Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ale on mi nie przestał pracować tylko zmienił kolor na wierzchu pod spodem jest normalny

Miałem podobnie, na wierzchu coś w rodzaju fioletowego szlamu (galaretki) grubości 2-3 mm, jak za dlugo zostawiałem w lodówce (ponad 3 tygodnie).

Zdejmij tylko ten wierzch, podkarm resztę dzień wcześniej i jak przepracuje to co dostał, to chleb spokojnie wyjdzie.

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-165782
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

piękne dzięki, a już bałam się że to może być niejadalne co prawda późno ale zaraz zrobię tak jak podpowiadacie i mam nadzieję że jutro chleb będzie dobry :lol: pozdrawiam wszystkich
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-165795
Udostępnij na innych stronach

moje dzisiejsze wypieki :

to moja " dzieża :

a to produkt finalny

i część ciasta na zaczyn do wypieku za tydzień

gorący na noc !

Ale mnie pokręciło :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166075
Udostępnij na innych stronach

tylko zmienił kolor na wierzchu pod spodem jest normalny

asia50,

Nikt zdalnie nie zrobi Ci analizy laboratoryjnej wyhodowanej w Twoim zakwasie flory bakteryjnej :grin:

....

Czasami tak się dzieje, że niektóre grupy bakterii uzyskują przewagę (w tym wypadku bakterie tlenowe). Gdybyś wcześniej zamieszała całość i dokarmiła byłoby po problemie.

UWIELBIAM czytać posty Ani, po prostu WIADOMO,

ze "kuma czacze"! :grin:

 

Właśnie TAK DOSŁOWNIE JEST.

 

ZERO magicznych "wtajemniczeń"

czy IDIOTYCZNYCH "przesądów" typu "piec chlebowy z gliny"

i podobnych UBZDURANYCH zaleceń.

 

Po prostu to BAKTERIE ROBIĄ nam SMACZNY i ZDROWY!!!! chlebek. :tongue:

 

Masz dobre "bakteryjki" masz DOBRY chleb,

no oczywiście musimy znać "zwyczaje" naszych milusińskich! :tongue:

 

Reszta to tylko prymitywna rutynowa robota.

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166089
Udostępnij na innych stronach

Mój dzisiejszy chleb mieszany żytnio-pszenny na zakwasie z mąki żytniej, na spód foremek włożyłem kilka liści winogron.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166181
Udostępnij na innych stronach

chleb mieszany żytnio-pszenny na zakwasie z mąki żytniej

mistrzostwo :clap: a jakie proporcje ile czasu garował ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166188
Udostępnij na innych stronach

500g mąki żytniej+250g mąki żytniej razowej+250g mąki pszennej+zakwas 5 dniowy. Po wymieszaniu odstawiony na 3 godziny, po wyrośnięciu wyrobiony na stolnicy i podzielony na dwie części, każda dodatkowo wyrobiona i do foremekm przykryte lnianą ściereczką po ok 4 godz wstawiony do nagrzanego do 230 st C piekarnika, po 15 min temp na 195 st C i jeszcze 40 min. Przed wyjęciem spryskany wodą. Tak robię już od dwóch lat.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166189
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :clap: Ja piekąc takie mieszanki zawsze wyciągałem popękany . Może to kwestia temperatury , albo zbyt krótkiego czasu wyrastania . Upiekę następny ściśle wg Twojego przepisu i zobaczę jak się zachowa . :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166191
Udostępnij na innych stronach

Po włożeniu do foremek zrób nacięcia tak jak na zdjęciu, głębokości tak ok 1-1,5 mm

końcówką noża. Kiedyś czytałem o tym, ale nie pamiętam czy u nas na forum, czy gdzieś o wypieku chleba, teraz są tylko zaplanowane "pęknięcia". Oczywiście do mieszanki mąk i zakwasu dodałem jeszcze 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę mielonego kminku, dolałem ok 350-400 ml wody, tak aby ciasto było zwarte, nie kleiste do rąk i dawało się wygniatać.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166192
Udostępnij na innych stronach

Zbig bardzo fajniasty chlebek :) Ja swoje "razowce robiłem zawsze w ten sposób, ze ciasto po wymieszaniu jest klejące, takie lekko luźne... i moje chleby sa dobre ale ciężkie i lekkawo "mokre", może teraz spróbuję upiec wg twojego przepisu, podaj jeszcze ile zakwasu dajesz do tej mieszanki mąk i jakie typy mąk ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166195
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :clap: Ja piekąc takie mieszanki zawsze wyciągałem popękany . Może to kwestia temperatury , albo zbyt krótkiego czasu wyrastania . Upiekę następny ściśle wg Twojego przepisu i zobaczę jak się zachowa . :wink:

Żeby chleb nie popękał nie można dopuścić do wyschnięcia ciasta (jego oczywiście górnej warstwy z której w końcu skórka powstanie), dlatego moje bochenki wyrastają w formach przykryte folia spożywczą, którą ściągam tuż przed włożeniem forem do piekarnika. Natomiast jak je piekę (piekarnik elektryczny) to na najniższym poziomie mam włożoną standardowa blaszkę "piekarnikową" na która wylewam tak ok pół szklanki gorącej wody i zamykam piekarnik.

 

Pozdr.

