenno- zytni.

 

450g maki pszennej orkiszowej

250g maki zytniej

350 ml serwatki

1.5 lyzeczka soli

1 lyzeczka cukru

100g zakwasu zytniego

 

Taczka drewna bukowo-debowego :grin:

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238509
Udostępnij na innych stronach

Po ok 50 minutach chleb byl upieczony.

Ale smakowite cudo!!!

Szczególnie ta popękana skórka, moja największa słabość :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238535
Udostępnij na innych stronach

Szczególnie ta popękana skórka, moja największa słabość

:) ja już za dwa dni będę miał gotowy zakwas :) oj będzie się działo...

Postanowilem upiec chleb w piecu

Po ok 50 minutach chleb byl upieczony

Cudo :) I z prawdziwego pieca ... :clap: :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238536
Udostępnij na innych stronach

robimhuk, Cudny chlebek :clap: :thumbsup:

pokemon15, dlaczego musisz za każdym razem robić nowy zakwas? Tak rzadko pieczesz chleb ?

 

Pozdrawiam.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238541
Udostępnij na innych stronach

jJa się zajmuje miesem ale wychodzi na to że wygrzebie rerceptury mojej mamy i zajme sie chebem w tym widze zycie nie jak mięso juz tak mnie nie bawi he
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238551
Udostępnij na innych stronach

robimhuk, ten chleb jest dla mnie ideałem, zwłaszcza, ze z pieca, no po prostu zazdroszczę Ci, ze masz warunki aby taki właśnie upiec :clap: :clap: :clap:

Mam tylko jedno pytanie, nie kruszy się zanadto? Bo mam wrażenie ze zdjęć, ze ma trochę za mało płynu, czy oporócz serwatki dodawałeś także wodę?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238650
Udostępnij na innych stronach

Mam tylko jedno pytanie, nie kruszy się zanadto? Bo mam wrażenie ze zdjęć, ze ma trochę za mało płynu, czy oporócz serwatki dodawałeś także wodę?

Nie, chleb sie nie kruszyl i zachowal swoja swiezosc przez trzy dni.Posiadal takze te sprezystosc, ktora powoduje, ze pieczywo powraca po nacisku do pierwotnego ksztaltu.

Gdzies przeczytalem, ze to wplyw serwatki :rolleyes: .

Gdy powtorze wypiek a sklonnosc sie potwierdzi dam znac.

 

 

 

z dzieciństwa pamiętam , że moja babcia paliła w takim piecu drewnem głównie sosnowym i rzadziej świerkowym, ale zawsze iglastym.

Mysle , ze piec mozna opalac takze drewnem iglastym.

Ujscie dymu mojego pieca znajduje sie w komorze wedzarniczej.Z tego miedzy innymi powodu nie moge stosowac u siebie takiego drewna. No i u mnie rosna lasy glownie lisciaste.

 

Kolejnym wyzwaniem dla mnie i dla pieca to pizza.

Wierze jednak , ze jest tu duzo latwiejsze niz wypiek chleba.

 

-----------------------

Apes debemus imitari

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238665
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, dlaczego musisz za każdym razem robić nowy zakwas? Tak rzadko pieczesz chleb ?

anerko, piekę dość często ale najlepsze chleby mi wychodzą ze swiezego pieciodniowego zakwasu... :) Teraz spróbuje trochę ciasta zostawić na zakwas, zobaczymy...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238690
Udostępnij na innych stronach

anerko, piekę dość często ale najlepsze chleby mi wychodzą ze swiezego pieciodniowego zakwasu... :)

pokemon a może dlatego ze jak do "starego" zakwasu dodasz maki do nie zdąży jeszcze wystartować

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238769
Udostępnij na innych stronach

kilka razy zostawiłem resztę zakwasu, co został mi z chlebów, ale taki płynny, trzymałem tydzień w lodówce, dokarmiałem, ale zawsze za bardzo "walił" mi póxniej octem... teraz zawsze robię świeży, wystarcza na dwa bochenki razowego i jeszcze na zaczyn na "bochenkowy" :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238771
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, u mnie zakwas ma już ok. 1,5 roku. Piekłem dosyć systematycznie raz w tygodniu i przechowywałem w lodówce w słoiku w konsystencji rzadkiej, ale nigdy go nie dokarmiałem. Ostatnio nie mogłem piec i do zakwasu dodałem mąki i powstało z tego mocno suche ciasto i stał w lodówce miesiąc. Po dodaniu wody powstał świeżutki zakwas. Teraz to robię tak dla pewności aby się z nim nic nie stało. Zakwas im starszy tym lepszy.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238780
Udostępnij na innych stronach

Nie, chleb sie nie kruszyl i zachowal swoja swiezosc przez trzy dni.Posiadal takze te sprezystosc, ktora powoduje, ze pieczywo powraca po nacisku do pierwotnego ksztaltu.

Gdzies przeczytalem, ze to wplyw serwatki .

no ciekawe, muszę spróbować tego chlebka, tylko muszę nastawić nowy zakwas, bo mój wieloletni dopadła pleśń :(

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/12/#findComment-238781
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.