b.b tulipan Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Pokemonku grillowa bardzo ładna, zrobię taką samą w łikenda, ze 5 kilo, tylko może kapkę więcej tłuszczyku, połowę na samej soli jako białą na ruszt i połowę peklowaną, zamierzam zrobić test wsród znajomych i pytać która im bardziej smakuje.... o wynikach dam znać Ty, no nie. Dawaj z nią do Zachełmia, tam Tobie testa zrobimy. :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-215407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Szynkowa fajna Artur :thumbsup: Czas pomyśleć o swoim wykonie :tongue: :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-215408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Pokemonku grillowa bardzo ładna, zrobię taką samą w łikenda, ze 5 kiloPolecam Mniamniuśna Teraz boczki zadymiam... No i grilla odpalę Foty wieczorkiem Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-215417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Szynkowa Szczepana....Extra! :clap: :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-215420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Ty, no nie. Dawaj z nią do Zachełmia, tam Tobie testa zrobimy.Popieram, kiełbaska wygląda ładnie :thumbsup: :thumbsup: , ale co mi z wyglądu jak nie smakowałem jej :tongue: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-215474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 daję 4 g pieprzu na kg i 2 g świeżego czosnku na kg.No, to idzie w kierunku tradycyjnych wędlin krakowskich :grin: . Tylko krakusy dawali pieprz biały w takich ilościach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-215484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 A to jeszcze troszkę podsuszanej http://img707.imageshack.us/img707/7111/dscf2352wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-215493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 A to jeszcze troszkę podsuszanej Tak drażnisz Zbója po nocach :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-215494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek72 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Super kiełbaska :thumbsup: :clap: żeby tylko było czym popchnąć . Pozdro dla wszystkich. Cytuj mundek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-215495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Pokemon robisz smaka wieczorem, a ja już po kolacji :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-215496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 A to jeszcze troszkę podsuszanej Artur , zostaw trochę , do czwartku jeszcze się trochę podsuszy . :thumbsup: :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-215497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Artur nie drażnij Zbója :lol: i mnie :tongue: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-215498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 daję 4 g pieprzu na kg i 2 g świeżego czosnku na kg.No, to idzie w kierunku tradycyjnych wędlin krakowskich :grin: . Tylko krakusy dawali pieprz biały w takich ilościach. EAnna, jaki biały, normalny czarny daję, pieprz mielę tuż przed dodaniem do farszu, i nikt jak na razie się nie skarżył że za ostra, kiełbaska jest wyraznie pikantna ale łez :tongue: nie wyciska. Problem w tym że pieprz pieprzowi nie równy, ten który używam można śmiało dawać 3,5 - 4 g na kilo. Do takiej ilości doszedłem po kilku wędzeniach, stopniowo dawkę zwiększałem. Jestem tylko ciekaw jak kiełbaski z taką ilością pepera smakowałyby po 3 tygodniach - ale tu potrzeba by lodówki obudowanej sejfem :grin: :grin: Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-215513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 30 Maja 2012 Z myślą o zlocie w Chłapowie, gdzie jadę pierwszy raz na spotkanie z Grupą Wielkopolsko-Pomorską... co by z pustymi rękoma nie jechać... czy jak to mówią "na krzywy ryj"... zrobiłem trochę swojskiej kiełbasy... w dwóch wersjach... Kiełbasa Turoszowska wędzona parzona. wp kl I - 1,6 kg wp kl II - 4 kg wp kl III - 0,6 kg Mięso poklasyfikowane, peklowane 60h w ilości 18g/kg w stosunku 60/40 - peklosól/sól niejodowana gruba. wp kl I zmielona na sitku fi 10 wp kl II zmielona na sitku fi 6 wp kl III zmielona na sitku fi 3 Podczas produkcji dodana woda - 200ml i przyprawy (na kg): pieprz czarny mielony - 2g czosnek mielony - 2g gałka muszkatałowa - 0,3g majeranek - 2g papryka ostra czerwona - 1g Kiełbasa wyrabiana ręcznie, najpierw I i III, woda i przyprawy, następnie II. Wyrabiana ok 15 minut, do osiągnięcia odpowiedniej "konsystencji". Napełniana w jelita cienkie wieprzowe. Osadzanie ok 4h w temp "pokojowej". Wędzona gorącym dymem 3h ( z