Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje Wam za cenne wskazówki. W takim razie dziś żona upiecze chlebek z mąki żytniej, zobaczę jakie będą wyniki.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-344777
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

dziś żona upiecze chlebek z mąki żytniej

 

Zwróć jeszcze uwagę na to:

 

 

 

zalecane jest ciemne pieczywo razowe -żytnie
 

 

To ma być mąka razowa żytnia czyli typ 2000 ... ;) 

te chleby robi się na zakwasie żytnim bo to chleby "ciężkie" 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-344816
Udostępnij na innych stronach

Wasze rady okazały się bardzo cenne i sto procent trafne. Żona upiekła chlebek z samej mąki żytniej i po spożyciu i zbadaniu cukru we krwi (czterokrotnie) okazało się że wyniki są dobre i mieszczą się w normie.
Chlebek troszkę z góry przypalony, ale to wina piekarnika który czeka już na wymianę, ważne że smakuje i nie podnosi cukru :thumbsup:
Jeszcze raz dziękuje za cenne rady.

 

post-53607-0-56246900-1397047159_thumb.jpg

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-345239
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wasze rady okazały się bardzo cenne i sto procent trafne.

To miło ,że się udało utrzymać cukier w ryzach :) .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-345351
Udostępnij na innych stronach

Boob96 byłeś Kolego w dobrych i pewnych rękach. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-345352
Udostępnij na innych stronach

Boob96, chebek nie musi się przypiekać z góry tak mocno.

Zawsze posyp go z góry troche mąką i jak juz sie zacznie rumienic za bardzo, wtedy połóż na wierzch chleba pergamin lub papier do pieczenia. Jeśli smarujesz jajkiem to nie syp mąką, wystarczy papier w końcowej fazie. Taka opcja powinna zmniejszyć przypiekanie skórki wierzchniej :)

 

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez Basia285
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-345398
Udostępnij na innych stronach

Basiu tak też uczynię, znaczy cenne wiadomości przekaże żonie. Dziś będą pieczone  dwa kolejne chlebki z tym że do mąki żytniej będzie dodana mąka żytnia razowa. Obecnie czekają jak wyrosną, na kolację powinny już być upieczone.
Dziękuję bardzo za dobre rady :)

Pozdrawiam serdecznie.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-345403
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się, ze mogę choć troche podpowiedzieć. Ja też piekę takie chlebki to mam wprawę. Udanych wypieków chlebka zyczę Twojej  Połóweczce, a na chlebki SMACZNEGO! :thumbsup:

 

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-345404
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Ja dzisiaj z takim problemem małym (bo dotyczy małego chlebka :)

 

Żona ma stała się tak zagorzałą fankąmoich wypieków, że poprosiła mnie, coby upiekł małe chlebki do święconki.

Ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić (bo takiego małego chlebka chyba nie piecze się tyle co dużego?)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-347163
Udostępnij na innych stronach

Jak chlebek mały i to mniej wszystkiego  ;) 

Moja koncepcja wygląda tak taki "koszykowy-święconkowy" piekę przy okazji wypieku normalnego chleba ;)

Ot po prostu standardowy bochenek jest uszczuplony o garstkę ciasta i piecze się mały z dużym , oczywiście mały wcześniej wyjmuję ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-347191
Udostępnij na innych stronach

Jak na oko ? Robisz normalne ciasto chlebowe na standardową porcję (1/2/3 bochenki bo są różne przepisy) i kawałek ciasta już wyrobionego odrywasz na mały bocheneczek   ;)

 

 

PS

Tak naprawdę wszystkie przepisy na chleb są "na oko" bo każda maka inna więc jeśli masz stałą ilość mąki to modyfikujesz ilość wody do pożądanej konsystencji ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-347214
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

uwaga uwaga, kolejne pytanie mam.

Zrobiłem przypadkiem zaczynu na ponad 5 chlebów. No wiadomo że tylu nie napiekę w jeden dzień, tym bardziej że jutro nieczynne sklepy, a mąki tyle nie mam... Czy mogę zaczyn przechować do niedzieli? Jeżeli tak, to jak to zrobić, żeby się nie zepsuł.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc.