If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166198
Udostępnij na innych stronach

dlatego moje bochenki wyrastają w formach przykryte folia spożywczą

O ! spróbuję tak zrobić . Z tą skórką możesz mieć rację , bo ostatnio piekę żytnie i z bardzo luźnego ciasta i te mi nie pękają . Co do wody to ja spryskuję co 15-20 minut . (bow)

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166203
Udostępnij na innych stronach

@yerba

Ja od dłuższego czasu piekę tylko żytnie (pszenne robię "ratunkowo" w automacie jak się okazuje że nie ma pieczywa w domu i coś na kolację by się przydało zjeść........ a w trakcie roku szkolnego raz w tygodniu robię bułki żeby "dzięcioły" miały na drugie śniadanie co zabrać ze sobą) wracając do tematu...to któregoś razu jakoś tak się zakręciłem, że przed włożeniem do piekarnika "skórka" zdążyła podeschnąć, ja jej nie zwilżyłem i w finale miałem "artystyczne" pęknięcia na obydwu bochenkach.

 

Pozdr.

If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166228
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy prosty jasny na zakwasie, jestem z niego bardzo dumna, bo to pierwszy idealny chleb, a chleby pięke już 3 lata, nie pękł w żadnym miejscu, jest przepyszny w smaku, ale dziś wyjątkowo się starałam i przy formowaniu i przy wyrastaniu i przy parowaniu piekarnika

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166745
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy prosty jasny na zakwasie, jestem z niego bardzo dumna,

 

madlinka . Pieczywa praktycznie nie jadam , jednak kromeczki tego chlebka ze smalcem i ogórasem małosolnym bym nie odmówił . :smile: :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166750
Udostępnij na innych stronach

madlinka,

chlebek wzorcowy :thumbsup: :clap:

Czy podałaś już gdzieś przepis na to cudo?

Wprawdzie ja tak jak:

Pieczywa praktycznie nie jadam

ale dla wnuków i gości bym upiekła.

Dla siebie zwykle rezerwuję piętki :blush:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166752
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy prosty jasny na zakwasie, jestem z niego bardzo dumna,

Madlinko ja jasnego pieczywa nie jadam ale podobnie jak Andrzej k z wielką ochotą zjadłabym kromeczkę :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166753
Udostępnij na innych stronach

Nie jecie pieczywa ze względów zdrowotnych? Jejku nie wyobrażam sobie, ja tak kocham pszenny chleb, oby mi tylko zdrowie nigdy nie odmówiło posłuszeństwa, bo nie wiem czy umiałabym sobie tej przyjemności odmówić.

Czy podałaś już gdzieś przepis na to cudo?

nie podawałam, jest to chlebek ciut czasochłonny, ale chętnie przepis zamieszczę:

 

Chleb prosty jasny

zaczyn:

5 łyżek mąki pszennej typ 550 (ja czasem mieszam pól na pół wiejską z młyna z 450)

0,5 szklanki wody

1-2 łyżki zakwasu

 

składniki wymieszać odstawić do przefermentowania na 12-16 godzin

 

Następnie dodać:

450g mąki pszennej ty 550

około szklanka wody (dolewać stopniowo i obserwować konsystencję)

Wymieszać składniki najlepiej mikserem albo jakimś robotem, bo w pierwszym etapie ciasto powinno być rzadsze. Odstawić przykryte ściereczką na 30 minut.

 

Dodać łyżeczkę soli (chleb mało słony, jeśli ktoś lubi bardziej słony zwiększyć do 1,5 łyżeczki). Wyrobić przez 2 minuty. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, obsmarować całe i odstawić na 50 minut.

 

Wyjąć z miski na posypany mąką blat, lekko rozpłaszczyć, zwinąć w kulę, odstawić na kolejne 50 minut. Trzeba pamiętać aby zawsze rozpłaszczać skórką do dołu, tzn, nie zmieniać że raz zwijamy do środka w jedną stronę a potem w drugą, bo przez to zwijanie napręża się nam ładnie skórka.

 

Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, w sumie ciasto ma wyrastać 2 i pół godziny i w ciągu tego czasu ma być 3 razy rozpłaszczone delikatnie na blacie, zwinięte w kule i odłożone na powrót do miski.

 

Po ostatnim rozpłaszczeniu i uformowaniu bochenka przełożyć do koszyka do wyrastania na około 2,5 godziny (czas zależy od tego jak nam chlebek rośnie, powinien wypełnić koszyk), możemy też ostatnie wyrastanie przeprowadzić w lodówce, tam powinien wyrastać około 8 godzin (może całą noc i rano będziemy mieć cieplutki chleb na śniadanie)

 

Piec w nagrzanym do 240 stopni piekarniku na nagrzanej blaszce lub kamieniu przez 40 minut.

Przed włożeniem chleba wlać do gorącego piekarnika trochę wody, żeby się wytworzyła para, przez pierwsze 10 minut co jakiś czas znów wlewać wodę w celu wytworzenia pary, oczywiście woda ta nie może dotykać chleba.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166922
Udostępnij na innych stronach

Ja też dziś się nie nudziłem i zrobiłem mieszany, na żytnim zakwasie.

Pierwszy raz dwa bochenki jednocześnie próbowałem włożyć i niestety się skleiły jak widać, ale tak poza tym jak zwykle udany.

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166981
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Mój pierwszy chlebek na zakwasie pszenno-żytni

:clap: :clap: :thumbsup: Ja tylko taki robię.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-182574
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy prosty jasny na zakwasie

Mój pierwszy chlebek na zakwasie pszenno-żytni

ech... wymiekam... rano zakwas nastawiam...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-182647
Udostępnij na innych stronach

ech... wymiekam... rano zakwas nastawiam...

pokemon15 Ja kupiłem na allegro za 3zł aktywny zakwas i od razu ruszyłem z produkcją chlebka. Nad zakwasem trzeba popracować żeby był mocny a ja jestem leniuch.A teraz mam mocny starter i nawet dziś upiekę bocheneczek bo wczorajszego brakło :grin:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-182669
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.