Paprykarz Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 6 Lipca 2011 ale on mi nie przestał pracować tylko zmienił kolor na wierzchu pod spodem jest normalny Miałem podobnie, na wierzchu coś w rodzaju fioletowego szlamu (galaretki) grubości 2-3 mm, jak za dlugo zostawiałem w lodówce (ponad 3 tygodnie). Zdejmij tylko ten wierzch, podkarm resztę dzień wcześniej i jak przepracuje to co dostał, to chleb spokojnie wyjdzie. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-165782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 6 Lipca 2011 piękne dzięki, a już bałam się że to może być niejadalne co prawda późno ale zaraz zrobię tak jak podpowiadacie i mam nadzieję że jutro chleb będzie dobry :lol: pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-165795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 7 Lipca 2011 tak jak napisałam zrobiłam z tego zakwasu chleb jest dobry taki jak zawsze,a zakwas pozostawiony w lodówce na razie i pachnie i wygląda ok :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-165911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 8 Lipca 2011 moje dzisiejsze wypieki : to moja " dzieża : a to produkt finalny i część ciasta na zaczyn do wypieku za tydzień gorący na noc ! Ale mnie pokręciło :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 8 Lipca 2011 tylko zmienił kolor na wierzchu pod spodem jest normalnyasia50, Nikt zdalnie nie zrobi Ci analizy laboratoryjnej wyhodowanej w Twoim zakwasie flory bakteryjnej :grin: .... Czasami tak się dzieje, że niektóre grupy bakterii uzyskują przewagę (w tym wypadku bakterie tlenowe). Gdybyś wcześniej zamieszała całość i dokarmiła byłoby po problemie. UWIELBIAM czytać posty Ani, po prostu WIADOMO, ze "kuma czacze"! :grin: Właśnie TAK DOSŁOWNIE JEST. ZERO magicznych "wtajemniczeń" czy IDIOTYCZNYCH "przesądów" typu "piec chlebowy z gliny" i podobnych UBZDURANYCH zaleceń. Po prostu to BAKTERIE ROBIĄ nam SMACZNY i ZDROWY!!!! chlebek. :tongue: Masz dobre "bakteryjki" masz DOBRY chleb, no oczywiście musimy znać "zwyczaje" naszych milusińskich! :tongue: Reszta to tylko prymitywna rutynowa robota. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 10 Lipca 2011 Mój dzisiejszy chleb mieszany żytnio-pszenny na zakwasie z mąki żytniej, na spód foremek włożyłem kilka liści winogron. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 10 Lipca 2011 chleb mieszany żytnio-pszenny na zakwasie z mąki żytniejmistrzostwo :clap: a jakie proporcje ile czasu garował ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 10 Lipca 2011 500g mąki żytniej+250g mąki żytniej razowej+250g mąki pszennej+zakwas 5 dniowy. Po wymieszaniu odstawiony na 3 godziny, po wyrośnięciu wyrobiony na stolnicy i podzielony na dwie części, każda dodatkowo wyrobiona i do foremekm przykryte lnianą ściereczką po ok 4 godz wstawiony do nagrzanego do 230 st C piekarnika, po 15 min temp na 195 st C i jeszcze 40 min. Przed wyjęciem spryskany wodą. Tak robię już od dwóch lat. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 10 Lipca 2011 Dzięki :clap: Ja piekąc takie mieszanki zawsze wyciągałem popękany . Może to kwestia temperatury , albo zbyt krótkiego czasu wyrastania . Upiekę następny ściśle wg Twojego przepisu i zobaczę jak się zachowa . :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 10 Lipca 2011 Po włożeniu do foremek zrób nacięcia tak jak na zdjęciu, głębokości tak ok 1-1,5 mmkońcówką noża. Kiedyś czytałem o tym, ale nie pamiętam czy u nas na forum, czy gdzieś o wypieku chleba, teraz są tylko zaplanowane "pęknięcia". Oczywiście do mieszanki mąk i zakwasu dodałem jeszcze 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę mielonego kminku, dolałem ok 350-400 ml wody, tak aby ciasto było zwarte, nie kleiste do rąk i dawało się wygniatać. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 10 Lipca 2011 Zbig bardzo fajniasty chlebek Ja swoje "razowce robiłem zawsze w ten sposób, ze ciasto po wymieszaniu jest klejące, takie lekko luźne... i moje chleby sa dobre ale ciężkie i lekkawo "mokre", może teraz spróbuję upiec wg twojego przepisu, podaj jeszcze ile zakwasu dajesz do tej mieszanki mąk i jakie typy mąk ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdino Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 10 Lipca 2011 Dzięki :clap: Ja piekąc takie mieszanki zawsze wyciągałem popękany . Może to kwestia temperatury , albo zbyt krótkiego czasu wyrastania . Upiekę następny ściśle wg Twojego przepisu i zobaczę jak się zachowa . :wink: Żeby chleb nie popękał nie można dopuścić do wyschnięcia ciasta (jego oczywiście górnej warstwy z której w końcu skórka powstanie), dlatego moje bochenki wyrastają w formach przykryte folia spożywczą, którą ściągam tuż przed włożeniem forem do piekarnika. Natomiast jak je piekę (piekarnik elektryczny) to na najniższym poziomie mam włożoną standardowa blaszkę "piekarnikową" na która wylewam tak ok pół szklanki gorącej wody i zamykam piekarnik. Pozdr. Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 10 Lipca 2011 dlatego moje bochenki wyrastają w formach przykryte folia spożywcząO ! spróbuję tak zrobić . Z tą skórką możesz mieć rację , bo ostatnio piekę żytnie i z bardzo luźnego ciasta i te mi nie pękają . Co do wody to ja spryskuję co 15-20 minut . (bow) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdino Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 11 Lipca 2011 @yerbaJa od dłuższego czasu piekę tylko żytnie (pszenne robię "ratunkowo" w automacie jak się okazuje że nie ma pieczywa w domu i coś na kolację by się przydało zjeść........ a w trakcie roku szkolnego raz w tygodniu robię bułki żeby "dzięcioły" miały na drugie śniadanie co zabrać ze sobą) wracając do tematu...to któregoś razu jakoś tak się zakręciłem, że przed włożeniem do piekarnika "skórka" zdążyła podeschnąć, ja jej nie zwilżyłem i w finale miałem "artystyczne" pęknięcia na obydwu bochenkach. Pozdr. Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 15 Lipca 2011 Dzisiejszy prosty jasny na zakwasie, jestem z niego bardzo dumna, bo to pierwszy idealny chleb, a chleby pięke już 3 lata, nie pękł w żadnym miejscu, jest przepyszny w smaku, ale dziś wyjątkowo się starałam i przy formowaniu i przy wyrastaniu i przy parowaniu piekarnika Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 15 Lipca 2011 Dzisiejszy prosty jasny na zakwasie, jestem z niego bardzo dumna, madlinka . Pieczywa praktycznie nie jadam , jednak kromeczki tego chlebka ze smalcem i ogórasem małosolnym bym nie odmówił . :smile: :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 15 Lipca 2011 madlinka, chlebek wzorcowy :thumbsup: :clap: Czy podałaś już gdzieś przepis na to cudo? Wprawdzie ja tak jak: Pieczywa praktycznie nie jadamale dla wnuków i gości bym upiekła. Dla siebie zwykle rezerwuję piętki :blush: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 15 Lipca 2011 Dzisiejszy prosty jasny na zakwasie, jestem z niego bardzo dumna,Madlinko ja jasnego pieczywa nie jadam ale podobnie jak Andrzej k z wielką ochotą zjadłabym kromeczkę :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 17 Lipca 2011 Nie jecie pieczywa ze względów zdrowotnych? Jejku nie wyobrażam sobie, ja tak kocham pszenny chleb, oby mi tylko zdrowie nigdy nie odmówiło posłuszeństwa, bo nie wiem czy umiałabym sobie tej przyjemności odmówić. Czy