Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wypróbuj ten przepis będziesz miała ciemny wilgotny i dużo ziaren

Karolu w temacie jest chleb na zakwasie , a Ty podajesz przepis na drożdżówkę :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-289119
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

madlinko "obudź " swój zaczyn mąką żytnią t2000 potem dodaj mąkę żytnią t720 potem dodaj siemię lniane ,słonecznik , płatki owsiane trochę cukru trzcinowego nierafinowanego i już :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-289124
Udostępnij na innych stronach

Chudziaczku też tak kiedyś zrobię, ale na razie próbuję te konkretne przepisy, bo nie mam wprawy w ciemnych :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-289150
Udostępnij na innych stronach

madlinka,

Bez urazy innych forowiczów, najlepszy chleb na zakwasie z ziarnami jaki jadłam to chleb Chudziakowy :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-289189
Udostępnij na innych stronach

Skoro EAnna tak pisze, zatem Olgo, możesz podać jakieś dokładniejsze ilości powyższych składników?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-289224
Udostępnij na innych stronach

najlepszy chleb na zakwasie z ziarnami jaki jadłam to chleb Chudziakowy :thumbsup:

Zgadzam się w 100 % , mam nadzieję że w Napoleonowie się na takowy załapię :thumbsup: :thumbsup:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-289229
Udostępnij na innych stronach

Miło mi ,że Wam mój chleb smakował :grin:

madlinko, zakładam ,że masz ok 100 gramów zaczynu a pochodzi on z chleba pieczonego nie dalej niż tydzień temu . Wieczorem wyciągnij go z lodówki dodaj 200gramów mąki żytniej t2000 i wody tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany i zostaw do rana w ciepłym miejscu. Rano dodaj ok 200gramów mąki żytniej t720 i ok 100gramów mąki pszennej t650 , 2 łyżeczki soli, łyżkę miodu lub łyżkę cukru trzcinowego nierafinowanego rozpuszczonego w niewielkiej ilości ciepłej wody i wody tyle by wszystko wymieszać . Niestety ciasto będzie się kleiło do ręki więc ja to robię w pobliżu kranu i zwilżam rękę wodą co ułatwia zagniatanie . I tu najtrudniej powiedziec jaką ma mieć konsystencję bo nie powinno być lejące ale za twarde też nie :mellow: . Odstawiam na jakąś godzinkę i szykuję foremkę - smarując ją olejem i sypiąc np mąką graham bo mam ją w nadmiarze :lol: . Wracam do ciasta ,odbieram ok 100gramów zaczynu , które wkładam do słoiczka i do lodówki a do reszty dodaję ziaren słonecznika ,siemienia ,dyni można dodac też orzechy czy migdały . Mieszam i wkładam do foremki . Na foremce robię "czapkę " z worka foliowego i czekam aż wyrośnie . Potem do gorącego piekarnika na ok 1 godzinę .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-289242
Udostępnij na innych stronach

Upiekłam ten: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5553

i kurcze był on tak mokry, ze aż się rozmazywał po nożu, on taki ma być? Bo się trochę wystraszyłam, że surowy i wywaliłam :(

Teraz będę robić ten Chudziaczka

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290263
Udostępnij na innych stronach

ze aż się rozmazywał po nożu, on taki ma być

z doświadczenia wiem że chleby razowe, z płatkami zawsze takie wychodziły tak że po krojeniu nóż był "umazany"

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290299
Udostępnij na innych stronach

ze aż się rozmazywał po nożu,

Sam nie piekę chleba (czasu brakuje), kupuje zawsze z jednej piekarni, żytni na zakwasie (Zaścianek się nazywa). Też się czasem (nie zawsze) rozmazuje (zazwyczaj gdy jest świeżutki). Nic nie wskazuje na to, że jest niedopieczony. W smaku zawsze taki sam, jędrny, cała rodzinka się nim zajada.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290312
Udostępnij na innych stronach

madlinka, chleb żytni jest wilgotny ale nie aż tak Chleb ten najlepiej kroić po 12 godzinach trzeba dać mu czas na wyschnięcie ważne są również otręby i płatki może miałaś za rzadkie ciasto ciasto nie powinno być lejące powinno dać wyłożyć się łyżką Myslę że zamiast wyrzucać można było go dopiec U mnie w domu amatorem takiego chleba jestem tylko ja więc jak upiekę taki chlebek to jem go 3 tygodnie z każdym dniem jest lepszy Szkoda że nie wyszedł bo naprawdę jest pyszny