osuszaniem). Parzona 30 minut w temp 70st. C. http://img163.imageshack.us/img163/8217/dscf2564wm.jpg http://img822.imageshack.us/img822/5193/dscf2565wm.jpg Kiełbasa Turoszowska wędzona - podsuszana Skład mięsa i przypraw jw, z dodatkiem 0,4 słoniny pokrojonej w drobną kostkę (na 2,5 kg surowca). Kiełbasa wędzona 3h gorącym dymem, i kolejno przez następne dwa dni podsuszana w wędzarni... Obecnie wisi sobie w kuchni i "dochodzi"... Oba rodzaje Turoszowskiej zadymiane jabłonią i gruszą... metodą tradycyjną - "beczkową"... http://img829.imageshack.us/img829/4629/dscf2578wm.jpg Mam cichą nadzieję, że coś do Chłapowa zostanie... bo kiełbasa wyszła mniamnuśna... :grin: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-220560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 30 Maja 2012 Mam cichą nadzieję, że coś do Chłapowa zostanie... bo kiełbasa wyszła mniamnuśna...Artur i co Ty mnie się pytasz o przepis :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-220563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Kiełbasa "Kolorowy Bartłomiej" http://img696.imageshack.us/img696/7601/dscf2851wm.jpg Zostałem na kilka dni sam... z dzieciakami... szwędam się ostatnio po zlotach regionalnych... to i LP na kilka dni wyjechała... Teraz dopiero mogę powiedzieć, że praca w domu przy dzieciach to jest... kawałek ciężkiego chleba... Czapki z głów dla wszystkich pracujących w domu mam !!! Ale o kiełbasie miało być... Po zlocie Chłapowskim wracam do domu i szok... pustki... jakiś pasztet znalazłem w zamrażarce... No to szybka decyzja... robimy kiełbasę Miała być początkowo żywiecka extra... ale że surowca miałem więcej... to zrobiłem wg swojego "widzimisię" :wink: No i pierwszy raz zdecydowałem się "grubą" nadziewać nadziewarką... bo zawsze manufakturę "odstawiałem" czyli rura i tłuczek... I SZOK... Szło jak "po maśle" :grin: Do zrobienia tej kiełbasy użyłem: I wp - 1kg II wp - 3kg III wp - 0,6kg Mięso pokrojone w "kostkę", poszczególne klasy peklowane oddzielnie 48h w ilości 18g/kg peklosoli. I wp w kawałkach ok 2 na 2 cm, IIwp zmielona na sitku fi8, IIIwp mielona dwa razy na sitku fi 3-4... Kiełbasa wyrabiana ręcznie ok 15 minut z dodatkiem ok 200ml wody. Przyprawy to: czosnek suszony - 2g, pieprz kolorowy - 2g i kolendra 0,5g - oczywiście licząc na kg surowca... Osadzanie w piwnicy w temp ok 12 stopni przez 12h, 30 min osuszania i ok 3h zadymiania gorącym dymem... parzenie ok 50 minut w temp 68 stopni... Wyszła naprawdę przepyszna Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-223492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Wyszła naprawdę przepysznano niczego sobie :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-223495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Kiełbasa FAJNA. Widzę że zaczynacie pieprzyć (przyprawa ! ) coraz to więcej! I tak trzymać! (dla grubych chyba daje się więcej soli) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-223710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Widzę że zaczynacie pieprzyć (przyprawa ! ) coraz to więcej! I tak trzymać! (dla grubych chyba daje się więcej soli) bartniku, pieprzu dałem w sumie standardowo... acz kolorowy... ze słonością też OK... te 18g to jakaś magiczna liczba jest Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-223712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 20 Czerwca 2012 (dla grubych chyba daje się więcej soli)Dokladnie a do podsuszanych jeszcze wiecej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-223714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Widzę że zaczynacie pieprzyć (przyprawa ! ) coraz to więcej!A pieprzenie jest zdrowe, pieprz zawiera piperynę, która to poprawia trawienie, poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-223715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 2 Lipca 2012 Dzisiejsza kiełbasa Turoszowska, bardzo smaczna wyszła Nie powiem http://i48.tinypic.com/219rsw5.jpg http://i46.tinypic.com/dcvk.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-226019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 2 Lipca 2012 bardzo smaczna wyszłaa i kolorak super :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-226027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 2 Lipca 2012 Co raz większy katalog wspaniałych domowych wyrobów :clap: , :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-226036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 2 Lipca 2012 Dodam tylko, że dzisiejsza Turoszowska była zadymiana gorącym dymem i podpiekana na koniec Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/16/#findComment-226058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.