 

Ps. Od miesiąca ponad jemy własne chlebki. No po prostu niebo w gębie, a wozichlebek przjeżdża codziennie i ze smutkiem patrzy w okno :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-349659
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy mogę zaczyn przechować do niedzieli? Jeżeli tak, to jak to zrobić, żeby się nie zepsuł.
Wstaw w słoiku do lodówki  ( ile masz tego zaczynu -około-?)  bez problemu tydzień można przechować .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-349662
Udostępnij na innych stronach

no zużyję 900 g zaczynu na 3 chleby. A mam 1.6kg... Nie wiem co mi się popierniczyło, że tyle wyszło... A pracuje naprawdę fajnie, to szkoda by mi go było wywalać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-349663
Udostępnij na innych stronach

No to tak jak pisałam - włóż do słoika i  do lodówki  -niech tam czeka do następnego wypieku :D

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-349667
Udostępnij na innych stronach

Bartes pamietaj tylko ,zeby sloik byl wiekszy niz ilosc zakwasu, bo pomimo niskiej temperatury zakwas dalej bedzie pracowal

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-349669
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jak co tydzień upiekłam chleb pszenno-żytni na zakwasie (zaczynie) oczywiście bez dodatku  drożdży  .

Ciągle mam dylemat w kwestii nazewnictw czy to co ja zostawiam jako starter to zakwas, zaczyn,zaczątek  :rolleyes:  a zostawiam po prostu kawałek już gotowego surowego ciasta z bieżącego wypieku bo tak robiła Babcia MojegoŚlubnego. Nic nie dokarmiała nie stosowała żadnych trójfazowych metod  a chleb smakował wyśmienicie.

post-40398-0-88955500-1402255904_thumb.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-356760
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciągle mam dylemat w kwestii nazewnictw czy to co ja zostawiam jako starter to zakwas, zaczyn,zaczątek    a zostawiam po prostu kawałek już gotowego surowego ciasta z bieżącego wypieku

Olgo,

wg mnie zostawiasz jako starter  zaczyn (czyli ten kawałek ciasta z określoną funkcją), w którym jest zakwas, czyli podchowane bakterie kwasu mlekowego w określonym środowisku..

W efekcie z Twojego zaczynu powstaje chleb na zakwasie.

Żródłem bakterii może być zakwas lub kawałek ciasta z ostatniej produkcji :D 

Określenie "chleb na zakwasie" znaczy, że wyrósł w wyniku fermentacji kwasowej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-356781
Udostępnij na innych stronach

Ja też tak uważam i nazywam to zostawione ciasto właśnie zaczynem ( oryginalne w mym regionie mówiło się zacyna)  ale już wielokrotnie "poprawiano" mnie ,że to nie zaczyn tylko zakwas albo ,że zakwaszone ciasto :rolleyes:  Te rozważania mają tak na prawdę akademickie znaczenie - nie mniej jednak a każdym razem muszę zacząć od tłumaczenia co  i jak zostawiam do następnego wyrobu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-356786
Udostępnij na innych stronach

Chudziak i tutaj wychodzi latwosc zrozumienia j. ang. Bo sie mowi " sourdough starter " i wszystko wiadome :laugh:   a najwazniejsze, zechelb bez drozdzy masz jako efekt koncowy :D  i to jeszcze jaki chlebek

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-356787
Udostępnij na innych stronach

 

 

a zostawiam po prostu kawałek już gotowego surowego ciasta z bieżącego wypieku

Witam Szanowne koleżanki tak się zastanawiam czy w przypadku chlebka mieszanego no takiego 60/40 żytnia/pszenna ten sposób też by wydał?? :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-356809
Udostępnij na innych stronach

 

 

itam Szanowne koleżanki tak się zastanawiam czy w przypadku chlebka mieszanego no takiego 60/40 żytnia/pszenna ten sposób też by wydał??
 

 TAk  BAca, , spokojnie mozesz odlozyc kawalek "na zas" do nastepnego razu. Jesli  jednak nie jestes ewien, zostaw sobie kawalek  ciasta a i zakwas  taki odlewany rowniez zostaw.  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-356815
Udostępnij na innych stronach

annam a  jak sie nazywac bedzie jak ja mam czesc zakwasu i do niego na 12 h wczesniej dodaje 2 dl maki zytniej i 2 dl wody i nastepnego dnia uzywam do chleba po czym to co zostanie zostawiam w  lodowce do nastepnego razu . Dla mnie to tez zaczyny zakwasy totez czarna magia, zakwas zrobilam sama .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-356816
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.