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290325
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze kiedyś spróbuję go upiec. Mh... może on nie był surowy, no nic teraz już nie zrobię.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290627
Udostępnij na innych stronach

Chleb co prawda piekę co tydzień ale teraz wprowadziłam sezonowy bajer 8-)

 

http://imageshack.us/a/img515/3060/p58i.jpg

 

http://imageshack.us/a/img209/7954/r2i3.jpg

 

http://imageshack.us/a/img593/8900/gs23.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290630
Udostępnij na innych stronach

eb co prawda piekę co tydzień ale teraz wprowadziłam sezonowy bajer

Liście chrzanu :lol: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290637
Udostępnij na innych stronach

Chleb co prawda piekę co tydzień ale teraz wprowadziłam sezonowy bajer 8-)

Olgo.. może to moje pytanie zabrzmi '' głupio", ale jaki cel spełniają liście chrzanu?? :blush: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290638
Udostępnij na innych stronach

halusiu po prawdzie to nie wiem :lol: i dlatego napisałam ,że bajer no bo dawniej piekli na liściach chrzanu to ja też :rolleyes: Może dają większą wilgotność a przede wszystkim odmienność i na pewno są zdrowe :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290641
Udostępnij na innych stronach

chudziak, pamietam ze moja ciocia z Mrzygłódki tez piekła chleb wiosna i latem w koszykach wyłozonych liśćmi chrzanu .Smak chleba mieszanego nie zapomniany do dziś z dziurkami w srodku lśniacy , pachnacy .Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290644
Udostępnij na innych stronach

Wrzucę tutaj do działu dwa pdf nt. chlebka:

 

Zakwas: http://de.scribd.com/doc/38452946/zakwas

 

Domowy chlebek: http://de.scribd.com/doc/38452924/chleb

 

Jeśli już jest to koszyk.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290650
Udostępnij na innych stronach

Chlebek Olgi jest PYSZNY, a przy tym tak mało pracochłonny w porównaniu do pieczenia białego bochenka, ze aż cieszy, mogę go piec regularnie. Tylko wczoraj byłam jakaś zakręcona i zamiast mąki podanej w przepisie użyłam typ 2000, ale odpowiada mi taki chlebek. Wiecie może jak zrobić taki czarny chleb, jak nieraz jest w sklepach?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-291274
Udostępnij na innych stronach

Chlebek Olgi jest PYSZNY

Cieszę się ,że jesteś w końcu zadowolona ze swojego chleba :grin:

 

Wiecie może jak zrobić taki czarny chleb, jak nieraz jest w sklepach?

madlinko , spróbuj dodać ok 30 gramów cukru trzcinowego nierafinowanego zamiast miodu.

 

http://imageshack.us/a/img41/9765/dzik035.jpg

 

 

http://imageshack.us/a/img542/2323/dzik036.jpg

 

Ja mam taki - kupiłam w Tesco

http://www.szczyptaswiata.pl/product-pol-7090-Traidcraft-Nierafinowany-cukier-trzcinowy-Muscovado-0-5kg-FAIRTRADE.html

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-291278
Udostępnij na innych stronach

madlinka, brawo za chleb . :clap:

A jesli chcesz taki ciemny jak pumperniker, to dodaj melasy. Jesli znowu masz ochote ma chleb ciemny z nuta jakby fioletu, to orzechy wloskie, zwykle te ida w parze z suszonymi owocami( tylko bez przesady z owocami) i wlasnie na zakwasie. Niepowtarzalny smak.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-291297
Udostępnij na innych stronach

chudziak, Też jadałem pieczony na liściach może to taka bajera jak napisałaś jedno wiem smak pamiętam do dzisiaj i chętnie bym jeszcze zjadł, niestety lat młodości nikt nie wróci .Pozdrawiam a tak na marginesie co wy kobiety wyprawiacie z tymi chlebami no no moje szczere słowa uznania :thumbsup: :clap: :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-291442
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.