podałaś już gdzieś przepis na to cudo?nie podawałam, jest to chlebek ciut czasochłonny, ale chętnie przepis zamieszczę: Chleb prosty jasny zaczyn: 5 łyżek mąki pszennej typ 550 (ja czasem mieszam pól na pół wiejską z młyna z 450) 0,5 szklanki wody 1-2 łyżki zakwasu składniki wymieszać odstawić do przefermentowania na 12-16 godzin Następnie dodać: 450g mąki pszennej ty 550 około szklanka wody (dolewać stopniowo i obserwować konsystencję) Wymieszać składniki najlepiej mikserem albo jakimś robotem, bo w pierwszym etapie ciasto powinno być rzadsze. Odstawić przykryte ściereczką na 30 minut. Dodać łyżeczkę soli (chleb mało słony, jeśli ktoś lubi bardziej słony zwiększyć do 1,5 łyżeczki). Wyrobić przez 2 minuty. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, obsmarować całe i odstawić na 50 minut. Wyjąć z miski na posypany mąką blat, lekko rozpłaszczyć, zwinąć w kulę, odstawić na kolejne 50 minut. Trzeba pamiętać aby zawsze rozpłaszczać skórką do dołu, tzn, nie zmieniać że raz zwijamy do środka w jedną stronę a potem w drugą, bo przez to zwijanie napręża się nam ładnie skórka. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, w sumie ciasto ma wyrastać 2 i pół godziny i w ciągu tego czasu ma być 3 razy rozpłaszczone delikatnie na blacie, zwinięte w kule i odłożone na powrót do miski. Po ostatnim rozpłaszczeniu i uformowaniu bochenka przełożyć do koszyka do wyrastania na około 2,5 godziny (czas zależy od tego jak nam chlebek rośnie, powinien wypełnić koszyk), możemy też ostatnie wyrastanie przeprowadzić w lodówce, tam powinien wyrastać około 8 godzin (może całą noc i rano będziemy mieć cieplutki chleb na śniadanie) Piec w nagrzanym do 240 stopni piekarniku na nagrzanej blaszce lub kamieniu przez 40 minut. Przed włożeniem chleba wlać do gorącego piekarnika trochę wody, żeby się wytworzyła para, przez pierwsze 10 minut co jakiś czas znów wlewać wodę w celu wytworzenia pary, oczywiście woda ta nie może dotykać chleba. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 17 Lipca 2011 Ja też dziś się nie nudziłem i zrobiłem mieszany, na żytnim zakwasie. Pierwszy raz dwa bochenki jednocześnie próbowałem włożyć i niestety się skleiły jak widać, ale tak poza tym jak zwykle udany. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-166981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 31 Października 2011 Mój pierwszy chlebek na zakwasie pszenno-żytni PYCHA :thumbsup: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-182563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 31 Października 2011 Mój pierwszy chlebek na zakwasie pszenno-żytni :clap: :clap: :thumbsup: Ja tylko taki robię. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-182574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 31 Października 2011 Dzisiejszy prosty jasny na zakwasieMój pierwszy chlebek na zakwasie pszenno-żytniech... wymiekam... rano zakwas nastawiam... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-182647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 1 Listopada 2011 ech... wymiekam... rano zakwas nastawiam... pokemon15 Ja kupiłem na allegro za 3zł aktywny zakwas i od razu ruszyłem z produkcją chlebka. Nad zakwasem trzeba popracować żeby był mocny a ja jestem leniuch.A teraz mam mocny starter i nawet dziś upiekę bocheneczek bo wczorajszego brakło :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-182669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 27 Listopada 2011 I już prawie upieczony. Pszenno żytni na zakwasie. Zakwas własny ok 5 lat. Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/9/#findComment-187528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.